Eredivisie 2020-21: verdeling voor Europese tickets

Eredivisie 2020-21: verdeling voor Europese tickets In het seizoen 2020-21 wordt er in Nederland gevoetbald in de Eredivisie. Op basis van de UEFA-coëfficiëntenranglijst mag Nederland een aantal clubs naar verschillende Europese competities sturen. Door de introductie van een nieuw Europees toernooi, de Europa Conference League, ziet de het beginpunt van de clubs in Europa er anders uit dan voorgaande jaren. De play-offs wordt gespeeld in drie wedstrijden, twee halve finales en een finale. Hoe presteerden de clubs uit Nederland in de afgelopen seizoenen in Europa?

Clubs in Europa seizoen 2020-21

Het seizoen 2020-21 startte later dan gebruikelijk, in verband met de coronapandemie. Midden september was het dan eindelijk zover, na ongeveer zes maanden geen enkele Eredivisie-wedstrijd rolde de bal weer in Nederland. De Europese tickets voor het seizoen 2020-21 waren verdeeld op basis van de ranglijst na 26 speelrondes. Ook het ticket voor de winnaar van de bekerfinale, die niet gespeeld werd, werd verdeeld op basis van de eindranglijst. De play-offs werd geschrapt, waardoor de nummer vijf op de eindranglijst het slechtste Europese ticket toegewezen kreeg. De volgende tickets werden toebedeeld aan de volgende clubs:
 • Ajax: groepsfase Champions League
 • AZ: 3e voorronde Champions League
 • Feyenoord: groepsfase Europa League
 • PSV: 3e voorronde Europa League
 • Willem II: 2e voorronde Europa League

Afgelopen seizoenen Eredivisie-clubs in Europa

UEFA-coëfficiëntenranglijst

Het Nederlands voetbal was Europees gezien in de jaren voor 2019-20 gedaald op de UEFA-coëfficiëntenranglijst. Die rangijst is een lijst voor de prestaties van de clubs van de Europese landen in de afgelopen vijf seizoenen. Hoe hoger je als land op de lijst staat, hoe beter de tickets zijn voor de clubs uit dat land. De clubs hebben dan meer kans op meer Europese punten. De daling op de ranglijst zorgde ervoor dat de kampioen van de Nederlandse Eredivisie niet rechtstreeks mee mocht doen aan de groepsfase van de Champions League, wat bonuspunten oplevert. Daarnaast mocht ook de bekerwinnaar niet meer rechtstreeks deelnemen aan de Europa League, maar moest de bekerwinnaar meedoen aan de kwalificatierondes. Door de goede prestaties in Europa in het seizoen 2019-20 - alleen de play-offs-winnaar sneuvelde in de kwalificatieronde - kwam Nederland weer boven water. De play-offs-winnaar en de nummer drie van de Nederlandse competitie kwamen in het seizoen 2020-21 in de Europa League-kwalificatie. De bekerwinnaar nam deel aan de Europa League-groepsfase. De kampioen van de Eredivisie mocht zijn opwachting maken in de groepsfase van de Champions League.

Resultaten voorgaande seizoenen play-offs

De play-offs om Europees voetbal stonden voorafgaand aan het seizoen 2020-2021 wederom ter discussie, vanwege de geringe Europese resultaten die geboekt worden door het slechtste Europese ticket. FC Utrecht was de play-offs-winnaar van het seizoen 2018-19 en mocht meedoen aan de kwalificatie van de Europa League in het seizoen 2019-20. In het seizoen 2017-18 geraakte FC Utrecht tot de laatste kwalificatieronde van de Europa League, terwijl het in het seizoen 2019-20 niet verder kwam dan de tweede kwalificatieronde. In 2018-19 mocht Vitesse het proberen in de tweede kwalificatieronde. Vitesse kwam niet verder dan de derde kwalificatieronde, waar het verslagen werd door FC Basel. Het slechtste Europese ticket in het seizoen 2020-21 werd niet optimaal gebruikt door Willem II. Willem II kwam niet verder dan de derde voorronde.

Alle punten van de Nederlandse clubs die behaald worden, worden gedeeld door het aantal clubs dat in totaal meedoet aan het seizoen. Door de slechte resultaten van de play-offs-winnaar is de play-offs een blok aan het been geworden. Daardoor behaalt het Nederlands voetbal minder Europese punten, dan het anders had gedaan als er niet door een team meer gedeeld hoefde te worden.
Door de introductie van een nieuw Europees toernooi is de kans aanwezig dat de play-offs-winnaar verder komt dan gebruikelijk.

