Hoeveel verdient een zaakwaarnemer in het voetbal?

Hoeveel verdient een zaakwaarnemer in het voetbal? Nagenoeg elke profvoetballer wordt bijgestaan door een zaakwaarnemer. Deze regelt diverse financiële en commerciële zaken voor zijn of haar cliënt. Zaakwaarnemers treden vaak op de voorgrond wanneer een speler op het punt staat een transfer te maken of een contractverlening aan te gaan. In deze wereld gaan grote geldbedragen om waarbij een zaakwaarnemer of spelersmakelaar af en toe exorbitante vergoedingen opstrijken.

Zaakwaarnemers in het voetbal


De rol van een zaakwaarnemer of spelersmakelaar

Een zaakwaarnemer of spelersmakelaar is iemand die de zakelijke belangen van een sporter behartigt. Atleten in tal van sportdiscipline hebben een zaakwaarnemer, maar het bekendst in Nederland zijn deze belangenbehartigers uit de voetbalwereld. Een zaakwaarnemer adviseert een voetballer op tal van financiële en strategische gebieden zoals sponsordeals, merchandising en belastingzaken. Het sterkst treden zij echter op de voorgrond op het moment dat een speler met zijn club contractonderhandelingen aangaat of wanneer een eventuele transfer in het verschiet ligt. Een degelijke spelersmakelaar heeft het beste met zijn speler voor en zal hem de voor- en nadelen van alle mogelijkheden uiteenzetten. Regelmatig komen deze heerschappen ook negatief in het nieuws, bijvoorbeeld wanneer zijn exorbitante commissies opstrijken en belang lijken te hebben bij een transfer naar een specifieke club.

Familielid of sportmarketingbureau?

Veel zaakwaarnemers maken onderdeel uit van een sportmarketingbureau. Diverse van deze agenten werken ook voor zichzelf. Diverse voetballer hebben bovendien een familielid met financiële kennis in de arm genomen om hun belangen op zakelijk gebied te behartigen. Enkele internationale topspelers die een familielid als zaakwaarnemer hebben zijn bijvoorbeeld Lionel Messi, David Alaba, Sergio Ramos, Arjen Robben en Alex Oxlade-Chamberlain. Voorbeelden van bureau's die een grote portefeuille aan wereldsterren hebben zijn Gestifute (o.a. Cristiano Ronaldo, James Rodríguez, Ángel di María, Diego Costa en Radamel Falcao) en het Braziliaanse MJF Publicidade (o.a. Neymar, Hulk, Lucas, Robinho en Kléberson).

De bekendste Nederlandse zaakwaarnemer is zonder twijfel Mino Raiola. Deze Nederlander van Italiaanse komaf behartigt al sinds het begin van de jaren 90 de belangen van diverse voetballers waaronder Bryan Roy, Wim Jonk en Dennis Bergkamp. Al snel zocht hij het ook buiten de Nederlandse grenzen en anno 2016 is hij de zaakwaarnemer van onder andere Zlatan Ibrahimovic, Paul Pogba, Romelu Lukaku, Mario Balotelli en de Nederlandse spelers Kenny Tete, Ricardo Kishna, Thomas Lam en Ouasim Buoy.

Wat verdient een zaakwaarnemer?

Er gaan vaak wilde verhalen rond over zaakwaarnemers die in één klap miljoenen verdienen doordat een van 'hun' spelers een transfer maakt. Niet zelden berusten deze verhalen op waarheid. De inkomsten van zaakwaarnemers bestaan normaliter uit commissies of bonussen bij een transfer of contractverlenging, eventueel aangevuld met een periodieke vergoeding van zowel spelers als clubs waarmee nauw wordt samengewerkt.

In het Nederlandse voetbal zijn in 2016 in totaal 267 zaakwaarnemers actief. Krant De Telegraaf maakte bekend dat zij in het seizoen 2015/2016 voor 9,5 miljoen euro aan vergoedingen hebben ontvangen van Nederlandse clubs alleen. Daarvan werd 3,2 miljoen neergeteld door Ajax en 2,6 miljoen door landskampioen PSV. Hierbij zijn alleen bedragen opgeteld die werden betaald bij contractverlengingen en transfers. De bonussen waar veelal enorme bedragen in omgaan - bijvoorbeeld nadat een speler een x-aantal wedstrijden heeft gespeeld of vergoedingen van buitenlandse clubs - zijn hierbij niet opgeteld omdat hiervoor geen registratieplicht geldt. Niet zelden wordt tevens een doorverkoopbonus afgesproken.

Hoge vergoedingen

'Klokkenluiders-website' Football Leaks publiceert regelmatig vertrouwelijke documenten waaruit details blijken over de inkomsten van zaakwaarnemers bij transfers en contractverlengingen. Zo onthulde het bijvoorbeeld dat Matthew Kay - zaakwaarnemer van Ajax-talent Abdelhak Nouri - een percentage van 6,25% bedongen heeft op een toekomstige transfer van zijn cliënt. Zou Nouri bijvoorbeeld voor 5 miljoen transfereren naar een andere club, dat zou Matthew Kay dus in één klap 312.500 verdienen. Een ander verhaal over een schimmige deal met een zaakwaarnemers speelde zich af rond de transfer van Dusan Tadic van FC Twente naar Southampton in 2014. Zijn zaakwaarnemer Zoran Pavlovic zou hier zelf een slordige 3 miljoen aan over hebben gehouden. Bij de transfer van Filip Kostic naar FC Groningen streek hij ook al een exorbitante vergoeding op.
© 2016 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zaakwaarnemer in het voetbal wordenZaakwaarnemer in het voetbal wordenZaakwaarnemers in het voetbal staan bekend als mannen die veel geld opstrijken bij het afronden van een contractonderhan…
Voetbal; Opleidingsvergoeding bij internationale transfersBij internationale transfers van grote voetballers is vaak een hoop geld gemoeid. Een deel van dat geld, te weten 5%, vl…
Hoeveel verdienen de internationale artiesten?Hoeveel verdienen de internationale artiesten?Sommige artiesten die internationaal zijn doorgebroken, verdienen tientallen miljoenen per jaar. Ze weten niet hoe lang…
Wat verdient een raadslid?Een raadslid zijn is geen volledige baan. De verdiensten zijn gebaseerd op het aantal uren dat het werk waarschijnlijk z…

WK-bid Nederland en België voor WK voetbal 2018WK-bid Nederland en België voor WK voetbal 2018Op 2 december 2010 werd door Sepp Blatter bekendgemaakt dat het WK voetbal 2018 in Rusland gehouden zou worden. Nederlan…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bluesunny62, Pixabay
  • http://www.telegraaf.nl/telesport/voetbal/25514658/__Goud_geld_spelersmakelaars__.html
  • http://metro.co.uk/2013/06/21/top-10-influential-football-agents-from-pere-guardiola-to-jorge-mendes-3850506/
  • https://www.ajaxlife.nl/updates/football-leaks-openbaart-contract-van-nouri-bij-ajax
  • http://www.vi.nl/nieuws/fc-twente-betaalde-miljoenen-aan-zaakwaarnemer-tadic.htm
  • http://www.forbes.com/sports-agencies/
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 07-01-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Voetbal
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.