Ajax 1930-1931: Ajax wint de strijd met ZFC

Ajax 1930-1931: Ajax wint de strijd met ZFC Lang ging de strijd om het afdelingskampioenschap tussen Ajax en ZFC. Pas aan het einde van de competitie moesten de Zaandammers de eer aan Ajax laten dat voor het tweede achtereenvolgende jaar afdelingskampioen werd. Opvallend in dit seizoen waren de hoge scores van de Amsterdammers tegen VUC. In Den Haag werd het 0-9 en in Amsterdam zelfs 17-0 (!). In deze laatste wedstrijd scoorde Piet Strijbosch liefst zevenmaal, een aantal dat nooit eerder door een Ajacied was behaald.

Ajax goed uit de startblokken

Ajax startte de competitie met een uitwedstrijd in IJmuiden tegen Stormvogels. Door een laat doelpunt van Bob ten Have in de 88e minuut werd het alsnog een gelijkspel (2-2). In een matige vertoning voor twaalfduizend toeschouwers werd Hermes DVS in Amsterdam met 2-0 verslagen. Nadat ’t Gooi een week later twee doelpunten zag worden afgekeurd wegens buitenspel was het Piet van Reenen die met een hattrick Ajax op een 3-0 voorsprong schoot. Uiteindelijk wonnen de roodwitten met 4-0. In Dordrecht deelden DFC en Ajax de punten door een doelpuntloos gelijkspel. Oranje-doelman Géjus van der Meulen hield Ajax van een nog hogere score af dan de 6-0 overwinning tegen HFC.

Ajax verliest topper

Op 9 november stond de topper in Zaandam tegen ZFC op het programma. ZFC stond eerste met tien punten uit zes wedstrijden, Ajax stond tweede met acht punten uit vijf wedstrijden. Beide teams waren als enige nog ongeslagen in de competitie. Net als Ajax scoorde ZFC op de vorige speeldag ook zesmaal, maar kreeg tegen tegen Hermes DVS eveneens zes doelpunten tegen (6-6). Ajax begon zonder Piet van Reenen, Eddy Hamel en Wim Anderiesen en zag Dolf van Kol in de eerste helft een strafschop missen. Na een 0-0 ruststand scoorde Ben Vogel in de 48e minuut de 0-1 voor de Ajacieden maar twee minuten later was de stand al weer gelijk getrokken. Dezelfde Ben Vogel bracht aan Ajax weer aan de leiding maar ook nu kwam ZFC terug (2-2). Pechvogel van de dag werd in de 88e minuut Dolf van Kol, die dus ook al eerder een strafschop had gemist. Hij scoorde in eigen doel zodat Ajax tegen zijn eerste nederlaag opliep.

Opmerkelijke feitjes

Tegen HBS won Ajax door o.a. twee doelpunten van Piet van Reenen met 3-1 na een zeer matige wedstrijd. Opmerkelijk was het tegendoelpunt van de Hagenaars. Het was het eerste tegendoelpunt in een thuiswedstrijd van Ajax in de afdelingscompetitie sinds 19 januari 1930. Ook toen was HBS de tegenstander en de uitslag 3-1. Een week later won Ajax haar eerste uitwedstrijd van het huidige seizoen door Excelsior met 2-4 te verslaan. Piet van Reenen scoorde in dit treffen tweemaal. Ook ditmaal was er een statistisch opmerkelijk feitje. De laatste Ajax-uitzege in de afdelingscompetitie was geweest op 23 februari 1930 en ook toen was Excelsior de tegenstander (2-3 winst).

Geen record in uitwedstrijden

Tegen VUC in Den Haag waren Piet van Reenen, Piet Strijbosch en Wim Volkers op dreef en allen scoorden tweemaal. Uiteindelijk won Ajax dit ‘kat en muis’-spel met liefst 0-9 en dit was de grootste uitzege van de Amsterdammers ooit in de eerste klasse. Het was niet de grootste uitzege in officiële wedstrijden in de historie van Ajax. Op 4 december 1910 wonnen de roodwitten in de tweede klasse met 1-11 van EDO. Dit record had verbroken kunnen worden tegen de zwartwitten van VUC ware het niet dat de scheidsrechters nog drie Ajax-treffers annuleerde wegens buitenspel.

