NBA basketbal of de Amerikaanse basketbalcompetitie

NBA basketbal of de Amerikaanse basketbalcompetitie De NBA (National Basketball Association) is de Amerikaanse profbasketbalcompetitie. De NBA werd opgericht in 1949 en kan aanschouwd worden als de meest prestigieuze basketbalcompetitie ter wereld. Alle grote basketbalvedetten zoals Michael Jordan, Magic Johnson, Shaquille O’Neal of Kobe Bryant hebben ooit in de NBA gespeeld of zijn er nog actief. Na het spelen van de reguliere competitie vanaf november tot april, worden er vervolgens play-offs gespeeld om de kampioen aan te duiden. De beste teams ooit in het NBA basketbal zijn de Los Angeles Lakers, Boston Celtics en de Chicago Bulls.

De NBA teams

In totaal zijn er dertig ploegen die deelnemen aan de competitie. Het aantal ploegen wordt opgedeeld in een “Eastern Conference” en een “Western Conference”, volgens de geografische ligging van elk team. Binnen de Eastern Conference heb je de Atlantic Division, de Central Division en de Southeast Division. De Western Conference wordt opgedeeld in de Southwest Division, de Northwest Division en de Pacific Division. In deze ‘Divisions’ heb je volgende ploegen:
 • Atlantic Division: Boston Celtics, Brooklyn Nets, New York Knicks, Philadelphia 76ers, Toronto Raptors
 • Central Division: Chicago Bulls, Cleveland Cavaliers, Detroit Pistons, Indiana Pacers, Milwaukee Bucks
 • Southeast Division: Atlanta Hawks, Charlotte Hornets, Miami Heat, Orlando Magic, Washington Wizards
 • Southwest Division: Dallas Mavericks, Houston Rockets, Memphis Grizzlies, New Orleans Pelicans, San Antonio Spurs
 • Northwest Division: Denver Nuggets, Minnesota Timberwolves, Oklahoma City Thunder, Portland Trail Blazers, Utah Jazz
 • Pacific Division: Golden State Warriors, Los Angeles Clippers, Los Angeles Lakers, Phoenix Suns, Sacramento Kings

NBA basketbal: hoe wordt het speelseizoen opgebouwd?

Regulier seizoen

De reguliere of gewone competitie start begin november en elk team speelt hier 82 wedstrijden. Er zijn dus 30 ploegen actief in de reguliere competitie. Ieder team speelt minstens tweemaal tegen elk ander team (eenmaal thuis en eenmaal uit). Hier speelt men tegen teams uit de eigen “division” vier keer en tegen de teams in de andere twee divisies in dezelfde Conference drie of vier keer. Bovendien worden er twee wedstrijden tegen elk team uit de andere Conference gespeeld. Zo komt men op een totaal van 82 wedstrijden gedurende de reguliere competitie van het NBA basketbal.

Play-offs

Wanneer de reguliere competitie in april voorbij is, dan strijden de acht beste teams van elke Conference (drie divisiewinnaars en de vijf beste andere teams) in de play-offs om de NBA-kampioenschapstitel. Tijdens de reguliere competitie speelt men ook voor het thuisvoordeel in de play-offs. De ploeg die het meeste overwinningen behaalde op de 82 wedstrijden zal immers steeds het thuisvoordeel hebben tijdens de wedstrijden in de play-offs. Bij een zevende wedstrijd in de play-offs zal dit dus altijd in de thuishaven zijn van de beste ploeg tijdens de reguliere competitie. De eerste vier teams per conference hebben thuisvoordeel.

Concreet gaat het dan als volgt verder. Het eerstgeplaatste team speelt tegen het achtste team, het tweede beste team speelt tegen het zevende beste, enzovoort. De play-offs, die beginnen in april, volgen een systeem van rechtstreekse uitschakeling. Men speelt zeven wedstrijden. De ploeg die het eerst 4 wedstrijden wint, gaat verder naar de volgende ronde en het andere team is uitgeschakeld. De wedstrijden vinden al overhand plaats op het veld van het ene en de volgende wedstrijd wordt op het veld van de andere gespeeld. De volgorde is hierbij "2-2-1-1-1" (eerst speelt men twee wedstrijden op het ene veld, dan twee op het andere veld enzovoort). Uiteindelijk blijven er slechts 2 teams over, elk uit een andere Conference. Zij spelen dan in juni de finale van de NBA competitie. De volgorde van spelen is dan volgens het systeem van "2-3-2". De ploeg die kampioen speelt, mag zich uitroepen tot de beste basketbalploeg ter wereld, gezien de status van de NBA als beste basketbalcompetitie ter wereld.

