Racketlon: tafeltennis, badminton, squash en tennis

Allround racketspelers kunnen zich uitleven in een sport die de vier voornaamste racketsporten in één sport verenigt: bij racketlon strijden twee spelers tegen elkaar in vier racketsporten: tafeltennis, badminton, squash en tennis. Racketlon is een individuele meerkamp tussen twee spelers die de beste allround racketspeler moet aanduiden. Een wedstrijd bestaat uit vier sets, één set in iedere sport. Elke set wordt gespeeld tot 21 punten. De winnaar is diegene die het meeste punten verzamelt in de vier sets.

Oorsprong in Scandinavië

De oorsprong van racketlon ligt in de jaren 1980. In Finland kwamen vier mensen uit de vier verschillende racketfederaties samen om een nieuwe sport te creëren die zijn mailapelit noemden. Het eerste tornooi, het Finse kampioenschap, werd gehouden in 1986 en is tot op heden een jaarlijkse traditie gebleven. In buurland Zweden deden zich, onafhankelijk van Finland, soortgelijke ontwikkelingen voor. In 1989 vonden de eerste Zweedse kampioenschappen plaats. Net als de Finse kampioenschappen hebben deze tot op heden jaarlijks plaats.

Evolutie in de jaren 1990

In de jaren 1990 ontwikkelde de sport zich zoals we die vandaag kennen. In 1994 werd, naar het voorbeeld van de Finnen, afgestapt van het aanvankelijke puntensysteem - waarbij de score eigen aan de sport werd behouden - en overgeschakeld op het systeem waarbij elke set tot 21 punten werd gespeeld. Zo kreeg elke sport en elk punt dezelfde waarde toegekend.

Het kloppend hart van racketlon ligt ontegensprekelijk in Stockholm, alwaar de Enskede Rackethall ligt. Daar werden sinds 1990 de Zweedse nationale kampioenschappen gehouden en sedert 1994 de Racketlon Cup. Ook in kleinere steden - zoals Karlskrona - zijn tegenwoordig racketloncentra gevestigd.

Opvallend is dat de manifestatie van racketlon in Zweden en Finland onafhankelijk van elkaar is gebeurd. Pas na enkele jaren kregen beide federaties weet van elkaar. In 1994 nam Zweden het Finse puntensysteem over. Ook in Frankrijk, Engeland en Duitsland vonden soortgelijke experimenten omtrent racketsporten plaats, maar enkel in Finland en Zweden evolueerde het in die periode tot een geïnstitutionaliseerde sport.

Internationale ontwikkeling

In 2001 werd moeite gedaan om de sport bekend te maken op internationaal niveau. In het najaar vond het eerste internationale racketlontornooi plaats in het Zweedse Gothenburg. Daarin haalden de Finnen de prestigieuze titels binnen, zowel bij de elite dames als bij de elite heren. De Gothenburg Racketlon World Open overtrof de verwachtingen. Naast Zweedse en Finse racketspelers waren ook atleten uit Schotland, Frankrijk, Duitsland en Bulgarije aanwezig. Nadien ontwikkelde de sportmeerkamp zich in een stroomversnelling. In 2002 werd ook in Finland een internationaal tornooi georganiseerd en ook in Schotland en Engeland werden voor het eerst officiële tornooien gehouden.

Het eerste decennium van de 21ste eeuw betekende de doorbraak van racketlon op internationaal gebied. In 2003 was er voor het eerst een internationale tour in acht verschillende landen. Deze werd in 2004 uitgebreid tot 11 landen, waaronder ook voor het eerst België. Datzelfde jaar werd ook de Internationale Racketlon Federation (IRF) opgericht. De regels werden uniform gemaakt en een officiële wereldranglijst werd sindsdien bijgehouden. Eind 2005 waren reeds 1590 spelers uit 44 landen geklasseerd op de ranking.

De laatste jaren worden steeds meer officiële tornooien georganiseerd. Sedert 2007 werden internationale evenementen verdeeld in drie niveaus: de Challenger tornooien, de World Tour en de Super World Tour.

Racketlon in België

Ook in België had zich onafhankelijk van Finland en Zweden een soortgelijke sport ontwikkeld in de jaren 1990. In 1992 werd voor het eerst Kings of Rackets georganiseerd. De basis was dezelfde als bij de Finse en Zweedse tegenhangers, maar er waren ook fundamentele verschillen. Zo was het puntensysteem anders en werd bij tornooien een poulesysteem gehanteerd waarbij de spelers een willekeurige racketsport speelden tegen een tegenstander en een andere sport tegen een andere opponent.

In 2003 ontdekten twee bekende Belgische racketspelers racketlon. Luc Van Bogaert en Gert Peersman reisden naar Engeland om deel te nemen aan de British Open Racketlon. In 2004 werd beslist om Kings of Rackets om te vormen naar Racketlon. Datzelfde jaar werd de D'hondt Open Racketlon georganiseerd. Het lokte 175 deelnemers en was onderdeel van de Internationale Racketlon Tour.

In 2006 kreeg België de eer om het WK racketlon te organiseren. In Oudenaarde kwamen 444 deelnemers uit 25 landen bij elkaar om te strijden voor de wereldtitel racketlon.
© 2010 - 2024 Jonasd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leuke quizvragen over sportLeuke quizvragen over sportEen sportquiz opstellen begint meestal bij het afbakenen van een aantal categorieën waaronder je jouw vragen kan onderve…
Tafeltennis: een sport voor iedereenTafeltennis: een sport voor iedereenTafeltennis is een sport voor jong en oud en is een leuke vrijetijdsbesteding. Het is voor velen gewoon maar een leuk ti…
Speedminton, wat is dat voor sport?Speedminton, wat is dat voor sport?Speedminton is een levendige racketsport waarbij het allemaal veel sneller en spectaculairder toegaat dan bij de gangbar…
De 'geheimen' van het tafeltennisWanneer je naar tennis kijkt worden daar hogere snelheden bereikt (200 km bij de service of zo'n 110 km bij een van de b…

Amerikaanse SportenAmerikaanse SportenOp het nieuws en in de media kom je het waarschijnlijk weleens tegen: De New York Yankees hebben weer eens de World Seri…
Sporten: Een beschermd lichaam tijdens alle seizoenenSporten: Een beschermd lichaam tijdens alle seizoenenVoor veel mensen geldt dat het voorjaar hét jaargetijde is dat we weer bloter naar buiten treden en we er strak uit will…
Bronnen en referenties
  • Racketlon.com landelijkeracketlonfederatie.be
Jonasd (69 artikelen)
Laatste update: 10-09-2010
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.