Beroemde topsporters - Sporthelden

Beroemde topsporters - Sporthelden Wie was Babe Ruth? Wie is Pelé? Wie was W.G. Grace? In welke sport was Rocky Marciano niet te verslaan? Waarin was Joe Davis kampioen en in welke sport Hans-Günter Winkler en Slammin' Sam Snead? Waarom is in de atletiek de naam Paavo Nurmi nog steeds beroemd? Wie was Jesse Owens? Welke autocoureur heeft 5 keer het WK en 24 Grand Prix autoraces gewonnen? Boeiende weetjes, beroemde sportnamen uit de sportgeschiedenis in de vorm van vraag en antwoord.

Historische sporthelden


Wie was Babe Ruth?

Babe Ruth was de bijnaam van George Herman Ruth, een beroemde Amerikaanse honkbalspeler. Babe begon zijn carrière als honkballer bij de Boston Red Sox in 1914 op 19-jarige leeftijd. Toen hij zijn loopbaan als honkbalspeler afsloot in 1935, had hij een recordaantal van totaal 714 homeruns gevestigd. Een record dat pas 40 jaar later gebroken zou worden. Babe Ruth zou, naar men zegt, meer dan een miljoen dollar aan zijn honkbalspel hebben overgehouden (in die tijd nog een astronomisch bedrag). Babe Ruth overleed in 1948.

Wie is Pelé?

Pelé is een voormalig Braziliaans voetballer (geboren in 1940). Pelé is de bijnaam van Edson Arantes do Nascimento, en wordt door menigeen gezien als (één van de) beste voetballer(s) aller tijden. Pelé was pas 17 jaar toen hij tijdens de finale voor de Wereldbeker voetbal in 1958 tweemaal voor Brazilië scoorde. Ook speelde hij in de winnende ploegen van Brazilië in 1962 en 1970. Hij werd 3 maal WK kampioen met het Braziliaanse voetbalelftal. In 1969 maakte hij tijdens zijn 909ste wedstrijd zijn 1000ste doelpunt; hij had toen een gemiddelde van meer dan 1 doelpunt per wedstrijd waarin hij meespeelde.

Zwarte Parel oftewel Perola Negra, ook een bijnaam van Pelé, werd een nationale held in Brazilië. Gedurende zijn hele carrière maakte de Zwarte Parel 1281 doelpunten in 1363 voetbalwedstrijden. Na zijn voetbalcarrière zette Pelé zich in voor vele goede doelen en werd een belangrijk figuur binnen de FIFA. Tevens is hij een tijdje Minister van Sport geweest in Brazilië en heeft ook de functie van ambassadeur van Unicef vervuld. Verder heeft Pelé een boek c.q. autobiografie geschreven ('Pé, mijn leven'), hetgeen ingaat op zijn loopbaan als voetballer, maar ook de periode erna.

Wie was W.G. Grace?

Dr. William Grace was een Britse cricketspeler. Eén van de bekendste spelers in de cricketsport. Hij bleef een eerste klas cricketspeler tot hij ver in de zestig was. In zijn carrière maakte Grace maar liefst 54.904 runs, met inbegrip van 126 century's (1000 runs). Hij nam 2876 wickets en hield 877 catches. Grace overleed in 1915.

Wie was Jesse Owens?

Jesse Owens was één der grootste baan- en veldatleten aller tijden. Het record dat hij bij het verspringen vestigde, zou pas 25 jaar later gebroken worden. In 1935 vestigde hij zes wereldrecords op één middag! Tijdens de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn, won hij vier gouden medailles. Owens overleed in 1980.

In welke sport was Joe Davis wereldkampioen?

Joe Davis was zowel kampioen biljarten als snooker. Hij behield het kampioenschap snooker maar liefst 20 jaar, van 1927 tot 1946. Hij was wereldkampioen biljarten van 1928 tot 1933. Tijdens zijn snooker carrière scoorde hij 689 series van honderd. Dit houdt in dat hij minstens 100 punten telkens achter elkaar haalde, en dit dus 689 keer. Davis overleed in 1978.

