Amerikaans basket (NBA) volgen in Nederland en Vlaanderen

Amerikaans basket (NBA) volgen in Nederland en Vlaanderen Het intensief volgen van het beste wat basketbal te bieden heeft, namelijk de Amerikaanse competitie NBA is in Nederland en Vlaanderen niet zo vanzelfsprekend. Het grote tijdsverschil en de beperkte aandacht die de landelijke media aan deze sport besteden beletten het. Er zijn echter enkele methodes om toch van het topbasket te kunnen genieten: de NBA League Pass, televisieaanbod en het internet. Sinds het seizoen 2016-2017 is Ziggo Sport Totaal Go op de markt, waar men voor een beperkt bedrag drie wedstrijden per week kan bekijken.

Inhoudsopgave


Dat de NBA in het Nederlandstalige taalgebied voor velen onbekend is blijkt wel heel duidelijk wanneer men in Google de term 'NBA Nederlands' intikt: men wordt doorverwezen naar het Nederlands Boeddhistisch Archief of de Nederlandse Belangenorganisatie van Accountants. Uiteraard is de NBA voor de sportfan enkel en alleen de afkorting voor National Basketball Association. De NBA bekijken en volgen kan via de League Pass, het internet en de televisie.

De NBA League Pass in de Benelux

Reeds meer dan 20 jaar biedt de NBA de League Pass aan. Hiermee is het mogelijk om via laptop, smartphone, tablet en smart-tv NBA-wedstrijden te bekijken. Er zijn verschillende formules. Het standaardaanbod is de gewone NBA League Pass. Voor het seizoen 2019-2020 werd de prijs op 200 euro bepaald. Dit omvat alle wedstrijden van alle teams, inclusief de playoffs en het Allstarweekend. De NBA League Pass Premium kopen kost per maand 4 euro extra, dus 28,99 euro. In ruil kan men de wedstrijden met Spaanse commentaar bekijken en kan men kiezen of men de commentator van het thuisspelende of uitspelende team wilt horen. Ook krijgt men toegang tot NBA TV. Wie slechts één team wilt volgen kan terecht bij de NBA Team Pass. Dit biedt dezelfde voorwaarden als de normale Pass, maar geeft dus slechts toegang tot de wedstrijden van één specifiek team. Tot slot is er nog de toegang tot NBA TV, voor 80 euro per seizoen. Op NBA TV, in Europa enkel via het internet, worden tien wedstrijden per week aangeboden. Ook is er nodige achtergrondprogrammering. Via Apple TV is het mogelijk om de verschillende Passes op het televisiescherm te bekijken.

Erg nadelig aan het systeem van de League Pass zijn de zeer ingewikkelde en duistere voorwaarden. Zo doet het bedrijf geregeld promoties (bv. de playoffs voor slechts 50 euro). Echter: in de verbintenis die afgesloten wordt, staat in kleine lettertjes dat het bedrijf automatisch het abonnement verlengt - zo krijgt men in september ongevraagd een rekening voor het nieuwe seizoen toegestuurd. Je geld terugvragen heeft geen zin. Er wordt geen geld teruggegeven, "regardless of the basis for the refund request". De prijszetting durft ook wel eens afwijken. Zo kost het soms meer dan 30 euro per maand voor de NBA League Pass, soms minder dan 20. Men wacht dus best goed het juiste moment af. Voor de play-offs van 2018 kost de League Pass nog 67,99 euro. Sinds het seizoen 2018-2019 kan je zelfs enkel het vierde kwart van een wedstrijd apart aanschaffen.

Bron: Rochigb, PixabayBron: Rochigb, Pixabay

De NBA op de televisie in Vlaanderen en Nederland

Vlamingen die de NBA op tv willen volgen kunnen terecht bij Proximus TV. Naast de gewone abonnementskosten dient men dan ook nog eens 9,95 euro per maand (prijs in 2016) te betalen om op 11+ enkele wedstrijden per week te kunnen bekijken - en dit dan nog meestal 's nachts. Vervelend is ook dat het Belgisch basketbal en enkele Euroleaguewedstrijden bij concurrent Telenet zitten, namelijk bij Play Sports. Bij Telenet betaalt men 18,40 euro extra per maand om twee wedstrijden uit de Belgische eerste klasse en een wedstrijd uit de Euroleague te kunnen volgen. Ook Eleven Sports, o.a. bij de provider Orange te zien, biedt heel wat NBA-wedstrijden aan.

Een select aantal wedstrijden zijn voor de Nederlandse tv-kijker beschikbaar via de zender Sport 1 (Ziggo Sport Totaal), welke in 2014 een contractverlenging met de Amerikaanse liga ondertekende. Op vrijdag en zondag zendt Sport 1 een wedstrijd uit en er is ook ruimte voor een achtergrondprogramma. De playoffs komen uitgebreider aan bod. De prijs van dit pakket, naast de NBA ook tal van andere sporten, is afhankelijk van de tv-provider en ligt tussen 12 en 16 euro per maand.