De beste basketbalspeler aller tijden: Michaël Jordan

Michaël Jordan, met de bijnamen "Air Jordan", "His Airness" of "MJ", kan beschouwd worden als de beste basketballer aller tijden. Zijn atletisch vermogen, speltechniek en spelinzicht maken van hem de beste shooting guard aller tijden. Michael Jordan was actief van 1984 tot 1993, van 1995 tot 1998 en van 2001 tot 2003. Hij speelde voor de Chicago Bulls van 1984 tot 1993. Van 1995 tot 1998 hervatte hij opnieuw bij de Chicago Bulls. Hij sloot zijn carrière af bij de Washington Wizards van 2001 tot 2003. Zijn grootste successen behaalde hij bij de Chicago Bulls, samen met de andere topspelers Scottie Pippen en Dennis Rodman. Aan het roer stond coach Phil Jackson. Zijn palmares mag er best wezen: NBA kampioen 1990-91, NBA kampioen 1991-92, NBA kampioen 1992-93, NBA kampioen 1995-96, NBA kampioen 1996-97, NBA kampioen 1997-98, Olympisch kampioen 1984, Olympisch kampioen 1992. Persoonlijk werd hij NBA Defensive Player of the Year in 1988. Hij werd MVP van het seizoen 1988, 1991, 1992, 1996 en 1998. Tijdens de finale werd hij ook nog MVP in het jaar 1991, 1992, 1993, 1996, 1997 en 1998. In 1985 werd hij Rookie of the Year. Over zijn hele carrière nam Michaël Jordan deel aan 14 All-Star games.

Nederlandse en Belgische basketbalspelers in de NBA

Tot nu toe speelden slechts zes Nederlanders in de NBA: Dit zijn uiteraard Rik Smits (bijgenaamd “The Flying Dutchman”), Hank Beenders, Dan Gadzuric, Swen Nater, Francisco Elson, Geert Hammink en Serge Zwikker. De enige Belgische speler in de NBA tot nu toe is Didier Mbenga.

De NBA-kampioenen sinds het jaar 2000 tot en met 2018

 • 2000: Los Angeles Lakers
 • 2001: Los Angeles Lakers
 • 2002: Los Angeles Lakers
 • 2003: San Antonio Spurs
 • 2004: Detroit Pistons
 • 2005: San Antonio Spurs
 • 2006: Miami Heat
 • 2007: San Antonio Spurs
 • 2008: Boston Celtics
 • 2009: Los Angeles Lakers
 • 2010: Los Angeles Lakers
 • 2011: Dallas Mavericks
 • 2012: Miami Heat
 • 2013: Miami Heat
 • 2014: San Antonio Spurs
 • 2015: Golden State Warriors
 • 2016: Cleveland Cavaliers
 • 2017: Golden State Warriors
 • 2018: Golden State Warriors

Enkele weetjes over het NBA basketbal

 • Manute Bol was met 2 meter 31 centimeter de grootste basketbalspeler ooit in de NBA. Hij speelde er tien seizoenen voor de clubs Washington Bullets, Golden State Warriors, Philadelphia Sixers en Miami Heat. Intussen overleed Manute Bol in 2010, als gevolg van een stoornis aan de nieren.
 • Wilt Chamberlain maakte ooit in één wedstrijd meer dan 100 punten.
 • De speeltijd van een basketbalwedstrijd is 4 x 12 minuten in de NBA competitie, en 4 x 10 minuten volgens de FIBA regels (Europa).
 • Rik Smits is de bekendste Nederlandse center die in de NBA speelde. Hij kwam uit voor de Indiana Pacers. Hij meet 2 meter 24 centimeter en speelde onder de ring. Hij won geen enkele titel in de NBA gedurende zijn hele carrière.
© 2014 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De complete erelijst NBA-kampioenen en MVP's 1947-2020De complete erelijst NBA-kampioenen en MVP's 1947-2020Het zal weinig wenkbrauwen doen fronsen dat de basketbalwieg in de Verenigde Staten staat. Het spelletje is er bedacht d…
De strijd om de titel: hoe werken de play-offs in de NBA?De strijd om de titel: hoe werken de play-offs in de NBA?Na een slopend seizoen van 82 wedstrijden mogen de 16 beste teams uit de National Basketball Association (NBA) aantreden…
NBA basketbal: competitie in conference en divisionNBA basketbal: competitie in conference en divisionDe National Basketball Association, ofwel NBA, is de Amerikaanse basketbalcompetitie. Het is de beste competitie in de w…
NBA live bekijken in Nederland en België: tv en livestreamNBA live bekijken in Nederland en België: tv en livestreamDe Amerikaanse NBA is de sterkste en meest prestigieuze basketbalcompetitie ter wereld. Door welke zenders worden in Ned…

Nederlands Volleybalteam 1987-1997; BankrasmodelIn de jaren 90 behoorde het Nederlands herenvolleybalteam tot de absolute wereldtop. Het absolute hoogtepunt was Olympis…
Bossaball: wat is het?Bossaball: wat is het?Bossaball is een nog redelijk onbekende sport in Nederland, maar is razend populair in het land van herkomst: Brazilië.…
Bronnen en referenties
 • Wikipedia, http://nl.wikipedia.org/wiki/National_Basketball_Association, 20 november 2014
 • NBA, http://www.nba.com, 20 november 2014
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 11-06-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Balsport
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.