Wouter Weylandt, slachtoffer van dodelijk ongeluk in Giro

Wouter Weylandt, slachtoffer van dodelijk ongeluk in Giro De Giro 2011 is opgeschrikt door een zware val partij, waarbij de Belg Wouter Weylandt om het leven kwam. De 26-jarige Belg rijdend voor het team Leopard-Trek, het team van de gebroeders Andy en Frank Schleck. Op maandag 9 mei 2011, tijdens de derde etappe van Giro 2011, kwam de Wouter Welandt die in september 2011 vader zou worden, ten val en was volgens de artsen op slag dood. In de geschiedenis van de Giro, kwamen al meerdere malen renners dodelijk ten val.

Fatale etappe Giro, 9 mei 2011

De derde etappe van de Giro 2011, werd verreden op maandag 9 mei 2011. Er werd gekoerst over een afstand van 178km van Reggio Emilia naar Livorno. Ondanks dat er op 40 kilometer van de streep een klim van de 3e categorie op het programma stond en er in de slotfase van de derde etappe nog een klim van de 4e categorie moest worden beklommen, werd de wedstrijd besloten in een massasprint. Uiteindelijk ging de Spanjaard Angel Vicoso er met de winst vandoor en greep David Miller uit Groot-Brittannië naar de roze trui, als leider van het klassement.

Ernstige valpartij

Echter werden zowel David Miller als Anel Vicoso niet gehuldigd voor hun verrichtingen van de dag. Ongeveer 25 kilometer voor de finish, kwam de Belg Wouter Weylandt ernstig ten val. De ernst van het ongeluk was gelijk duidelijk als was er nog niets over de toestand van de renner bekend. Toch werd besloten de huldigingen en festiviteiten na afloop van de derde etappe in de Giro 2011 afte schaffen. Enige tijd nadat het peloton over de finish was gekomen, werd door de arts, Giovanni Tredici bekend gemaakt dat de Wouter Weyland rijdend voor team Leapard-Trek terplekke aan de gevolgen van een schedelbasisfractuur is overleden. Ter plekke is nog geprobeerd de 26-jarige Belg te reanimeren en werd hij volgens voorschriften naar het ziekenhuis in Lavagna overgebracht.

Wouter Weylandt

Biografie

Wouter Weylandt werd geboren op 27 september 1984 in Gent en was wielerprof sinds 2005. Vanaf 2005-2010 reed de Belg voor het team van Quick-Step waar hij vaak in de Schaduw stond van Tom Boonen. Dit was een van de redenen waarom Wouter Weylandt de overstap maakte naar het nieuwe Luxemburgse Team Leopard-Trek.
De 26-jarige renner die in september 2011 vader zou worden overleed tijdens de derde etappe van de Giro 2011 ten gevolge van een ongeluk. De renner zou een muurtje geraakte hebben, waarna hij een schedelbasisfractuur opliep.

Erelijst

  • 2005: winnaar GP Briek Schotte
  • 2006: winnaar GP Vichte en puntenklassement ronde van Polen
  • 2007: 6 zegens, o.m. Ronde van het Groen Hart, 1e rit ronde van België, 4e rit Eneco Tour
  • 2008: 4 zeges, o.m. 17e rit Vuelta
  • 2009: 3 zeges
  • 2010: 6 zeges, o.m. 3e rit van de Giro 2010. Deze etappe met een finish in Middelburg vond precies een jaar en een dag voordat de Belg overleed plaats.

Het vervolg van de Giro 2011

De 4e etappe van de Giro 2011 werd verreden als eerbetoon aan de verongelukte Wouter Weylandt. De ploeggenoten van Wouter Weylandt kwamen ook aan de start, mede op verzoek van de nabestaanden. De renners van Leopard Trek, kwamen samen met Garmin-renner Tyler Farrar, boezem vriend van Wouter Weylandt als eerste over de finish. Dit heeft geen gevolgen voor de uitslag. De 4e etappe werd geneutraliseerd, waardoor zowel tijd als positie geen invloed hadden op het klassement.

Al voor de start van de 4e etappe maakt de Amerikaan Tyler Farrar bekend dat hij uit de Giro 2011 zal stappen. De Garmin-renner en boezemvriend van de overleden Belg voltooide nog wel de 4e etappe als eerbetoon aan zijn vriend. De renner tijdens de etappe meerder keren zijn tranen de vrije loop liet, kon het niet opbrengen de Giro uit te rijden.

Dodelijke ongelukken Giro

De Belg Wouter Weylandt was niet de eerst renner die overleed aan de gevolgen van een val in de Giro. In de geschiedenis van de Giro overleden eerder ook de volgende renners:
  • 1976: De Spaanse Wielrenner Juan Manuel Santisteban komt ten val tijdens de eerste etappe van de Ronde van Italië. Hij overlijdt aan de gevolgen van het ongeluk.
  • 1986: De Italiaan Emilio Ravasio komt ten val tijdens de eerste etappe van de Ronde van Italië, die door Sicilië koers. De Italiaan overlijdt twee weken naar het ongeluk aan zijn verwondingen.
© 2011 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Giro d'ItaliaDe Giro d’Italia, ofwel de Ronde van Italië, is een jaarlijks terugkerende meerdaagse wielerwedstrijd in en rond Italië.…
Deelnemers Giro d'Italia 2020: startlijst met rugnummersDeelnemers Giro d'Italia 2020: startlijst met rugnummersDe Giro d’Italia 2020 gaat van start op zaterdag 3 oktober. Het is de 103e editie van deze Italiaanse wielerkoers. De la…
Giro d'Italia 2020 - rittenschema en parcoursGiro d'Italia 2020 - rittenschema en parcoursIn 2020 wordt de 103e editie van de Ronde van Italië verreden. Deze editie zou oorspronkelijk in mei verreden worden. Va…

Western, de cowboy sportWestern is een tak van de paardensport. De tak van het cowboytje spelen, de tak van het koeien drijven. En ook de tak va…
BuikspieroefeningenVoor het bekomen van die platte buik of begeerde sixpack zijn er meerdere spieren die zullen moeten worden getraind, er…
Bronnen en referenties
  • Telegraaf dinsdag 9 mei 2011
  • www.nusport.nl
Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 01-06-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.