De NBA via Ziggo Sport Totaal Go

Sinds het seizoen 2016-2017 is er een nieuwe, interessante mogelijkheid: Ziggo Sport Totaal Go. Voor tien euro per maand kan je de zender op de laptop, tablet of smartphone volgen. Voor dat geld krijg je per week drie wedstrijden uit de NBA, minstens 18 wedstrijden uit de playoffs en de hele Finals. Ook is het mogelijk voor 4 euro een 'ticket' voor één wedstrijd te kopen, bijvoorbeeld wanneer er een ongelofelijke wedstrijd aan de gang is.

De NBA op het internet

Uiteraard is de website van de NBA zelf uitermate geschikt om de sport te volgen. Toch zijn er nog heel wat andere, helaas veelal Engelstalige, websites die de moeite waard zijn om dagelijks te volgen. Deze drie zijn echte toppers in hun genre.

SB Nation ofwel Sports Blog Nation werd in 2005 opgericht en krijgt per maand meer dan tien miljoen unieke bezoekers. Deze website overkoepelt meer dan driehonderd blogs over voornamelijk Amerikaanse sporten. Elk NBA-team heeft een eigen blog, onderhouden door geïnteresseerde vrijwilligers. Verwacht geen objectieve analyses en meningen, maar fans die hun team's successen en nederlagen met elkaar willen delen. Zo is er bijvoorbeeld ClipsNation over de Los Angeles Clippers, Golden State of Mind over de Golden State Warriors, de kampioen van 2015 en Mavs Moneyball over de Dallas Mavericks.

Hoewel ze eind 2014 met een Britse editie startten is BleacherReport nog steeds op en top op de Amerikaanse sporten en dus ook de NBA gericht. De lezer heeft de keuze uit een heleboel soorten teksten en beeldmateriaal. Achtergrondinformatie over spelers, lonen en interne strubbelingen worden afgewisseld met allerlei hoogtepunten uit de wedstrijden, zoals de beste dunks. Het is mogelijk de info per team te sorteren.

Wie toch een Nederlandstalige website over de NBA wilt volgen kan terecht bij SportAmerika. Deze website is gericht op de liefhebber van Amerikaanse sporten; naast basketbal vooral American Football, ijshockey en honkbal, zowel op professioneel als universiteitsniveau. De NBA-liefhebber kan hier voorbeschouwingen, nieuws over transfers en nieuwe contracten, de laatste uitslagen en blessures terugvinden in zijn eigen taal. Er is ook de mogelijkheid om op artikelen te reageren. Erg interessant en ten zeerste aangeraden is het gratis online magazine met de gelijknamige naam als de website.

Lees verder

© 2015 - 2020 Jan80, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Eleven Sports Network: sport bekijken via een livestreamEleven Sports Network: sport bekijken via een livestreamEleven Sports is een internationale sportomroep. Zij richten zich vooral op het uitzenden van sportevenementen op het in…
Voetbal 2020: Nederland-Italië, live op tv en livestreamVoetbal 2020: Nederland-Italië, live op tv en livestreamOp maandag 7 september 2020 voetbalt Nederland tegen Italië. Deze wedstrijd wordt gespeeld in het kader van de UEFA Nati…
Slottoernooi Europa League 2020, live op tv en livestreamSlottoernooi Europa League 2020, live op tv en livestreamHet slottoernooi van de UEFA Europa League 2020 wordt gespeeld in augustus. Het vindt plaats in Duitsland. De duels van…
Zulte Waregem-Club Brugge, live tv en livestream (2020)Zulte Waregem-Club Brugge, live tv en livestream (2020)Op zondag 20 september 2020 wordt de wedstrijd SV Zulte Waregem-Club Brugge gespeeld. Dit is een wedstrijd in de Belgisc…

Geschiedenis van het Nederlandse mannenhockey (1926-2016)Geschiedenis van het Nederlandse mannenhockey (1926-2016)Hockey is één van de populairste teamsporten in Nederland. Het begon als een elitesport, maar is uitgegroeid tot een vol…
Hockey Pro League dames 2020 live op tv en livestreamHockey Pro League dames 2020 live op tv en livestreamIn 2020 wordt de Hockey Pro League gehouden. Dit is een competitie voor landenteams. De damesteams van Nederland en Belg…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tookapic, Pixabay
  • http://watch.nba.com/nba/termsofuse.htm
  • http://www.proximus.be/nl/id_cr_foot/particulieren/onze-producten/televisie/gebeten-door-voetbal.html?ac_chn=google&ac_src=google-adwords&ac_aid=promo&ac_caid=cbu-tv-sports-nl&ac_cp=cbu-tv-sports&ac_cid=proximus+basket&gclid=CPakmoC7vcgCFQgcwwodVckJJQ
  • http://www.nederland.broadbandtvnews.com/2014/06/12/sport1-en-nba-sluiten-langjarige-overeenkomst/
  • https://go.ziggosporttotaal.nl/payment/purchase/10
  • Afbeelding bron 1: Rochigb, Pixabay

Reageer op het artikel "Amerikaans basket (NBA) volgen in Nederland en Vlaanderen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Jan80
Laatste update: 31-10-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Balsport
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!