Amerikaanse Sporten

Amerikaanse Sporten Op het nieuws en in de media kom je het waarschijnlijk weleens tegen: De New York Yankees hebben weer eens de World Series gewonnen. Maar wat is dit nu eigenlijk? En welke sporten zijn er nog meer aan de overkant van de oceaan die niet alleen ons, maar eigenlijk heel de wereld bezighouden?

Amerikaanse Sport

De "american sports" bestaan al een aardig tijdje. Sommige sporten zijn er zelfs ontstaan (wat dacht je van ijshockey?), en weer andere zijn er verder ontwikkelt. De enige sport die echt achterloopt op het bredere vlak is voetbal, maar daar het land is al een aantal jaar hard bezig om ook op dit gebied een stempel te drukken.

Dat dit moeilijk gaat worden om te realiseren, zal niemand verbazen. Immers, de Europese landen en Zuid-Amerikaanse landen houden toch zeker wel het vaandel een stuk hoger dan Amerika. De ambitie hebben ze in ieder geval, maar dat is niet genoeg. Er zal nog een hoop moeten veranderen voordat Amerika echt op de wereldkaart van het voetbal zal staan.

Maar voetbal is niet de enige sport. In de media in Europa - met name mid-West Europa (Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italië) - is voetbal de overheersende toon. In Amerika is dit heel anders. Daar is niet echt te spreken van een overheersende of dominante sport in de media. Wel zijn er twee zogenaamde Major Leagues die de boventoon vormen in het leven van de gewone Amerikaan.

Major Leagues

De Major Leagues zijn de hoogst haalbare divisie voor een sport (bijvoorbeeld de Eredivisie voor Nederlands voetbal). Voor bijna iedere sport is er wel een Major League te bedenken. Maar er zijn twee overheersende, en twee minder overheersende in de Verenigde Staten. Eentje daarvan, de NBA, is wel een Major League, maar wordt niet zo aangeduid. NBA staat voor (The) National Basketball Association, en is de hoogste divisie van het basketbal in de gehele wereld. Je zult geen grotere toppers vinden in landelijke clubs dan be NBA.

De twee overheersende Leagues heb je vast weleens van gehoord. Dit zijn de MLB en de NFL. De eerste is waarschijnlijk in ons land het meest bekend. Je hebt vast weleens mensen zien lopen op straat met zo'n gaaf zwart petje met een "A" erop of een artistiek NY logo. Dit zijn logos van MLB clubs. De Major LeagueBaseball is de hoogste divisie voor het honkbal in de wereld. Nergens anders zul je clubs vinden in landen die het niveau van de organisatie, media en spelers kan evenaren. Er zijn ook Nederlandse honkballers naar Amerika gegaan om voor deze topclubs te spelen. In augustus 2010 was er in Nederland een jeudgspeler in het nieuws omdat hij een contract had aangeboden gekregen om voor de San Diego Padres te komen honkballen.

De National Football League is Amerikaans rugby. Het wordt ook wel "american football" genoemd. Dit komt omdat normaal rugby zonder de bescherming die de NFL gebruikt gespeeld wordt. Uiteraard heeft dit ook andere regels. Vaak zeggen mensen dat de NFL voor de "wat minder atletische sporters" zijn, vanwege de bescherming die zij dragen. Omdat de regels anders zijn, is deze bescherming nodig om (vaak ernstig) letsel bij de spelers te voorkomen.

Van alle Major Leagues is de NFL degene met het kortste seizoen. Dit komt vanwege de extreem fysieke aspecten. Het wordt altijd in de buitenlucht gespeeld, ongeacht het weer. Als het vriest, sneeuwt of hagelt, een NFL wedstrijd zal vanwege het weer nooit worden afgelast.

De underdog in al deze sporten is zonder twijfel de National Hockey League. Het ijshockey is zeer populair in de Noord-Europese landen (met name Finland en Zweden), maar veel van de top Europese spelers zijn gezwicht voor het geld en de roem om voor een NHL club te mogen schaatsen. Buiten Amerikaanse, Zweedse, Finse, Russische en natuurlijk Canadese spelers vindt je ook Zwitsers, Duitsers, Slowaken en Tjechen in de NHL. Vanwege de internationale populariteit heeft de organisatie besloten om de NHL uit te breiden naar Europa. Er zijn in Finland, Tjechië, Zweden, maar ook in Engeland, al vier jaar achter elkaar enkele officiële NHL wedstrijden gespeeld, wat een enorm success bleek te zijn. Amerikanen en Canadezen zijn echter verdeeld over deze "uitbreiding" van "hun" sport.

Internationaal

Op landelijk niveau zijn de Major Leagues het hoogst, maar vanwege de kwaliteit van de spelers praten de Amerikanen eigenlijk altijd over "of the world". Als een Major League wordt gewonnen door een club, claimen zij zich de beste van de wereld. Sommige mensen zien dit als arrogantie, vooral omdat ze zich niet meten met buitenlandse clubs (denk bijvoorbeeld aan de Champions League in het voetbal). Discussies hierover laaien nog altijd heet op, maar het feit blijft dat deze clubs zeer internationaal talent hebben.

Structuur

Vanwege de grootte van het land zijn de clubs ingedeeld in conference en vervolgens in een division. Er zijn twee conferences, namelijk East en West (oftewel: Oost en West). Binnen deze twee conferences heb je, afhankelijk van de sport, vier of vijf divisions (divisies). In iedere divisie zitten vier a vijf clubs, en een enkele heeft er zelfs zes.

