Beroemde (rug)nummers in de sport

In verschillende takken van sport hebben de sporters vrijwel hun hele loopbaan hetzelfde (rug)nummer. De sporter en zijn nummer zijn met elkaar verweven. In Nederland weet iedereen wie er wordt bedoeld met "Nummer Veertien". In het basketbal heeft nummer 23 een bijzondere betekenis en is in ijshockey het nummer 99 legendarisch. Soms heeft een sporter zoveel betekend voor zijn of haar club, dat het bestuur besluit om het (rug)nummer niet meer te gebruiken.

Beroemde (rug)nummers

Nummer 0: Damon Hill

In de Formule 1 is het gebruikelijk dat de wereldkampioen van het vorig seizoen, het seizoen erna met nummer 1 rijdt. Soms komt het voor dat de regerend wereldkampioen het seizoen erna niet meerijdt. Toen er nog geen vaste nummers in de Formule 1 per rijder waren, kregen de teams naar aanleiding van vorig seizoen de nummers toegewezen. De wereldkampioen nummer één, zijn teamgenoot nummer twee. Het team dat als tweede was geëindigd nummers drie en vier enzovoorts. Overigens werd nummer dertien altijd overgeslagen. In 1992 werd Nigel Mansell wereldkampioen in een Williams, maar stapte in 1993 over naar de CART in de Verenigde Staten. Damon Hill was eerste rijder van het Williams team in 1993. Hij was niet de regerend wereldkampioen en moest daarom met nummer nul rijden. Het seizoen erna moest hij weer met nummer nul rijden, omdat de wereldkampioen van 1993, Alain Prost, besloot te stoppen. Sinds 2014 hebben de rijders een vast nummer gedurende hun hele loopbaan in de Formule 1. Nummer nul kan niet gekozen worden en nummer één is voor de regerend wereldkampioen.

Nummer 2: Rubens Barrichello

In de Formule 1 kregen tot en met 2013 de rijders een nummer toegewezen. De wereldkampioen kreeg nummer één, zijn teamgenoot nummer twee. Jarenlang was Barrichello de tweede man bij Ferrari achter wereldkampioen Michael Schumacher. In 2001, 2002, 2003, 2004, 2005 reed de Braziliaan met nummer twee in de Formule 1. Langer dan welke rijder ook.

Nummer 3: Babe Ruth

George Herman Ruth Junior, beter bekend als Babe Ruth wordt algemeen gezien als de beste honkballer aller tijden. Of toch zeker de beste van zijn generatie. Bij de New York Yankees won hij zevenmaal de World Series. Hij sloeg in zijn loopbaan 714 homeruns, een record dat ruim 50 jaar zou blijven staan. Na zijn afscheid als honkballer besloot het bestuur van de "Yankees", dat het rugnummer drie van Ruth nooit meer door een "Yankee" gedragen mocht worden.

Nummer 5: Joe DiMaggio

Joe DiMaggio was sporter en ster in één. De honkballer met Italiaans bloed werd wereldberoemd door zijn tweede huwelijk. Hij trouwde namelijk met Marylin Monroe. Door zijn prestaties werd zijn nummer vijf, nooit meer vrijgegeven voor een speler van de New York Yankees toen DiMaggio stopte met honkballen.

Nummer 6: Franco Baresi

Franco Baresi speelde zijn hele loopbaan bij AC Milan. Hij gaf leiding aan de legendarische defensie Tassoti-Costacurta-Baresi-Maldini. Toen de libero na twintig seizoen stopte bij AC Milan, werd besloten zijn vaste rugnummer zes nooit meer toe te kennen aan een speler van AC Milan. Toen Paolo Maldini enkele jaren later stopte na 25 seizoen AC Milan, werd zijn rugnummer drie ook uit de roulatie gehaald. Maar wel met een voorwaarde, als de zoon van Maldini het eerste van AC Milan zou halen, zou hij automatisch het nummer drie toegewezen krijgen.

