De geschiedenis van korfbal: van ringboll tot korfbal

De geschiedenis van korfbal: van ringboll tot korfbal Korfbal is een sport die anno 2016 door meer dan 80 duizend mensen wordt beoefend. De geschiedenis van korfbal begon meer dan honderd jaar geleden toen toen Nico Broeckhuysen de sport bedacht. Ondertussen wordt de sport in meer dan 65 landen gespeeld. Korfbal is één van de enige sporten die wordt gespeeld in gemengde teams. Er wordt gespeeld met acht spelers, waarbij er vier in elk vak staan.
Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Ringboll

In 1901 ging onderwijzer Nico Broeckhuysen naar Nääs in Zweden. Daar zou hij een cursus krijgen over hoe hij gymnastieklessen moest geven op school. Een van de sporten die hij daar zag was Ringboll. Ringboll is een sport waarbij een bal door een ring gegooid moet worden, die op drie meter hoogte hangt. Het veld waarop gespeeld wordt bestaat uit drie vakken met in elk vak vier speler van het ene team en vier spelers van het andere team. Elk team mag maar in één van de ringen scoren en dus heb je een aanvalsvak, een middenvak en een verdedigingsvak. Ringboll wordt net als korfbal nu gemengd gespeeld.

De eerste korfbalwedstrijden

Nico Broeckhuysen vond het zo'n leuke sport dat hij het zijn klas hetzelfde spel wilde laten spelen. De regels van ringboll waren echter een beetje moeilijk en daarom heeft hij die een beetje versimpeld. Ook verving hij de ring voor een mand zonder onderkant, want dan kon je beter zien of er gescoord werd. Verder veranderde Nico Broeckhuysen de naam val het spel naar korfbal. De kinderen in zijn klas vonden het spel zo leuk dat ook andere onderwijzers het spel met hun klas gingen spelen. Dit waren de eerste korfbalwedstrijden in Nederland.

De oprichting van de Nederlandse Korfbal Bond

Nico Broeckhuysen en een paar andere onderwijzers besloten een korfbalvereniging op te richten. Dat werd zo'n succes dat er al snel een paar andere korfbalverenigingen opgericht werden. Nico Broeckhuysen vond dat er een Nederlandse Korfbalbond opgericht moest worden en daarom vroeg hij of de korfbalverenigingen iemand naar een oprichtingsvergadering van de Nederlandse Korfbalbond in Amsterdam konden sturen. Zeven verenigingen stuurden op 2 juni 1903 iemand naar Amsterdam en samen richtten zij de Nederlandse Korfbalbond op. De Nederlandse Korfbalbond werd in 1938 de Koninklijke Nederlandse Korfbal Bond.

De Christelijke Korfbalbond en de Rooms Katholieke Dames Korfbal Bond

Naast de Nederlandse Korfbalbond werden ook de Christelijke Korfbalbond en de Rooms Katholieke Dames Korfbal Bond opgericht. Omdat veel korfbalwedstrijden op zondag werden gespeeld, werd in 1920 de Christelijke Korfbalbond opgericht. Veel christenen wilden namelijk niet op zondag spelen. De Rooms Katholieke Dames Korfbal Bond werd opgericht, omdat sommige christenen niet gemengd wilden korfballen. Later veranderde de naam van deze bond naar de Nederlandse Dames Korfbal Bond.
In 1973 gingen de Christelijke Korfbalbond en de Koninklijke Nederlandse Korfbal Bond samen. Dat werd het Koninklijke Nederlandse Korfbalverbond. In 1994 werd ook de Nederlandse Dames Korfbal Bond samengevoegd met het Koninklijke Nederlandse Korfbalverbond.

Geschiedenis International Korfball Federation

In 1924 werd door Nederland en België, de enige landen waar toen korfbal werd gespeeld, het Internationaal Korfbal Bureau opgericht. Toen er later in meerdere landen korfbal werd gespeeld besloot het Internationaal Korfbal Bureau dat ze ermee stopten en dat ze een nieuwe bond zouden oprichten. Dat werd de International Korfball Federation. De International Korfball Federation wordt sinds 1993 erkend door het IOC.

