Feyenoord 100 jaar: van landskampioen tot Europacup!

Feyenoord 100 jaar: van landskampioen tot Europacup! Feyenoord bestaat in 2008 maar liefst 100 jaar. De Rotterdamse club, in 1908 opgericht onder de naam "Wilhelmina", eert dit jubileum eind augustus en begin september 2008 met meerdere feestelijkheden, waarbij ook de successen van de vereniging volop aandacht krijgen. Writerandus dook ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan voor u in de geschiedenis van Feyenoord en toont de tien meest roemruchte en bijzondere mijlpalen!

Oprichting

In 1908 werd in Rotterdam de voorloper van Feyenoord opgericht in het café "de Vereeniging", op de hoek van de Persoonshaven. De voetbalclub stond aanvankelijk bekend onder de naam "Wilhelmina" en werkte zijn wedstrijden af in een rood shirt met blauwe mouwen. In de jaren die volgden, zou de vereniging vanwege verschillende redenen zijn naam enkele malen wijzigen, totdat in 1912 de naam "Feijenoord" (met ij) geboren werd. Ook het vertrouwde, inmiddels niet meer weg te denken rood-witte shirt, stamt uit deze tijd.

Landskampioen

In 1924 werd Feyenoord voor de eerste maal in zijn geschiedenis landskampioen. Voor veel fans had dit succes een bijzondere lading: voor het eerst wist de club, als vereniging van eenvoudige arbeiders, uit de schaduw van zijn over het algemeen welgestelde concurrenten te treden. Voetbal, op dat moment voornamelijk als een sport voor 'heren' beschouwd, maakte zo kennis met de kracht en dynamiek van een Rotterdamse arbeidersclub, die in 1928 wederom de beste van het land zou worden. In totaal werd Feyenoord in zijn historie van 100 jaar 14 maal landskampioen. De laatste landstitel dateert van 1999, toen de Rotterdammers onder leiding van Leo Beenhakker en met spelers als Jean-Paul van Gastel, Peter van Vossen en Julio Cruz, geschiedenis zouden schrijven.

De Kuip

Op 27 maart 1937 werd het Stadion Feijenoord, oftewel De Kuip, officieel geopend. De eerste paal was geslagen in september 1935, nadat vooral Feyenoord-voorzitter Leen van Zandvliet zich sterk had gemaakt voor de bouw van een groot stadion met twee verdiepingen. Ter ere van de opening in 1937 werd een oefenwedstrijd tussen Feijenoord en de Belgische club Beerschot afgewerkt, die eindigde in een 5-2 overwinning voor de Rotterdammers. Alhoewel De Kuip en Feyenoord in de jaren die volgden onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn geweest, is de huidige toekomst van het stadion allerminst zeker. Gezien de Nederlandse ambitie om het Wereldkampioenschap voetbal in 2018 te organiseren, is het niet ondenkbaar dat in Rotterdam een nieuw stadion zal verrijzen, dat rond de 100.000 toeschouwers zal kunnen herbergen. De Kuip, die in 1994 nog grondig gerenoveerd werd, zou daarmee een andere bestemming kunnen krijgen.

Hand in hand...

Sinds 1961 is het clublied van Feyenoord het vertrouwde "Hand in hand". De melodie, gecomponeerd door de Duitser Wilhelm Speidel, werd in de twintigste eeuw aanvankelijk door meerdere Nederlandse clubs gebruikt, maar is sinds 1961 onlosmakelijk verbonden met de club uit Rotterdam. Het illustere motto geen woorden maar daden schalt nog steeds met volle overtuiging van de tribunes.

Op naar Portugal!

Legendarisch was de halve finale van de EC I, die Feyenoord in het jaar 1963 wist te bereiken. Tegenstander was het Portugese Benfica. Nadat de thuiswedstrijd in april voor het oog van 64.000 toeschouwers in de Kuip - en miljoenen kijkers en luisteraars elders in het land - in 0-0 was geëindigd, volgde in mei de return. Het dagblad "Het Vrije Volk" regelde speciaal voor deze gelegenheid twee gigantische passagiersschepen, waarmee honderden Feyenoordfans tegen een aantrekkelijke prijs naar Lissabon konden worden gebracht. De twee schepen, genaamd "Waterman" en "Grote Beer", werden door vele duizenden Rotterdammers uitgezwaaid. Ooggetuigen spraken van een groots spektakel, dat ook versterkt werd door een ongeëvenaarde sfeer van broederlijke saamhorigheid. Alhoewel de uitwedstrijd uiteindelijk met 3-1 verloren ging werd er in 1963 kortom geschiedenis geschreven, zowel op sportief als menselijk gebied.

