Western, de cowboy sport

Western is een tak van de paardensport. De tak van het cowboytje spelen, de tak van het koeien drijven. En ook de tak van het rijden met lange teugels. Wat houdt western nu eigenlijk allemaal precies in? En moet je een cowboy zijn om het te rijden?

Algemeen

Het algemene beeld van western rijden is met een hoed op achter de koeien aan. Daar komt het western ook vandaan, de ranchers moesten vaak meer als 12 uur op een dag in het zadel zitten. Dan wil je natuurlijk wel een beetje lekker zitten, vandaar de brede beugels en het grotere zitvlak als bij een ‘engels’ zadel. Ook heb je als werkende rancher geen zin om steeds te moeten trekken aan je paard, vandaar dat je het leert om op langere teugels en kleine bewegingen, zoals de teugel over de hals, te reageren. Hoewel de western ontstaan is van cowboys is het niet nodig om er een te zijn. Als jij en je paardje maar lol hebben, dat is het belangrijkst. De meeste paarden in de western en met name de reining zijn quarter horses. Ook dit is echter niet noodzakelijk. Met ieder ander ras kun je western rijden. Echter zijn de quarters wel het meest erop gebouwd.

Wedstrijden

In de westernsport heb je verschillende onderdelen, de meest bekende zijn:
  • Reining
  • Pleasure
  • Horsemanship
  • Trail
  • Halter
  • Cutting

Reining

In de reining rijd je alles in galop. Er zijn verschillende proeven die je moet rijden, deze staan allemaal vastgesteld en de organisatie van de wedstrijd kan er eentje uitzoeken. In elke reiningproef zitten spins naar links en naar rechts, 2 snelle grote cirkels links en ook 2 snelle grote cirkels naar rechts. Op allebei de kanten een kleine langzamere cirkel. Ook zitten er 3 slidingstops in en 2 rolbacks. Ook moet men minstens een paardlengte achteruit. Na het afgroeten is er nog een bitcontrole door de jury. Bij bitten die niet toegestaan zijn wordt de ruiter direct gediskwalificeerd

Pleasure

In de pleasure rijdt je met meerdere in een bak. De jury staat in het midden en beoordeeld de gangen van je paard. Walk (stap), jog (draf met onderdrukt zweefmoment), extended jog (uitgestrekte draf) en loop (galop met onderdrukt zweefmoment). Ook kan er gevraagd worden naar een back-up (achterwaarts gaan). In de pleasure is het de bedoeling dat je paard zijn natuurlijke gangen loopt, dus niet te snel of te langzaam.

Horsemanship

Horsemanship is het rijden van oefeningen die beginnen bij elke volgende pylon. Organisaties van wedstrijden kunnen zelf de proeven maken. Meestal zit er een stuk stap in, een stuk draf, galop, een stuk achteruit en een draaiing. Het kan ook voorkomen dat er een cirkel in contragalop gereden moet worden.

Trail

Trail is het onderdeel waarbij het paard allerlei oefeningen moet doen. Zoals bijvoorbeeld over een brug lopen, er moet een deur worden geopend en tussen balken doorlopen. Ook kan het voorkomen dat er door een L van balken gelopen moet worden, of zelfs een L achterwaarts. Ook bij dit onderdeel is de organisatie vrij om te bepalen hoe de proef wordt.

Halter

Bij het halteren sta je naast je paard. Je showt het dier aan de hand. Hierbij bepaalt de jury het exterieur van je paard en zijn bewegingen. Vaak wordt dit gedaan bij jonge paarden die nog niet onder het zadel zijn.

Cutting

Het koeiendrijven. Er komt een kudde jonge koeien de hal in. 4 ruiters houden de kudde in bedwang en 1 ruiter haalt een van de koeien uit de kudde. Zodra de koe los is van de kudde moet het paard ervoor zorgen dat het niet terug kan. Hierbij moet het paard de bewegingen van de koe volgen en het liefst door zijn benen zakken en mee springen. Hiermee wordt bedoeld dat het paard zodra een koe naar links gaat ook naar links springt. De ruiter mag niet meehelpen en moet zijn hand op de hals laten rusten.
© 2011 - 2024 Pineapple, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paardensport westernrijden: ReiningReining is één van de meerdere disciplines in de western, een vorm van paardrijden. Het wordt veelal vergeleken met de w…
Western rijden een tak van de paardensportDe meeste mensen die niets hebben met paarden zullen bij Western denken aan de cowboy's die rodeo doen op een stier of p…
Is mijn paard geschikt voor westernrijden?De westernsport wordt steeds populairder in Nederland en bij westernrijden hoort een westernpaard. Bij ‘westernpaard’ de…

Paardrijden, wat is TRECTREC staat voor Techniques de Randonnée Equestre de Competition, en is een in Nederland nog relatief onbekende vorm van…
Wouter Weylandt, slachtoffer van dodelijk ongeluk in GiroWouter Weylandt, slachtoffer van dodelijk ongeluk in GiroDe Giro 2011 is opgeschrikt door een zware val partij, waarbij de Belg Wouter Weylandt om het leven kwam. De 26-jarige B…
Pineapple (1 artikelen)
Laatste update: 20-05-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.