Turnpakjes van GK tot Dreamlight

Vroeger turnden dames nog in lange linnen broeken met een t-shirt erop. Tegenwoordig heeft elk meisje dat de sport turnen beoefent een bonte verzameling van turnpakjes in de kast hangen. Het kan niet gek genoeg zijn. Met glitters, met steentjes en met schuine halzen. Het turnpakje is sinds jaren een verplichting op kleine en grote wedstrijden in Nederland en daarbuiten. Ook in turnpakjes is een duidelijke trend te zien. Vroeger waren ze velours en abstract, tegenwoordig mag het glad zijn en met veel strass-steentjes. Elke seizoen presenteren de verschillende merken hun nieuwe collectie. Dit gaat bij sommige producenten zelfs gepaard met modeshows.

Regels voor kleding

Kleding is bij turnen van groot belang. Voor verkeerde kleding mag de jury aftrek geven. Daarom zijn er bij turnen veel regels om goed voor de dag te komen op een wedstrijd. Deze regels zijn opgenomen in de Code of Points van het FIG (internationale gymnastiekfederatie).

Dames dragen verplicht een turnpakje tijdens wedstrijden. De keuze voor een pakje met of zonder mouwen is vrij. Wel wordt erop gelet of de schouderbandjes niet te smal zijn. Het dragen van een turnbroekje is niet toegestaan. Ook wordt er aftrek gegeven aan de turnster wanneer ondergoed onder het pakje uitkomt. Het is dus van groot belang dat je een goed passend turnpakje hebt.

Trends in turnkleding

Het begon allemaal met de lycra pakjes. Een gladde, dunne en lichte stof die naadloos aansloot op de huid. Het zat fijn, maar kleuren vervaagden snel. De lycra pakjes werden vaak in één, twee of drie kleuren gemaakt. Een simpele streep in een andere kleur zorgde al voor een uniek pakje. Later gingen veel turnsters over op een velours pakje. Het materiaal was zachter en de kleuren bleven langer mooi. Al snel werden verschillende kleuren gemengd en werden glitters toegevoegd aan de stof. Ook werden pakjes zonder mouwen ineens populair. Tegenwoordig zijn de nylon/spandex pakjes een musthave voor iedere turnster. Deze worden bedrukt met vele strass-steentjes en hebben vaak de mooiste patronen. Ook zien we de lange mouwen weer vaak terugkomen op de grotere wedstrijden.

Verschillende merken

In turnpakjes is de laatste jaren grote handel ontstaan. Elke turnster kent wel een vrouw die de pakjes ook zelf kan maken. Hierdoor kunnen turnsters hun eigen design maken. Webshops op internet die een origineel zelfgemaakt pakje bieden duiken in snelle tijd op. Toch zijn de pakjes van grote aanbieders nog steeds heel populair. Bekende merken zijn onder andere GK, Dreamlight en Christian Moreau.

GK

De turnpakjes van GK Elite Sportswear worden bekend gemaakt door de slogan 'Choice of Champions'. En daar hebben ze gelijk in. Nationale en Olympische teams van o.a. Amerika, Rusland en Australië dragen de pakjes met veel plezier. GK komt ieder begin van het turnseizoen en iedere kerst met een nieuwe collectie pakjes. Ook laat de producent bekende Amerikaanse turnsters gezicht zijn van een bepaalde kledinglijn. Naast dat wordt ook gedacht aan goede doelen. Zo heeft GK een speciale Borst Kanker kledinglijn. In de nieuwste collectie, Holiday Leotards, wordt meer en meer gekozen voor felle kleuren gecombineerd met zwart.

Dreamlight

Dreamlight Activewear is een Amerikaans merk dat bekend staat om de hoge kwaliteit en beste service. De pakjes zijn dan ook zeer prijzig. Vaak worden felle kleuren gecombineerd met elkaar en heeft de opdruk van de turnpakjes veel vlammen en kronkels. Ook wordt er veel gebruik gemaakt van doorschijnende stof en glitters. De pakjes van Dreamlight zijn het populairst met lange mouwen, toch zijn er ook verschillende pakjes zonder mouwen.

Christian Moreau

Het Franse merk Moreau komt een aantal keer per jaar met een nieuwe collectie. Hun laatste collectie stamt uit augustus 2013. Christian Moreau gebruikt gladde stof met veel steentjes. In de nieuwe collectie komt de vlinder van strass-steentjes op veel pakjes terug. Inspiratie voor de turnkleding komt bij deze collectie uit de muziek. De turnpakjes hebben dan ook allemaal muzikale namen.
© 2013 - 2024 Anteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Compressiesokken tegen vermoeide, pijnlijke benen en voetenCompressiesokken tegen vermoeide, pijnlijke benen en voetenHeb je regelmatig last van vermoeide en pijnlijke benen of voeten? Zijn je ledematen soms behoorlijk gezwollen? Wil je a…
Ritmische gymnastiek wat is dat?Ritmische gymnastiek wat is dat?Iedereen heeft weleens de Olympische Spelen zitten kijken en heeft daarbij vast weleens de ritmische gymnastiek voorbij…
Synthetische textielvezels: typen, eigenschappen, onderhoudSynthetische textielvezels: typen, eigenschappen, onderhoudVezels die gemaakt worden uit een kunstmatige grondstof worden synthetische vezels genoemd. Er worden steeds weer nieuwe…
De Christian Radich: een Noorse driemasterDe Christian Radich: een Noorse driemasterDe Christian Radich is een Noors opleidingschip dat werd gebouwd in 1937. Het is een driemaster met op elke mast vijf ra…

Een goede schaatstechniek: basis voor optimaal schaatsen!Nederland is een schaatsland. Bij de eerste vorst begint het bij velen al te kriebelen. Wanneer kan er op natuurijs word…
Wat is ruiterfitheid training?Van je paard verlang je als ruiter dat hij erg fit is en goed presteert, maar dat moet je natuurlijk ook van jezelf verl…
Bronnen en referenties
  • http://www.gkelite.com/Index.aspx
  • http://www.dreamlightusa.com/index.php
  • http://www.christian-moreau.com/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Turnen
Anteur (147 artikelen)
Gepubliceerd: 14-10-2013
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.