InfoNu.nl > Sport > Voetbal > Hoeveel verdient een voetbalclub aan de Champions League?

Hoeveel verdient een voetbalclub aan de Champions League?

De landskampioen van de eredivisie voetbal mag deelnemen aan de Champions League. De tweede plaats geeft recht op een plaats in de voorronde. Hoeveel kan een voetbalclub verdienen in de Champions League, en hoeveel kunnen zij verdienen in de Europa League? Gedurende de competitie zijn de belangen groot om zo hoog mogelijk te eindigen in de reguliere competitie. De bovenste plaatsen geven recht op Europees voetbal en de bovenste plek zelfs op de meest lucratieve competitie, namelijk de Champions League. De club die op de tweede plaats eindigt, maakt ook nog kans op deelname aan de groepsfase, maar moet zich hier eerst voor plaatsen. Indien plaatsing niet lukt, vallen ze terug in de Europa League.

Champions League of Europa League?

De Nederlandse voetbalcompetitie is door de mogelijkheid voor plaatsing voor Europees voetbal, vaak spannend tot het laatste moment. Er zijn diverse plaatsen te verdelen die recht geven op Europees voetbal of op een voorronde van de Europese competitie. Het verschil in inkomsten tussen de Champions League en de Europa League zijn zeer groot. Alleen al plaatsing in de groepsfase van Champions League geeft inkomsten van 7,1 miljoen euro. Het startgeld in de Europa League bedraagt 0,9 miljoen euro.

Inkomsten van Internazionale in 2009/2010

Jaarlijks worden de inkomsten steeds hoger. De tv-rechten leveren steeds meer geld op en ook de sponsoring wordt steeds belangrijker in de voetbalsport. In het seizoen 2009/2010 heeft Internazionale de Champions League gewonnen en mocht in totaal 48 miljoen euro bijschrijven. Dit is inclusief recettes sponsorinkomsten en tv-rechten.

Verdiensten Champions League 2010/2011

Voetbalclubs die de voorrondes weten door te worstelen, ontvangen in ieder geval 7,1 miljoen euro. Voor een overwinning in deze groepsfase, ontvangen ze 0,8 miljoen euro. Een gelijkspel in de groepsfase geeft nog recht op 0,4 miljoen euro. Mocht het de club lukken om de groepsfase door te komen, dan hebben ze extra ook nog recht op 3 miljoen euro. De clubs die na de opvolgende rondes de finale weten te bereiken, hebben in ieder gaval al 5,2 miljoen euro extra in de kas, als verliezende finalist. De winnaar van de finale ontvangt 9 miljoen euro bovenop de eerdere inkomsten. Daarnaast wordt er nog een bedrag van 350 miljoen euro aan tv-rechten verdeeld.

Verdiensten Europa League 2010/2011

Naast het startgeld van 0,9 miljoen euro, krijgen de clubs na een overwinning 120.000 euro bijgeschreven. Een gelijkspel geeft recht op 60.000 euro. Bij het bereiken van de 8e finale, ontvangen ze 270.000 euro. De verliezer van de uiteindelijke finale ontvangt 2 miljoen euro, en de winnaar 3 miljoen euro. Daarnaast wordt er nog een bedrag van 55 miljoen euro aan tv-rechten verdeeld.

Belangen voor de Nederlandse topclubs

De Nederlandse topclubs hebben in vergelijking met de absolute top van Europa een lage begroting. Om Europees mee te kunnen draaien in de toekomst, is het noodzakelijk om de extra inkomsten uit de Europese competitie binnen te slepen. Voor topclubs als PSV, Feyenoord en Ajax is het belang groot om de Champions League te bereiken. In het bepalen van de begrotingen houden zij zelfs al rekening met extra inkomsten uit de Europese competitie. Hierdoor kan het mislopen van de Europese competitie grote gevolgen hebben voor de financiële positie van de club.
© 2010 - 2019 Esmee, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Eredivisie, Nederlands top voetbalDe Eredivisie, Nederlands top voetbalIn de Eredivisie strijden Nederlandse voetbalclubs voor eeuwige roem en een plaats in een Europees toernooi. In de Eredi…
Voetbal en diens competitiesVoetbal en diens competitiesVoetbal is s werelds bekendste teamsport. Het wordt wereldwijd in verschillende landen en op diverse niveaus gespeeld.…
Atlantic League: idee voor internationale voetbalcompetitieAtlantic League: idee voor internationale voetbalcompetitieEen internationale competitie om de grote, rijkere landen bij te houden. Dat is het hoofdidee van de Atlantic League. He…
Het 'Santiago Bernabeú', kathedraal van het voetbalHet 'Santiago Bernabeú', kathedraal van het voetbalHet beroemde 'Santiago Bernabeú' stadion van Real Madrid, met een capaciteit voor 81.044 toeschouwers, wordt al meer dan…
Alle Champions League-winnaars (1955-2019)Alle Champions League-winnaars (1955-2019)Het grootste voetbaltoernooi in Europa bestaat sinds 1955, maar kent pas sinds 1992 de naam Champions League, bedoeld om…

Reageer op het artikel "Hoeveel verdient een voetbalclub aan de Champions League?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Jeannot, 16-09-2011 19:31 #1
Leuk artikel! Ik vroeg mij alleen af: Krijgt een club als ADO Den Haag nou een vergoeding of startkapitaal voor het behalen van de play-off rondes?

Infoteur: Esmee
Gepubliceerd: 24-08-2010
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Reacties: 1
Schrijf mee!