Paardensport westernrijden: Reining

Reining is één van de meerdere disciplines in de western, een vorm van paardrijden. Het wordt veelal vergeleken met de westernvorm van de dressuur, omdat het paard in beide gevallen goed moet reageren in de proef. Het paard moet bijna onzichtbare hulpen kunnen aanvoelen voor een zo’n optimaal mogelijke score, zonder zich te verzetten. Het westernrijden staat dan ook bekend om het ontspannen rijden, van paard én ruiter.

Wat is reining?

Reining is een onderdeel van het westernrijden. Het is bedacht om het atletische vermogen van het paard te laten zien. Er zijn tien verschillende patronen (patterns) gecreëerd om dit te kunnen vragen. Op een wedstrijd moeten de deelnemers één van deze tien patterns rijden, die ze één voor één afleggen. Door de vaak ontspannen houding van paard en ruiter, worden deze patterns aan vrij losse teugels gereden, wat typerend is voor de westernsport. De gehele proef wordt in galop verreden. Het paard dat het meest wordt gebruikt voor de reining, is de Quarter horse. Door het Amerikaanse ‘cowboy’-verleden met het drijven van vee, moeten deze paarden behendig en snelreagerend zijn. Ook het contact met de ruiter moet optimaal zijn om een goede score neer te zetten.

Onderdelen

Op wedstrijden worden een paar algemene onderdelen gevraagd. Deze moet de combinatie (paard en ruiter) zo goed mogelijk laten zien.

Cirkels

Er worden standaard twee snelle, grote cirkels en één langzame, kleine cirkel gereden. De volgorde van deze cirkels ligt aan het pattern dat gevraagd is. De jury wil tussen deze snelheden een goede overgang zien, die we ‘speedcontrol’ noemen. Dat wil zeggen dat het paard zonder enige ophef, vertraagt of versnelt naar de juiste snelheid.

Galopwissels

In élke proef worden twee vliegende galopwissels gevraagd. Voor beide kanten een wissel. Vanuit een cirkel, klein of groot, kan zo'n changement gevraagd worden.

Spins

In de meeste patterns worden vier spins naar beide kanten gevraagd. Voor lagere niveaus kunnen dit ook twee zijn. Een spin is een snelle draai om de achterhand van het paard, die vanuit stilstand begint. 360 graden telt voor één spin. De spins worden beoordeeld op snelheid, nauwkeurigheid en zachtheid.

Sliding stops

Vanuit een cirkel wordt eerst met een rundown naar de sliding stop toegewerkt. Een rundown is een rechte lijn, zo’n zes meter van de bakrand, waarbij je de snelheid opvoert. Op het hoogtepunt van die snelheid geeft de ruiter een teken dat het paard de sliding stop in moet zetten. Het paard glijdt hierna meerdere meters op de achterhand voort (hiervoor zijn speciale hoefijzers nodig), waarbij de voorbenen doorlopen.

Rollbacks

Na de sliding stops worden rollbacks gevraagd. Dit is een snelle draai van 180 graden, waardoor je op dezelfde lijn terugkomt. De beweging moet zonder aarzeling verreden worden. Na deze scherpe wending moet het paard onmiddellijk verder gaan in een lope (galop).

Back-up

Bij een back-up moet het paard in een rechte lijn, vlot achterwaarts gaan. In een reiningproef wordt in het algemeen 3 meter (10 voet) gevraagd.

Score

Bij binnenkomst heb je een score van 70. Iedere deelnemer/ruiter start met deze score. Bij elk onderdeel dat in het pattern gevraagd wordt, kan een halve, hele of anderhalve punt afgetrokken of bij opgeteld worden. Uiteindelijk heeft de deelnemer/ruiter een score onder de 70, precies 70 of boven de 70. Wanneer de deelnemer bijvoorbeeld een verkeerd pattern rijdt, krijgt hij/zij een ‘nulscore’.

Reining en andere onderdelen in de western

Op westernwedstrijden zijn vaak de algemene onderdelen te verrijden. Dit zijn showmanship at halter, trail, western horsemanship, western pleasure, western riding en reining. Deze onderdelen zijn weer in verschillende niveaus te delen en er kan eventueel rekening worden gehouden met het ras van het paard. Voor reining is er een uitgebreidere variant. Er zijn namelijk organisaties die zich speciaal richten op de reining. In Nederland is een voorbeeld de DRHA, Dutch Reining Horse Association, maar wereldwijd zijn er ontzettend veel organisaties en wordt de sport beoefend door tienduizenden deelnemers.

F.E.I.

De Fédération Equestre Internationale, oftewel de F.E.I., is een grote organisatie die in 1921 in Parijs is opgericht door verschillende nationale organisaties. Dit met als doel een internationale organisatie te vormen voor de paardensport en deze te stimuleren. De reining is op 14 april 2000 toegevoegd aan de disciplines van de F.E.I. Elk jaar worden de Ruiter Wereldspelen verreden, waaronder ook de reining.
© 2017 - 2024 Dien, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Western, de cowboy sportWestern is een tak van de paardensport. De tak van het cowboytje spelen, de tak van het koeien drijven. En ook de tak va…
Paardensport: ReiningReining is de dressuurtak van het western rijden. Het western rijden komt oorspronkelijk uit Amerika, maar is inmiddels…
Is mijn paard geschikt voor westernrijden?De westernsport wordt steeds populairder in Nederland en bij westernrijden hoort een westernpaard. Bij ‘westernpaard’ de…
Western rijden een tak van de paardensportDe meeste mensen die niets hebben met paarden zullen bij Western denken aan de cowboy's die rodeo doen op een stier of p…

Suggesties fietstochten voor toerfietsers vanuit EijsdenSuggesties fietstochten voor toerfietsers vanuit EijsdenEijsden is een gemeente ten zuiden van Maastricht in het uiterste puntje van Zuid-Limburg, direct grenzend aan de Belgis…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Reining
  • https://westerntoday.nl/westernrijden/verenigingen/drha/
Dien (5 artikelen)
Gepubliceerd: 09-02-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.