Bossaball: wat is het?
Bossaball is een nog redelijk onbekende sport in Nederland, maar is razend populair in het land van herkomst: Brazilië. Bossaball is een variant op voetbal en volleybal en deze twee sporten zijn de rode leidraad van bossaball. De bedoeling is om op een zo sierlijk mogelijke wijze te winnen van de tegenstanders, door handig punten te scoren. Tijdens het spelen draait er vaak vrolijke, veelal Braziliaanse, muziek.
Wat is bossaball?
Bossaball is een balsport. Deze balsport is een mix van volleybal, voetbal, trampoline springen en dans. Meestal wordt bossaball op een zo sierlijk mogelijk manier gespeeld. Dit kan met salto's, flikflaks en tal van andere acrobatische kunsten.
Bij bossaball is er een gedeelte dat een luchtkussen is en een gedeelte dat trampoline is. Hierbij is alleen het centrale deel voorin trampoline. Op die trampoline staat slechts één persoon en is slechts één persoon toegestaan aan beide zijden. Daar omheen staan vijf personen die proberen de bal door te spelen en omhoog te spelen naar degene op de trampoline.
Bossaball is een niet olympische sport, wat betekent dat het nog niet op het hoogste podium wordt gespeeld. Of dit in de toekomst zal veranderen is nog onbekend. Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom bossaball nog niet olympisch is. De voornaamste reden is dat de sier en de kunst van bossaball soms belangrijker is dan winnen. Dit is ook merkbaar aan de relaxte sfeer die er hangt en de sfeervolle muziek die er altijd wordt gedraaid.
Hoe speel je het?
Bossaball wordt gespeeld in twee teams van vier tot vijf personen. Drie of vier van deze personen staan op het luchtkussen en proberen te voorkomen dat de bal op het luchtkussen komt, waar het makkelijkst gescoord kan worden. Op de trampoline staat ook één persoon. Deze persoon probeert te voorkomen dat de bal op de trampoline komt, waar deze meer punten oplevert.
Zodra de bal dan binnen het team is, wordt de laatste bal in principe altijd naar de persoon op de trampoline gespeeld. Het net hangt erg hoog en alleen deze persoon kan in principe smashen. Hierdoor is de rol van deze persoon cruciaal.
Spelregels
Bossaball houdt erg veel spelregels aan van volleybal. Zo mag het net niet omlaag worden getrokken, want dit zorgt ervoor dat het gemakkelijker wordt om de bal over het net te spelen. Bij bossaball is het belangrijk dat de bal maximaal vijf maal rondgespeeld mag worden. Verder is het belangrijk om in acht te nemen dat de bal niet vastgepakt mag worden. Een vastgeklemde bal levert - als de bal niet dood is - altijd één punt op voor de tegenstanders.
De bal mag vijf maal worden overgespeeld. Er mag eenmaal gebruik worden gemaakt van een volleybaltechniek - per persoon per keer dat deze persoon aan de bal is - of twee maal van een voetbaltechniek. Dit wil zeggen: de bal mag maximaal één keer worden aangeraakt met de handen door dezelfde persoon achter elkaar, maar twee keer met een voetbaltechniek.