Winst Europacup I, Wereldbeker

In 1970 wist Feyenoord als eerste Nederlandse club de Europacup I te winnen, door in de finale de Schotse kampioen Celtic met 2-1 te verslaan. In het San Sirostadion in Milaan kwamen de Rotterdammers van coach Ernst Happel aanvankelijk binnen het halve uur 1-0 achter, maar wisten vervolgens door een goal van aanvoerder Rinus Israel met 1-1 de rust te bereiken. Aangezien er in de reguliere speeltijd niet meer gescoord werd, moest een verlenging beslissing brengen. In de toegevoegde tijd was het uiteindelijk Ole Kindvall die Feyenoord de overwinning en de Europacup I bezorgde, wat tot een massaal volksfeest op de Coolsingel zou leiden. 1970 was sowieso een succesvol jaar voor de Rotterdammse club, aangezien deze enkele maanden later na de Europacup ook de Wereldbeker wist te winnen, door in twee wedstrijden te sterk te zijn voor het Argentijnse Estudiantes de La Plata

De UEFA Cup van 1974

In 1974 wist Feyenoord als eerste Nederlandse club de UEFA Cup te winnen, door na een zeer succesvolle Europese campagne over twee wedstrijden de Engelse ploeg Tottenham Hotspur te verslaan. Onder leiding van de eigenzinnige coach Wiel Coerver speelden de Rotterdammers hun eerste wedstrijd in Engeland met 2-2 gelijk, waarna de thuiswedstrijd in De Kuip met 2-0 gewonnen wordt. Bijna 60.000 toeschouwers in het stadion zagen hoe Wim Rijsbergen en Peter Ressel de doelpunten voor Feyenoord maakte. De overwinning werd overschaduwd door ontevreden Engelse vandalen in het stadion, waarmee het begrip 'hooligans' voor de eerste keer landelijke bekendheid kreeg op Nederlandse bodem.

Dubbel met Cruyff

In 1984 wist Feyenoord, met onder meer de van Ajax overgekomen Johan Cruyff, de nationale 'dubbel' binnen te halen. De inmiddels 37-jarige Cruyff, die na een conflict met het clubbestuur van Ajax de Amsterdamse club voor Feyenoord had verruild, toonde zich ook op late leeftijd een begaafd technicus, die samen met spelers als Stanley Brard en een jonge Ruud Gullit voor vele aanvallende impulsen zorgde. Feyenoord, gecoacht door Thijs Libregts, wist in 1984 niet enkel het landskampioenschap, maar ook de KNVB-beker te winnen. In de finale werd Fortuna Sittard met 1-0 verslagen door een doelpunt van Houtman. Tijdens de huldiging in Rotterdam zou Cruyff de volgende gevleugelde woorden hebben gesproken: "zo, dus dit is nou die Coolsingel!"

De UEFA Cup van 2002

In 2002 wist Feyenoord wederom de finale van de UEFA Cup te bereiken, onder meer door een overwinning op PSV in de kwartfinales. Plaats van handeling was de eigen Kuip, wat ondanks het 'neutrale' karakter van finales door velen als een groot thuisvoordeel werd beschouwd. Tegenstander in de eindstrijd was de Duitse club Borussia Dortmund, die met onder anderen de trefzekere spits Jan Koller een sterk wapen in de gelederen had. In de finale, waarin vanwege de dood van Pim Fortuyn met rouwbanden gespeeld werd, wist Pierre van Hooijdonk twee maal het net te vinden, waarbij één goal afkomstig was uit zijn specialiteit: de vrije trap. Na een doelpunt van Borussia door Amoroso, wist Jon Dahl Tomasson de score uiteindelijk naar 3-1 te tillen, waarna de 3-2 van Jan Koller nog slechts voor de statistieken was. Feyenoord, onder leiding van coach Bert van Marwijk en met onder meer Edwin Zoetebier, Shinji Ono en aanvoerder Paul Bosvelt in de gelederen, wist hiermee voor de tweede maal sinds 1974 de UEFA Cup te bemachtigen.

100-jarig bestaan

Een nieuwe mijlpaal is bereikt met het 100-jarig jubileum. Zal de komende eeuw nieuwe successen en memorabele historische momenten opleveren? Gezien de voorgaande lijst lijkt een bevestigend antwoord op deze vraag meer dan gerechtvaardigd.
© 2008 - 2024 Writerandus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Feijenoord hooligansFeyenoord is een voetbalclub uit Rotterdam met een grote en fanatieke aanhang. Zo zijn ze berucht na de ware veldslag in…
Feyenoord in de periode 1912-1917Dit artikel beschrijft de periode van 1912 tot en met 1917 waarin de voetbalclub Feyenoord aan zijn naam is gekomen en h…

Het vak keepen!Het vak keepen is voor het oog een eenzijdig en voor velen een eenvoudig vak. Velen zien maar 1 ding voor ogen en dat is…
Ruud van NistelrooijEen van de grote Nederlandse voetbalsterren van was Ruud van Nistelrooy. Hij begon zijn profcarrière bij FC Den Bosch, m…
Writerandus (81 artikelen)
Laatste update: 30-12-2008
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.