Hoeveel verdient een voetbalclub aan de Champions League?

De landskampioen van de eredivisie voetbal mag deelnemen aan de Champions League. De tweede plaats geeft recht op een plaats in de voorronde. Hoeveel kan een voetbalclub verdienen in de Champions League, en hoeveel kunnen zij verdienen in de Europa League? Gedurende de competitie zijn de belangen groot om zo hoog mogelijk te eindigen in de reguliere competitie. De bovenste plaatsen geven recht op Europees voetbal en de bovenste plek zelfs op de meest lucratieve competitie, namelijk de Champions League. De club die op de tweede plaats eindigt, maakt ook nog kans op deelname aan de groepsfase, maar moet zich hier eerst voor plaatsen. Indien plaatsing niet lukt, vallen ze terug in de Europa League.

Champions League of Europa League?

De Nederlandse voetbalcompetitie is door de mogelijkheid voor plaatsing voor Europees voetbal, vaak spannend tot het laatste moment. Er zijn diverse plaatsen te verdelen die recht geven op Europees voetbal of op een voorronde van de Europese competitie. Het verschil in inkomsten tussen de Champions League en de Europa League zijn zeer groot. Alleen al plaatsing in de groepsfase van Champions League geeft inkomsten van 7,1 miljoen euro. Het startgeld in de Europa League bedraagt 0,9 miljoen euro.

Inkomsten van Internazionale in 2009/2010

Jaarlijks worden de inkomsten steeds hoger. De tv-rechten leveren steeds meer geld op en ook de sponsoring wordt steeds belangrijker in de voetbalsport. In het seizoen 2009/2010 heeft Internazionale de Champions League gewonnen en mocht in totaal 48 miljoen euro bijschrijven. Dit is inclusief recettes sponsorinkomsten en tv-rechten.

Verdiensten Champions League 2010/2011

Voetbalclubs die de voorrondes weten door te worstelen, ontvangen in ieder geval 7,1 miljoen euro. Voor een overwinning in deze groepsfase, ontvangen ze 0,8 miljoen euro. Een gelijkspel in de groepsfase geeft nog recht op 0,4 miljoen euro. Mocht het de club lukken om de groepsfase door te komen, dan hebben ze extra ook nog recht op 3 miljoen euro. De clubs die na de opvolgende rondes de finale weten te bereiken, hebben in ieder gaval al 5,2 miljoen euro extra in de kas, als verliezende finalist. De winnaar van de finale ontvangt 9 miljoen euro bovenop de eerdere inkomsten. Daarnaast wordt er nog een bedrag van 350 miljoen euro aan tv-rechten verdeeld.

Verdiensten Europa League 2010/2011

Naast het startgeld van 0,9 miljoen euro, krijgen de clubs na een overwinning 120.000 euro bijgeschreven. Een gelijkspel geeft recht op 60.000 euro. Bij het bereiken van de 8e finale, ontvangen ze 270.000 euro. De verliezer van de uiteindelijke finale ontvangt 2 miljoen euro, en de winnaar 3 miljoen euro. Daarnaast wordt er nog een bedrag van 55 miljoen euro aan tv-rechten verdeeld.

Belangen voor de Nederlandse topclubs

De Nederlandse topclubs hebben in vergelijking met de absolute top van Europa een lage begroting. Om Europees mee te kunnen draaien in de toekomst, is het noodzakelijk om de extra inkomsten uit de Europese competitie binnen te slepen. Voor topclubs als PSV, Feyenoord en Ajax is het belang groot om de Champions League te bereiken. In het bepalen van de begrotingen houden zij zelfs al rekening met extra inkomsten uit de Europese competitie. Hierdoor kan het mislopen van de Europese competitie grote gevolgen hebben voor de financiële positie van de club.
© 2010 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
In welke Europa League-ronde komen de Nederlandse clubs?In welke Europa League-ronde komen de Nederlandse clubs?Op verschillende manieren kunnen Nederlandse clubs de Europa League bereiken. Dit kan via de competitie, het bekertoerno…
De Eredivisie, Nederlands top voetbalDe Eredivisie, Nederlands top voetbalIn de Eredivisie strijden Nederlandse voetbalclubs voor eeuwige roem en een plaats in een Europees toernooi. In de Eredi…
Eredivisie 2020-21: verdeling voor Europese ticketsEredivisie 2020-21: verdeling voor Europese ticketsIn het seizoen 2020-21 wordt er in Nederland gevoetbald in de Eredivisie. Op basis van de UEFA-coëfficiëntenranglijst ma…

Voetbal; Opleidingsvergoeding bij internationale transfersBij internationale transfers van grote voetballers is vaak een hoop geld gemoeid. Een deel van dat geld, te weten 5%, vl…
De 4-3-3 opstelling bij voetbalDe 4-3-3 opstelling bij voetbalIedere Nederlander is natuurlijk wel bekend met het 4-3-3 systeem. Ofwel vier verdedigers, drie middenvelders, twee buit…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 24-08-2010
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.