De MLB: de grootste honkbalcompetitie van de wereld

De MLB: de grootste honkbalcompetitie van de wereld De Major League Baseball, afgekort MLB, is de grootste honkbalcompetitie ter wereld. In total strijden dertig teams van maart tot en met september voor een plek in de playoffs. Aan het einde van de playoffs blijven twee teams over die strijden om de felbegeerde 'World Series ring'. De teams zijn gevestigd in de grote steden in de VS en Canada en de stadions trekken elke wedstrijd duizenden toeschouwers. De competitie bestaat uit twee leagues, die op hun beurt weer verdeeld zijn in drie divisions. Elk team speelt maar liefst 162 wedstrijden om te bepalen wie er door mag strijden om een plekje in de World Series.

Opzet van de grootste honkbalcompetitie ter wereld

De twee leagues

De Major League bestaat uit dertig teams. Deze teams zijn verdeeld over twee leagues, de American League en de National League. Vroeger waren dit twee volledig losstaande competities, maar deze zijn later samengevoegd tot één competitie. Beide leagues bevatten vijftien teams. Het verschil tussen beide leagues is de aangewezen-slagman-regel. Deze wordt in de American League wel gehanteerd en in de National League niet.

De aangewezen slagman

De regel van de aangewezen slagman wordt in de American League wel gehanteerd, en in de national league niet. Als deze regel van kracht is mag een team een speler aanwijzen die slaat in plaats van de pitcher. Dit mag geen speler zijn die in het veld staat opgesteld, want die moeten allen zelf al slaan. De aangewezen slagman staat dus niet in het veld. In dit geval bestaat het team dus uit tien spelers in plaats van negen. De aanleiding voor deze regel is dat de pitcher vaak slecht is in slaan omdat hij hier maar weinig op traint. Pitchen is namelijk een specialiteit en daarnaast vereist het ook veel rust omdat het erg zwaar is voor de arm.

De divisions

Beide leagues zijn opgedeeld in drie divisions van vijf teams. De verdeling van de divisions is gekozen op basis van geografische locatie. Teams die bij elkaar in de division zitten speler vaker tegen elkaar dan tegen teams uit andere divisions. De divisions zijn anno 2019 als volgt:

American League East

 • Boston Red Sox
 • New York Yankees
 • Tampa Bay Rays
 • Baltimore Orioles
 • Toronto Blue Jays

American League Central

 • Minnesota Twins
 • Detroit Tigers
 • Kansas City Royals
 • Chicago White Sox
 • Cleveland Indians

American League West

 • Houston Astros
 • Texas Rangers
 • Oakland Athletics
 • Los Angeles Angels of Anaheim
 • Seattle Mariners

National League East

 • New York Mets
 • Philadelphia Phillies
 • Miami Marlins
 • Atlanta Braves
 • Washington Nationals

National League Central

 • Milwaukee Brewers
 • Chicago Cubs
 • Pittsburgh Pirates
 • St. Louis Cardinals
 • Cincinnati Reds

National League West

 • Los Angeles Dodgers
 • Arizona Diamondbacks
 • Colorado Rockies
 • San Diego Padres
 • San Francisco Giants

De reguliere competitie

De reguliere competitie duurt van eind maart tot begin oktober. In deze tijdspanne speelt elk team maar liefst 162 wedstrijden. Dit betekent dat elk team gemiddeld negen van de tien dagen speelt. Halverwege juli is er een week pauze waarin de all-star game wordt gespeeld. Dat is een demonstratiewedstrijd tussen de American League en de National League waarin de beste spelers van het seizoen mogen uitkomen.

De 162 wedstrijden die elk team speelt komen als volgt tot stand. Elk team speelt negentien keer tegen elk team uit zijn division. Er wordt om het jaar afgewisseld wie de tiende thuiswedstrijd krijgt. Verder speelt elk team zes of zeven wedstrijden tegen de tien overige teams uit de league. Dan speelt elke division uit de American League tegen één division uit de national league. Tegen twee van deze teams speelt het drie thuiswedstrijden, tegen twee speelt het drie uitwedstrijden en tegen één speelt het twee uitwedstrijden en twee thuiswedstrijden. Ten slotte heeft elk team een rivaal in de andere league, vaak gekozen op basis van geografische locatie. Tegen dit team speelt het twee uitwedstrijden en twee thuiswedstrijden.

