Vijf nieuwe sporten op de Olympische Spelen van 2020

Vijf nieuwe sporten op de Olympische Spelen van 2020 In 2020 vinden de Olympische Spelen plaats in Tokio. Ten opzichte van de Spelen van 2016 zullen er dan vijf nieuwe sporten te bewonderen zijn. Het IOC heeft hierover in juni 2016 besloten en de keuze in augustus 2016 bevestigd. De vijf sporten die zullen worden toegevoegd aan het programma voor de Olympische Spelen van 2020 zijn karate, klimmen, honkbal/softbal, skateboarden en surfen. Het gaat om volwaardige onderdelen, het zijn dus geen demonstratiesporten.

Inhoud


De selectie van nieuwe sporten op de Olympische Spelen

Sporten als atletiek, judo, zwemmen en roeien zijn niet weg te denken van de Olympische Spelen. Toch zijn er tegenwoordig elke editie wel één of meer sporten die komen te vervallen en komen er af en toe ook nieuwe sporten bij, al dan niet als demonstratiesport. Zo zijn op de Spelen van 2016 in Rio de Janeiro de sporten rugby sevens en golf nieuw toegevoegd en waren sporten als boksen voor vrouwen en het gemengd dubbelspel bij het tennis nieuw in 2012.

Na de Olympische Spelen van 2012 werd besloten dat van de lijst van 26 sportdisciplines die voor 2016 op het programma zouden staan, er één zou afvallen voor 2020. In 2013 werd besloten dat de sport worstelen in 2020 zou komen te vervallen. Voor velen was dit een verrassing want worstelen is één van de oudste Olympische sporten. Worstelen mocht wel genomineerd worden om als 'nieuwe sport' weer te worden toegevoegd.

In 2013 werd ook een shortlist opgesteld van sporten die aanspraak zouden maken op een plek in het programma van de Spelen van 2020. De sporten rollerskaten, bowlen, squash, surfen en wushu haalden het net niet. Op 1 juni 2016 besloot het IOC dat de vijf nieuwe sporten voor de Olympische Spelen van 2020 zouden worden: karate, klimmen, honkbal (softbal voor vrouwen), skateboarden en surfen. Het totale aantal sporten in 2020 komt daarmee op 33. Officieel is deze keuze in een vergadering in augustus 2016 ook goedgekeurd.

Karate

Karate is een sport die is onderverdeeld in diverse verschillende stijlen. De World Karate Federation (WKF) is door het IOC erkend als de karatebond die verantwoordelijk is voor karate al wedstrijdsport. Wedstrijden zoals op de Olympische Spelen worden gehouden in de stijl kumite (ook wel sparren genoemd). Alhoewel de sport oorspronkelijk uit Azië afkomstig is, komen de kampioenen van deze sport van over de hele wereld. Zo gingen de gouden medailles bij de WK van 2014 in de stijl kumite naar Brazilië, Frankrijk, Japan, Georgië, Turkije, Iran, Italië en Egypte. Nederland behaalde geen medailles.

Klimmen

Klimmen of sport climbing is een sport waarbij een muur beklommen wordt waarop vaste zekeringspunten zijn aangebracht. Het doel is om het snelst de top te bereiken. De sport wordt voornamelijk gedomineerd door klimmers uit Rusland, Oekraïne en China. Op het onderdeel speed gingen de gouden medailles bij de WK in 2014 naar Oekraïne (mannen) en Rusland (vrouwen). Bij de mannen werd daarmee de zegereeks van de Chinees Qixin Zhong doorbroken, die daarvoor vier opeenvolgende wereldtitels behaald had.

Honkbal

Honkbal was een Olympische sport tussen 1992 en 2008 en werd toen van het programma geschrapt. Daarvoor was het ook al zeven keer een demonstratiesport, maar toen mochten er geen professionals meedoen waardoor het een nogal uitgeklede competitie was. Na een afwezigheid van twaalf jaar keert het onderdeel in 2020 weer terug. De vrouwen spelen softbal. Bij het verdwijnen van de sport gaf het IOC in een toelichting aan aan welke eisen de sport moest voldoen om weer een kans te maken om terug te keren: de sport moest een universeler karakter krijgen, de beste spelers moesten deelnemen en het anti-dopingprogramma moest aansluiten bij dat van de WADA. Kennelijk zijn deze eisen in voldoende mate vervuld om de sport weer op het programma te krijgen. Bij de Olympische Spelen van 2008 was Nederland als Europees kampioen één van de acht deelnemende landen.

Skateboarden

De route van skateboarden als sport richting de Olympische Spelen van 2020 is een hobbelige en controversiële geweest. Terwijl de International Federation of Roller Sports (FIRS) de bond was die het Olympische bid voor het skateboarden heeft gedragen, werd in 2015 bekend dat een nieuwe bond verantwoordelijk zou moeten zijn voor het Olympische skateboarden. Onder skaters van de bestaande bond was veel tegenstand tegen het plan om van skateboarden een Olympische sport te maken. Volgens hen heeft dit niets te maken met de natuur van de sport en past het beter op de X-Games, het meer extreme broertje van de Olympische Spelen. Anno 2016 bestaat nagenoeg de volledige mondiale top van skateboarders bij zowel de mannen als de vrouwen uit Amerikanen en Brazilianen. Het IOC achtte de sport desondanks toch voldoende universeel.

Surfen

Van alle nieuwe sporten is surfen misschien nog wel de lastigste uitdaging voor de organisatie van de Spelen. Voor surfen zijn uiteraard goede golven nodig, en wel op zo'n manier dat dat geen van de deelnemers een oneerlijk voordeel heeft ten opzichte van de rest. Mogelijkerwijs zal er daarom gebruik gemaakt worden van een zogeheten wave pool, waarbij alle golven gelijkmatig zijn. Dit zal echter wel een kostbaar project worden. Het surfen wordt gedomineerd door surfers uit de Verenigde Staten, Brazilië en Australië. In surfcompetities nemen deelnemers van Hawaï normaliter deel onder eigen vlag maar aan de Olympische Spelen zullen ze moeten deelnemen onder Amerikaanse vlag.
© 2016 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke olympische sporten zijn er?Tijdens de Olympische Spelen strijden sporters van over de hele wereld om de medailles. De lijst met sporten met een Oly…
Tokio de gastheer van de Olympische Zomerspelen 1964 en 2020nieuws uitgelichtTokio de gastheer van de Olympische Zomerspelen 1964 en 2020Iedere vier jaar wordt er door een gastland Olympische Spelen georganiseerd. De Japanse hoofdstad Tokio mag de Olympisch…
Olympische Spelen - Hoe goud is een gouden medaille?Olympische Spelen - Hoe goud is een gouden medaille?Bij de Olympische Spelen worden doorgaans drie soorten medailles vergeven: goud, zilver en brons. Deze medailles zijn be…
De Olympische SpelenDe Olympische SpelenDe Olympische Spelen, de Paralympische Spelen en de Olympische Jeugdspelen zijn zeer populair en er worden grote prestat…

Beroemde (rug)nummers in de sportIn verschillende takken van sport hebben de sporters vrijwel hun hele loopbaan hetzelfde (rug)nummer. De sporter en zijn…
Fitbit Blaze HR: sporthorloge voor actieve mensenFitbit Blaze HR: sporthorloge voor actieve mensenDe Fitbit Blaze HR is een sporthorloge dat de hele dag kan bijhouden hoeveel beweging je krijgt en hoe actief je leven i…
Bronnen en referenties
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 11-02-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.