Nederlandse handbaldames: het succesjaar 2016
De interesse in de handbalsport heeft in 2016 een ontzettende vogelvlucht genomen. Dit heeft alles te maken met de fantastische resultaten van het Nederlands dameshandbalteam en de gigantische media-aandacht die zij in het jaar 2016 hebben ontvangen. De Nederlandse sportwereld kon simpelweg niet om de jonge, vrolijke en super gemotiveerde dames heen. In welk jaaroverzicht je ook keek, de Nederlandse handbaldames hadden door hun succesvolle jaar een prominente plaats!
Inhoudsopgave
Het succesjaar 2016
Het succesjaar 2016 begon voor de Nederlandse handbaldames eigenlijk al in december van het jaar ervoor. In december 2015 werd het Wereldkampioenschap handbal voor dames gespeeld in Denemarken. De ploeg werd de grote verrassing van het toernooi en wist met vlot, vrolijk en attractief handbal de finale te bereiken. De opwaartse lijn werd daarna doorgezet in kwalificatiewedstrijden voor de Europese kampioenschappen eind 2016. Het kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen werd zonder al te veel problemen gewonnen, waardoor het Nederlands damesteam voor het eerst in de geschiedenis naar de Olympische Spelen mocht. De Spelen was een toernooi van net niet; zowel in de halve finale als in de troostfinale werd nipt verloren en moesten de dames het doen met een vierde plaats. De kater van deze vierde plaats werd in december 2016 in Zweden weggespoeld tijdens een geweldig Europees Kampioenschap. Pas in de allerlaatste minuut van het toernooi moesten de dames hun meerdere erkennen in Noorwegen.
Nominatie sportploeg van het jaar
Door hun geweldige resultaten tussen december 2015 en december 2016 werden de Nederlandse handbaldames, als één van de drie teams, door het NOC-NSF genomineerd voor de titel
Sportploeg van het jaar 2016. Op het sportgala moesten de dames uiteindelijk hun meerdere erkennen in de Olympisch kampioenen Maaike Head en Ilse Paulis. Deze dames werden Olympisch kampioen in de roeiklasse lichte dubbel twee en verbeterden in 2016 ook nog eens het wereldrecord in deze klasse.
Wereldkampioenschap handbal - december 2015
In december 2015 klopt het Nederlands handbalteam voor het eerst op de deur van de internationale top in het handbal. Zonder al te veel verwachtingen kwamen de dames naar Denemarken om deel te nemen aan het Wereldkampioenschap. Terwijl het toernooi steeds verder vorderde werd duidelijk dat er echt rekening gehouden moest worden met de Nederlandse dames. Uiteindelijk was het drievoudig Wereldkampioen Noorwegen dat de Nederlandse stoomtrein wist te stoppen. Een eerste grote succes in wat, achteraf, een topjaar voor het Nederlandse handbal bleek te zijn.
Wedstrijduitslagen
Eerste ronde
- Nederland - China (42-21)
- Nederland - Angola (37-24)
- Nederland - Zweden (28-28)
- Nederland - Cuba (45-23)
- Nederland - Polen (31-20)
Achtste finale
- Nederland - Servië (36-20)
Kwartfinale
- Nederland - Frankrijk (28-25)
Halve finale
- Nederland - Polen (30-25)
Finale
- Nederland - Noorwegen (23-31)
Olympisch Kwalificatietoernooi
Ondanks de tweede plaats op het Wereldkampioenschap in december 2015, was de Nederlandse handbaldames niet direct geplaatst voor de Olympische Spelen 2016 in Rio de Janeiro. Wel mochten ze in maart 2016 deelnemen aan één van de vier kwalificatietoernooien om alsnog deelname voor de Olympische Spelen af te dwingen. In een poule met Frankrijk, Japan en Tunesië konden de nummers één en twee deelname afdwingen. Al na twee van de drie wedstrijden was het wel zeker dat de dames zich zouden plaatsen voor de Olympische Spelen.
