Jupiler Pro League 2020: verdeling Europa en promotie

Jupiler Pro League 2020: verdeling Europa en promotie Normaal worden er play-offs afgewerkt in België. Door de uitbraak van het coronavirus besloot de Nationale Veiligheidsraad in België om voetbalwedstrijden te verbieden. België kent normaal een apart systeem, waarin na twee keer tegen elke tegenstander gespeeld te hebben, wordt overgegaan op het spelen van play-off-wedstrijden. Alle punten die in de reguliere competitie behaald zijn, worden namelijk gehalveerd (in play-off 1) of volledig weggewerkt (in play-offs 2). De bovenste zes clubs komen dan terecht in play-off één, de plek waar tickets voor Europa verdiend kunnen worden. In 2020 werden de tickets verdeeld op basis van de eindranglijst, evenals de degradatie. Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) heeft op 8 juli het stopzetten van de competitie als nietig verklaard. Op 9 juli kwam het Raad van Bestuur bijeen voor een crisisberaad. Inhoudelijk is er niets gecommuniceerd over dat beraad, toch lijkt het erop dat ze de beslissing van het BAS zou willen negeren. Er wordt een schaakspel verwacht. Indien de informatie wijzigt, wordt het artikel aangepast. Voor het laatst op 10 juli 2020.


Invloed coronavirus op Belgisch voetbal

De hoogste competitie van België, de Jupiler Pro League, werd na 29 speelrondes beëindigd door de uitbraak van het coronavirus. Midden mei werd definitief afgestapt van het plan om eventueel het seizoen af te maken doordat de Nationale Veiligheidsraad besloot geen voetbalwedstrijden toe te staan tot eind juli 2020. De Belgische voetbalbond besloot om het kampioenschap aan Club Brugge te schenken. Waasland-Beveren werd uitgeroepen tot degradant. De bekerfinale werd uitgesteld naar 1 augustus.

Vooraf: werking play-off systeem België

Na de onvrede over de, naar eigen zeggen, te slechte competitie, besloot de Belgische voetbalbond het anders aan te pakken. Nadat ieder team dertig wedstrijden gespeeld heeft in de nationale competitie, twee keer tegen iedere tegenstander, komt er nog een competitie. Er worden twee play-offs gevormd. Play-off 1 bestaat uit de eerste zes teams op de ranglijst. De punten van die teams worden gehalveerd, wanneer ze onderling een competitie afwerken. Elk team speelt twee keer tegen de vijf andere tegenstanders. De nummers zeven tot en met zestien op de ranglijst worden samengebracht met de kampioen en de zes best gerangschikte teams uit de tweede divisie van België. Die zestien teams worden verdeeld over vier groepen. De teams die meedoen aan de play-offs 2 starten weer op nul punten. De nummer zestien uit de competitie weet na dertig wedstrijden al dat ze volgend seizoen een niveau lager speelt, wat ook geldt voor de kampioen van de tweede divisie, die gaat rechtstreeks naar de hoogste klasse. Vanaf het seizoen 2019-20 doen de kampioen van de Proximus League en de degradant van de Jupiler Pro League wel mee aan de play-off 2. Daardoor is het aantal groepen van de play-off 2 van twee naar vier gegaan. In de halve finales worden er heen- en terugwedstrijden gespeeld door de vier winnaars, dat geldt ook voor de finale, waarin de winnaars van de halve finales aantreden.

Vooraf: plaatsing voor Champions League en Europa League

Play-off 1

De nummers één tot en met zes gaan strijden voor het hoogst haalbare in de Champions League, de groepsfase. De nummer twee uit play-off 1 doet mee aan de voorrondes van de Champions League van het seizoen 2020-21. De winnaar van de beker gaat rechtstreeks naar de groepsfase van de Europa League. De winnaar van de reguliere competitie mag, voordat de play-offs starten, al sowieso deelnemen aan de voorlaatste voorronde in de Europa League. Als de winnaar van de reguliere competitie zich kwalificeert voor de Champions League, dan krijgt de nummer drie uit play-off 1 het Europa League-ticket voor de voorlaatste voorronde, tenzij de nummer drie ook de bekerwinnaar is, dan krijgt het team dat vierde wordt in play-off 1 het ticket toebedeeld. Als de bekerwinnaar zich kwalificeert voor de Champions League, gaat dat ticket naar de derde in play-off 1. Als een ploeg uit de top drie ook de reguliere competitie wint, krijgt het vierde team uit play-off 1 dat ticket. Als een ploeg de reguliere competitie wint en de beker, maar niet in de top drie eindigt in play-off 1 dan gaat het ticket voor de voorlaatste voorronde van de Europa League naar de nummer drie.

Play-off 2

De clubs die in de play-offs 2 als eerste eindigen, nemen het in de halve finales en in de finale tegen elkaar op voor een ticket in de voorronde van de Europa League. Er worden heen- en terugwedstrijden gespeeld in de halve finales en in de finale. De winnaar van play-off 2 speelt tegen de nummer vier uit play-off 1 voor een ticket in de voorronde van de Europa League.

