Golfen, een sport voor iedereen!
Vroeger was het spelen van golf alleen weggelegd voor de elite onder de bevolking, die tijd is gelukkig al lang voorbij. De golfsport is de afgelopen jaren toegankelijk geworden voor het grote publiek. Er zijn veel nieuwe golfbanen gebouwd, deze nieuwe banen zijn minder exclusief dan de oude klassieke golfbanen van Nederland. Daarnaast zijn de prijzen voor een rondje golf betaalbaarder geworden. De komst van meer golfbanen en de inzet van de Nederlandse Golf Federatie, beter bekend als de NGF, hebben ervoor gezorgd dat er meer mensen kunnen genieten deze prachtige sport. De NGF heeft zich ingezet om zowel jeugd als volwassenen enthousiast te krijgen voor de sport. Meer en meer mensen genieten van golf, het is een jaren oude sport die concentratie, techniek, conditie, doorzettingsvermogen en sociaal samenzijn perfect combineert!
Voor jong en oud
Wat is er nou leuker dan met je vader en moeder en misschien zelfs met je opa en oma actief bezig te zijn? Met golf is dit zeker mogelijk, het is een sport die door sommigen zelfs tot over het 80ste levensjaar beoefend wordt. Het maken van een golfswing kan over het algemeen lang worden volgehouden. Wanneer het lopen van grote afstanden moeilijker wordt kan een Golfcart of een Trolley uitkomst bieden. Op jonge leeftijd kan er al begonnen worden met het spelen van golf, er kan worden gestart met een plastic golfset speciaal voor kinderen. Wanneer de motoriek verder is ontwikkeld kan er met echte golfclubs worden gespeeld. Het is voor zowel jong als oud belangrijk om golflessen te nemen van een professional. Je bent nooit te jong of te oud om te kunnen leren van een golfpro.
Techniek en concentratie
Golfen is zeker geen makkelijke sport. Het golfspel goed onder de knie krijgen vereist veel oefening. Beginners vinden golfen vaak moeilijker dan van te voren was ingeschat. Wanneer je een geoefende speler met groot gemak een bal hoog en recht door de lucht ziet slaan dan geeft dat het idee 'dat moet ik ook kunnen'. Echter wanneer je zelf met een golfclub in je handen staat blijkt dit een stuk lastiger te zijn dan dat het eruit ziet. Een verklaring voor de moeilijkheidsgraad van golf kan worden gevonden in de grote van de bal en de golfclubs waarmee de bal moet worden geslagen. Sporten die technisch moeilijk zijn worden over het algemeen met een attribuut gespeeld. De golfclub is een lange stok met onderaan een kleine ijzer (clubhoofd) waarmee de kleine bal moet worden geraakt. Omdat de golfclub ver van de bal wordt weggenomen voordat dat bal wordt geslagen maakt dit het goed raken, en recht slaan van de bal behoorlijk lastig.
De golfswing is een technische beweging, er is enorm veel over geschreven en er is veel studie geweest naar de beste manier van swingen. De conclusie die daar uit kan worden getrokken is dat er niet
één perfecte golfswing is, wel zijn er bepaalde fundamentele onderdelen die in iedere swing zouden moeten zitten om de bal goed te kunnen slaan. Naast deze fundamentele onderdelen is het aan iedere speler zelf om een swing te ontwikkelen, en zoals gezegd veel oefening is noodzakelijk om een constante en goede golfer te worden.
Omdat het spel technisch lastig is vergt het een hoge mate van concentratie. Ongeconcentreerd slaan zal leiden tot afwijkende slagen en slecht balcontact. Een putt van een halve meter kan gemakkelijk langs de hole worden geslagen als de speler er te makkelijk over denkt. Zelfs golfprofessionals die te zien zijn op televisie maken dit soort missers wanneer de concentratie wegzakt.
Beweging, conditie en doorzettingsvermogen
De gemiddelde lengte van een 18 holes golfbaan ligt tussen de 5000 en 6000 meter. Een behoorlijke wandeling dus, zeker omdat dit de gemiddelde lengte is, wanneer er in een rechte lijn vanaf de afslagplaatsen tot aan de hole wordt gelopen. Omdat de bal door een gemiddelde speler niet altijd in de juiste richting wordt geslagen, komen hier nog wat extra meters bovenop. De meeste golfbanen zijn erg mooi aangelegd, er zijn vaak verhoogde afslagplaatsen en het landschap is glooiend en heuvelachtig. Dit kan het lopen van een 18 holes golfbaan tot een behoorlijke inspanning maken. Naast het lopen moet de bal uiteraard ook nog geslagen worden, dit kost ook de nodige energie. Het is belangrijk om een goede conditie te hebben zodat de golfswing ondanks het lopen steeds weer goed kan worden uitgevoerd. Tijdens het spelen van de laatste holes zorgt vermoeidheid vaak voor het minder worden van het spelniveau. Het is belangrijk om de hele ronde iedere slag de volledige aandacht en concentratie te geven, een grote hoeveelheid doorzettingsvermogen is daarom belangrijk. Niet alleen het fysieke gedeelte, maar ook mentaal is doorzettingsvermogen vereist. Het missen van een korte putt of een nieuwe afzwaaier kunnen zeer frustrerend zijn. Het is daarom ook belangrijk om mentaal ijzersterk voor de dag te komen om de volgende slag weer met nieuwe moed te benaderen.
Spelplezier, competitie en sociaal samenzijn
Zoals duidelijk is geworden uit hetgeen hierboven beschreven is golf geen eenvoudige sport. Toch wordt golf door velen gespeeld, dit heeft het ook deels te maken met deze moeilijkheidsgraad. Dit maakt het slaan van een goede bal of het uitholen van een lange putt namelijk alleen maar mooier, het geeft een echte 'kick'. Daarbij komt nog de uitdaging om het de volgende keer nog beter te doen. Er is altijd ruimte voor verbetering, zowel in de techniek van de golfswing als in de scores die gemaakt worden op de golfbaan, vaak zullen deze twee samen gaan.
De golfsport biedt een grote hoeveelheid spelvormen, dit zorgt voor veel spelplezier. Een ervaren speler kan het opnemen tegen een beginnende speler, omdat er slagen verrekend kunnen worden middels het handicapsysteem. Veel golfclubs organiseren wekelijks competitiewedstrijden waaraan deel kan worden genomen door de leden van de golfclub. Ook worden er door heel Nederland toernooien georganiseerd, hieraan kunnen ook niet leden deelnemen. Dit is ook interessant voor golfers die niet lid zijn van en golfclub, de zo genaamde
'vrije golfers' . Meestal zal de enige eis zijn dat de golfer in het bezit is van een GVB (Golf Vaardigheid Bewijs). Dit is een bewijs dat aantoont dat een golfer kennis heeft van de regels en etiketten, en dat hij daarnaast de basisvaardigheden van het golfspel onder de knie heeft.
Voor het spelen van 18 holes moet rekening worden gehouden met een tijdbestek van 3,5 à 4 uur. Er is dus ruimschoots de tijd om met je medespeler te communiceren. Dit maakt golf een sociale bezigheid, en daarbij ben je in beweging en speel je een leuk en uitdagend spel. Het spelen van golf wordt ook in de zakenwereld veel gebruikt om contacten met zowel relaties of collega's te onderhouden. Veel golfbanen bieden de mogelijkheid om voor of na het spelen van een ronde te dineren of om een drankje te nuttigen in het clubhuis. Dit maakt de dag natuurlijk helemaal compleet.