Internationale toernooien

Sinds 1978 wordt er elke vier jaar een wereldkampioenschap georganiseerd. Het wereldkampioenschap werd één keer door een ander land gewonnen dan door Nederland. Dat was in 1991, toen België in eigen land met 11 - 10 won van Nederland in de finale. Het Europese kampioenschap korfbal dat sinds 1998 wordt gehouden is tot en met 2016 alleen nog maar door Nederland gewonnen. Naast deze kampioenschappen voor landen is er ook nog de Europa Cup. Dat is een jaarlijkse competitie voor de beste ploegen. Dat toernooi wordt sinds 1967 georganiseerd. Maar zes keer won er een Belgische club. De andere edities werden allemaal door een Nederlandse club gewonnen.

De Korfbal League

De Korfbal League is de belangrijkste korfbalcompetitie die er is. Voordat de Korfbal League in 2005 werd opgericht waren er twee hoofdklassen. De winnaars van elke hoofdklasse moesten daarna in een finale strijden om de nationale titel. Dit nationale kampioenschap werd al gehouden sinds 1905. De Korfbal League werd opgericht om topkorfbal aantrekkelijker te maken voor het publiek. Aan de Korfbal League doen de tien beste korfbalverenigingen mee. De beste vier ploegen uit de competitie spelen daarna via play-offs om het kampioenschap.

Veranderingen in de korfbalregels

De korfbalregels zijn vanaf het begin al vaak veranderd. Tot 1991 werd korfbal gespeeld op een veld met drie vakken. Het middelste vak zorgde er echter alleen maar voor dat het langer duurde voordat de bal in het andere vak kwam. Daardoor werd het spel langzaam en saai. Door het middelste vak weg te halen ging het allemaal veel sneller en was het veel aantrekkelijker om te zien. Een andere aanpassing in de spelregels was dat er van 1965 niet meer verdedigd geschoten mocht worden. Daarvoor mocht dat wel gewoon. In 2004 werd de rieten mand vervangen door een kunststof korf. De voornaamste reden daarvoor was dat vanaf toen alle korven precies even groot waren. Tot 1953 werd korfbal alleen maar op het veld gespeeld. Vanaf 1953 kwam er echter ook nog een zaalcompetitie bij.
© 2017 - 2024 Wicow, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Korfbal wat is dat eigenlijk voor een sport?Korfbal wat is dat eigenlijk voor een sport?Veel mensen weten niet wat voor sport korfbal is en de mensen die het weten denken dat het geen leuke sport is, maar het…
Wereldtickets Korfbal League - 's Werelds beste competitieWereldtickets Korfbal League - 's Werelds beste competitieFortuna/MHIR leek bij rust af te stevenen op een recordnederlaag tegen medekoploper Dalto uit Driebergen, maar met nog v…
Teamsport of individuele sportAls je, eerst op straat, daarna op school, ontdekt hebt dat je het niet alleen leuk vindt om met een bal te spelen, of t…
Meest gevaarlijke sportenMeest gevaarlijke sportenSporten is bewegen. Het traint de spieren, houdt de conditie op peil en zorgt voor een algehele geestelijke en lichameli…

De spelregels van de keusport snookerDe spelregels van de keusport snookerSnooker is een sport die van oorsprong uit India komt. Het werd hier bedacht door Britten in de tijd dat Groot-Brittanni…
Suggesties fietstochten voor toerfietsers vanuit EijsdenSuggesties fietstochten voor toerfietsers vanuit EijsdenEijsden is een gemeente ten zuiden van Maastricht in het uiterste puntje van Zuid-Limburg, direct grenzend aan de Belgis…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pacostein, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://www.knkv.nl/korfbal/over-korfbal/geschiedenis-van-korfbal/
  • https://www.nocnsf.nl/ledentallen
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Internationale_Korfbalfederatie
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Korfbal_League
  • Afbeelding bron 1: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Wicow (4 artikelen)
Laatste update: 07-03-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.