Ritmische gymnastiek wat is dat?
Iedereen heeft weleens de Olympische Spelen zitten kijken en heeft daarbij vast weleens de ritmische gymnastiek voorbij zien komen. Wat is dat nou precies?
De sport
Ritmische gymnastiek is begin 20e eeuw ontstaan. Het vindt zijn oorsprong in Duitsland en Zweden. Bij deze sport wordt gebruik gemaakt van een combinatie van : turnen, choreografie, dans en acrobatische oefeningen.
Bij ritmische gymnastiek wordt gebruik gemaakt van bepaalde materialen zoals:
- Een lint
- Een touw
- Een bal
- Een hoepel
- Knotsen
Bij wedstrijden worden echter maar 4 van de 5 materialen gebruikt, dit wordt elke 2 jaar bepaald door de FIG (Fédération Internationale de Gymnastique).
Wat houdt een wedstrijd in?
De wedstrijden vinden plaats op een soort podium, met een oppervlak van 13 bij 13 meer met een rand eromheen van 1 meter (ook wel veiligheids zone genoemd). Het plafond van de ruimte moet minimaal 8 meter hoog zijn, zodat de voorwerpen hoog gegooid kunnen worden zonder belemmering.
De materialen zijn aan elkaar gelijk en de choreografie moet wel een paar basis bewegingen bevatten zoals bewegingen die laten zien dat ze leigheid hebben en evenwicht, maar ook bepaalde draaibewegingen en sprongen behoren daartoe. Tijdens de oefeningen moeten de materialen constant in beweging zijn en moeten de deelnemers beide handen gebuiken. De performance wordt muzikaal begeleid.
Ze krijgen uiteraard een Puntwaardering hiervoor van een jury, die bepalden de moeilijkheidsgraad, artikstieke waarde en de uitvoering. De wedstrijd kan zowel individueel als in groepsverband (5 personen) gehouden worden. Een performance duurt individueel zo’n anderhalve minuut en in groepsverband is dit een minuut langer.
Wat draagt een ritmisch gymnast?
Ze dragen meestal turnpakjes, die voor de uitvoeringen heel uitbundig versiert zijn meestal. Deze zijn uiteraard van soepel en rekbaar materiaal gemaakt, dit om zo min mogelijk te belemmeren in de beweging. Ook dragen ze speciale schoentjes, die als het ware om de tenen heen zitten, ook wel “teentjes” genoemd. Ze zijn bevestigd met elastiek. Ze zorgen voor een goede grip en zitten prettig tijdens het “turnen”.