NBA basketbal: competitie in conference en division

NBA basketbal: competitie in conference en division De National Basketball Association, ofwel NBA, is de Amerikaanse basketbalcompetitie. Het is de beste competitie in de wereld op het gebied van basketbal. Er gaan miljarden dollars in om, spelers verdienen miljoenen per jaar, en het is samen met American football, honkbal en ijshockey een van de vier grote competities in de VS. Er spelen anno 2017 dertig teams in de NBA. Deze vertegenwoordigen allemaal een grote stad. Aan het einde van het seizoen gaan er zestien teams naar de play-offs. Deze worden gespeeld in de vorm van een knock-outtoernooi.

De opzet van de NBA-competitie

Conferences en divisions

De dertig deelnemende teams zijn verdeeld over twee conferences, de Eastern Conference en de Western Conference. Beide conferences zijn opgedeeld in drie divisions. De Eastern Conference bestaat uit de Atlantic, Central en South East divisions. De Western Conference uit de South West, North West en Pacific divisions. Elke division bestaat dus uit vijf teams.

Wedstrijden

Een wedstrijd in de NBA duur 48 minuten. Dit is zuivere speeltijd. Dat wil zeggen dat de klok wordt stilgezet als het spel stil ligt. Dit gebeurt bijvoorbeeld tijdens het nemen van vrije worpen, of het inwerpen nadat de bal buiten het veld geweest is. Na het eerste en derde kwart is er een korte pauze, na het tweede kwart is er halftime. Deze pauze duurt ongeveer twintig minuten.

Gedurende de wedstrijd kan er op drie manieren worden gescoord. Als er van binnen de driepuntlijn de bal in de basket wordt gegooid is dit twee punten waard. Gebeurt dit van buiten de driepuntlijn is het goed voor drie punten. Als er overtredingen worden gemaakt kan dit resulteren in vrije worpen. Overtredingen in basketbal zijn niet zeldzaam. In veel situaties probeert een speler de tegenstander een overtreding in te forceren. Een vrije worp mag genomen worden vanaf een lijn in in het tweepuntgebied en is een punt waard.

Normaal gezien worden er in een wedstrijd tussen de 200 en 230 punten gescoord. Minder dan 200 komt wel regelmatig voor. Vaak zijn dit teams die een goede verdediging hebben, en een aanval altijd rustig opbouwen. Sommige teams proberen gewoonweg meer te scoren dan de tegenstander en zijn minder in verdediging. Dit kan resulteren in meer dan 230 punten. Wanneer er weinig verschil zit tussen de puntenaantallen van beide teams aan het eind van een wedstrijd, worden vaak opzettelijk overtredingen gemaakt door het team dat achter staat. Het andere team krijgt dan vrije worpen, maar de klok staat stil. Na de vrije worpen komt de bal bij het team dat achter staat. Dit kan het puntentotaal ook flink opdrijven.

Het reguliere seizoen

Elk team speelt gedurende de reguliere competitie 82 wedstrijden. Een team speelt vier keer tegen elk team uit zijn eigen divisie, twee keer thuis en twee keer uit. Tegen zes van de tien teams van hun eigen conference speelt een team vier keer, tegen de andere vier wordt maar drie keer gespeeld. Ook speelt elk team een keer thuis en een keer uit tegen elk team uit de andere conference. Elk team speelt dus 41 keer uit en 41 keer thuis. Het thuisvoordeel kan vrij groot zijn. Niet alleen vanwege het eigen publiek, maar vooral omdat er dan niet gereisd hoeft te worden. De afstanden in de NBA zijn groot en zeker als je meerdere uitwedstrijden kort achter elkaar moet spelen kan de vermoeidheid oplopen.

