Suggesties fietstochten voor toerfietsers vanuit Eijsden
Eijsden is een gemeente ten zuiden van Maastricht in het uiterste puntje van Zuid-Limburg, direct grenzend aan de Belgische Voerstreek en Wallonië. Eijsden geniet grote bekendheid als wielergemeente bij uitstek. Sinds jaar en dag wordt er de bekende wielerkoers de Volta Limburg Classic verreden, ooit gestart als de 'Hel van het Mergelland’. En jaarlijks in oktober wordt er het Nederlands kampioenschap mountainbiken georganiseerd onder de naam Bart Brentjens Challenge. Voor veel toerfietsers geldt Eijsden als startplaats voor veel uitdagende fietstochten in het Zuid-Limburgse heuvelland, de Voerstreek, de Ardennen en de Eifel. En voor wie een fietstocht van meer dan 100 kilometer in zeer geaccidenteerd terrein te hoog gegrepen is: je bent vanuit Eijsden in pakweg 1 uurtje met de auto in Banneux, Spa (Ardennen) of Eupen (Hoge Venen, Eifel) om van daaruit de meest mooie fietstochten te ondernemen.
Inhoud
Fietstochten in Zuid-Limburg
Vanuit Eijsden hebben toerfietsers direct toegang tot het Limburgse heuvelland met alle pittige beklimmingen bekend van bijvoorbeeld de Amstel Gold Race en diverse wereldkampioenschappen. Je kan daarbij denken aan beklimmingen als de befaamde Cauberg, de Keutenberg, de Bemelerberg en de Eyserbosweg. Al die uitdagingen liggen, gezien vanuit Eijsden, in een straal van pakweg 30 kilometer. Je kan uiteraard meerdere routes bedenken die naar de genoemde beklimmingen leiden, maar een drietal (autoluwe) routes ligt toch het meest voor de hand:
- kies vanuit Eijsden via de Groenstraat de richting Sint Geertruid. Na beklimming van de Bukel, onze nationale wielertrots Tom Dumoulin kreeg er de eerste kneepjes bijgebracht door voormalig wielerprof Ad Wijnands, bereik je het beeldschone plateau van Margraten. Van daaruit rijgen zich de diverse beklimmingen en prachtige vergezichten aaneen;
- kies vanuit Eijsden de weg naar de buurtschap Mesch. Ook van hieruit is het direct klimmen geblazen. Via de Mescherberg leidt het ook weer naar het plateau van Margraten.
- wie kiest voor een vlakke aanloop als opwarmer voor de bekende kuitenbijters, kan ook opteren voor een autovrije route van pakweg 25 kilometer door het Maasdal. Het is een route die aan de oostzijde van Eijsden begint en die langs de bosranden van het Savelsbosch via Ryckholt, Gronsveld, Heer en Amby overgaat in het Geuldal. Eenmaal in Valkenburg aangekomen is het dan tijd voor wat pittiger werk.
Fietstochten in de Voerstreek
Zoals al gezegd, Eijsden ligt letterlijk op een steenworp afstand van Wallonië en de Belgische Voerstreek. Ook die fietsgebieden bij uitstek zijn weer te bereiken via talloze autoluwe toegangsroutes. Wie de Voerstreek als bestemming kiest, kan die het gemakkelijkst bereiken via de buurtschap Mesch. Via de voormalige smokkelroute ‘De Grijze Graaf’ ben je in enkele minuten in ‘s Gravenvoeren. Van daaruit kan je het best een verhard fietspad volgen, te bereiken via de Proviciale School. Bedoeld fietspad is gelegen aan de zuidkant van de gemeente Voeren en leidt via Sint Maartensvoeren naar Veurs en vervolgens naar de eerste echte beklimming van de dag ‘De Rode Bos’. Eenmaal boven gekomen kan je de afdaling nemen naar Remersdaal. Na het viaduct onder de spoorbrug buigt de weg richting Teuven. Maar wie net voor het binnenrijden van Teuven kiest voor de laatste gelegenheid rechts, wordt getrakteerd op een prachtige en pittige beklimming dwars door het bos, met diverse haarspeldbochten. Eenmaal boven gekomen, daal je af naar het schilderachtige dorpje Sippenaken. Van daaruit kan je links aanhouden richting Nederland (Epen of Drielandenpunt) of kiezen voor een vervolg door de Belgische Voerstreek (via de gemeenten Hombourg en Aubel).