Wedstrijduitslagen
- Nederland - Frankrijk (24-17)
- Nederland - Japan (33-25)
- Nederland - Tunesië (46-20)
Bron: Gellinger, Pixabay Olympische Spelen handbal dames - augustus 2016
Door de goede resultaten van de vorige toernooien en het plezier dat de dames uitstraalden was er in Nederland een behoorlijke hype rondom de ploeg ontstaan. Iedereen gunde hen een medaille en waarom zou die medaille niet meteen een gouden kleur hebben? De resultaten in de eerste ronde kwamen niet bepaald overeen met de verwachtingen, de ploeg wist zich ternauwernood te plaatsen voor de kwartfinale, wat ook direct de beste wedstrijd van het toernooi werd. Het niveau gedurende het toernooi bleek niet genoeg omhoog gekrikt te kunnen worden om in de strijd om de medailles een wedstrijd te winnen, waardoor het Nederlands handbalteam in haar eerste Spelen als vierde eindigde. Trots, maar het gevoel dat er meer in had gezeten overheerste na afloop van deze Olympische Spelen.
Wedstrijduitslagen
Eerste ronde
- Nederland - Frankrijk (14-18)
- Nederland - Argentinië (26-18)
- Nederland - Zuid Korea (32-32)
- Nederland - Zweden (29-29)
- Nederland - Rusland (34-38)
Kwartfinale
- Nederland - Brazilië (32-23)
Halve finale
- Nederland - Frankrijk (23-24)
Troostfinale
- Nederland - Noorwegen (26-36)
Europees Kampioenschap - december 2016
Ook het laatste grote handbaltoernooi van 2016, het Europees Kampioenschap in Zweden, bracht niet de o zo gewenste titel. Weer werd de ploeg tweede. Weer werden de Nederlandse dames bejubeld, wisten ze zich terug te vechten uit geslagen posities en oogsten ze heel veel lof vanwege het door hen gespeelde spel. Echter was het opnieuw Noorwegen dat als grote plaaggeest optrad in de finale. De Nederlandse dames bogen dit keer in de laatste halve minuut van de wedstrijden, de eindstand was 29-30.
Wedstrijduitslagen
Eerste ronde
- Nederland - Duitsland (27-30)
- Nederland - Polen (30-21)
- Nederland - Frankrijk (18-17)
Tweede ronde
- Nederland - Zweden (33-30)
- Nederland - Servië (35-27)
- Nederland - Spanje (29-24)
Halve finale
- Nederland - Denemarken (26-22)
Finale
- Nederland - Noorwegen (29-30)
Bekende namen in de selectie van Nederland
Niet alle namen van de Nederlandse selectie zullen bij de gemiddelde sportliefhebber tot de verbeelding spreken. Het merendeel van de selectie speelt in veel sterkere buitenlandse competities, waardoor we hier in Nederland minder meekrijgen van hun resultaten. Net als in andere teamsporten zijn er altijd sterren en helpers. Meest bekende namen in de succesvolle selectie van 2016 zijn ongetwijfeld keepster Tess Wester en opbouwsters Nycke Groot en Estavana Polman.
Estevana Polman
Estevana Polman, geboren in 1992, is wellicht de meeste bekende naam in de succesvolle selectie van 2016. Naast de goede resultaten in de handbalzaal, kreeg ze in dit jaar ook een relatie met voetballer Rafael van der Vaart. In de zomer van 2017 verwacht het koppel hun eerste kindje. Estevana Polman speelt in de sterke Deense handbalcompetitie voor de club Esbjerg en speelt al sinds 2010 voor het Nederlandse team.
Tess Wester
Keepster Tess Wester, geboren in 1993, stal in 2016 het hart van vele sportliefhebbers en -journalisten door haar altijd vrolijke overkomen. Ze werd in 2016 gezien als één van de allerbeste keepsters ter wereld. Via verschillende clubs in Nederland vertrok ze naar Duitsland waar ze sinds het seizoen 2016-2017 speelt voor Bietigheim.
Nycke Groot
Midden-opbouwster Nycke Groot, geboren in 1988, wordt in 2016 en 2017 gezien als de beste handbalster van Nederland en als één van de allerbeste handbalsters ter wereld. Via verschillende Nederlandse en Deense teams kwam ze in 2015 terecht bij de Hongaarse topclub Györ. In 2019 stopte ze met het spelen voor het Nederlands team.