Eredivisie seizoen 2020-21: promotie en degradatie

Eredivisie seizoen 2020-21: promotie en degradatie Het Eredivisie-seizoen 2020-21 wordt het eerste seizoen waarin er twee clubs direct degraderen naar de Keuken Kampioen Divisie. Twee clubs uit de Keuken Kampioen Divisie bewandelen de omgekeerde weg, mits 85 procent van de wedstrijden gespeeld is. Er zijn aan het begin van het seizoen namelijk regelingen getroffen over het eventueel stopzetten van de competitie. De nacompetitie beslist welke club er nog meer promoveert naar de Eredivisie of daar blijft. Die competitie gaat tussen zes clubs uit de Keuken Kampioen Divisie en één Eredivisie-club.

Coronavirus: gevolgen voor Eredivisie-seizoen 2020-21

Op 12 september 2020 werd er na meer dan zes maanden een competitiewedstrijd afgewerkt in de Eredivisie. Door het uitbreken van het coronavirus werd de competitie gestaakt. Er werd daardoor ook in de Keuken Kampioen Divisie geen voetbal meer gespeeld. De KNVB besloot geen enkele club te laten degraderen en daardoor ook niet te laten promoveren. Cambuur en De Graafschap vingen bot bij de rechter toen zij via een rechterlijk proces alsnog probeerden te promoveren. In het seizoen 2020-21 bestond het aantal teams uit exact dezelfde achttien als het seizoen daarvoor. ADO Den Haag en RKC Waalwijk hadden geluk en moeten in de roerige tijden uit de degradatiezone zien te blijven als ze niet alsnog willen degraderen naar de Keuken Kampioen Divisie. Door het besluit van de KNVB werd er ook geen nacompetitie afgewerkt.

Stopzetten van de competitie?

Aan het begin van het seizoen 2020-21 bracht de KNVB regelingen naar buiten die aan zouden geven hoe promotie en degradatie plaats zou vinden als op een bepaald moment gestopt zou worden met de competitie. Er wordt promotie en degradatie toegepast wanneer er minimaal 85 procent van de competitie gespeeld is, wat neerkomt op 29 speelrondes van de Eredivisie en 33 van de Keuken Kampioen Divisie. De regeling geldt niet als er al een degradant zou zijn in de Eredivisie of als een club in de Keuken Kampioen Divisie formeel al kampioen is. De Eredivisie kan daarom in de toekomst uit een oneven aantal clubs bestaan. Dat zou gebeuren wanneer minder dan 85 procent van de competitie gespeeld is, en het restant niet meer afgewerkt wordt, en daarbij ook nog één club al zeker was van promotie of degradatie naar een hoger of lager niveau. De nacompetitie wordt logischerwijs alleen gespeeld als het nationale voetbal niet aan banden wordt gelegd door de overheid.

Degradatie uit de Eredivisie

Na 34 speelrondes in de Eredivisie is bekend welke twee clubs, de nummer zeventien en achttien, direct degraderen naar de Keuken Kampioen Divisie. Vanaf het seizoen 2019-20 zouden er voor het eerst twee clubs degraderen uit de Eredivisie, in plaats van één team. Door het stopzetten van de competitie een seizoen eerder is het seizoen 2020-21 het eerste seizoen waarin die regeling ingaat. Degraderen kan alleen wanneer minimaal 85 procent van de competitie gespeeld is, tenzij van tevoren al bekend was dat een club direct degradeert op basis van het aantal punten.

Promotie naar de Eredivisie

Promoveren naar de Eredivisie is in ieder geval mogelijk voor de twee clubs op de eindranglijst van de Keuken Kampioen Divisie. Dan moet in ieder geval 85 procent van de competitie gespeeld zijn, tenzij een club van tevoren al niet meer in te halen is. Voor zes clubs uit de Keuken Kampioen Divisie is er ook nog hoop op een plek in de Eredivisie, als direct promoveren niet gelukt is, via de nacompetitie.