Nummer 7: Manchester United

Door George Best werd het nummer zeven al een beetje speciaal bij Manchester United, hoewel de Noord-Ier ook vaak met nummer elf speelde. Daarna kregen nog meer legendarische Manchester United spelers hetzelfde nummer. Zoals Bryan Robson, Eric Cantona, David Beckham en Cristiano Ronaldo. Daarom is het nummer zeven bij Manchester United extra speciaal.

Nummer 8: Luciana Aymar

Luciana Aymar werd achtmaal tot beste hockeyspeelster ter wereld uitgeroepen (2001, 2004, 2005, 2007, 2008, 2009, 2010, 2013). Daarmee is zij zonder twijfel de beste hockeyster aller tijden. Ze speelde altijd met nummer acht.

Nummer 10: voetbal

Veel van de allergrootste voetballers ooit speelden met nummer tien. In chronologische volgorde, Ferenc Puskás, Pelé, Diego Armando Maradona, Michel Platini, Ruud Gullit, Zinedine Zidane en Lionel Messi speelden allen (vaak) met nummer tien. Hiermee is nummer tien een bijzonder nummer in het voetbal over de gehele wereld.

Nummer 12: Peter Blangé

Peter Blangé is samen met Ron Zwerver de meest beroemde volleyballer van Nederland. Blangé speelde meer dan 500 interlands voor Nederland met rugnummer twaalf. Hij won daarbij alles met Olympisch goud in 1996 als hoogtepunt. In zijn hoogtijdagen was hij de beste spelverdeler ter wereld. Aanvaller Ron Zwerver speelde overigens consequent met rugnummer acht.

Nummer 13: Wilt Chamberlain

Wilt Chamberlain is de NBA-speler met de meeste records op zijn naam. Daarbij zijn enkele records, die waarschijnlijk voor eeuwig in de boeken blijven. Bijvoorbeeld zijn record van 2 maart 1962. Toen scoorde Wilt Chamberlain het onwaarschijnlijk aantal van 100(!) punten in de wedstrijd tussen Philadelphia Warriors en New York Knicks (169-147). Terwijl er in die tijd geen driepunters gemaakt konden worden. Door het onwaarschijnlijk goede spel van de nummer 13, paste de NBA enkele regels aan. Het werd verboden om langer dan drie seconden in de bucket te blijven en je mocht ook geen ballen, die in neerwaartse beweging richting de basket gingen, meer blokken.

Nummer 14: Johan Cruijff

Geheel toevallig kreeg Johan Cruijff het shirt met nummer veertien na een langdurige blessure bij Ajax. Tijdens de afwezigheid van Cruijff was een keer het shirt met nummer zeven van Gerrie Mühren kwijt. Mühren deed toen het shirt met nummer negen aan, het vaste nummer van Cruijff. Na de terugkeer van Cruijff vroeg Mühren aan hem, of hij zijn eigen shirt terugwilde. Cruijff antwoordde; "Laat maar, ik pak dit shirt met nummer veertien wel". Sindsdien speelde Cruijff vrijwel altijd met veertien. Hij droeg ook na zijn actieve loopbaan bij aan de "magie" van nummer veertien. Zo liet hij tijdens zijn trainersloop bij Barcelona, vrijwel altijd nummer veertien invallen. Daarna bij de Johan Cruijff Foundation stelde hij veertien regels op voor zijn Cruijff speelveldjes.

Nummer 17: Jules Bianchi

Vanaf 2014 rijden de Formule 1-coureurs met een zelfgekozen vast nummer rond. Jules Bianchi koos voor zeventien. Op 17 juli 2015 verongelukte hij tijdens de Grand Prix van Japan. De Federatie voor Internationale Autosport besloot om nummer zeventien voor altijd toe te kennen aan Jules Bianchi.

