Pushbal, de sport met de grootste bal

Pushbal, soms in het Engels gespeld als pushball, is een vrij zeldzame sport. Vooral in Engeland en Amerika wordt dit in zijn verschillende vormen nog gespeeld.

Wat is pushbal?

De naam zegt het al, het gaat om het duwen van een bal. Het bijzondere aan dit spel is wel dat het om een enorm grote bal gaat. De diameter van de bal is minstens 1 meter, maar kan in sommige gevallen 1,80 meter bedragen.

Oorsprong van pushbal

Hoe en waar deze sport precies is ontstaan, is niet zo zeker. In ieder geval bestond hij reeds in het begin van de 20ste eeuw in Engeland.

Soorten pushbal

We kunnen alvast drie totaal verschillende soorten pushbal onderscheiden: veldpushbal, waterpushbal en paardenpushbal.

Pushbal als paardensport

Twee ploegen ruiters staan tegenover elkaar opgesteld tussen twee doelen, zoals bij voetbal. De bedoeling is de paarden de bal van ca. 1 meter diameter in het andere doel te laten schoppen.

Pushbal als collegesport

Wanneer pushbal als collegesport wordt beoefend, gebruikt men vaak een veel grotere bal. Soms wel tot 1,80 meter! Hier is het de bedoeling de bol over een bepaalde streep te kunnen voeren.

Spelregels

  • De wedstrijd bestaat uit twee speelhelften van elk 7 en een halve minuut.
  • In de eerste speelhelft mogen tot max. 120 man per ploeg worden ingezet.
  • In de tweede helft zal elke ploeg uit evenveel personen bestaan.
  • De spelers worden in rijen opgesteld aan weerszijden van het veld en bal wordt in het midden geplaatst.
  • Op het startsein rennen ze naar het midden om de bal in het ander kamp te duwen.

Pushbal als watersport

Hier wordt met een kleinere bal gespeeld. Het spel zou kunnen worden vergeleken met waterpolo, doch met iets andere regels en een grotere, zachtere bal.

Ongevallen

Bij pushbal als collegesport gebeuren regelmatig ongevallen. Bij pushball als paardensport komen paardenblessures vaak voor. Daarom krijgen deze twee vormen van pushball veel kritiek. Als watersport lijkt pushbal veel veiliger en gebeuren er veel minder ongelukken.
© 2008 - 2025 Salilus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.