Fietstochten vanuit Eijsden naar de Ardennen
Wie vanuit Eijsden kiest voor een wat langere toertocht richting Ardennen (100 kilometer of meer), heeft twee mogelijkheden. Hij kan de oostelijke variant richting Eupen kiezen, of het meer westelijk gelegen gebied richting Spa.
Fietsen in het oostelijk deel van de Ardennen
Wie opteert voor een dagje fietsen in het oostelijk deel van de Ardennen, komt al gauw uit op de 14 kilometer lange klim van de Baraque Michel en kan dat gebied het beste bereiken via het dorpje Mesch. Er zijn dan grofweg twee routes denkbaar, die uiteindelijk alle twee leiden naar het dal van de Vesdre (in Duitstalig België het ‘Wesertal’ geheten):
- via Mesch, Warsage, Val Dieu, Froithier, Clermont, Bilstain en Limbourg;
- via Mesch, 's Gravenvoeren, St. Maartensvoeren, Hagelstein (gemeente Aubel); Henri Chapelle, Welkenraedt, Baelen, Membach.
De Baraque Michel beklimmen vanuit Jalhay
Eenmaal voorbij Limbourg aangekomen in het dal van de Vesdre kan je de richting Jalhay volgen via de pittige beklimming van de Barrage van het stuwmeer van de Gileppe. Het is een zeer brede beklimming die eerder de indruk geeft dat je een gigantisch plein beklimt. Niet bepaald een bochtig bergpaadje. Eenmaal aangekomen in Jalhay, neem je op de eerste kruising de weg links, met opnieuw een kilometerslange beklimming van de westelijke zijde van de befaamde Baraque Michel. Je kan de Baraque Michel vervolgen naar het hoogste punt van België (Botrange). Na een lange afdaling bereik je in Malmedy het keerpunt en keer je weer terug naar Eijsden.
De Baraque Michel beklimmen via Eupen
Je kan vanuit het dal van de Vesdre ook ervoor kiezen om de weg via Membach te vervolgen naar het stadje Eupen. Van hieruit wordt het dal van de Vesdre overigens aangeduid met het ‘Wesertal’. Vanuit Eupen kan je óók de 14 kilometer lange beklimming van de Baraque Michel beginnen, die korte venijnige stukken afwisselt met langlopende maar eindeloos lijkende hellingdelen. Uiteindelijk komt op pakweg 3 kilometer van de top de hiervoor beschreven route vanuit Jalhay erbij. Vanaf de top van de Baraque Michel (let op: het kan er wel vijf tot 10 graden kouder zijn dan bij de start in Eijsden) kan je de weg weer vervolgen richting Malmedy (een kilometers lange afdaling: genieten!). Maar je kan er ook voor kiezen om na enkele kilometers afdaling recht in te slaan om de Hoge Venen te doorkruisen richting Hockai (buurgemeente Francorchamps). Let wel op dat je in dit natuurreservaat als eenzame fietser niet van de weg geplukt wordt door een of andere roofvogel.