In welke sport is Hans-Günter Winkler kampioen?

Hans Günter Winkler is een West-Duitse springruiter. Hij heeft de meest voortreffelijke lijst van resultaten van alle deelnemers in de internationale springruiterij. Hij won vijf gouden Olympische medailles, twee maal het Wereldkampioenschap bij de mannen en eenmaal het Europese Kampioenschap. Ook nam Winkler deel aan meer dan 70 Prix des Nations, de internationale springkampioenschappen voor landenploegen.

Waaraan verdient Slammin' Sam Snead deze bijnaam?

Slammin' Sam Snead is de bijnaam van Samuel Jackson Snead, een Amerikaans professionele golfspeler. Hij kreeg deze bijnaam vanwege zijn mooie en opmerkelijke speelstijl. Hij wordt beschouwd als één der natuurlijk begaafdste golfers, die de golfsport ooit gekend heeft. Slammin' Sam won meer dan 130 wedstrijden en elk belangrijk kampioenschap waaraan hij deelnam. Op één uitzondering na: het Open Kampioenschap van Amerika, hetgeen hij niet won.

In welke sport was Rocky Marciano niet te verslaan?

Rocky Marciano was een onoverwinnelijke pugilist, hetgeen vuistvechter of bokser betekent. Toen Rocky zich in 1956 uit de ring terugtrok, had hij 49 professionele gevechten achter de rug die hij stuk voor stuk gewonnen had. In 1952 veroverde hij de titel van wereldkampioen boksen in het zwaargewicht. Rocky Marciano verdedigde deze titel zesmaal en geen van de tegenstanders (uitdagers) wist hem te vloeren. Rocky kwam in 1969 om bij een vliegtuigongeluk.

Waarom is in de atletiek de naam Paavo Nurmi nog steeds beroemd?

Paavo Nurmi blijft een belangrijke naam en in de herinnering van de atletiek, daar men hem als de grootste lange afstandloper aller tijden beschouwt. Hij was een Finse atleet en de houder van meer dan twintig wereldrecords. Nurmi won 9 gouden en 3 zilveren Olympische medailles. Hij liep altijd met een stopwatch in zijn hand om zijn eigen snelheid in de gaten te houden. Tijdens de Olympische Spelen van 1924 in Parijs, liep hij zeven wedstrijden in zes dagen en won ze alle zeven. Hij kreeg de bijnaam Fantoom Fin en overleed in 1973.

Welke coureur heeft 5 maal het WK en 24 Grand-Prix races gewonnen?

Juan Fangio, voluit Juan Manuel Fangio y Cia, was een Argentijnse autocoureur. Hij won het wereldkampioenschap autoracen vijf maal en won maar liefst 24 Grand Prix autoraces. In 1958, op 47 jarige leeftijd, trok hij zich terug uit de wedstrijdsport.

Lees verder

© 2007 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pelé, de zwarte parelDe stralende ster Pelé schijnt nog immer voort. Jong of oud, wie kent hem niet? De imposante en enerverende voetbalcarri…
Pelé: De Zwarte Parel uit BraziliëPelé is een voormalig Braziliaans voetballer. Als speler van Santos en het Braziliaanse nationale elftal behaalde hij gr…
Helden uit het voetbal: PeléHelden uit het voetbal: PeléPelé of Edson Arantes do Nascimento was een bijzonder getalenteerde voetballer, groeide op in de sloppenwijken van Brazi…

Paralympics: Een vleugje geschiedenis van een topevenementParalympics: Een vleugje geschiedenis van een topevenementDe Paralympsche Spelen, oftwel Paralympics, is het grootste sportevenement voor topatleten met een lichamelijke beperkin…
EK voetbal 2004De 12e editie van het WK wordt in 2004 georganiseerd in Portugal. België weet dit jaar wederom de eindstrijd weer niet t…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Dgchpy0, Pixabay
  • Coleman, M. Sports and Sportivity. York Beach: Samuel Weiser Inc.
Jvd (613 artikelen)
Gepubliceerd: 12-09-2007
Rubriek: Sport
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.