Nummer 18: Ivan Zamorano

De Chileense spits Ivan Zamorano speelde zijn hele leven met nummer negen. Vaak het vaste nummer voor de centrumspits. Ook bij zijn club Internationale in Milaan voetbalde hij met negen, tot de komst van Ronaldo Nazario de Lima. Nike had grootste plannen met het merk Ronaldo. En wilde een speciale lijn opzetten met R9 als merknaam. Internationale beloofde het nummer negen aan Ronaldo. Zamorano was woest en koos bewust voor nummer achttien. Hij liet vervolgens een klein plusje tussen de één en de acht zetten. Zo speelde hij toch met nummer 1+8=9.

Nummer 23: Michael Jordan

Aanvankelijk speelde Michael Jordan met nummer 45, zoals zijn broer. Maar toen het niet zo lekker liep koos hij voor 23, met als doel in ieder geval iets beter dan de helft van zijn broer te worden. Dat lukte zeker, want Jordan groeide uit tot de beste basketballer ter wereld. Veel andere sporters kiezen daarom ook voor 23, zoals LeBron James (basketbal) of Ronald Waterreus en Rafael van der Vaart (voetbal).

Nummer 27: Gilles Villeneuve

Gilles Villeneuve kwam pas op zijn 27ste in de Formule 1 terecht. Bovendien reed hij in 1981 en 1982 bij Ferrari met nummer 27. Toen hij op 8 mei 1982 verongelukte werd zijn nummer legendarisch in de Formule 1. Zijn zoon Jacques reed met 27 in zijn Indy Car seizoen in 1995. Jean Alesi koos bewust voor 27 toen hij bij Ferrari ging rijden.

Nummer 33: Kareem Abdul-Jabbar

Kareem Abdul-Jabbar scoorde in zijn basketballoopbaan ruim 38.000 punten. Hiermee behoort hij tot de meest legendarische basketballers aller tijden. Zijn vaste nummer 33 is daarmee ook wereldberoemd en bij zijn oude clubs niet meer in gebruik.

Nummer 34: Kevin Schwantz

Kevin Schwantz was misschien de eerste moterracer die doorhad dat hij veel beroemder kon worden met een vast nummer. Hij koos voor nummer 34. Alleen in 1994 reed hij met nummer één als regerend wereldkampioen. Toen hij eind 1995 stopte, werd besloten dat niemand meer met nummer 34 mag racen in de hoogste raceklasse.

Nummer 42: Jackie Robinson

Op 15 april 1947 debuteerde Jackie Robinson als eerste Afro-Amerikaan in de Major League Baseball. Vanwege zijn verdienste voor de donkere Amerikaanse honkballers, werd zijn nummer 42 in 1997 uit de roulatie genomen voor andere honkballers.

Nummer 44: Lewis Hamilton

Lewis Hamilton mocht als regerend wereldkampioen in 2015 en 2016 met nummer één in de Formule 1 rijden. Toch koos hij ervoor om met zijn eigen gekozen nummer 44 te rijden. Wellicht onder druk van zijn sponsoren, die een merchandisinglijn hebben geïntroduceerd rondom het nummer 44 van Hamilton.

Nummer 46: Valentino Rossi

De vader van Valentino Rossi, Graziano, boekte goede resultaten in 1979 en 1980 met het nummer 46. Zoon Valentino volgde het voorbeeld van zijn vader en koos ook 46 als vast nummer. Ondanks zijn negen wereldtitels in de 125cc, 250cc, 500cc en MotoGP bleef Rossi met nummer 46 rijden in plaats van nummer één van de wereldkampioen.

Nummer 51: Winnaar Tour de France

Nummer 51 en de Tour de France hebben iets met elkaar. De beroemdste Tourwinnaar, die met rugnummer 51 reed was Eddy Merckx in 1969. In zijn Tourdebuut reed hij het hele peloton aan flarden. In Parijs won hij naast het eindklassement (gele trui) ook het puntenklassement (groene trui), het bergklassement (bolletjestrui) en het combinatieklassement (lapjestrui). Andere renners die met nummer 51 op hun rug de Ronde van Frankrijk wonnen zijn:
  • Luis Ocaña (1973)
  • Bernard Thevenet (1975)
  • Bernard Hinault (1978)

Een misverstand is er omtrent de eerste Tourwinst van Louison Bobet in 1953. Veel bronnen geven aan dat hij ook met nummer 51 reed, maar dat was nummer 61.