Verdeling Europese tickets 2021-22

In het seizoen 2021-22 start een nieuw Europees toernooi genaamd de Europa Conference League. Het toernooi kent alleen kwalificatierondes, waar twee van de Nederlandse clubs in terecht gaan komen. Door die verschuiving naar het derde Europese toernooi, zijn er minder plekken ingeruimd voor Nederland in de kwalificatie van de Europa League. De volgende clubs op de eindranglijst, of het bekertoernooi, komen te spelen in de volgende rondes:
 • Kampioen: groepsfase Champions League
 • Nummer 2: 3e voorronde Champions League
 • Bekerwinnaar: 4e voorronde Europa League
 • Nummer 3: 3e voorronde Europa Conference League
 • Play-offs-winnaar: 2e voorronde Europa Conference League

De verdeling van de tickets is gebaseerd op het gegeven dat Nederland negende staat op de UEFA-coëfficiëntenranglijst bij aanvang van het seizoen 2021-22.

Stopzetten van de competitie

Wanneer de competitie aan banden wordt gelegd, is het aantal speelrondes dat afgewerkt is de richtlijn waarop teruggegrepen wordt om te bepalen welke clubs Europees gaan spelen. Als de competitie stilgelegd wordt vanaf speelronde 18, wordt op basis van die huidige (eind)ranglijst de Europese tickets bepaald. Als de competitie daarvoor al stil komt te liggen, worden de tickets toegewezen op basis van de ranglijst van de laatste uitgespeelde competitie.

Play-offs Eredivisie-seizoen 2020-21

De nummers vier tot en met zeven op de eindranglijst doen mee voor een plaats in de play-offs. Als de bekerwinnaar tussen de plekken vier en zeven valt, mag de nummer acht meedoen aan de play-offs, in plaats van de bekerwinnaar, die een beter ticket heeft bemachtigd. Doordat het seizoen 2020-21 later begon, is besloten geen heen- en terugwedstrijden te spelen, maar het over één wedstrijd te beslissen. Op woensdag 19 mei 2021 worden de twee halve finales gespeeld in de Eredivisie. De winnaars van de halve finale spelen op 22 mei 2021 tegen elkaar voor een plek in de kwalificatie van de Europa Conference League.

Lees verder

© 2020 - 2024 Voetbol, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
In welke Europa League-ronde komen de Nederlandse clubs?In welke Europa League-ronde komen de Nederlandse clubs?Op verschillende manieren kunnen Nederlandse clubs de Europa League bereiken. Dit kan via de competitie, het bekertoerno…
De Eredivisie, Nederlands top voetbalDe Eredivisie, Nederlands top voetbalIn de Eredivisie strijden Nederlandse voetbalclubs voor eeuwige roem en een plaats in een Europees toernooi. In de Eredi…
Jupiler Pro League 2020: verdeling Europa en promotieJupiler Pro League 2020: verdeling Europa en promotieNormaal worden er play-offs afgewerkt in België. Door de uitbraak van het coronavirus besloot de Nationale Veiligheidsra…
WK-kwalificatie 2022 (Europa): speeldata en speelschemaWK-kwalificatie 2022 (Europa): speeldata en speelschemaOp 25 maart 2021 start de kwalificatie voor het WK van 2022 dat van 21 november tot en met 18 december 2022 plaatsvindt.…

Alle KNVB beker-winnaars (1899-2020) en uitgelichte clubsAlle KNVB beker-winnaars (1899-2020) en uitgelichte clubsSinds 1899 wordt er in het Nederlandse voetbal om de KNVB beker gespeeld. In 2018 werd de honderdste KNVB beker uitgerei…
Top 10 grootste voetbalstadions in Nederland (2020)Top 10 grootste voetbalstadions in Nederland (2020)Van de bijna 40 betaaldvoetbalclubs zijn er 22 clubs die 10.000 voetbalsupporters of meer kunnen waarborgen in hun stadi…
Bronnen en referenties
 • https://www.knvb.nl/downloads/bestand/23441/competitieprogramma-eredivisie-seizoen-2020/21
 • https://kassiesa.net/uefa/files/2021-24-uefa-access-list.pdf
Voetbol (70 artikelen)
Laatste update: 27-10-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.