Volleybal: het spel

Volleybal: het spel In 1895 bedacht de Amerikaan Morgan volleybal door de spelregels van tennis, basketbal en baseball samen te voegen. Tegenwoordig is het een sport die over de hele wereld beoefend wordt. Lees hieronder verder.

Wat is volleybal?

Volleybal is een balsport waarbij je punten moet proberen te scoren door de bal binnen de lijnen op de speelhelft van de tegenspeler te laten botsen. Het veld is in 2 verdeeld door een net.

De soorten

Er zijn veel soorten volleybal, maar de 2 bekendste zijn zaalvolleybal en beachvolleybal.
Zaalvolleybal is het oorspronkelijke spel. Het wordt gespeeld op een veld van 9 bij 18 meter ( bij volwassenen), en je staat met 6 op een veld.
Het net hangt bij de heren op 243 cm en bij de dames op 224 cm.

In Nederland en België wordt het Rally Point System gebruikt. Hierbij resulteert iedere rally in een punt voor één van beide teams. Het team dat als eerste 25 punten met 2 punten verschil heeft, wint een set. Bij 24-24 wordt er verder gespeeld totdat één van beide teams 2 punten voorsprong heeft.
De ploeg die als eerste 3 sets wint, wint de match. Bij een eventuele vijfde set wordt er tot 15 gespeeld met 2 punten verschil.

Beachvolleybal wordt meestal, zoals de naam al zegt, gespeeld op het strand. Het veld is maar 8 bij 16 meter en er wordt met een zwaardere, zachtere bal gespeeld. In tegenstelling tot zaalvolleybal wordt er hier maar met 2,3 of 4 spelers per team gespeeld.

Het spel

Bij zaalvolleybal:
De bal wordt in het spel gebracht door middel van een opslag van achter de achterlijn. De bal moet in het veld van de tegenspeler belanden. De tegenspeler ontvangt de bal, waarna er 3 passen gegeven mogen worden. Dan moet de bal terug naar het veld van de tegenstrever gespeeld worden. Vanaf dat de bal de grond geraakt heeft, is de rally afgelopen.
Je mag met geen enkel lichaamsdeel op het veld van de tegenstrever komen en de bal moet tussen de 2 antennes (stokken die de plaats waartussen je de bal moet spelen aanduiden) naar de overkant gespeeld worden.

Bij beachvolleybal:
Hier gelden veelal dezelfde spelregels als bij zaalvolleybal, met enkele uitzonderingen:
  • Er is geen middellijn; je kan dus geen fout maken door met een lichaamsdeel op het veld van de tegenspeler te komen.
  • Er zijn geen vaste posities voor de spelers.

Internationale wedstrijden

Er zijn enkele Internationale wedstrijden voor (zaal-)volleybal:
  • de Champions League
  • het WK
  • het EK

Deze bestaan zowel voor mannen als voor vrouwen.

Beachvolleybal is een Olympische Sport.
© 2007 - 2024 Lukasvv, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Teamsport of individuele sportAls je, eerst op straat, daarna op school, ontdekt hebt dat je het niet alleen leuk vindt om met een bal te spelen, of t…
Bossaball: wat is het?Bossaball: wat is het?Bossaball is een nog redelijk onbekende sport in Nederland, maar is razend populair in het land van herkomst: Brazilië.…
Bossaball, mix van voetbal en volleybal op een trampolineBossaball, mix van voetbal en volleybal op een trampolineBossaball is een nieuwe balsport die de technieken van volleybal en voetbal combineert met de stunts van turnen en gymna…
Sepak Takraw Een zeer populaire sport in Zuid-Oost AziëSepak Takraw is een traditionele sport uit Zuid-Oost Azië, wat in die landen zeer populair is. Een wedstrijd Takraw is u…

Kaatsen, sport in FrieslandWie wel eens in Friesland is geweest heeft het misschien wel eens gezien: kaatsen. Kaatsen is een sport die in bepaalde…
Een inleiding tot BossaballWat doe je als je niet kan kiezen tussen trampolinespringen, capoeira, gymnastiek en volleybal? Juist ja, je beoefent ze…
Lukasvv (14 artikelen)
Gepubliceerd: 26-01-2007
Rubriek: Sport
Subrubriek: Balsport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.