Aan het einde van het reguliere seizoen gaat van elke division het winnende team door naar de playoffs, ook wel het post season genoemd. Verder gaan in beide leagues de twee beste teams die hun division niet wonnen ook door naar de post season. Zij spelen de Wild Card Game tegen elkaar.

De playoffs

Beide leagues spelen in eerste instantie hun eigen playoffs. De winnaars van beide leagues spelen dan tegen elkaar in de World Series.

De Wild Card Game

In elke league krijgen de twee teams met de meeste overwinningen die niet hun division wonnen nog een laatste kans. Deze twee teams spelen één wedstrijd tegen elkaar om te bepalen wie de vierde plek in de halve finales krijgt. Het team met het beste record van de twee speelt thuis tijdens de Wild Card Game.

De Division Series

De drie winnaars van de Divisions spelen samen met de winnaar van de Wild Card Game in de Division Series. Hierbij speelt de Divisionwinnaar met het beste record tegen de winnaar van de Wild Card Game, en spelen de andere twee Divisionwinnaars tegen elkaar. Er wordt een best of five series gespeeld. Het team met het beste record in het reguliere seizoen speelt de eerste twee wedstrijden thuis. Het andere team de volgende twee, waarna het beste team een mogelijk beslissende wedstrijd thuis speelt. De twee winnende teams gaan door naar de Championship Series.

De Championship Series

De winnaars van de Division Series spelen de Championship Series tegen elkaar. Dit is een 'best of seven series'. Ook nu begint het team met het beste record in het reguliere seizoen thuis. Dit team zal wedstrijd één, twee en indien nodig zes en zeven thuis spelen. Wedstrijd drie, vier en vijf worden bij het andere team gespeeld. De winnaars van de Championship Series van hun league spelen tegen elkaar in de World Series om te bepalen wie de MLB dat seizoen wint.

De World Series

De World Series is net als de Championship Series een 'best of seven'. Het team uit de league dat de All-Star Game heeft gewonnen heeft het thuisvoordeel. Verder is dit natuurlijk een interleague-wedstrijd, wat betekent dat de regels van het thuisteam leidend zijn. Dit betekent dat als het American League team thuis speelt er wel een aangewezen slagman is, en als het National League team thuis speelt de pitcher gewoon zelf moet slaan. De winnaar van de World Series wordt gezien als de winnaar van de MLB dat jaar.

Lees verder

© 2019 - 2024 Gujanator, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Amerikaanse SportenAmerikaanse SportenOp het nieuws en in de media kom je het waarschijnlijk weleens tegen: De New York Yankees hebben weer eens de World Seri…
World Baseball Classic (WBC): WK honkbalWorld Baseball Classic (WBC): WK honkbalDe World Baseball Classic (WBC) bestaat sinds 2006. Het is een landentoernooi voor honkbalteams. Dit toernooi wordt besc…
Major League Soccer (MLS), voetbal in Amerika (en Canada)Major League Soccer (MLS), voetbal in Amerika (en Canada)De Verenigde Staten en Canada staan beide bekend als echte sportlanden. Sporten als basketbal, honkbal, ijshockey en Ame…
FUT 17 Team of the Season: De beste spelers van het seizoenFUT 17 Team of the Season: De beste spelers van het seizoenVanaf 12 mei 2017 worden in de voetbalgame FIFA 17 de Team of the Seasons met daarin de beste spelers van alle competiti…

Snooker: veelvoorkomende termen uitgelegdSnooker: veelvoorkomende termen uitgelegdSnooker is een sport die veel wordt uitgeoefend in Groot-Brittannië en China, maar ook in Nederland zijn er een redelijk…
Het werelduurrecord in het wielrennenHet werelduurrecord in het wielrennenHet werelduurrecord is het meest prestigieuze record in het baanwielrennen. In de loop der jaren waren ook veel befaamde…
Bronnen en referenties
Gujanator (35 artikelen)
Gepubliceerd: 18-06-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.