Het geven van basketbal trainingen
Trainers zijn tegenwoordig moeilijk te vinden, goede trainers zijn bijna nergens te vinden. Het roept altijd grote frustraties op bij de spelers die vinden dat hun trainer hen niks leert. In dit artikel leest u een aantal tips en regels waaraan u zich kunt houden bij het geven van basketbal trainingen. Dit wil niet zeggen dat na het lezen van dit artikel uw trainingen effectief zullen zijn. Dit artikel geeft alleen de richtlijnen aan, waaraan een basis training moet voldoen.
Voor welke doelgroep
De richtlijnen die aangegeven zullen worden zijn niet van toepassing op een bepaalde leeftijd. Dit artikel is geschreven voor coaches van teams die recreatief basketballen, maar toch vooruit gang willen boeken om misschien wel op den duur op een meer professioneel niveau deel te nemen. Het zal u misschien wel opvallen dat er telkens terug wordt gegaan naar de basis van het basketbal. Dit klinkt misschien wat kinderachtig, maar vergeet niet dat als je aan de meeste professionele basketbalspelers vraagt, wat en hoe ze getraind hebben, ze zullen antwoorden fundamentals (De basis dus).
Om maar even een citaat van Michael Jordan te geven:"There is a right way and a wrong way to do things. You can practice shooting eight hours a day, but if your technique is wrong, then all you become is very good at shooting the wrong way. Get the fundamentals down and the level of everything you do will raise."
Waar te beginnen
Als basketbal trainer/coach moet je eerst weten wat voor vlees je in de kuip hebt. Weet u dit niet dan is het handig om eerst een training alles voornamelijk in een partij vorm te doen. Zo kunt u de hele training lang observeren, wat er nu het komende jaar getraind moet worden. Waarschijnlijk komen we dan meteen weer terug op de fundamentals. Natuurlijk zullen er ook vele andere aspecten van de spelers getraind moeten worden, maar fundamentals zijn hier altijd één van.
Nadat u weet waar u aan toe bent, hoort er een trainingsprogramma gemaakt te worden voor een zo lang mogelijke periode. Zo weet u van te voren wanneer er een bepaald aspect van het basketbal behandeld wordt. Dit geeft ook de spelers meer zekerheid over het hebben van een goed voorbereide coach, die zijn trainingen op elkaar laat aansluiten.
Wat spelers van elke leeftijd kunnen waarderen is een goed voorbereide coach, dus al helemaal een coach die al bezig is met het opstellen van regels en trainingen voordat het seizoen begonnen is. Het is daarom erg handig als een coach van te voren bepaalde regels over trainingen en wedstrijden samenstelt, en deze mededeelt aan zijn spelers voor de komende periode.
Een aantal handige regels zijn bijvoorbeeld:
- We gaan een moeilijk seizoen tegemoet als we geen plezier hebben, dus lol hebben mag maar wees wel respectvol naar elkaar.
- Als je het niet eens bent met je coach of een medespelers, bespreek dit dan het liefst na de training in plaats van een training op te houden met een discussie.
- Te vaak niet komen trainen, gaat ook ten koste van je speeltijd al ben je 1000 keer zo goed als de rest.
- Het maken van een technische fout bij een wedstrijd, zal in principe lijden tot de rest van de wedstrijd naast de coach op de bank.
- Als er op een training een fout wordt gemaakt op een andere speler dan roept de verdedigende speler de fout. Een speler die bij wijze van spreken dus een gebroken nek wordt geslagen roept niet dat er een fout op hem gemaakt wordt, we gaan er vanuit dat de verdediging eerlijk genoeg is om zijn fouten toe te geven (tijdens de wedstrijd zul je in jouw ogen waarschijnlijk toch altijd de scheids tegen je hebben).
- Als de coach/scheids vindt dat er een fout wordt gemaakt dan heeft hij gelijk, dit moet je accepteren. Geen discussie.
- Afmelden voor een training/wedstrijd gebeurt op tijd bij de coach.
- Je studie gaat altijd voor je trainingen en wedstrijden. Dat wil niet zeggen dat je niet komt bij een proefwerkweek of tentamen. De basketbal training duurt maar een paar uurtjes, dus leer te plannen zodat je niet in de knoop komt met trainingen en studie.
- 200% inzet
Hoe de training in te delen
Elke training bestaat uit een goede warming-up, gevolgd door een stretching en afgesloten met een cooling-down. De warming-up hoort ongeveer 20 minuten te duren, en is een goed moment om de fundamentals te trainen. De cooling-down hoort in ieder geval 10 minuten te duren. Dit kan over het algemeen het beste naast het trainingsveld na de training gebeuren, zodat er geen tijd verloren gaat op de training. Verder zal de training geheel naar eigen inzicht gegeven moeten worden. Als de eerste 20 minuten worden besteed aan dribbelen en schot-techniek dan kan er de rest van de training gelet worden op de nog zwakkere aspecten van het team. De beste oefeningen gebeuren meestal in een partij vorm. Als er op trainingen hoge druk wordt gezet door de verdediging zal dit ook zijn vruchten afwerpen bij wedstrijden (waar er misschien wel minder verdedigende druk wordt gegeven). Ten tweede wordt op deze manier de defence (verdediging) en de offence (aanval) getraind.
Resultaat
Wat het resultaat zal zijn van deze richtlijnen ligt natuurlijk niet vast. Wel vergroot het de kans op een team dat hard traint en uiteindelijk betere resultaten neer zal zetten. Goede oefeningen zijn overal te vinden, in boeken, op het internet en bij ervaren coaches. Hoe je moet anticiperen op een team zal u alleen maar leren door ervaring.