Pushbal, de sport met de grootste bal

Pushbal, soms in het Engels gespeld als pushball, is een vrij zeldzame sport. Vooral in Engeland en Amerika wordt dit in zijn verschillende vormen nog gespeeld.

Wat is pushbal?

De naam zegt het al, het gaat om het duwen van een bal. Het bijzondere aan dit spel is wel dat het om een enorm grote bal gaat. De diameter van de bal is minstens 1 meter, maar kan in sommige gevallen 1,80 meter bedragen.

Oorsprong van pushbal

Hoe en waar deze sport precies is ontstaan, is niet zo zeker. In ieder geval bestond hij reeds in het begin van de 20ste eeuw in Engeland.

Soorten pushbal

We kunnen alvast drie totaal verschillende soorten pushbal onderscheiden: veldpushbal, waterpushbal en paardenpushbal.

Pushbal als paardensport

Twee ploegen ruiters staan tegenover elkaar opgesteld tussen twee doelen, zoals bij voetbal. De bedoeling is de paarden de bal van ca. 1 meter diameter in het andere doel te laten schoppen.

Pushbal als collegesport

Wanneer pushbal als collegesport wordt beoefend, gebruikt men vaak een veel grotere bal. Soms wel tot 1,80 meter! Hier is het de bedoeling de bol over een bepaalde streep te kunnen voeren.

Spelregels

  • De wedstrijd bestaat uit twee speelhelften van elk 7 en een halve minuut.
  • In de eerste speelhelft mogen tot max. 120 man per ploeg worden ingezet.
  • In de tweede helft zal elke ploeg uit evenveel personen bestaan.
  • De spelers worden in rijen opgesteld aan weerszijden van het veld en bal wordt in het midden geplaatst.
  • Op het startsein rennen ze naar het midden om de bal in het ander kamp te duwen.

Pushbal als watersport

Hier wordt met een kleinere bal gespeeld. Het spel zou kunnen worden vergeleken met waterpolo, doch met iets andere regels en een grotere, zachtere bal.

Ongevallen

Bij pushbal als collegesport gebeuren regelmatig ongevallen. Bij pushball als paardensport komen paardenblessures vaak voor. Daarom krijgen deze twee vormen van pushball veel kritiek. Als watersport lijkt pushbal veel veiliger en gebeuren er veel minder ongelukken.
© 2008 - 2020 Salilus, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Het kubbspel: werpspel in teamsHet kubbspel is een relatief onbekend spel dat steeds aan populariteit wint. Het is een spel voor klein en groot waarbij…
Aangepaste sporten voor gehandicaptenOok een gehandicapt medemens kan volop meedoen aan de maatschappij. Dit kan gerealiseerd worden in de al bestaande gehan…
Paardenras: New-Forest ponyDe New-Forest is een uitstekende kinderpony. Voor de New-Forest konden kinderen alleen nog maar rijden op Shetlanders. D…
Wanneer is iets een sport?Wanneer is iets een sport?Schaken is een sport. Of toch niet? Veel mensen vragen zich af wat een sport een sport maakt, en of denksporten wel echt…

Handbal: de basisregelsHandbal: de basisregelsHandbal is een onbekende sport in Nederland. Veel mensen weten niet wat handbal precies is. In dit artikel de algemene h…
De viereenheid bij tennisEen verkeerde speelstijl kan tot blessures leiden. Soms kloppen de slagen niet helemaal, waardoor spelers in de probleme…

Reageer op het artikel "Pushbal, de sport met de grootste bal"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Lenus88, 14-12-2008 17:10 #2
Pushball on Horseback is een hippische sport met meerdere gezichten, want momenteel bestaan er mondiaal meerdere varianten. Ondanks dat de sport al voor het eerst in 1902 wordt genoemd wordt deze sport nu in diverse landen onder verschillende namen gespeeld: equine soccer, hoofball, horse soccer, paardenvoetbal, pushball à cheval. Ieder land hanteert z'n eigen regels zonder dat er qua ervaring en kennis informatie wordt uitgewisseld, denk aan landen als Duitsland, Engeland, Nederland, Nieuw Zeeland, Tsjechië en de Verenigde Staten.
Met mijn weblog probeer ik daar verandering in te brengen en internationale pushball trainers uit te nodigen hun visie en ervaring met eigen/nationale spelregels en speltactieken met elkaar te delen op mijn site: www.pushballonhorseback.blogspot.com.

Wat betreft de blessure gevoeligheid heb ik een andere mening dan de auteur van deze site: zolang de bal maar groot genoeg (minimaal borstbeen hoog) is en ook nog burst resistant. En mensen dienen met spelregels te spelen. Alleen dan is deze sport zeer diervriendelijk en veilig voor mens en paard. In de jaren dat ik paarden en pony's train heb ik geen blessures bij mens of paard/pony of valpartijen meegemaakt. Inmiddels heb ik 65 paarden en pony's balmak gemaakt, waarbij het paard op een positieve manier kennis maakt en langzaam vertrouwd raakt met een voor het paard raar groot objekt 'de bal'. Een paard is immers van nature een vluchtdier, maar met vertrouwen in ervaren paarden en de mens spiegelt zo'n nieuwkomer zijn gedrag aan dit ervaren paard en wordt direct nieuwsgierig voor de bal. Deze methode heb ik zelf in de loop der jaren verder ontwikkeld.
Ik zie in NL dat een groot aantal initiatieven ontstaan, maar een groot aantal mensen missen de juiste informatie. Ik merk dat deze sport in NL om structuur en professionaliteit vraagt. Daarom ben ik in contact getreden met de national hippische federatie KNHS. En ook de KNHS wil nu meedenken in dit ontwikkelingsproces dat Pushball in NL doormaakt! Ook de KNHS stelt diervriendelijkheid en veiligheid op de eerste plaats. :-)

Lenus88, 05-06-2008 19:01 #1
Er zijn nog meer varianten van pushball te vinden. Zie mijn weblog: www.pushballonhorseback.blogspot.com. Heetst van de naald: Vandaag heb ik op internet een kranten artikel van 1902 gevonden met de eerste "Pushball on horseback" in de USA.
Ik kan uren vertellen over de paarden variant. Wat weet jij hierover? Inmiddels is de nederlandse hippische federatie KNHS geïntereseerd in ons initiatief! Binnenkort wijden zij een artikel over pushball vs. horseball in hun eigen blad Paard&Sport, dat naar 195.000 leden gaat. Dus dat geeft wel respons!
Pushball on horseback kan je veilig en diervriendelijk spelen, zolang de bal hoger is dan het borstbeen van het paard en je met spelregels speelt. :-)

Infoteur: Salilus
Gepubliceerd: 14-02-2008
Rubriek: Sport
Subrubriek: Balsport
Reacties: 2
Schrijf mee!