Verdeling Europese tickets Jupiler Pro League

Door het stopzetten van de competitie, vindt er geen play-offs meer plaats in België. Desondanks verwacht de UEFA wel dat er clubs toegewezen worden die Europees voetbal spelen in het seizoen 2020-21. Er zijn verschillende tickets te verdelen voor de Belgische competitie. Door de top tien-klassering op de UEFA-coëfficiëntenranglijst mag het vijf clubs afvaardigen in de Europse competities. De volgende plekken moeten verdeeld worden:
  • Groepsfase Champions League
  • Derde voorronde Champions League (niet-kampioenen)
  • Groepsfase Europa League
  • Derde voorronde Europa League
  • Tweede voorronde Europa League

Dit is de stand in de competitie na speelronde 29, met de consequenties op Europees gebied:

Plek Club Punten Naar...
1Club Brugge70groepsfase Champions League
2Gent55derde voorronde Champions League
3Charleroi54n.n.b.
4Antwerp53n.n.b.
5Standard Luik49tweede voorronde Europa League
6KV Mechelen44n.v.t.
7Genk44n.v.t.
8Anderlecht43n.v.t.

Op 15 mei gaf de Belgische voetbalbond uitsluitsel over de tickets die verdeeld gaan worden over de teams die Europa in gaan, en de teams die al dan niet promoveren of degraderen. Doordat Royal Antwerp in de finale stond, is de vraag of zij het ticket voor de groepsfase van de Europa League krijgt of voor de derde voorronde. Doordat België het voetbal tot 31 juli stil gelegd heeft, bestaat de kans dat er nog een bekerfinale gespeeld wordt. De Belgische voetbalbond heeft 1 augustus als speeldatum genoemd. Dan moeten Club Brugge en Antwerp het tegen elkaar opnemen om de Croky Cup.

Promotie en degradatie

Evenals de verdeling van de Europese tickets werd op 15 mei 2020 meer bekend over de eventuele promotie en degradatie die er plaatsvindt tussen de twee hoogste divisies. Waasland-Beveren gaf al aan zich niet neer te leggen bij eventuele degradatie. Club Brugge pleit voor een seizoen met achttien clubs, waarbij de clubs die een finalewedstrijden spelen zouden promoveren. Uiteindelijk koos de Belgische voetbalbond voor een normale gang van zaken. Waasland-Beveren degradeert daardoor.

Jupiler Pro League

Normaal degradeert alleen de nummer zestien op de ranglijst naar een lager niveau. Voor de volledigheid de drie onderste clubs na speelronde 29 op de ranglijst:

Plek Club Punten Naar...
14Cercle Brugge23n.v.t.
15KV Oostende22n.v.t.
16Waasland Beveren20Proximus League

Proximus League

Naast de stand van de Jupiler Pro League, is ook de promotiefinale van belang voor promotie en degradatie. De Proximus League was net klaar met de reguliere competitie voordat de competitie stil gelegd werd. OH Leuven en Beerschot zouden nog een promotiefinale af moeten werken. De eerste finale werd al afgewerkt, en gewonnen met 1-0 door Beerschot. De finale is ingepland voor 2 augustus 2020. Mocht dat onverhoopt niet door kunnen gaan, neemt Westerlo, op basis van de eindranglijst, deel aan de Jupiler Pro League.

Lees verder

© 2017 - 2020 Voetbol, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Slottoernooi Europa League 2020, live op tv en livestreamSlottoernooi Europa League 2020, live op tv en livestreamHet slottoernooi van de UEFA Europa League 2020 wordt gespeeld in augustus. Het vindt plaats in Duitsland. De duels van…
In welke Europa League-ronde komen de Nederlandse clubs?In welke Europa League-ronde komen de Nederlandse clubs?Op verschillende manieren kunnen Nederlandse clubs de Europa League bereiken. Dit kan via de competitie, het bekertoerno…
Eredivisie 2020: verdeling voor Europese ticketsEredivisie 2020: verdeling voor Europese ticketsNormaal wordt er door vier clubs gestreden in een play-off voor Europees voetbal. De winnaar van de play-offs, die dan g…
Hockey Pro League 2020 heren - live op tv en livestreamHockey Pro League 2020 heren - live op tv en livestreamIn 2020 wordt de Hockey Pro League gehouden. Er doen negen landen mee aan deze competitie, waaronder Nederland en België…

Finale Beker van België 2020, live op tv en livestreamFinale Beker van België 2020, live op tv en livestreamOp zaterdag 1 augustus 2020 wordt de finale van de Beker van België (Croky Cup) gespeeld. Dit is de eerste grote voetbal…
Gouden Meerbeker definitief voor AjaxGouden Meerbeker definitief voor AjaxNa de Meuwsenbeker, die in 1914 stopte, organiseerde Ajax in 1917 opnieuw een eigen toernooi. Ajax-voorzitter Wim Egeman…
Bronnen en referenties
  • https://www.sport.be/nl/jupilerproleague/nieuws/article.html?Article_ID=858520
  • https://www.flashscore.nl/voetbal/belgie/jupiler-pro-league/stand/
  • https://www.sport.be/nl/jupilerproleague/kalender/downloads/Calendar_JPL_19-20.pdf
  • https://twitter.com/ProLeagueBE/status/1137034299839057920/photo/1

Reageer op het artikel "Jupiler Pro League 2020: verdeling Europa en promotie"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Voetbol
Laatste update: 10-07-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!