nieuws uitgelichtTokio de gastheer van de Olympische Zomerspelen 1964 en 2020
Iedere vier jaar wordt er door een gastland Olympische Spelen georganiseerd. De Japanse hoofdstad Tokio mag de Olympische Zomerspelen van 2020 organiseren. Dit werd op zaterdag 7 september 2013, kort na 22 uur Nederlandse tijd, door de IOC-voorzitter Jacques Rogge bekend gemaakt. Het zal, na de Olympische Zomerspelen van 1964, de tweede keer in de geschiedenis van de Olympische Spelen worden dat de zomerspelen worden gehouden in de Japanse hoofdstad. Ook de Olympische Zomerspelen van 1940 werden toegewezen aan Tokio. Door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog konden deze spelen echter geen doorgang vinden. Hoewel Tokio in Nederland officieel gezien als Tokio mag worden geschreven, wordt er in de aanbevolen Japanse schrijfstijl volgens het transscriptiesysteem de schrijfwijze Tokyo gehanteerd. Waardoor we zouden kunnen spreken van de Olympische Zomerspelen van Tokio 1964 en Tokyo 2020.
Tokio
Bron: Perfumecat, Pixabay Tokio is met een totale grondoppervlakte van 2.187,65 km² en een inwonertal van ruim 8,7 miljoen mensen (2012) de grootste stad van Japan en sinds het einde van de 19e eeuw ook de hoofdstad van dit Aziatische land. Samen met de omringende agglomeratie, wordt Tokio, Groot-Tokio genoemd. Groot-Tokio is met meer dan 30 miljoen inwoners de grootste metropool ter wereld.
Hoofdstad van Japan
Tokio wordt in Japan als hoofdstad beschouwd. Dit omdat in Tokio de zetel gehuisvest is van de Japanse regering. In Tokio is ook het Keizerlijk paleis en Tokio is de woonplaats van de Japanse Keizerlijke familie. Toch was Tokio niet altijd de hoofdstad van Japan. Tot aan de Meiji-revolutie mocht Kyoto zich de hoofdstad van Japan noemen. Nog verder terug in de geschiedenis van Japan werd Nara beschouwd als de Japanse hoofdstad. Nara was namelijk van 710 tot 794 de Japanse hoofdstad.
De Olympische Zomerspelen van 1964 in Tokio
De Olympische Zomerspelen van de XVIIIe Olympiade werden van 10 tot 24 oktober 1964 gehouden in Tokio, Japan. Het was voor het eerst in de geschiedenis van de Olympische Spelen, dat de Spelen werden georganiseerd in een Aziatisch land. Het Internationale Olympisch Comité had Tokio eerder al verkozen voor de Olympische Zomerspelen van 1940. Door de inval van Japan in China werd deze toewijzing echter teruggetrokken en kreeg de Finse hoofdstad Helsinki de spelen van 1940 toegewezen. Uiteindelijk zouden alle Olympische onderdelen van 1940 geen doorgang vinden. Dit kwam door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en door het niet laten deelnemen van de atleten aan deze spelen.
93 landen
Aan de Olympische Zomerspelen van 1964 namen 5.134 sporters deel. Het ging hierbij om 4.453 mannen en 681 vrouwen. Nederland nam deel aan deze spelen met een afvaardiging van 125 sporters. In totaal werd er deelgenomen aan de Olympische Spelen van 1964 door 93 landen. Vijftien landen debuteerden tijdens de Spelen van 1960. Het ging in 1960 om een eerste vertegenwoordiging van de atleten uit de volgende landen.
- Algerije
- Congo-Brazzaville
- Dominicaanse Republiek
- Ivoorkust
- Kameroen
- Madagaskar
- Maleisië
- Mali
- Mongolië
- Nepal
- Niger
- Noord-Rhodesië
- Senegal
- Tanzania
- Tsjaad
Libië
Ook Libië had zich aangemeld voor de Spelen van 1964, maar de Libische atleten trokken zich kort na de Openingsceremonie in Tokio terug. Fighi Hassan was de enige deelnemer en kon door ziekte echter niet van start gaan. De marathonloper trok zich daarom uit de spelen terug.
