WK schaatsen allround en sprint, live op tv en livestream

WK schaatsen allround en sprint, live op tv en livestream De wereldkampioenschappen schaatsen (allround en sprint) worden in Nederland live op tv uitgezonden. Ook kan men het WK schaatsen live online volgen via een livestream. Hoe is de geschiedenis van de wereldkampioenschappen schaatsen verlopen? Bij welke omroep is het WK (allround en sprint) live te zien op tv? Waar is een livestream te vinden van het WK schaatsen (allround en sprint)?

WK schaatsen allround

Het WK allround schaatsen voor mannen bestaat officieel sinds 1889. Dat jaar werd de eerste editie van dit WK schaatsen gehouden in Amsterdam. De winnaar was Aleksandr Pansjin uit Rusland. De Nederlander Klaas Pander eindigde op dat eerste officiële WK schaatsen als derde. In die beginjaren werd het WK vaak in Amsterdam gehouden, op het Museumplein. Ook in 1890, 1892 en 1893 vond het daar plaats. Oorspronkelijk zou het ook in 1891 in Amsterdam plaatsvinden, maar de baan op het Museumplein was een natuurijsbaan en het wereldkampioenschap kon toen niet doorgaan wegens dooi. In 1893 was Jaap Eden in Amsterdam de eerste Nederlander die erin slaagde om het WK schaatsen te winnen.

In 1933 werd het eerste officiële WK allround schaatsen voor dames georganiseerd. Dit vond plaats in Oslo. Het toernooi werd
gewonnen door de Oostenrijke Liselotte Landbeck, voor de Noorse Synnove Lie. Er waren geen Nederlandse deelneemsters bij dat allereerste officiële WK schaatsen voor vrouwen. In 1967 was Stien Kaiser in Deventer de eerste Nederlandse schaatsster die erin slaagde om het wereldkampioenschap schaatsen voor dames te winnen.

Decennialang werden de wereldkampioenschappen schaatsen voor heren en dames apart van elkaar georganiseerd, op verschillende locaties. Daar kwam in 1996 een einde aan. In dat jaar werden de wereldkampioenschappen allround schaatsen voor heren en dames allebei in Inzell georganiseerd. Sindsdien is het de gewoonte geworden dat beide kampioenschappen in hetzelfde weekend op dezelfde locatie worden gehouden.

Historie: WK sprint

De internationale schaatsbond ISU organiseerde in 1970 voor het eerst een ISU Sprintkampioenchap. In 1971 organiseerden ze de tweede editie van dat toernooi. Oorspronkelijk heette dit nog niet officieel het WK sprint. Met ingang van 1972 werd dit toernooi officieel het wereldkampioenschap sprint. Hierop besloot men met terugwerkende kracht de edities van 1970 en 1971 alsnog de officiële status te geven van wereldkampioenschap, zodat de schaatsers die deze toernooi in die jaren wonnen, alsnog officieel de wereldkampioenen sprint van die jaren werden.

Gezamenlijk WK schaatsen: WK allround en WK sprint

Het WK sprint en het WK allround werden jaarlijks op verschillende data en verschillende locaties verreden. Met ingang van 2020 komt daar verandering in. Voortaan wil men deze kampioenschappen in hetzelfde weekend en op dezelfde locatie organiseren. Het is de bedoeling dat de WK's sprint en allround alleen nog maar in even jaren georganiseerd worden. In de oneven jaren wordt daarentegen het WK afstanden gehouden. Het WK allround en sprint wordt dus gehouden in 2022, 2024 en 2026. Het WK afstanden vindt daarentegen plaats in 2021, 2023 en 2025.

Live op tv: WK schaatsen

De wereldkampioenschappen schaatsen (allround en sprint) worden in Nederland live uitgezonden op tv door de publieke omroep NPO (NOS Studio Sport). Zij zenden alle afstanden van dit WK schaatsen live uit op tv.

Livestream WK schaatsen (allround en sprint)

Gratis livestream

Het wereldkampioenschap schaatsen (sprint en allround) is ook live online te volgen via een livestream. Met zo'n livestream kan men het wereldkampioenschap schaatsen dus live bekijken op een smartphone, laptop, tablet of een ander type computer. De livestream van het wereldkampioenschap schaatsen is bij NOS Studio Sport helemaal gratis. Waar kan men deze gratis livestream vinden? Men kan deze gratis livestream van het wereldkampioenschap allround schaatsen op de wedstrijddagen vinden op de website van de NOS, in de rubriek 'sport'. Ook is de gratis livestream van het WK allround schaatsen op de wedstrijddagen te vinden in de NOS-app. De livestream van dit WK schaatsen begint op alle dagen ongeveer tegelijk met de live tv-uitzending.

De livestream van de NOS bij dit wereldkampioenschap schaatsen (sprint en allround) is geo-restricted. Dit betekent dat men deze livestream van dit schaatskampioenschap op de site van de NOS officieel alleen in Nederland mag bekijken. Voor andere landen is die livestream van dit allroundkampioenschap officieel 'geo-blocked'. De livestream van dit WK schaatsen op de website van de NOS is vooral bedoeld voor mensen die dit schaatskampioenschap op een desktop computer of laptop willen bekijken. De livestream op de NOS-app is vooral bedoeld voor mensen die dit mondiale schaatskampioenschap op een smartphone willen bekijken. Die livestream op de applicatie is geblokkeerd buiten de EU, maar die stream is (anders dan de livestream op de site) behalve in Nederland ook in andere EU-landen te gebruiken.