Nummer 96(,2): Mika Lehkosuo

Het rugnummer van Mika Lehkosuo is een apart verhaal. In de Finse competitie speelde hij met 96,2. Een radiostation was sponsor van zijn club HJK Helsinki en zond uit op de frequentie 96.2. Voor de Europese wedstrijden moest hij met 96 spelen, want de Europese voetbalbond UEFA stond alleen gehele getallen toe van 1 tot en met 99.

Nummer 99: Wayne Gretsky

De bijnaam van Wayne Gretsky was "The Great One". Dat zegt alles over de beste ijshockeyer aller tijden. Nadat de Canadees in 1999 stopte met ijshockeyen besloot de NHL het nummer 99 als eerbetoon uit de roulatie te halen voor alle clubs in de competitie.

Overige beroemde (rug)nummers

Naast de eerder genoemde nummers, zijn er nog sporters en nummers die met elkaar verbonden zijn.
  • nummer 00: Robert Parish, voormalig basketballer van de Boston Celtics en die speelde inderdaad met het nummer "dubbel nul".
  • nummer 3: Paolo Maldini speelde zijn hele loopbaan bij AC Milan met nummer drie. Dit nummer werd door het bestuur uit roulatie genomen, met als enige uitzondering, als de zoon van Paolo in de A-selectie van AC Milan zou komen.
  • nummer 4: Lou Gehrig voormalig honkballer bij de New York Yankees
  • nummer 5: Franz Beckebauer, voormalig libero van Bayern München en het West-Duitse nationale team
  • nummer 6: Bobby Moore, voormalig libero van West Ham United, nooit meer zal een speler van West Ham United het shirt met nummer zes dragen
  • nummer 7: Barry Sheene, tweevoudig wereldkampioen motorracen 500cc, reed altijd met nummer zeven, ook als regerend wereldkampioen
  • nummer 14: Tom van 't Hek en Teun de Nooijer, voormalig hockeyers van het Nederlands team. Speelde net als Johan Cruijff meestal met nummer veertien
  • nummer 16: Joe Montana, voormalig quaterback van de San Francisco 49ers, waarmee hij viermaal de Super Bowl won
  • nummer 24: Kobe Bryant, voormalig basketballer bij de LA Lakers
  • nummer 32: Earvin Johnson, voormalig basketballer bij de LA Lakers, beter bekend als "Magic" Johnson
  • nummer 33: Max Verstappen, Formule 1-coureur. De populariteit van Verstappen in Nederland is anno 2016 enorm. Qua merchandising is een herkenbaar nummer (in dit geval 33) erg belangrijk
  • nummer 39: Dominik Hašek, voormalig ijshockeykeeper, werd in 1997 en 1998 uitgeroepen tot beste ijshockeyer ter wereld
  • nummer 44: Hank Aaron, voormalig honkballer die het record met home-runs van Babe Ruth verbeterde van 714 naar 755
  • nummer 66: Mario Lemieux, voormalig ijshockeyer van de Pittsburgh Penguins
  • nummer 68: Jaromir Jagr, voormalig Tsjechisch ijshockeyer
  • nummer 69: Bixente Lizarazu, voormalig Frans voetballer, koos bij Bayern München voor nummer 69. Hij was namelijk in 1969 geboren, was 1,69 meter groot en woog 69 kilo
  • nummer 80: Jerry Rice, voormalig wide receiver van de San Francisco 49ers, waarmee hij driemaal de Super Bowl won

Speciale nummers in de sport

Nummer 1

Het (rug)nummer één neemt een speciale plaats binnen de sport. Enerzijds is vrijwel altijd de sporter met nummer één in de selectie een keeper. Anderzijds is het de gewoonte om de wereldkampioen van het vorige seizoen het nummer één te geven. Bijvoorbeeld in de auto- en motorsport. In het wielrennen en veldrijden is het iets anders geregeld omtrent rugnummer één. Daar krijgt de renner nummer één, die dezelfde koers de laatste keer heeft gewonnen. Wielrenners en veldrijders krijgen dus bij elke wedstrijd een ander nummer.