Sporten
Doordat Libië zich terug trok van de Spelen, streden uiteindelijk de atleten uit 93 landen om de Olympische medailles. Het ging hierbij om een strijd voor in totaal 163 Olympische titels. Deze Olympische titels konden worden verdiend bij 21 disciplines en waren verdeeld over 21 sporten. Nederland zou tijdens deze Spelen uiteindelijk 10 Olympische medailles weten te behalen (2 goud, 4 zilver, 4 brons). De Belgen gingen naar huis met 2 gouden en 1 bronzen medaille.
De Olympische Zomerspelen van 2020 in Tokyo
Bron: Xegxef, Pixabay De Olympische Zomerspelen van de XXXIIe Olympiade van 24 juli 2020 tot 9 augustus 2020 zullen wederom worden gehouden in Tokyo. Tokyo werd op 7 september 2013, tijdens het 125e IOC-congres in het Argentijnse Buenos Aires, gekozen tot gast stad van de Olympische Spelen 2020. Tokyo liet daarbij Istanbul en Madrid achter zich. Het is de tweede keer dat Tokio de Olympische spelen mag organiseren. Daarmee vervolledigd het zich in het lijstje met steden die de spelen vaker dan één keer mochten organiseren.
Hierbij behoren:
- Athene in 1896 en 2004
- Parijs in 1900 en 1924
- Los Angeles in 1932 en 1984
- Londen in 1908, 1948 en 2012
- Tokio 1964 en 2020
Tokyo de grote favoriet, maar twijfels over radioactieve straling
Tokyo was, voor de toewijzing van de Spelen van 2020, lang de grote favoriet. De eerste verkiezingsronde met betrekking tot toewijzing van Spelen van 2020 werd dan ook door Tokyo gewonnen. Vlak voor de tweede verkiezingsronde van 7 september 2013, leek de zege toch nog aan Tokyo te ontgaan. Het imago van Tokyo werd verslechterd doordat er begin september 2013 bij de kerncentrale Fukushima, zo'n 250 kilometer van Tokyo vandaan, een extreme hoeveelheid straling werd gemeten. De extreme straling werd gemeten bij een tank met radioactief water. De Japanse premier Shinzo Abe liet, vlak na de bekendmaking dat de Japanse hoofdstad Tokio gaststad is voor de Olympische Spelen in 2020, weten dat de lekkende kernreactor van Fukushima geen gevaar vormt voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo. De premier zei: "Het radioactieve gebied is slechts 0,3 vierkante kilometer groot en wordt zorgvuldig afgeschermd."
Olympische medailles maken van oude smartphones
De organisatie van de Olympische Spelen 2020 in Tokyo heeft laten weten dat ze voor het vervaardigen van de Olympische medailles gebruik willen gaan maken van oude smartphones en andere elektronische apparatuur. De organisatie kiest voor deze optie, omdat Japan zelf weinig metalen in de grond heeft, terwijl het goud en zilver in het elektronische afval van het land ongeveer 16 tot 22 procent van de wereldvoorraad is.
Nieuwe sporten en onderdelen tijdens de Spelen van 2020
Op woensdag 3 augustus maakte het IOC bekend dat er in 2020 zes nieuwe sporten aan het programma van de Olympische Spelen worden toegevoegd. Het honkbal (mannen) en softbal (vrouwen) keren terug op het Olympische programma na jaren afwezigheid terwijl het surfen (op golven), skateboarden, karate en sportklimmen in 2020 voor het eerst in de geschiedenis van de Olympische Spelen op het Olympische programma zullen staan. Op 9 juni 2017 werd er bekend gemaakt dat er tijdens de Spelen van 2020 niet alleen nieuwe sporten op het programma zullen staan, maar ook nieuwe onderdelen. Het gaat om de koppelkoers bij het wielrennen, de freestyle bij de BMX, gemengde estafettes bij zowel de atletiek (4x400 meter) als het zwemmen (4x100 wissel) en om de nieuwe basketbalvorm, waarbij er drie tegen drie wordt gespeeld.