‘De Mug’ kreeg het weer op zijn heupen

Wim Volkers scoorde driemaal tegen DFC in de met 4-1 gewonnen wedstrijd in Amsterdam. Door dit resultaat en het gelijke spel van concurrent ZFC kwam Ajax voor het eerst in deze jaargang op de eerste plaats terecht. Op Eerste Kerstdag kreeg Wim Volkers het weer op zijn heupen in de oefenwedstrijd tegen PSV, de koploper uit de zuidelijke eerste klasse. Met vier doelpunten had hij een groot aandeel in de 10-2 overwinning. Opmerkelijk was dat hij ook vorig seizoen op Eerste Kerstdag op schot was. Toen scoorde ‘De Mug’ liefst vijfmaal in een oefenwedstrijd tegen een Noordelijk elftal (7-2 winst).

Stand aan kop

ClubDuelsWinstGelijkVerliesPuntenDoelsaldo
Ajax107211636-9
ZFC106401625-15
Hermes DVS103521122-21
DFC104331116-22
HBS9414920-16

Nu wel een recordscore

Piet van Reenen was weer op dreef in het uitduel tegen ’t Gooi door drie doelpunten te scoren. Voor zesduizend toeschouwers, waaronder zich zo’n tweeduizend Amsterdammers bevonden die met een extra trein, touringcars en auto’s naar Hilversum waren gekomen, won Ajax met 1-5. Na een maand eerder al met 0-9 te hebben gewonnen van VUC werd het nu in Amsterdam weer een monsterzege voor de Ajacieden. Doordat Ajax gemiddeld om de vijf minuten een doelpunt maakte werd het uiteindelijk een 17-0 (!) zege voor de ontketende roodwitten. Na de 9-0 ruststand werd VUC-doelman Karel van der Meer vervangen maar ook invaller Van der Glas kreeg er acht om de oren. Piet Strijbosch scoorde in deze wedstrijd liefst zevenmaal en dit was nog nooit eerder gebeurd door een Ajax-speler. Goede tweede werd Piet van Reenen die vijfmaal scoorde. Opmerkelijk was dat hij een hattrick scoorde in twee minuten tijd. Het werd voor Ajax de hoogste competitieoverwinning in haar historie en ook voor de eerste klasse was dit een record. Het enige spannende aan deze wedstrijd was nog de vraag of Ajax voor rust de tien zou halen en aan het einde of men twintig doelpunten zou kunnen maken.

Groot belang

Twee weken later stond heel Amsterdam en omstreken onder hoogspanning voor de topper tegen ZFC. Ook de Zaandammers hadden aardig gescoord in de afgelopen wedstrijd en hadden met 9-2 gewonnen van ’t Gooi. De wedstrijd was uitverkocht en velen zonder kaartje bevonden zich rondom het stadion om toch maar een glimp van de wedstrijd te kunnen zien. Het belang van deze topper was zo groot dat de AVRO het duel wilde gaan uitzenden op de radio wat nog nooit eerder was gebeurd bij een competitiewedstrijd in Nederland. Maar ook nu zou het niet gebeuren daar de KNVB er een stokje voor stak en vond dat de andere verenigingen werden gedupeerd vanwege financiële belangen.

Diefstal

De strijd om de kaarten was zo groot dat er zelfs een overval plaatsvond in Amsterdam waarbij enkele personen een man bestalen die wel twee kaartjes in zijn bezit had voor de match. Hij kreeg van de rovers als genoegdoening nog wel een rijksdaalder in zijn handen gedrukt maar zijn felbegeerde kaarten was hij kwijt. De topper tegen het verrassend goed opererende ZFC werd een teleurstelling voor de Ajacieden die zichzelf als favoriet zagen. Lust scoorde voor rust de 0-1 en Piet van Reenen maakte in de tweede helft de gelijkmaker. Voor Ajax was dit het eerste puntverlies thuis sinds 15 september 1929 toen men met 1-1 gelijk speelde tegen DFC.

