Ritmische gymnastiek wat is dat?

Ritmische gymnastiek wat is dat? Iedereen heeft weleens de Olympische Spelen zitten kijken en heeft daarbij vast weleens de ritmische gymnastiek voorbij zien komen. Wat is dat nou precies?

De sport

Ritmische gymnastiek is begin 20e eeuw ontstaan. Het vindt zijn oorsprong in Duitsland en Zweden. Bij deze sport wordt gebruik gemaakt van een combinatie van : turnen, choreografie, dans en acrobatische oefeningen.

Bij ritmische gymnastiek wordt gebruik gemaakt van bepaalde materialen zoals:
  • Een lint
  • Een touw
  • Een bal
  • Een hoepel
  • Knotsen

Bij wedstrijden worden echter maar 4 van de 5 materialen gebruikt, dit wordt elke 2 jaar bepaald door de FIG (Fédération Internationale de Gymnastique).

Wat houdt een wedstrijd in?

De wedstrijden vinden plaats op een soort podium, met een oppervlak van 13 bij 13 meer met een rand eromheen van 1 meter (ook wel veiligheids zone genoemd). Het plafond van de ruimte moet minimaal 8 meter hoog zijn, zodat de voorwerpen hoog gegooid kunnen worden zonder belemmering.

De materialen zijn aan elkaar gelijk en de choreografie moet wel een paar basis bewegingen bevatten zoals bewegingen die laten zien dat ze leigheid hebben en evenwicht, maar ook bepaalde draaibewegingen en sprongen behoren daartoe. Tijdens de oefeningen moeten de materialen constant in beweging zijn en moeten de deelnemers beide handen gebuiken. De performance wordt muzikaal begeleid.

Ze krijgen uiteraard een Puntwaardering hiervoor van een jury, die bepalden de moeilijkheidsgraad, artikstieke waarde en de uitvoering. De wedstrijd kan zowel individueel als in groepsverband (5 personen) gehouden worden. Een performance duurt individueel zo’n anderhalve minuut en in groepsverband is dit een minuut langer.

Wat draagt een ritmisch gymnast?

Ze dragen meestal turnpakjes, die voor de uitvoeringen heel uitbundig versiert zijn meestal. Deze zijn uiteraard van soepel en rekbaar materiaal gemaakt, dit om zo min mogelijk te belemmeren in de beweging. Ook dragen ze speciale schoentjes, die als het ware om de tenen heen zitten, ook wel “teentjes” genoemd. Ze zijn bevestigd met elastiek. Ze zorgen voor een goede grip en zitten prettig tijdens het “turnen”.
© 2008 - 2024 Nann, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ritmische gymnastiekRitmische gymnastiekNaast bekende sporten als Zumba, streetdance en turnen is er ook nog ritmische gymnastiek. Het is een sport waarvan je m…
Teamsport of individuele sportAls je, eerst op straat, daarna op school, ontdekt hebt dat je het niet alleen leuk vindt om met een bal te spelen, of t…
Kilocalorieën verbrandenKilocalorieën verbrandenVele mensen vragen zich wel eens na het sporten of bewegen af hoeveel kilocalorieën ze nou eigenlijk verbrand hebben. Is…
Calorieverbruik sportDat sporten het calorieverbruik aanzienlijk verhoogt, is algemeen bekend. Maar hoeveel kcal verbrand je nu eigenlijk per…

Radball - Een onbekende fietssport in NederlandNederland is fietsland bij uitstek. Het totale fietspark in Nederland bestaat uit ruim 18 miljoen fietsen. Vrijwel ieder…
Wandelen op de Posbank, in Nationaal Park De VeluwezoomWandelen op de Posbank, in Nationaal Park De VeluwezoomDe Veluwe is een van de mooiste natuurgebieden van Nederland en je kunt er prachtig wandelen. Het is een heuvelachtig ge…
Nann (6 artikelen)
Gepubliceerd: 25-11-2008
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.