Pierre van Hooijdonk

Pierre van Hooijdonk, geboren op 29 november 1969 in Steenbergen, is een voormalig professioneel voetballer. De oude spits van onder andere RBC, NAC en Feyenoord stond vooral bekend om zijn traptechniek en de UEFA Cup winst met Feyenoord in 2002. Een overzicht van zijn loopbaan, die leidt door Nederland, Schotland, Engeland, Portugal en Turkije.

Algemene informatie

 • Voornamen: Petrus Ferdinandus Johannes (Pierre)
 • Achternaam: Van Hooijdonk
 • Geboortedatum: 29 november 1969
 • Geboorteplaats: Steenbergen
 • Lengte: 193 centimeter
 • Favoriete voet: Rechts

RBC

Pierre van Hooijdonk debuteerde in het seizoen 1989-1990 in het betaalde voetbal. RBC speelde op dat moment in de Eerste Divisie. Van Hooijdonk kwam in zijn eerste seizoen tot 32 wedstrijden, waarin hij 6 keer scoorde. Het tweede seizoen bij RBC, 1990-1991, ging een stuk beter. In 37 wedstrijden wist Van Hooijdonk liefst 27 keer tot scoren te komen. Dit leverde hem een transfer naar zijn jeugdliefde NAC op.

NAC

Bij NAC ging Van Hooijdonk rustig verder waar hij gebleven was. Tijdens zijn eerste twee seizoen in Breda speelde NAC in de Eerste Divisie en scoorde hij in 35 en 33 wedstrijden respectievelijk 20 en 26 doelpunten. Na de promotie van NAC in 1993 mocht Van Hooijdonk zijn kunsten in de Eredivisie gaan laten zien. Ook dit ging hem goed af. In het eerste seizoen in de Eredivisie speelde hij 31 wedstrijden en maakte daarin 25 doelpunten. Ook in het seizoen 1994-1995 ging Van Hooijdonk weer goed van start met 10 doelpunten in 16 wedstrijden. In de winterstop maakte hij de overstap naar het Schotse Celtic.

Celtic

In het eerste half jaar in Schotland speelde Van Hooijdonk 14 wedstrijden waarin hij 4 keer scoorde. Ook veroverde Celtic de Schotse beker, wat de eerste prijs op professioneel niveau betekende voor Van Hooijdonk. Het tweede seizoen verliep voor Van Hooijdonk persoonlijk nog beter. In 34 wedstrijden maakte hij 26 doelpunten, waarmee hij topscorer van het seizoen werd. Zijn vele doelpunten leverde Celtic echter geen prijs op. In het seizoen 1996-1997 maakte Van Hooijdonk, na een half seizoen en 14 doelpunten in 21 wedstrijden later, de overstap naar Nottingham Forrest.

Nottingham Forrest

Bij Nottingham Forrest vormde Van Hooijdonk een spitsenduo met een andere Nederlander, Bryan Roy. Met slechts 1 doelpunt in 8 duels wist Van Hooijdonk Nottingham Forrest niet voor degradatie uit de Premier League te behoeden. Het seizoen erop zorgde hij er met 29 doelpunten in 42 duels meteen weer voor dat promotie naar de hoogste klasse werd afgedwongen. Dit duurde echter maar één seizoen, want Nottingham Forrest degradeerde meteen weer. Van Hooijdonk maakte in 21 duels wel nog 6 doelpunten. Na de tweede degradatie haalde Karel Aalbers hem voor het seizoen 1999-2000 naar Vitesse.

Vitesse

Terug in Nederland kende Van Hooijdonk een sterk jaar. Vitesse, met onder andere ook John van den Brom in de gelederen, werd vierde in de Eredivisie en Van Hooijdonk scoorde 25 keer in 29 wedstrijden. Hiermee werd hij tweede op de topscorerslijst, achter Ruud van Nistelrooij. Na één seizoen Vitesse koos Van Hooijdonk direct weer voor een buitenlands avontuur. In de zomer van 2000 vertrok hij naar het Portugese Benfica.

Benfica

Het seizoen 2000-2001 was voor Benfica geen gelukkig seizoen. De ploeg werd slechts zesde in de competitie en ook de beker werd niet gewonnen. Voor Van Hooijdonk persoonlijk was dit seizoen wat minder ongelukkig. Hij maakte in 30 wedstrijden toch nog 19 doelpunten. Daar zou het ook bij blijven voor Benfica, want aan het einde van het seizoen vertrok Van Hooijdonk weer terug naar Nederland. Naar Feyenoord ditmaal.