Ajax los van ZFC

Piet van Reenen werd matchwinnaar in het zwaarbevochten duel in Haarlem tegen HFC (0-1). Opvallend was de rentree van Ajax-doelman Jan de Boer die aan het begin van het seizoen was gestopt met keepen in het eerste elftal. In een doelpuntrijke wedstrijd tegen Excelsior toonde beide defensies zich niet erg sterk maar wonnen de Amsterdammers wel met 7-4 mede door o.a. twee doelpunten van Piet Strijbosch en Wim Anderiesen. De laatste maal dat Ajax zoveel tegendoelpunten in een thuiswedstrijd kreeg te verwerken was op 5 oktober 1919 toen HBS met 2-6 won. Opvallend was het eerste verlies in deze competitie van concurrent ZFC dat thuis met 2-4 verloor van DFC. Ajax was los van de Zaandammers en stond met nog drie wedstrijden te gaan twee punten los.

Moeizame zeges

De enige wedstrijd die op 22 februari, ondanks het slechte weer, wel werd gespeeld was HBS-Ajax. De Amsterdammers kregen liefst zeventien hoekschoppen te nemen tegenover HBS slechts één. Piet van Reenen bezorgde Ajax drie minuten voor tijd alsnog de winst (1-2). Op de voorlaatste speeldag waren er strubbelingen binnen de Ajax-selectie met de elftalcommissie. Deze laatste wilde dat Joop Fijen speelde voor Joop Martens. De selectiespelers waren hier op tegen en bepaalden uiteindelijk, na inmenging van het bestuur, dat Joop Martens toch in de basis begon. Na een 0-1 achterstand tegen Stormvogels won Ajax door doelpunten van Wim Volkers en Piet Strijbosch met 2-1 en had het nog één punt nodig voor het kampioenschap.

Kampioen zonder te spelen

Dit gebeurde een week later, zonder dat Ajax zelf moest spelen, door het 4-4 gelijkspel van ZFC tegen VUC. Er stond nog één wedstrijd op het programma tegen Hermes DVS maar deze werd pas een maand later gespeeld. Tussendoor speelden de Amsterdammers twee oefenduels tegen Willem II (6-4 winst) en een Haags gecombineerd elftal (2-3 winst). Met de Pasen organiseerde Ajax een toernooi met VfVB Ruhfort (Duitsland), Tufnell Park (Engeland) en RFC Malinois (België). Ajax won van de Duitsers met 2-1 maar verloor in de finale van de Engelsen met 0-2. Beide duels werden gespeeld in een uitverkocht stadion. Op 12 april speelde de roodwitten al de eerste wedstrijd om het landskampioenschap van Nederland tegen PSV, de zuidelijke kampioen. Ajax won met 4-2 en begon dus goed aan de strijd om de landstitel.

Afsluiting met winst

Een week kon Ajax dan eindelijk de laatste wedstrijd van de afdelingscompetitie afronden. Tegen Hermes DVS spaarde trainer Jack Reynolds liefst zes basisspelers maar toch wonnen de Amsterdammers enkele minuten voor tijd met 3-4 door een eigen doelpunt van De Bruin. Ajax was voor de tweede achtereenvolgende maal en in totaal voor de zevende keer in de eerste klasse afdelingskampioen geworden.

Uitslagen

DatumWedstrijdUitslagAjax-doelpuntmakers
28-09-1930Stormvogels - Ajax2-2Volkers, Ten Have
05-10-1930Ajax - Hermes DVS2-0Ten Have, Van Reenen
12-10-1930Ajax - 't Gooi4-0Van Reenen 3x, Mulders
19-10-1930DFC - Ajax0-0-
26-10-1930Ajax - HFC6-0Mulders, Volkers, Ten Have, Strijbosch, Van Kol, Vogel
09-11-1930ZFC - Ajax3-2Vogel (2x)
30-11-1930Ajax - HBS3-1Van Reenen (2x), Ten Have
07-12-1930Excelsior - Ajax2-4Van Reenen (2x), Volkers, Strijbosch
14-12-1930VUC - Ajax0-9Van Reenen (2x), Strijbosch (2x), Volkers (2x), Van Kol, Ten Have, Mulders
21-12-1930Ajax - DFC4-1Volkers (3x), Strijbosch
04-01-1931't Gooi - Ajax1-5Van Reenen (3x), Volkers, W. Anderiesen
11-01-1931Ajax - VUC17-0Strijbosch (7x), Van Reenen (5x), Mulders (3x), Volkers, W. Anderiesen
25-01-1931Ajax - ZFC1-1Van Reenen
01-02-1931HFC - Ajax0-1Van Reenen
15-02-1931Ajax - Excelsior7-4Strijbosch (2x), W. Anderiesen (2x), Volkers, Van Reenen, Ten Have
22-02-1931HBS - Ajax1-2Ten Have, Van Reenen
08-03-1931Ajax - Stormvogels2-1Volkers, Strijbosch
19-04-1931Hermes DVS - Ajax3-4Addicks, Strijbosch, Vogel, Eigen doelpunt