Puntenregeling
De puntenregeling van bossaball kan erg verwarrend zijn. Vanaf de trampoline scoren levert meer punten op dan vanaf het luchtkussen. De algemene puntenregeling gaat als volgt:
- De bal klemmen levert één punt op voor de tegenstanders
- De bal buiten het speelveld spelen levert één punt op voor de tegenstanders
- Als de bal vaker dan vijf maal wordt overgespeeld levert het één punt op voor de tegenstanders
Bij scores op het luchtkussen geldt het volgende:
- Een bal die gespeeld wordt op het luchtkussen van de tegenstanders levert één punt op met een volleybaltechniek
- Een bal die gespeeld wordt op het luchtkussen van de tegenstanders levert drie punten op met een voetbaltechniek
- Een bal die buiten het speelveld wordt gespeeld levert de tegenstanders één punt op
Bij scores op de trampoline geldt het volgende:
- Een bal die gespeeld wordt op de trampoline van de tegenstanders levert drie punten op met een volleybaltechniek
- Een bal die gespeeld wordt op de trampoline van de tegenstanders levert vijf punten op met een voetbaltechniek
- Een bal die buiten het speelveld wordt gespeeld levert de tegenstanders één punt op
Bossaball in Nederland
Bossaball wordt in Nederland steeds populairder. Nederland stuurt zelfs een eigen team naar het WK bossaball. Er worden in Nederland talentvolle spelers gezocht en naar verre bestemmingen gestuurd, soms bijvoorbeeld naar Brazilië. Ook Europese landen zijn veel voorkomende bestemmingen en in enkele gevallen worden ze ook naar een ander land gestuurd. Brazilië is de uitvinder van het bossaball.
In Nederland zijn er in de meeste grote plaatsen clubs. Vaak kost een losse les niet meer dan zes tot zeven euro, met uitschieters richting de tien euro.
Reacties
Thomas, 12-09-2014
Kijk even naar de data van dit evenement in Brazilië. Deze komen namelijk uit 2007. Verder worden er namelijk niet echt mensen naar Brazilië gestuurd. Het WK is ook nog nooit in Brazilië gehouden, namelijk in 2009 in Turkije en in 2013 in Bonaire.
Het is niet mijn bedoeling om je artikel af te kraken, want dit artikel helpt Bossaball natuurlijk. Alleen een aantal dingen kloppen gewoon niet.
Reactie infoteur, 12-09-2014
Haha, check! Ik heb inderdaad de data over het hoofd gezien. Wordt nu direct aangepast.
Dat het niet bedoeld is om het af te kraken begrijp ik ten volle hoor.
Thomas, 11-09-2014
Ik zou de volgende keer eerst de feiten checken voordat je dit bericht online zet.
Zo komt Bossaball niet uit Brazilië (de eigenaar heeft daar alleen inspiratie opgedaan). Bossaball heeft zijn start gemaakt in België. Verder is het een sport dat bestaat uit voetbal, volleybal en capoeira. De spelers worden ook niet vaak naar Brazilië gestuurd voor evenementen. Deze buitenlandse bestemmingen zijn vaak in Europa, zoals Frankrijk, België, Duitsland, Italië en Spanje. Met af en toe een evenement buiten Europa, zoals afgelopen zomer naar Egypte.
Nederland heeft in Utrecht de grootste club en er zijn nog clubs in Nijmegen, Groningen, Eindhoven, Drachten, Almere en Assen. Hier wordt steeds gewerkt aan de kwaliteit van het spel en de ontwikkeling van spelers. Hierdoor wordt Bossaball naar een nieuw niveau getild, waarin de "sier en kunst" van het Bossaball samen gaat met goede kwaliteit.
Verder wel een prima artikel over Bossaball.
Reactie infoteur, 11-09-2014
Beste Thomas,
feiten zijn gecheckt en verschillen per bron enigszins. Bossaball komt volgens de meeste bronnen wel degelijk uit Brazilië en daarom zal ik dit even zo houden. Waar de sport uit bestaat klopt ook. Capoeira is zowel een dans als een vechtsport. Trampoline springen komt er in voor en zowel voetbal als volleybal zijn beiden al reeds vermeld.
Grote evenementen vinden plaats in zowel Europa als in Brazilië en soms in andere landen. Hiervoor aangehouden is de volgende bron: http://www.bossaballsports.com/nl/bossaball-wereldwijd/evenementen/38-hoogtepunten.html
Ik zal in het artikel vermelden dat het gros van de evenementen alsnog in Europa plaats vindt, want dat is in feite natuurlijk zo. Toch worden ze geregeld naar Brazilië gestuurd, ook volgende die kalender.
Met vriendelijke groet