Voetbal; Opleidingsvergoeding bij internationale transfers

Bij internationale transfers van grote voetballers is vaak een hoop geld gemoeid. Een deel van dat geld, te weten 5%, vloeit terug naar de clubs waar de desbetreffende speler in zijn jeugd voor uit kwam. Deze zogeheten opleidingsvergoeding kan een aangename meevaller zijn voor deze clubs, waaronder ook wel eens amateurverenigingen. Meer over deze opleidingsvergoeding leest u in dit artikel.

Hoe het begon

De opleidingsvergoedingen zijn het gevolg van de invoering van een nieuw transfersysteem dat in 2001 werd ingevoerd. Onderdeel van het nieuwe transfersysteem moest meer solidariteit zijn naar de kleinere clubs toe, die vaak spelers opleiden voor de grotere clubs.

Uitleg van de opleidingsvergoeding

Bij iedere internationale transfer van een voetballer hebben de clubs waar de desbetreffende speler tussen zijn 12e en 23e levensjaar voetbalde recht op een deel van de opleidingsvergoeding. Het kan dus gaan om transfers vanuit het land waarin de spelers is opgeleid náár het buitenland, maar ook om transfers van de ene buitenlandse club naar de andere (ook als deze club uit het zelfde land komen, mits niet uit het 'opleidingsland')

Voor iedere transfers waarover een opleidingsvergoeding geldt, dient de kopende club in principe deze zaken af te handelen en de opleidingsclubs te betalen. In de praktijk wordt dit echter vaak ook door de verkopende club gedaan. De opleidingsvergoeding omvat 5% van de transferwaarde, wat dus meestal simpelweg 5% van de koopsom betekent. Als bij een transfer een ruil van spelers plaatsvindt wordt de waarde anders ingeschat.

Bij het transfervrij aantrekken van spelers is geen opleidingsvergoeding van toepassing, aangezien daar geen transfersom aan hangt. Ook bij de verhuur van spelers is geen sprake van deze vergoeding.

Percentage's per levensjaar

De opleidingsvergoeding wordt dus verdeeld onder alle clubs waar een speler actief was vanaf zijn 12e tot en met zijn 23e levensjaar. Per jaar heeft een club recht op een deel van de vergoeding. De verdeling is als volgt;

LevensjaarDeel van vergoedingDeel van totale transfersom
125%0.25%
135%0.25%
145%0.25%
155%0.25%
1610%0.5%
ieder volgend jaar t/m 2310%0.5%

Gevolgen van de regeling

Als gevolg van de regeling hebben reeds veel clubs een mooi extraatje verdiend aan spelers die de club al lang verlaten hebben. Zelfs amateurclubs kunnen tonnen verdienen met de regeling, maar vooral clubs met veel opgeleide spelers, zoals Ajax, pikken regelmatig wat mee van grote transfersommen.
© 2010 - 2024 Appelflap, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen in voetballersBeleggen in voetballersEr wordt steeds meer geld geïnvesteerd in voetballers. Er gaat veel geld om in het voetbal en iedereen hoopt daar van me…
Hoeveel verdient een zaakwaarnemer in het voetbal?Hoeveel verdient een zaakwaarnemer in het voetbal?Nagenoeg elke profvoetballer wordt bijgestaan door een zaakwaarnemer. Deze regelt diverse financiële en commerciële zake…
Doorverkooppercentage en opleidingsvergoeding bij transfersDoorverkooppercentage en opleidingsvergoeding bij transfersMet transfers in het voetbal zijn grote bedragen gemoeid. Naast de bedragen die in de media genoemd worden zijn bij een…

Say Oe A Ed de Goey!Ed de Goey was tussen 1990 en 1997 eerste keeper van de Rotterdamse voetbalclub Feyenoord. Vanwege zijn saaie en soms ze…
Hoeveel verdient een voetbalclub aan de Champions League?De landskampioen van de eredivisie voetbal mag deelnemen aan de Champions League. De tweede plaats geeft recht op een pl…
Reactie

Van Hinsberg, 25-01-2013
Hallo ik heb een vraag mbt opleidingsvergoeding. Bij onze club heeft een speler gespeeld die 4 jaar geleden naar Fortuna sittard is gegaan. Hij heeft bij ons van 2006 tot 2009 gespeeld hij was toen 13, 14, 15 jaar. Nu gaat deze speler naar een club in België en wij krijgen als club een brief waarin gevraagd wordt of wij af willen zien van een eventuele opleidingsvergoeding voor nu en in de toekomst. Dit vraagt zijn spelersmakelaar omdat hij anders geen contract in België zou krijgen. Kan dit? Wat adviseert u ons.

alvast bedankt voor u reactie Reactie infoteur, 05-02-2013
Beste heer Van Hinsberg. Voor een dergelijk advies zult u een specialist op dit gebied in moeten schakelen, die ik niet ben. Ik heb dit artikel geschreven op basis van vaststaande feiten, de interpretatie ervan en het advies dat daaruit voor u naar voren kan komen zal echt door een financieel deskundige moeten gebeuren met diepere kennis en ervaring met deze materie.

De vergoeding zoals in dit artikel omschreven geldt alleen bij transfers naar het buitenland waarmee transfersommen gemoeid zijn, echter bestaat er ook een solidariteitsbijdrage waarop amateurclubs aanspraak kunnen maken bij een debuut van een ex-jeugdspeler.

Meer informatie is te vinden op; http://www.knvb.nl/nieuws/district/20853/opleidingsvergoedingen-nationaal en daar staat ook een contactpersoon aangegeven vanuit de KNVB. Succes!

Appelflap (22 artikelen)
Gepubliceerd: 31-08-2010
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.