Eindstand

ClubDuelsWinstGelijkVerliesPuntenDoelsaldo
Ajax1813313175-20
ZFC1810622649-30
Stormvogels187652039-28
DFC188371937-44
HBS186661843-38
Hermes DVS185761740-48
't Gooi186391537-48
VUC1844101237-65
HFC183691220-38
Excelsior1826101037-55

Topscorers

SpelerDoelpunten
Piet van Reenen22
Piet Strijbosch16
Wim Volkers12
Bob ten Have7
Henk Mulders6
Wim Anderiesen4
Ben Vogel4
Dolf van Kol2
Wim Addicks1
Tegenstander1

Selectie

SpelerWedstrijden
Jan van Diepenbeek18
Bob ten Have18
Piet Strijbosch18
Henk Anderiesen18
Joop Martens17
Dolf van Kol16
Wim Volkers16
Henk Mulders16
Jan Bonneveld15
Piet van Reenen15
Wim Anderiesen10
Eddy Hamel5
Joop Fijen5
Ben Vogel4
Piet Vunderink4
Jan de Boer3
Jan den Boer2
Wim Addicks1
Daan van Os1
Hennie Windt1
Wim Smit1
© 2018 - 2024 Blackflower, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ajax 1931-1932: Ajax duidelijk de sterkste in haar afdelingAjax 1931-1932: Ajax duidelijk de sterkste in haar afdelingAjax werd in dit seizoen voor de derde achtereenvolgende maal afdelingskampioen in de eerste klasse. Na een aarzelend be…
Ajax 1929-1930: Ajax terug aan de topAjax 1929-1930: Ajax terug aan de topNa de twee afdelingskampioenschappen in 1927 en 1928 viel Ajax in 1929 ver terug middels een teleurstellende achtste pla…
Ajax 1930-1931: Na twaalf jaar weer landskampioenAjax 1930-1931: Na twaalf jaar weer landskampioenNa de zevende afdelingstitel in de eerste klasse mocht Ajax in 1930-1931 wederom een gooi doen naar het landskampioensch…
Ajax 1931-1932: Wederom landskampioen van NederlandAjax 1931-1932: Wederom landskampioen van NederlandAjax werd in 1932 voor de derde achtereenvolgende maal afdelingskampioen en mocht zich dus wederom in de strijd om het l…

Ajax 1936-1937: Viermaal achtereen afdelingskampioenAjax 1936-1937: Viermaal achtereen afdelingskampioenAjax werd in dit seizoen voor de vierde achtereenvolgende maal afdelingskampioen in de eerste klasse. Al op 17 januari w…
Eredivisie seizoen 2020-21: promotie en degradatieEredivisie seizoen 2020-21: promotie en degradatieHet Eredivisie-seizoen 2020-21 wordt het eerste seizoen waarin er twee clubs direct degraderen naar de Keuken Kampioen D…
Bronnen en referenties
  • Jubileumboek 100 jaar Ajax 1900-2000, Pagina 95, Evert Vermeer en Marcelle van Hoof, ISBN 90-245-3497-6
  • http://www.afc-ajax.info/nl/seizoen/1930-31
  • http://www.delpher.nl/nl/kranten/results?query=Ajax&page=1&coll=ddd
Blackflower (89 artikelen)
Gepubliceerd: 19-02-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.