Nummer 12

Bij een heleboel voetbalclubs krijgt geen enkele speler het rugnummer twaalf. Dit nummer behoort symbolisch toe aan de supporters. Goede supporters worden als "Twaalfde Man" gezien. Zij kunnen door hun aanmoedigingen hun elftal extra kracht geven, zodat het team op het veld als het ware met twaalf spelers voetballen in plaats van met elf.

Nummer 13

In de westerse wereld staat nummer dertien symbool voor ongeluk. Daarom zijn er veel voetbalclubs, die dertien aan geen enkele speler geven. In de Formule 1 was er jarenlang geen enkele auto met dit nummer. Ook in de jaren dat er vanaf nummer één werd genummerd, sloeg men nummer dertien over in de Formule 1. In het wielrennen wordt nummer dertien wel gewoon gebruikt. Tot ergernis van sommige renners. Niet zelden zul je een coureur zien die zijn rugnummer dertien onderste boven op zijn shirt heeft geplakt. Hiermee hoopt de renner minder ongeluk aan te trekken.

Voetballers met een onlogisch rugnummer

De voetballerij is van oudsher erg conservatief. Daarom vindt de nostalgische voetballiefhebber dat de keeper nummer één moet dragen, dat iemand met nummer twee in de verdediging moet staan. De topscoorder heeft "vanzelfsprekend" nummer negen en de nummer elf is een aanvallende flankspeler. Toch hebben een aantal beroemde voetballers op het hoogste niveau consequent een onlogisch rugnummer gedragen. Een nummer wat helemaal niet bij de positie hoorde waar de voetballer speelde. Hier volgt een elftal met onlogische rugnummers.
  • Nummer 1: Osvaldo Ardiles. Op het wereldkampioenschap 1982 speelde middenvelder Osvaldo Ardiles met rugnummer één. De Argentijnse bondscoach had de rugnummers doorgegeven op alfabet. Behalve sterspeler Maradona kreeg nummer tien in plaats van twaalf. Deze manier van nummergeving gebeurde vaker op grote toernooien. Zo had Ruud Geels in 1974 nummer één, maar dat viel minder op, omdat Geels niet speelde. Ardilles was basisspeler van Argentinië in 1982.
  • Nummer 2: Roberto Anzolin. Op het wereldkampioenschap van 1966 had de Italiaanse bondscoach zijn selectie ook doorgegeven op alfabet. Eerste keeper Albertosi kreeg toevallig het logische nummer één. Reserve keeper Roberto Anzolin het onlogische nummer twee voor een keeper.
  • Nummer 3: Asamoah Gyan. De Ghanese aanvaller speelde in het nationale team vrijwel altijd met nummer drie. Bij zijn clubs speelde Gyan eerst met 33, maar koos later drie als rugnummer. Erg opvallend voor een aanvaller.
  • Nummer 4: Nwankwo Kanu. De Nigeriaanse aanvaller speelde bij Ajax meestal met nummer negen of tien, maar in het nationale team van Nigeria speelde Kanu altijd met nummer vier.
  • Nummer 5: Zinedine Zidane. Toen de Franse spelverdeler de overstap maakte naar Real Madrid, stopte Manuel Sanchís, die nummer vijf droeg. Verder was er geen nummer onder de elf beschikbaar. Daarom kreeg Zidane nummer vijf, terwijl hij bij het Franse team nummer tien droeg. Het logische nummer voor een aanvallende middenvelder.
  • Nummer 6: Braziliaanse linksbacks. In het internationale voetbal speelt de linkervleugelverdediger meestal met vijf (zoals in Nederland) of drie (zoals in Engeland). Brazilië vormt hierop een uitzondering, daarin speelt de linksback vrijwel altijd met nummer zes. Zoals bijvoorbeeld Roberto Carlos op de WK's van 1998, 2002 en 2006 of Marcelo op het WK's van 2010.