Iedere Major League heeft zijn eigen "cup" om te winnen, die aan het start van ieder seizoen weer opnieuw moet worden veroverd. Er wordt geopend met een oefenseizoen, het zogenaamde Pre Season. Dit zijn een serie oefenwedstrijden om de clubs weer in een wedstrijd-ritme te krijgen, maar ook om nieuw ontwikkelde tactieken uit te proberen tegen bestaande tegenstanders. Vaak wordt een oefenseizoen op de voet gevolgd door zowel de media als de fans. De pre-season is het meest populair in de NFL.

Als het oefenseizoen voorbij is, volgt het seizoen. Dan is het voor het "echie". Dit heet de Regular Season. Afhankelijk van de sport speelt iedere club een vooraf bepaald aantal wedstrijden tegen vooraf bepaalde tegenstanders (net als in de Eredivisie).

  • MLB - 162 wedstrijden
  • NFL - 16 wedstrijden
  • NHL - 82 wedstrijden
  • NBA - 82 wedstrijden

Na het seizoen beginnen de Playoffs. Iedere club die genoeg punten heeft weten te behalen in zijn of haar divisie gaat door naar de playoffs. Hoe deze zijn samengesteld, hangt weer af van de sport. In de MLB en NFL gaan de divisie-leiders en een extra club door (de zogenaamde "wild card", het team in de conference met de meeste punten onder de niet-divisie-leiders). Bij de NBA en NHL gaan de eerste acht door waarbij de divisie-leiders de top drie bepalen. Hier bestaat geen "wild card".

Als je het zo leest als text, klinkt het heel ingewikkeld:

East ConferenceWest ConferenceDoor naar Playoffs
Team 1152 ptn167 ptnJA
Team 2150 ptn160 ptnJA
Team 3148 ptn147 ptnJA
Team 4137 ptn145 ptnJA
Team 5130 ptn138 ptnJA
Team 6120 ptn127 ptnJA
Team 7119 ptn124 ptnJA
Team 8118 ptn110 ptnJA
Team 992 ptn98 ptnNEE
Team 1085 ptn92 ptnNEE
Team 1183 ptn88 ptnNEE
Team 1281 ptn82 ptnNEE

Zo'n overzicht dat je aan het einde van het seizoen zult zien, verschilt per team. Dit is een overzicht voor alle twee de conferences zoals je het kan tegenkomen in de NBA en NHL. Dit betekent dus, dat er twaalf teams in de East Conference zitten, en twaalf in de West Conference. Vervolgens speelt de nummer acht tegen de nummer een. de nummer zeven tegen de nummer twee, enzovoorts:

East Conference West Conference
Team 1 Team 1
Team 8WINNAAR Team 8
Team 2WINNAARWINNAAR WINNAARWINNAARTeam 2
Team 7 De GroteCup Finale Team 7
Team 3 WINNAARWINNAAR Team 3
Team 6WINNAARWINNAAR WINNAARWINNAARTeam 6
Team 4WINNAAR WINNAARTeam 4
Team 5 Team 5

Voor de MLB en de NFL zien de tabellen er weer net even wat anders uit, maar in grote lijnen werken ze met exact hetzelfde principe.

De Cups

Uiteindelijk strijden ze natuurlijk voor de prestigeuze titel, en bij die titel hoort een cup. Iedere cup heeft haar eigen geschiedenis, waar in dit artikel niet dieper op zal worden ingegaan.

MLB - The World Series
NFL - The Superbowl
NHL - The Stanley Cup (Lord Stanley)
NBA - The Finals
© 2010 - 2024 Coldf1re, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Live voetbal en meer sporten gratis op je pc kijken!Live voetbal en meer sporten gratis op je pc kijken!Tegenwoordig worden er geen volledige voetbalwedstrijden op televisie uitgezonden. We moeten het maar doen met een samen…
Waarom Amerikanen niet van voetbal houdenWaarom Amerikanen niet van voetbal houdenHet WK van 1994 was in Amerika en de Amerikaanse voetballers doen geregeld mee aan grote toernooien, zoals het WK 2010 i…
Vijf nieuwe sporten op de Olympische Spelen van 2020Vijf nieuwe sporten op de Olympische Spelen van 2020In 2020 vinden de Olympische Spelen plaats in Tokio. Ten opzichte van de Spelen van 2016 zullen er dan vijf nieuwe sport…
Amerikaans basket (NBA) volgen in Nederland en VlaanderenAmerikaans basket (NBA) volgen in Nederland en VlaanderenHet intensief volgen van het beste wat basketbal te bieden heeft, namelijk de Amerikaanse competitie NBA is in Nederland…

Tips voor op de squashbaan; hoe word ik een betere squasherTips voor op de squashbaan; hoe word ik een betere squasherMooi werk hoor dat squashen. Het zweet gutst binnen no time over het gezicht terwijl je tegenstander je rustig van de en…
Racketlon: tafeltennis, badminton, squash en tennisAllround racketspelers kunnen zich uitleven in een sport die de vier voornaamste racketsporten in één sport verenigt: bi…
Bronnen en referenties
  • http://www.nfl.com http://www.mlb.com http://www.nhl.com http://www.nba.com
Coldf1re (1 artikelen)
Gepubliceerd: 09-09-2010
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.