Ajax 1931-1932: Wederom landskampioen van Nederland

Ajax 1931-1932: Wederom landskampioen van Nederland Ajax werd in 1932 voor de derde achtereenvolgende maal afdelingskampioen en mocht zich dus wederom in de strijd om het landskampioenschap mengen. Veendam, SC Enschede en PSV bleken niet opgewassen tegen de Amsterdammers. Alleen Feijenoord bracht Ajax een nederlaag toe maar dat was niet voldoende voor de Rotterdammers om de hoofdstedelingen van de vierde nationale titel af te houden. Opmerkelijk in de kampioenscompetitie was de 1-9 zege van Ajax in en tegen Veendam. Grote man in deze wedstrijd was 'Goaltjes Piet' van Reenen die namens Ajax liefst zevenmaal (!) het doel trof.

Veendam als nieuweling

Landskampioen Ajax won dit seizoen haar achtste afdelingskampioenschap in de eerste klasse en kon daardoor haar landstitel, die behaald was in 1931, verdedigen. In de kampioenscompetitie moest Ajax aantreden tegen Feijenoord (West 2), PSV (Zuid), SC Enschede (Oost) en Veendam (Noord). Deze laatste club deed voor het eerst mee in de kampioenscompetitie en had na een jarenlange hegemonie van Velocitas (vijf titels op rij) met één punt voorsprong de noordelijke titel opgeëist. Op 13 maart startte Ajax thuis tegen datzelfde Veendam. In een zeer zwakke wedstrijd wonnen de Amsterdammers uiteindelijk met 4-0, een uitslag die pas in de slotfase tot stand kwam.

‘Goaltjes Piet’ kreeg het op zijn heupen

Drie weken later was de returnwedstrijd in Veendam. De noordelijke ploeg had een week eerder met liefst 8-1 verloren van Feijenoord maar wist toen niet dat het nog erger kon. Ajax had in de voorbijgaande weken o.a. voor de derde ronde van de NVB-beker gespeeld en werd tegen eersteklasser Tubantia met 3-0 uitgeschakeld. Ook hadden de Amsterdammers een eigen Paas-toernooi georganiseerd welke gewonnen werd door ZFC uit Zaandam.

Op 3 april leek er na zo’n 25 minuten spelen in Veendam nog weinig aan de hand op een veld dat er uit zag als een modderpoel. Door de regenval waren op diverse plekken op het veld plassen ontstaan zodat goed voetbal eigenlijk onmogelijk was. Pas na 25 minuten spelen scoorde de teruggekeerde Piet van Reenen, die de eerste wedstrijd had gemist wegens een blessure, de 0-1 op het scorebord. Daarna volgde er een ‘Goaltjes Piet’-show die haar weerga niet kende. Voor de pauze maakte hij nog drie doelpunten zodat Ajax met een geruststellende 0-4 tussenstand kon gaan rusten. Maar de doelpuntenhonger van Piet van Reenen was nog niet gestild en hoogstpersoonlijk schoot hij Ajax naar een 0-6 voorsprong. De galavoorstelling van Ajax ging verder en het arme Veendam moest tenslotte genoegen nemen met een 1-9 nederlaag. Doordat Piet van Reenen nog eenmaal scoorde maakte hij dus in deze wedstrijd liefst zeven (!) doelpunten.

Geflatteerde zege op PSV

Met een zuidwesterstorm en voordurende regenval werd op 10 april de thuiswedstrijd tegen PSV gespeeld. Door dit gure weer waren er slechts achtduizend toeschouwers in het Olympisch Stadion aanwezig die een matige wedstrijd voorgeschoteld kregen. De beide defensies waren in de meeste gevallen de aanvallers de baas maar toch zou Ajax geflatteerd door doelpunten van Jan Schubert, Henk Mulders en Wim Volkers met 3-0 winnen.

Spektakel in Enschede

Twee weken later moest Ajax naar Enschede voor de wedstrijd tegen de plaatselijk Sportclub. Het duel leefde enorm in het oosten van het land en liefst twintigduizend toeschouwers wilden hun favorieten aan het werk zien tegen landskampioen Ajax. Ook uit Amsterdam was de belangstelling groot, 2.500 supporters reisden mee met het elftal. Onder muziek van de Enschedese Schutterij werden de spelers onthaald en meteen zat de sfeer er goed in. De thuisclub startte een offensief maar kwam niet verder dan een schot tegen de paal. Toch was het Ajax dat als eerst scoorde, Piet van Reenen was de doelpuntmaker (0-1). Vlak voor rust kwam SC Enschede terug in de wedstrijd (1-1) maar na twintig minuten spelen in de tweede helft was het wederom Piet van Reenen die Ajax op voorsprong bracht (1-2). SC Enschede leek langszij te komen maar miste een strafschop en toen Piet van Reenen, die de gehele wedstrijd scherp werd gedekt, acht minuten voor tijd 1-3 maakte leek de buit binnen voor de roodwitten.