Livestream WK schaatsen via Go App (hele EU)

Men kan het WK schaatsen ook live bekijken via een livestream van de Go App (online tv). Met deze app van VodafoneZiggo kan men via een livestream naar veel televisiezenders kijken, waaronder Nederland 3 (NPO3) en Nederland 1 (NPO1), waarop de kampioenschap sprint en allround worden uitgezonden. Via deze applicatie kan men geheel legaal in de gehele EU per livestream naar het WK schaatsen kijken. Deze livestream is dus niet alleen beperkt tot Nederland. (De livestream van de NOS op hun site is dat officieel wel). In veruit de meeste landen buiten de Europese Unie is elke livestream op de app van Ziggo Go echter wel 'geo-blocked'. Tot de enkele landen buiten de EU waar men wel zo'n livestream op die applicatie kan bekijken, behoren Noorwegen en Groot-Brittannië.

Terugkijken via stream

Via deze app van Ziggo kan men niet alleen per livestream in de gehele EU naar dit wereldkampioenschap schaatsen (sprint en allround) kijken, men kan hierop achteraf ook de tv-uitzendingen van dit schaatskampioenschap op een stream terugkijken.

NLziet livestream van het wereldkampioenschap schaatsen (allround en sprint)

Het is ook mogelijk om naar dit WK schaatsen (sprint en allround) te kijken via een livestream van NLziet. Met die app kan men diverse Nederlandse tv-zenders per livestream bekijken, waaronder NPO3 en NPO1. Men dient echter wel een abonnement op die dienst te hebben om een livestream op die applicatie te bekijken. Op NLziet kan men, behalve de Nederlandse publieke zenders, ook de zenders van RTL Nederland en Talpa Broadcasting live online per livestream bekijken. Elke livestream op die NLziet-app is voor abonnees in de hele EU te bekijken. Buiten de EU is deze livestream 'geo-blocked'.

Livestream via iTV-app van WK allround en WK sprint

Klanten van KPN kunnen ook per livestream naar dit wereldkampioenschap schaatsen (allround en sprint) kijken. Indien men een abonnement heeft op Interactieve Tv bij KPN, dan kan men hiervoor de iTV-app gebruiken. Daarop kan men elke standaardzender uit het tv-pakket per livestream bekijken. Daaronder zijn de tv-zenders NPO1 en NPO2, waarop de schaatskampioenschappen (allround en sprint) live worden uitgezonden. De iTV-app is bedoeld voor het bekijken van een livestream van een tv-uitzending op een smartphone. Wie als klant van KPN de live-uitzendingen van dit wereldkampioenschap schaatsen (allround en sprint) liever op een desktop computer wil bekijken, kan hiervoor een livestream gebruiken op de website van Interactieve Tv. De livestream van het schaatsen op die site is in de hele EU te bekijken. Ook de livestream op de iTV-app kan men in de hele EU bekijken. Zo kan men dus ook in andere Europese landen geheel legaal per livestream naar het wereldkampioenschap schaatsen (allround en sprint) kijken. Net als de Go App is deze iTv-app buiten Europa in de meeste landen 'geo-blocked'.

Livestream WK schaatsen via NPO Start

Het is ook mogelijk om de live tv-uitzendingen dit mondiale schaatskampioenschap (sprint en allround) te bekijken via een livestream op de site of de app van NPO Start. Bij hen kan men namelijk geheel gratis per livestream naar de standaardzenders van de NPO kijken. Tot de kanalen die men daarop per livestream kan bekijken behoren de twee tv-zenders waarop dit schaatskampioenschap live wordt uitgezonden. Zo'n livestream op de site is echter wel geo-restricted: elke gratis stream van NPO Start op hun website is alleen in Nederland te bekijken en is vanuit andere landen 'geo-blocked'.

Lees verder

© 2012 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
NK schaatsen (allround en sprint), live op tv en livestreamNK schaatsen (allround en sprint), live op tv en livestreamJaarlijks worden de Nederlandse kampioenschappen allround en sprint georganiseerd door de schaatsbond KNSB. Het NK schaa…
EK schaatsen live op tv en livestreamEK schaatsen live op tv en livestreamDe Europese kampioenschappen allround schaatsen bestaan al sinds 1891. Sinds 2017 bestaat er ook een EK sprint. In 2018…
Schaatsen: WK afstanden live op tv en livestreamSchaatsen: WK afstanden live op tv en livestreamHet WK afstanden is een schaatskampioenschap dat sinds 1996 bestaat. Deze wereldkampioenschappen schaatsen worden in Ned…
Schaatsen: NK afstanden live op tv en livestreamSchaatsen: NK afstanden live op tv en livestreamHet NK afstanden is een schaatskampioenschap dat jaarlijks wordt verreden. Men kan dit NK afstanden live op tv bekijken.…

Medaillespiegel Olympische Zomerspelen 2016 in BraziliëMedaillespiegel Olympische Zomerspelen 2016 in BraziliëDe 28e editie van de Olympische Zomerspelen zullen in 2016 worden gehouden in Rio de Janeiro in Brazilië. Het is voor de…
De Olympische SpelenDe Olympische SpelenDe Olympische Spelen, de Paralympische Spelen en de Olympische Jeugdspelen zijn zeer populair en er worden grote prestat…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschappen_schaatsen_allround_2018
  • https://www.schaatsen.nl/kalender/2019/3/isu-wk-allround/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschap_schaatsen_allround
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Olympic_Oval
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 05-03-2024
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.