Paralympics: Een vleugje geschiedenis van een topevenement

Paralympics: Een vleugje geschiedenis van een topevenement De Paralympsche Spelen, oftwel Paralympics, is het grootste sportevenement voor topatleten met een lichamelijke beperking. Het internationaal evenement is uitgegroeid tot een van de bekendste sportevenementen voor gehandicapten. Maar hoe zijn de Paralympics eigenlijk ontstaan?

Geschiedenis

De paralympics zijn in 1948 door de Engelse neurochirurg Ludwig Guttman geintroduceerd. Hij werkte als arts tijdens de Tweede Wereldoorlog in Oostenrijk en Duitsland. Ten gevolge van de oorlog verzorgde hij veel patienten, die vaak topskiers waren, met geamputeerde ledematen. Hierdoor konden zij hun sport niet meer uitoefenen. Gutmann nam het daardoor het initiatief om Olympische Spelen voor gehandicapten te organiseren.

Rolstoel Games

De eerste Paralympics werden in de Engelse plaats Stoke Mandeville gehouden en liepen parallel aan de reuliere Olympische Spelen. Vier jaar later kreeg het evenement een internationaal karakter. In 1952 deden er aan de Olympische Rolstoel Games voor het eerst ook gehandicapte Nederlanders mee. In 1960 werden in Rome de eerste Paralympische Zomerspelen gehouden. Er deden in dit jaar maar liefst 400 atleten mee uit 23 verschillende landen. Tijdens deze spelen waren er maar liefst 8 sportdisciplines waarin de sporters tegen elkaar konden strijden. Zes van deze disciplines, handboogschieten, atkeltiek, zwemmen, basketballen, tafeltennis, en schermen, maken nu nog steeds deel uit van het speelprogramma. Vanaf dit jaar werden de Paralypics om de vier jaar gehouden, net zoals de moderne Olympische Spelen.

Winterspelen

In 1976 werden de eerste skikoersen voor gehandicapten toegezegd waardoor dit jaar voor het eerst de Paralympische Winterspelen konden worden geïntroduceerd. Deelnemers streden tegen elkaar in vijf verschillende disciplines: langlaufen, curling, biatlon, alpineskiën en ijshockey. Deze disciplines kennen we tegenwoordig nog steeds. Ook sporters die een lichamelijke, verstandelijke of visuele handicap hadden, konden vanaf dit jaar deelnemen. In 1980 werden de Paralympics voor het eerst georganiseerd door Nederland en vonden plaats in Arnhem.In 1988 werden de Paralympics voor het eerst gehouden in dezelfde accomodatie als de Olympische Spelen.

Sydney & Athene

Van 1960 tot 2000 is het aantal gehandicapte sporters gegeroeid van 400 tot 4000. In Paralympische Spelen die in Sydney (2000) gehouden zijn, kreeg het predikaat ‘beste aller tijden’ toebedeeld vanwege de succesvolle organisatie, prachtige resultaten en vele bezoekers. Nederland veroverde dat jaar maar liefst 45 medailles. In 2004 streden de beste sporters met een handicap tijdens de twaalfde editie van de Paralympics in Athene. In totaal kwamen er dat jaar atleten uit in achttien verschillende disciplines. De oranjeploeg (106 deelnemers) keerde thuiswaarts met iets minder medailles dan in 2000, ‘slechts’ 30. Nederland eindigde daarmee als 15e op de wereldranglijst (12x goud, 9x zilver en 9x brons). De geestelijk gehandicapte zwemmer Alwin Houtsman was het meest succesvol ern veroverde maar liefst 8 medailles waaronder 5 gouden plakken.

Peking

In Peking (2008) werden de Paralympische Spelen voor de dertiende keer gehouden. Voor Nederland deden er 83 sportatleten met een handicap mee. Er werden onder andere gouden medialles binnengespleet door Mirjam de Peper-Koning op de 100 meter vrije slag en bij speerwerpen door Pieter Gruijters.

Hedendaags

De Paralympics lopen heden ten dagen nog steeds parrallel aan de structuur van de moderne Olympische Spelen, alhoewel deze wel na een ander weekschema hebben. Twee weken na de openingsceremonie van de reguliere Olympische Spelen gaan de Paralympics van start. De deelnemers aan de Paralympische Spelen kunnen tegenwoordig kiezen uit zo'n twintig verschillende sportdisciplines en atleten van de wintereditie strijden om medailles in vijf verschillende disciplines. Voor verstandelijk gehandicapten bestaat er de Special Olypics en voor doven de Deaflympische Spelen.

Definitie:
Het woord Paralympic verwijst naar paraplegic. Dat is een persoon die door een handicap beperkt is in zijn/haar functioneren.

Paralympics in het verleden en in de toekomst

Zomerspelen 1960 - Rome, Italië
Zomerspelen 1964 - Tokio, Japan
Winterspelen 1967- Örnsköldsvik, Zweden
Zomerspelen 1968 - Tel Aviv, Israël
Zomerspelen 1972 - Heidelberg, Duitsland
Zomerspelen 1976 - Toronto, Canada
Zomerspelen 1980 - Arnhem, Nederland
Winterspelen 1980 - Lake Placid, Verenigde Staten
Zomerspelen 1984 - Stoke Mandeville, Ver.Konink. & New York, V.S.
Winterspelen 1984 - Innsbruck, Oostenrijk
Zomerspelen 1988 - Seoel, Zuid-Korea
Winterspelen 1988 - Innsbruck, Oostenrijk
Zomerspelen 1992 - Barcelona, Spanje
Winterspelen 1992 - Tignes-Albertville, Frankrijk
Winterspelen 1994 - Lillehammer, Noorwegen
Zomerspelen 1996 - Atlanta, Verenigde Staten
Winterspelen 1998 - Nagano, Japan
Zomerspelen 2000 - Sydney, Australië
Winterspelen 2002 - Salt Lake City, Verenigde Staten
Zomerspelen 2004 - Athene, Griekenland
Winterspelen 2006 - Turijn, Italië
Zomerspelen 2008 - Peking, China
Winterspelen 2010 - Vancouver, Canada
Zomerspelen 2012 - Londen, Verenigd Koninkrijk
Winterspelen 2014 - Sotsji, Rusland
© 2008 - 2024 Jeldau, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Paralympische SpelenDe Paralympische SpelenDe Paralympics wordt na de Olympische Spelen gehouden en is speciaal bedoeld voor mensen met een lichamelijke handicap.…
De Olympische SpelenDe Olympische SpelenDe Olympische Spelen, de Paralympische Spelen en de Olympische Jeugdspelen zijn zeer populair en er worden grote prestat…
De Olympische Spelen en een overzicht tot en met 2028De Olympische Spelen en een overzicht tot en met 2028De geschiedenis van de Olympische Spelen begint eeuwen geleden in het oude Griekenland. Meer dan 1500 jaar zijn er geen…

Schaatsen tijdens de Winterspelen van 1960 in Squaw ValleyDe Olympische Winterspelen van 1960 werden gehouden in Squaw Valley, Californië. Dit zijn de feiten en weetjes van deze…
Beroemde topsporters - SportheldenBeroemde topsporters - SportheldenWie was Babe Ruth? Wie is Pelé? Wie was W.G. Grace? In welke sport was Rocky Marciano niet te verslaan? Waarin was Joe D…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia (cijfers en jaartallen), nos.nl, ad sportwereld (medaillespiegel), scholieren.com
Jeldau (13 artikelen)
Gepubliceerd: 13-09-2008
Rubriek: Sport
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.