Feyenoord

Bij Feyenoord beleefde Van Hooijdonk het hoogtepunt uit zijn carrière. In het seizoen 2001-2002 werd hij niet alleen topscorer van Nederland met 24 doelpunten in 33 wedstrijden, hij bezorgde Feyenoord ook bijna persoonlijk de UEFA Cup. Op 8 mei 2002 werd in de eigen Kuip Borussia Dortmund in de finale met 3-2 verslagen. Van Hooijdonk had met een gescoorde penalty en vrije trap een groot aandeel in de overwinning. In totaal maakte hij 8 doelpunten in de UEFA Cup, wat hem de topscorerstitel van het toernooi opleverde. Het tweede seizoen maakte Van Hooijdonk in 28 wedstrijden 28 doelpunten, wat Feyenoord echter geen prijzen opleverde. In de zomer van 2003 maakte Van Hooijdonk de overstap naar het Turkse Fenerbahce.

Fenerbahce

Van Hooijdonk kwam in Turkije als een grote speler binnen en hij maakte die verwachting meteen waar. Onder andere door zijn 24 doelpunten in 34 wedstrijden werd Fenerbahce landskampioen. Dit betekende de eerste landstitel voor Van Hooijdonk in zijn carrière. Het tweede seizoen ging voor hem persoonlijk minder, met 8 doelpunten in 19 duels. Wel werd voor het tweede jaar op rij de landstitel behaald. Hierna besloot Van Hooijdonk terug te keren naar zijn oude liefde NAC.

NAC

De terugkeer in Breda was maar van korte duur. Van Hooijdonk was gehaald door trainer en tevens zijn vriend Ton Lokhoff. Nadat deze werd ontslagen werd Cees Lok aangesteld als nieuwe trainer. Dit bleek geen gelukkig huwelijk met Van Hooijdonk te zijn. Lok vond dat Van Hooijdonk van negatieve invloed was op de ploeg en zette hem op de bank. In 17 wedstrijden maakte hij 5 doelpunten. In de winterstop van seizoen 2005-2006 bood een andere oude club uiteindelijk hulp. Van Hooijdonk verliet NAC alweer na een half jaar voor Feyenoord.

Feyenoord

De terugkeer bij Feyenoord was allesbehalve wat Van Hooijdonk zich ervan had voorgesteld. Het eerste half jaar scoorde hij slechts 3 keer in 11 wedstrijden. Van Hooijdonk besloot na het seizoen 2006-2007 een einde aan zijn carrière te maken. Zijn laatste seizoen was echter niet wat hij ervan gehoopt had. Met onder andere 5 doelpunten in 26 wedstrijden van Van Hooijdonk werd Feyenoord zevende. In de laatste competitiewedstrijd van zijn carrière liep Van Hooijdonk de laatste minuten met tranen over zijn wangen op het veld.

Nederlands elftal

De doelpunten van Van Hooijdonk bleven ook bij de bondscoaches van het Nederlands elftal niet onopgemerkt. Op 14 december 1994 maakte hij zijn debuut tegen Luxemburg. In totaal mocht Van Hooijdonk 46 keer voor Nederland uitkomen, waarin hij 14 keer doel trof. Ook werd Van Hooijdonk drie keer geselecteerd voor een grote eindronde. Hij was erbij op het WK van 1998, het EK van 2000 en het EK van 2004. Zijn laatste interland speelde hij op 17 november 2004 tegen Andorra.

Tegenwoordig

Tegenwoordig is Van Hooijdonk bezig in het trainersvak. In 2008 behaalde hij het trainersdiploma TC1. Als onderdeel daarvan liep hij stage bij Excelsior. In 2011 was hij ook al even assistent bondscoach van Turkijke, als assistent van Guus Hiddink.

Prijzen

Met club

 • Celtic - Schotse beker - 1995
 • Feyenoord - UEFA Cup - 2002
 • Fenerbahce - Landskampioen - 2004
 • Fenerbahce - Landskampioen - 2005

Individueel

 • Topscorer Schotse Premier league - 26 doelpunten - 1996
 • Topscorer Eredivisie - 24 doelpunten - 2002
 • Topscorer UEFA Cup - 8 doelpunten - 2002
 • Nederlands voetballer van het jaar - 2002
© 2013 - 2024 Rikvane, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wedstrijd van toen: Feyenoord - PSV (2002)In het seizoen 2001/2002 kwamen Feyenoord en PSV elkaar liefst vijf keer tegen: tweemaal in competitieverband, eenmaal i…
Alle topscorers in de Eredivisie per seizoen (1956 - 2020)Alle topscorers in de Eredivisie per seizoen (1956 - 2020)Sinds 1956 wordt er in Nederland professioneel gevoetbald in de Eredivisie. De Eredivisie biedt plaats aan achttien team…
De Stelling van FermatDe Franse wiskundige Pierre de Fermat leefde in de 17de eeuw. Wiskunde was een hobby voor hem, eigenlijk was hij jurist.…
Feyenoord 100 jaar: van landskampioen tot Europacup!Feyenoord 100 jaar: van landskampioen tot Europacup!Feyenoord bestaat in 2008 maar liefst 100 jaar. De Rotterdamse club, in 1908 opgericht onder de naam "Wilhelmina", eert…
Bronnen en referenties
 • http://www.kentudezenog.nl/pierre-van-hooijdonk-1969/
Rikvane (3 artikelen)
Laatste update: 15-10-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.