Wat het Bosman-arrest teweeg bracht
Op 15 december 1995 was de laatste revolutie in de voetbal wereld. De naschok hiervan is nog steeds voelbaar. Het gaat natuurlijk over het Bosman-arrest, de rechtzaak die Jean-Marc Bosman aanspande tegen zijn club, Club Luik.
Voor het Bosman-arrest
Voor het Bosman-arrest werkte de voetbalwereld heel anders. Als een contract afliep kond spelers niet gratis weg, maar moest er nog een transfersom voor betaald worden, ook al hadden ze geen lopend contract meer met hun club. Als deze transfersom niet betaald werd, dan mocht de voetballer niet naar een andere club. Transfers konden door de clubs dus volledig worden tegengehouden door een hele hoge transfersom te vragen, die geen club zou betalen.
Het Bosman-arrest
Jean-Marc Bosman is een Belgische voetballer die in 1990 voor RC Luik ( Club Luik) speelde. In 1990 liep ook zijn contract af en Jean-Marc wilde graag voor US Duinkerken gaan spelen. Dit kwam nooit van de grond omdat RC Luik een hele hoge transfersom voor hem vroeg, zijn contract was toen dus al verlopen.
Bosman vond dat hij beperkt werd in zijn vrijheid en stapte, via het Belgisch Hooggerechtshof, naar het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen, een soort hoger gerechtshof voor de EU. Hij klaagde de Belgische voetbalbond aan die, deze transferregels aan clubs op kan leggen. Zijn belangrijkste punt was dat de voetbalbond het vrije verkeer van werknemers beperkte, iets wat in strijd is met het Verdrag van Rome. In die tijd werd hij van meerdere kanten onder druk gezet. Met name door de Belgische voetbalbond, die zijn salaris tot een minimum wist te reduceren.
Na het Bosman-arrest
Bosman kreeg zijn gelijk en mocht naar transfervrij naar US Duinkerken. De gevolgen voor het voetbal enorm. Over heel Europa konden spelers gratis vertrekken naar andere clubs. EU-burgers konden nu makkelijker vertrekken naar andere voetbalclubs en hadden dus meer rechten. Omdat dit alleen gelde voor EU-burgers hebben veel voetballers uit andere landen zich laten neutraliseren (denk aan Messi, Ronaldinho, Deco, enz).
Het Bosman-arrest maakte het ook mogelijk dat spelers een contract bij een andere club konden tekenen als ze nog minder dan 6 maanden een contract bij hun eigen club hadden. Dit zorgde er onder andere voor het aantal transfers, binnen en buitenland, sinds 1995 enorm is toegenomen en dat geldt ook voor het transferbedrag. Het Bosman-arrest is ook geldig voor andere sporten, maar daar zijn deze gevolgen niet te zien.
© 2009 - 2024 Wallum313, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bronnen en referenties
- http://en.wikipedia.org/wiki/Bosman_ruling
- http://www.sportgeschiedenis.nl/2005/12/18/economische-gevolgen-bosman-arrest.aspx