Diverse toeschouwers verlieten al het sportpark en misten daardoor een sensationeel slot. Met nog vijf minuten te spelen scoorde plotseling Plas en nauwelijks twee minuten later was het dezelfde speler die de bal wederom achter Ajax-doelman Jan Bonneveld deponeerde (3-3). Het had zelfs nog 4-3 kunnen worden maar dat leed bleef Ajax bespaard. Uitzinnige SC Enschede-supporters betraden na afloop het terrein om hun spelers op de schouders te nemen.

Tussenstand

Club Duels Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
Ajax4310719-4
Feijenoord4220612-4
SC Enschede5221612-9
Veendam510424-22
PSV401312-10

Eindelijk weer winst op Feijenoord

Op 1 mei stond de topper om de eerste plaats tegen Feijenoord op het programma. De Rotterdammers waren in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een landelijke topploeg met landstitels in 1924 en 1928 en afdelingstitels in 1924, 1926, 1927, 1928, 1929, 1931 en 1932. Op een bomvol Spangen met 28.000 toeschouwers zag het publiek een spannend duel waarbij het betere positiespel van Ajax uiteindelijk de doorslag gaf. Na het openingsdoelpunt van Feijenoord door Piet Burg in de twaalfde minuut was het uiteraard Piet van Reenen, die Ajax binnen vijf minuten (29e en 34e) voor rust op voorsprong had gekopt en geschoten. Feijenoord paste na de theepauze enkele wijzigingen toe in haar elftal en ging op zoek naar de gelijkmaker. Maar weer was het Piet van Reenen die met zijn derde doelpunt de Amsterdammers op een grotere voorsprong schoot. Binnen vier minuten was de spanning echter weer terug toen Bas Paauwe namens de thuisclub een strafschop binnenschoot (2-3). Feijenoord drukte door maar kon de gelijkmaker niet forceren en Ajax kwam terug in de wedstrijd. Een onbegrijpelijke terugspeelbal van Feijenoorder Janus Bul op zijn doelman besliste de wedstrijd (2-4).

De strijd was gestreden en na het laatste fluitsignaal van arbiter Mutters bestormde een grote groep Ajax-supporters het veld om de man van de wedstrijd (Piet van Reenen) op de schouders te nemen. De Amsterdammers hadden voor het eerst sinds 22 mei 1927 (2-3) weer eens gewonnen van Feijenoord.

Rotterdammers nemen revanche

Vier dagen later op Hemelvaartsdag konden de Ajax-supporters na afloop wederom een feest gaan vieren (het kampioenschap) indien Ajax zelf van Feijenoord zou winnen en PSV hetzelfde zou doen tegen SC Enschede. Maar Ajax, dat in de beginfase enkele mooie kansen had gekregen maar niet verzilverde, kwam er al gauw achter dat de Rotterdammers naar de hoofdstad waren gekomen met revanchegevoelens. Feijenoord nam het initiatief over en het was geen verrassing dat het in de dertigste minuut de leiding nam via Wim Groenendijk (0-1). Ajax kwam na een uur spelen beter in de wedstrijd en dit resulteerde in de gelijkmaker van Henk Mulders (1-1). Maar een fout van doelman Jan de Boer, die de bal uit zijn handen liet glippen na een voorzet, leidde de nederlaag van Ajax in (1-2). Enkele minuten later kopte Piet Burg de Rotterdammers zelfs naar een verdiende 1-3 overwinning. In plaats van een kampioenschap voor Ajax was de stand nu ineens heel spannend geworden.

Tussenstand

Club Duels Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
Ajax6411924-9
Feijenoord6321817-9
SC Enschede6231714-11
PSV612349-12
Veendam610524-27

Drie weken wachten

Op 16 mei (Tweede Pinksterdag) won Ajax in een matige wedstrijd met 1-4 van PSV, dat niet zwakker was dan de Amsterdammers maar de kansen niet afmaakte. Ajax leidde bij rust met 0-2 door twee ‘goedkope’ treffers: een eigen doelpunt van Van Run en een makkelijke gegeven strafschop die werd benut door Dolf van Kol. Na deze wedstrijd moest Ajax drie weken wachten voordat de laatste wedstrijd tegen SC Enschede gespeeld kon worden. Op 22 mei won Feijenoord met liefst 6-0 van PSV en was uitgespeeld en op 29 mei speelde het Nederlands elftal, met Ajacieden Wim Anderiesen en Wim Volkers in de basis, een vriendschappelijke wedstrijd tegen Tsjecho-Slowakije (1-2 verlies). Op de laatste speeldag (5 juni) was de stand als volgt:

Club Duels Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
Feijenoord85211228-11
Ajax75111128-10
SC Enschede7331917-12
PSV8125410-22
Veendam810727-35

Voor de tweede achtereenvolgende maal landskampioen

Ajax moest dus winnen van SC Enschede om kampioen te worden, bij een gelijkspel zou er een beslissingswedstrijd volgen tegen Feijenoord en bij verlies waren de Rotterdammers kampioen. Om niets van een eventuele Rotterdamse titel te missen waren er onder de 25.000 toeschouwers in het Olympisch Stadion in Amsterdam veel Feijenoord-supporters aanwezig.