De play-offs

De play-offs zijn gescheiden voor beide conferences. Zowel in de East als in de West gaan de acht teams met de beste resultaten in de reguliere competitie naar de play-offs. Het kan dus voorkomen dat het team dat negende werd in de ene conference een beter 'record' had dan het team dat achtste werd in de andere conference. Toch mag het team dat achtste werd naar de play-offs. De play-offs worden gespeeld in de vorm van een knock-outtoernooi. De nummer een van de conference uit de reguliere competitie neemt het op tegen de nummer acht, nummer twee speelt tegen nummer zeven, drie tegen zes en vier tegen vijf.

Om door te gaan naar de volgende ronde moet een best of seven gewonnen worden tegen de tegenstander. In de eerste twee wedstrijden speelt het hoogst geplaatste team thuis. De volgende twee de tegenstander. Wedstrijd nummer vijf wordt dan weer bij het beste team gespeeld, de volgende bij de tegenstander en bij een eventuele zevende wedstrijd speelt het beste team thuis. De vier winnaars gaan door naar de halve finales. Deze worden volgens hetzelfde principe gespeeld. De twee winnaars treffen elkaar in de conference finals. De winnaar hiervan wint de conference, en mag naar de NBA finals. Hierin spelen dus de winnaars van beide conferences. Het team dat deze series wint is de winnaar van de NBA.

De Western Conference

De Western Conference bestaat uit de North West, South West en Pacific divisions. De indeling van de divisions is als volgt.

Northwest Division

 • Portland Trail Blazers
 • Denver Nuggets
 • Utah Jazz
 • Oklahoma City Thunder (voorheen Seattle Supersonics)
 • Minnesota Timberwolves

South West Division

 • Dallas Mavericks
 • Houston Rockets
 • San Antonio Spurs
 • New Orleans Pelicans
 • Memphis Grizzlies

Pacific Division

 • Golden State Warriors
 • Los Angeles Clippers
 • Los Angeles Lakers
 • Phoenix Suns
 • Sacramento Kings

De Eastern Conference

De Eastern Conference bestaat uit de Atlantic, Central en Southeast divisions. De indeling van de divisions is als volgt.

Atlantic Division

 • Boston Celtics
 • Toronto Raptors
 • New York Knicks
 • Brooklyn Nets
 • Philadelphia 76ers

Central Division

 • Indiana Pacers
 • Chicago Bulls
 • Detroit Pistons
 • Milwaukee Bucks
 • Cleveland Cavaliers

Southeast Division

 • Miami Heat
 • Orlando Magic
 • Charlotte Hornets
 • Washington Wizards
 • Atlanta Hawks
© 2017 - 2024 Gujanator, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Major League Soccer (MLS), voetbal in Amerika (en Canada)Major League Soccer (MLS), voetbal in Amerika (en Canada)De Verenigde Staten en Canada staan beide bekend als echte sportlanden. Sporten als basketbal, honkbal, ijshockey en Ame…
NBA live bekijken in Nederland en België: tv en livestreamNBA live bekijken in Nederland en België: tv en livestreamDe Amerikaanse NBA is de sterkste en meest prestigieuze basketbalcompetitie ter wereld. Door welke zenders worden in Ned…
De strijd om de titel: hoe werken de play-offs in de NBA?De strijd om de titel: hoe werken de play-offs in de NBA?Na een slopend seizoen van 82 wedstrijden mogen de 16 beste teams uit de National Basketball Association (NBA) aantreden…
De MLB: de grootste honkbalcompetitie van de wereldDe MLB: de grootste honkbalcompetitie van de wereldDe Major League Baseball, afgekort MLB, is de grootste honkbalcompetitie ter wereld. In total strijden dertig teams van…

Nederlandse handbaldames: het succesjaar 2016Nederlandse handbaldames: het succesjaar 2016De interesse in de handbalsport heeft in 2016 een ontzettende vogelvlucht genomen. Dit heeft alles te maken met de fanta…
Boccia: sport op de Paralympische SpelenBoccia: sport op de Paralympische SpelenBoccia is een sport die wordt beoefend op de Paralympische Spelen. De sport vertoont veel overeenkomsten met andere spor…
Bronnen en referenties
Gujanator (35 artikelen)
Gepubliceerd: 27-02-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Balsport
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.