Nacompetitie seizoen 2020-21

Opzet nacompetitie

Door de nieuwe regeling dat er twee clubs direct promoveren en degraderen wordt er in de nacompetitie gespeeld voor één Eredivisie-ticket.

In het seizoen 2020-21 start de nacompetitie met de eerste ronde, die bestaat uit de vier periodekampioenen en de twee best geklasseerde teams, naast de nummers één en twee. De KNVB heeft de 38 speelrondes zo ingdeeld dat alle speelrondes meetellen voor één van de vier periodes. De periodetitel kan behaald worden wanneer de club in één blok de beste resultaten heeft behaald.

De winnaars van de eerste ronde, die over één wedstrijd gespeeld wordt, gaan door naar de halve finale, waar ze de nummer zestien van de Eredivisie tegenkomen. Die vier clubs worden tegen elkaar geloot, waarna de winnaars in de finale uitmaken welke club in het seizoen 2021-22 in de Eredivisie speelt.

Alle beloftenploegen in de Keuken Kampioen Divisie, dus die van PSV, Ajax, AZ en FC Utrecht, zijn uitgesloten van eventuele deelname aan de hele nacompetitie. Zij kunnen in geen geval deelnemen aan de nacompetitie of promoveren. Als er een beloftenploeg op een potentiële nacompetitie-plek staat, zal dat ticket naar het eerstvolgende team dat geen beloftenteam is, gaan. Wanneer een periodekampioen rechtstreeks promoveert naar de Eredivisie, gaat de plek naar het eerstvolgende team op de eindranglijst dat nog niet geplaatst was voor de eerste ronde.

Speelschema

Op de volgende dagen worden de volgende wedstrijden afgewerkt:
  • Eerste ronde: 17 mei 2021
  • Halve finale: 20 mei 2021
  • Finale: 23 mei 2021

Lees verder

© 2018 - 2024 Voetbol, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Eredivisie, Nederlands top voetbalDe Eredivisie, Nederlands top voetbalIn de Eredivisie strijden Nederlandse voetbalclubs voor eeuwige roem en een plaats in een Europees toernooi. In de Eredi…
De Nederlandse eerste divisie van het voetbalDe Nederlandse eerste divisie van het voetbalAan het Nederlandse professionele voetbal zitten drie competities verbonden. De op één na hoogste competitie is de eerst…
Pierre van HooijdonkPierre van Hooijdonk, geboren op 29 november 1969 in Steenbergen, is een voormalig professioneel voetballer. De oude spi…
Triathlon, wat is het?Een triathlon, of triatlon is een combinatie van drie duursporten. Zwemmen, fietsen en hardlopen. De hele triathlon best…

Ajax 1930-1931: Ajax wint de strijd met ZFCAjax 1930-1931: Ajax wint de strijd met ZFCLang ging de strijd om het afdelingskampioenschap tussen Ajax en ZFC. Pas aan het einde van de competitie moesten de Zaa…
Ajax 1929-1930: Ajax terug aan de topAjax 1929-1930: Ajax terug aan de topNa de twee afdelingskampioenschappen in 1927 en 1928 viel Ajax in 1929 ver terug middels een teleurstellende achtste pla…
Bronnen en referenties
  • https://www.ad.nl/nederlands-voetbal/clubs-akkoord-met-nieuwe-regels-bij-stopzetten-competitie~afcf5d73/
  • https://www.knvb.nl/downloads/bestand/23441/competitieprogramma-eredivisie-seizoen-2020/21
Reactie

Marcel Budé, 01-05-2018
Uit het schema kan ik niet halen welke ploeg in de finale eerst thuis en dan uit speelt. Is daar al meer over bekend? Reactie infoteur, 02-05-2018
Hallo Marcel,

Het speelschema ontbrak nog, maar is nu toegevoegd aan het artikel!

Groeten

Voetbol (70 artikelen)
Laatste update: 27-10-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.