Een nerveus spelend Ajax gaf in de eerste helft niet thuis en stond dan ook terecht bij de rust met 0-1 achter. Het Enschedese doelpunt van Huckriede werd door de Twentse en Rotterdamse-aanhang met groot gejuich begroet. Maar kort na de pauze zou alles binnen enkele minuten veranderen. Dolf van Kol benutte een strafschop en nauwelijks twee minuten later was het Cor Jurriaans die de roodwitten aan de leiding bracht (2-1). Nog één keer moesten de Ajax-supporters hun hart vasthouden toen Plas tegen de binnenkant van de paal schoot maar toen Wim Volkers een kwartier voor het einde de 3-1 binnenschoot was het lot voor zowel SC Enschede als Feijenoord bepleit.

Ajax was voor de tweede achtereenvolgende maal en voor de vierde keer in haar bestaan landskampioen geworden. Het had veel moeite gekost tegen een goed spelend SC Enschede maar het feest was er niet minder om. Tussen de hossende Amsterdamse menigte toonde Feijenoord-aanvoerder Puck van Heel zijn sportiviteit en overhandigde Ajax-captain Wim Volkers een reusachtige kampioenenkrans.

Uitslagen

Datum Wedstrijd Uitslag Ajax-doelpuntmakers
13-03-1932Ajax – Veendam4-0Schubert (2x), Mulders, Ten Have
03-04-1932Veendam – Ajax1-9Van Reenen (7x), Twelker, Ten Have
10-04-1932Ajax – PSV3-0Schubert, Mulders, Volkers
24-04-1932SC Enschede – Ajax3-3Van Reenen (3x)
01-05-1932Feijenoord – Ajax2-4Van Reenen (3x), Eigen doelpunt
05-05-1932Ajax – Feijenoord1-3Mulders
16-05-1932PSV – Ajax1-4Van Kol, Schubert, Van Reenen, Eigen doelpunt
05-06-1932Ajax – SC Enschede3-1Van Kol, Jurriaans, Volkers

Eindstand

Club Duels Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
Ajax86111331-11
Feijenoord85211228-11
SC Enschede8332918-15
PSV8125410-22
Veendam810727-35

Topscorers

Speler Doelpunten
Piet van Reenen14
Jan Schubert4
Henk Mulders3
Bob ten Have2
Wim Volkers2
Dolf van Kol2
Henk Twelker1
Cor Jurriaans1
Tegenstanders2

Selectie

Speler Wedstrijden
Wim Anderiesen8
Piet van Deyck8
Jan van Diepenbeek8
Dolf van Kol8
Jan Schubert8
Piet Strijbosch8
Cor Jurriaans7
Henk Mulders7
Piet van Reenen7
Wim Volkers6
Jan de Boer4
Jan Bonneveld4
Bob ten Have3
Theo Schetters1
Henk Twelker1
Ben Vogel1
© 2017 - 2024 Blackflower, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ajax 1931-1932: Ajax duidelijk de sterkste in haar afdelingAjax 1931-1932: Ajax duidelijk de sterkste in haar afdelingAjax werd in dit seizoen voor de derde achtereenvolgende maal afdelingskampioen in de eerste klasse. Na een aarzelend be…
Ajax 1930-1931: Na twaalf jaar weer landskampioenAjax 1930-1931: Na twaalf jaar weer landskampioenNa de zevende afdelingstitel in de eerste klasse mocht Ajax in 1930-1931 wederom een gooi doen naar het landskampioensch…
Disney Treasures: Mickey Mouse in Black and WhiteDisney Treasures: Mickey Mouse in Black and WhiteMickey Mouse in Black and White is een collectie met filmpjes van Mickey Mouse in het zwart-wit. Deze filmpjes zijn gema…
Ajax 1936-1937: Ajax neemt landstitel van Feijenoord overAjax 1936-1937: Ajax neemt landstitel van Feijenoord overNa twee eerdere mislukte pogingen in 1935 en 1936 om landskampioen te worden mocht Ajax het in dit seizoen wederom probe…
Ajax 2016-2017: Ook Peter Bosz bezorgt Ajax geen titelAjax 2016-2017: Ook Peter Bosz bezorgt Ajax geen titelPeter Bosz werd als trainer de opvolger van Frank de Boer en wilde met Ajax swingend voetbal gaan spelen. Na een moeilij…
Bronnen en referenties
  • Jubileumboek 100 jaar Ajax 1900-2000, Pagina 99, Evert Vermeer en Marcelle van Hoof, ISBN 90-245-3497-6
  • http://www.afc-ajax.info/nl/seizoen/1931-32
  • http://www.delpher.nl/nl/kranten/results?query=Ajax&page=1&coll=ddd
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlands_landskampioenschap_voetbal_1931/32
Blackflower (89 artikelen)
Gepubliceerd: 16-08-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.