  • Nummer 7: Marcel Brands. Jarenlang speelde Brands bij RKC op het middenveld met nummer zeven. Later toen hij als vrije verdediger ging spelen bij de Waalwijkers, bleef hij met rugnummer zeven spelen.
  • Nummer 8: Jan Jongbloed. Tijdens de wereldkampioenschappen van 1974 en 1978 keepte Jan Jongbloed met nummer acht. In 1974 kreeg de Nederlandse selectie zijn nummer op basis van het alfabet. Jonbloed kreeg acht. In 1978 behield hij hetzelfde nummer. Tegenwoordig hebben de keepers vrijwel altijd nummer één of een nummer boven de elf.
  • Nummer 9: Bobby Charlton. De jonge Bobby Charlton startte zijn loopbaan als linkeraanvaller, later werd hij linkshalf of centrale middenvelder. Nooit speelde hij als centrumspits, toch droeg de Engelse topvoetballer altijd nummer negen.
  • Nummer 10: Lothar Matthäus. Hij speelde jarenlang als middenvelder met nummer acht of nummer tien. Echter toen Matthäus dik in de dertig was, ging hij libero spelen. Hij nam hierbij niet een laag nummer van een verdediger, maar bleef met nummer tien spelen.
  • Nummer 11: Sergi Barjuán. De Spanjaard speelde jarenlang als linksback bij Barcelona. In de periode toen Cruijff trainer was speelde Sergi niet met het "logisch" nummer drie of vijf, maar met nummer elf, het nummer van de linkeraanvaller.
© 2016 - 2024 Tedje8, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paolo Maldini: De kapitein van AC MilanPaolo Maldini: De kapitein van AC MilanVan 1984 tot 2009 was Paolo Maldini actief in het voetbal. Clubliefde is tegenwoordig weinig meer te vinden, maar de Ita…
Johan Cruijff de voetballer en trainer, een overzichtJohan Cruijff de voetballer en trainer, een overzichtJohan Cruijff (1947-2016) was een legendarische voetballer en heeft over de hele wereld bij verschillende clubs gespeeld…
AC Milan 1989-1995In de loop der jaren zijn er heel wat teams die tot de verbeelding hebben gesproken. AC Milan uit begin jaren 90 is een…
Albumrecensie: Snail Mail - Lush (2018)recensieAlbumrecensie: Snail Mail - Lush (2018)Snail Mail is een Amerikaanse indierockband uit Baltimore. Sinds haar oprichting in 2015 ontving de groep aandacht van g…

Thuis trainen en afvallen met Iron GymDe Iron Gym is een hulpmiddel waarmee je voornamelijk je bovenlichaam kunt trainen. Je kunt met het fitnessapparaat je s…
Vijf nieuwe sporten op de Olympische Spelen van 2020Vijf nieuwe sporten op de Olympische Spelen van 2020In 2020 vinden de Olympische Spelen plaats in Tokio. Ten opzichte van de Spelen van 2016 zullen er dan vijf nieuwe sport…
Bronnen en referenties
  • Luijckx W. (2014), Top 100 van de Nederlandse Sport, Uitgeverij Eigen Boek, ISBN 9789461291486
  • Grange, M. (2015), Basketball’s greatest stars, Firefly, ISBN 9781770855779
  • http://bleacherreport.com/articles/1067854-the-best-player-to-wear-every-jersey-number
  • Garner J. (1999), And the crowd goes wild, Sourcebooks, ISBN 1570714606
  • Hawkes C. (2008), De 1001 meest memorabele sportrecords, Trion Sport, ISBN 9789043911450
  • Fortin F. (2000), Sport encyclopedie, Libero, ISBN 9789057641145
  • http://www.voetbalinside.nl/#!/artikel/7259
Tedje8 (51 artikelen)
Laatste update: 17-12-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.