Fietsen in het westelijk deel van de Ardennen
Wie ervoor kiest om een dagje te fietsen in het Westelijk deel van de Ardennen, kan zich het beste richten op bedevaartsplaatsje Banneux. Je mijdt op die manier de drukke verkeersroutes vanuit Spa en Verviers via Theux richting Luik. Het prachtig gelegen bedevaartsoord Banneux bereik je vanuit Eijsden het gemakkelijkst via Battice, Soumagne, Soiron en Nessonvaux. Vanuit Nessonvaux begint een steile en kilometers lange beklimming naar Banneux. Van daaruit ben je in een oogwenk bij een aantal gevreesde hellingen van onze oudste wielerklassieker, Luik-Bastenaeken- Luik:
- de Haute Levée;
- de Côte de Wanne;
- de Rosier;
- en de Côte de la Redoute.
Fietstochten in de Eifel
Wie vanuit Eijsden een fietstocht naar de Eifel wil ondernemen, kan daarvoor vanuit Eupen de 14 kilometer lange beklimming richting Hoge Venen nemen. Maar eerlijk is eerlijk, dat is niet de meest gerieflijke route: het grootste deel daarvan bestaat nog uit grote betonplaten daterend uit Wereldoorlog II. De aansluiting van die platen (de naden ertussen) hebben al menig fietser fikse zadelpijn bezorgd. Wie slim is, kiest daarom na een drietal kilometer links de richting van de Barrage naar het stuwmeer van Eupen. Van daaruit kan je de beklimming eveneens doen, maar dan op een verhard fiets- en wandelpad dwars door het bos en absoluut gevrijwaard van gemotoriseerd verkeer. Eenmaal boven aangekomen, kan je via Mützenich rechtstreeks de lange afdaling richting toeristenstadje Monschau nemen. Je kan ook vanuit Mützenich de meer landelijk gelegen route naar Kalterherberg nemen (aanrader). Houd er wel rekening mee dat je een dagje onderweg bent: vanuit Eijsden naar Monschau vice versa is via de kortste route toch al gauw 125 kilometer en zeer geaccidenteerd. Overigens kent Monschau talloze voortreffelijke eetgelegenheden. Dat dan weer wel!
Relatief 'gemakkelijke' fietsroutes aan de westzijde van de Maas
De hierboven beschreven fietsroutes worden gekenmerkt door pittige beklimmingen, vooral geschikt voor goed getrainde fietsers. Maar ook degenen die het wat rustiger aan willen doen, kunnen vanuit Eijsden goed aan hun trekken komen. Er ligt ten westen van Eijsden, aan de overzijde van grensrivier de Maas, een uitgestrekt plateau met meer glooiende hellingen. Maar eerlijk is eerlijk, echt vlak is het ook daar niet. Je kan dat gebied vanuit Eijsden het gemakkelijkste bereiken door via de buurtschap Laag Caestert naar de zuidelijke landsgrens richting Visé te fietsen en meteen voorbij de grens rechts de barrage over de Maas te nemen. Fiets dan aan de overzijde een aantal kilometers over het jaagpad langs het Albertkanaal, maak bij Ternaaien (Lanaye) de oversteek en klim dan richting Eben Emael. Je bereikt op die manier een uitgestrekt en meest glooien plateau van de gemeente Riemst. Je kan er kilometers lang verkeersvrij fietsen over de betonpaden midden door de uitgestrekte landerijen. Alleen in de herfst dat afgeraden omdat de boeren er dan hun oogsten binnenhalen, wat veel modder geeft op de paden.
Mijd de Luikse voorsteden
In verband met verkeersdrukte moet je er alleen voor waken om niet te dicht in de buurt van de Luikse voorsteden te komen. Oupeye en Juprelle zijn wat dat betreft de uiterste grenzen. En hoe korter je in de buurt van Tongeren komt, hoe vlakker het wordt. Een zeer fijne route om vanuit Tongeren weer terug te keren naar Eijsden is via Sluizen, Elst, Roclenge sur Geer, Bassenge en Eben Emael. In verband met de verkeershinder is beklimming van de beruchte Halembaye van de noordelijke kant alleen nog aan te bevelen op zondagochtend. Maar dan wordt je ook wel beloond met een duizelingwekkende afdaling richting Haccourt.