InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > De Olympische Spelen

De Olympische Spelen

De Olympische Spelen De Olympische Spelen, de Paralympische Spelen en de Olympische Jeugdspelen zijn zeer populair en er worden grote prestaties geleverd op het gebied van topsport. Wie doen er mee aan de Spelen en waar staan de Olympische vlam en de Olympische vlag eigenlijk voor?

De Olympische Spelen

De allerbekendste sportmanifestatie ter wereld is toch wel de Olympische Spelen. Aan de Spelen doen duizenden atleten mee. De sporters die het beste zijn in een onderdeel, krijgen een Olympische medaille. Deze wordt weer uitgegeven in het goud, zilver en brons. Er zijn twee versies van de Olympische Spelen. Dit zijn de Winterspelen en de Zomerspelen. Deze worden elk om de vier jaar gehouden. Alle internationale sportbonden, de Nationaal Olympische Comités en de organisator van de Spelen dragen het gedachtegoed van de Spelen uit.

Het Internationaal Olympisch Comité

De stad waar de Spelen worden gehouden, wordt uitgekozen door het Internationaal Olympisch Comité. De organisatie van de Spelen draagt weer de verantwoordelijkheid voor het naleven van de Olympische regels. Deze regels staan allemaal beschreven in het Olympisch Handvest.

De Olympische vlam

De Spelen kennen twee belangrijke symbolen. Dit zijn de Olympische vlam en de Olympische vlag. De Olympische Spelen worden altijd geopend met de Olympische vlam. Dit gebeurt weer tijdens de openingsceremonie. Het vuur dat dan wordt ontstoken blijft branden tijdens de gehele duur van de Spelen. Het vuur wordt weer gedoofd tijdens de slotceremonie.

De Olympische vlag

Deze vlag werd officieel ingevoerd door het Internationaal Olympisch Comité in 1914. In 1920 werd de vlag voor het eerst gehesen op de Spelen van 1920 in Antwerpen. De vlag is ooit ontworpen door de Nederlander Rick Veldkamp. Het is een witte vlag met vijf gekleurde ringen in elkaar. Dit zijn de kleuren zwart, rood, groen, geel en blauw. Deze ringen symboliseren, volgens de klassieke telling, de vijf werelddelen. De zes kleuren van de vlag (wit, blauw, rood, geel, zwart en groen) zijn gekozen omdat de vlag van elk land in de wereld ten minste een van deze kleuren bevat.

De eerste Spelen

De allereerste, originele Spelen werden gehouden in de tiende eeuw voor Christus in de oude Griekse stad Olympia. Deze plaats was toen een religieuze en politieke ontmoetingsplaats. In 1896 werden de Spelen na een verbod van ruim vijftien eeuwen weer opnieuw gehouden. Het was een enorm succes. De daaropvolgende Spelen in Parijs en ST. Louis werden overschaduwd door het succes van de wereldtentoonstellingen die op deze locatie en hetzelfde moment werden gehouden. Hierdoor was het niet zeker of de Spelen konden blijven bestaan. In 1906 nam het sportevenement weer toe in populariteit.

Zomer- en winterspelen

Aangezien de Spelen in de zomer werden gehouden, was het onmogelijk om er wintersporten aan toe te voegen. In 1921 werd daarom, tijdens het Olympisch Congres, besloten dat er voortaan ook Olympische Winterspelen werden gehouden. De allereerste Olympische Winterspelen werden toen drie jaar later, in 1924, gehouden.

Twee andere varianten

Er zijn nog twee andere varianten van de Spelen, dit zijn de Paralympische Spelen en de Olympische Jeugdspelen

De Paralympische Spelen

Dit zijn de Olympische Spelen voor mensen met een lichamelijke of visuele beperking en/of hersenverlamming. Het evenement wordt georganiseerd door het Internationaal Paralympisch Comité.

De Olympische Jeugdspelen

Dit is een internationale sportmanifestatie voor jonge sporters in de leeftijd van 14 tot 18 jaar. De Spelen worden georganiseerd door het Internationaal Olympisch Comité (IOC).
© 2012 - 2018 Marensa, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Medaillespiegel Paralympics 2018Medaillespiegel Paralympics 2018Van 9 maart tot en met 18 maart 2018 worden de Paralympische Winterspelen gehouden. De Paralympische Spelen, ook wel Par…
De Paralympische Spelen / Paralympics 2014 in SochiDe Paralympische Spelen / Paralympics 2014 in SochiIedere vier jaar worden er Olympische Spelen georganiseerd. In het land waar de Olympische Spelen worden gehouden, worde…
De Paralympische SpelenDe Paralympische SpelenDe Paralympics wordt na de Olympische Spelen gehouden en is speciaal bedoeld voor mensen met een lichamelijke handicap.…
Paralympics 2014: Nederlandse deelnemersParalympics 2014: Nederlandse deelnemersIedere vier jaar worden er Olympische Spelen gehouden. Naast de Olympische Spelen voor valide sporters worden er ook Oly…
De Paralympics 2016: live op tv en internetDe Paralympics 2016: live op tv en internetWanneer de Olympische Zomerspelen 2016 met de slotceremonie zijn beëindigd, dan lijkt de lange sportzomer van 2016 ten e…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia

Reageer op het artikel "De Olympische Spelen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Marensa
Gepubliceerd: 07-02-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!