Wandelen op de Posbank, in Nationaal Park De Veluwezoom

Wandelen op de Posbank, in Nationaal Park De Veluwezoom De Veluwe is een van de mooiste natuurgebieden van Nederland en je kunt er prachtig wandelen. Het is een heuvelachtig gebied met bos en hei, en prachtige uitzichten. In Nationaal Park de Veluwezoom zijn er allerlei goed gemarkeerde wandelingen van verschillende lengtes en niveau. Vaak zijn ze ook goed met elkaar te combineren en op verschillende punten te starten. Sowieso zijn het allemaal aanraders; mooie routes en op rustige tijden zie je vaak wild!

Wandelingen Posbank en Veluwezoom

Ik beschrijf hier alleen de routes die ik zelf ken en regelmatig loop. Voor het combineren of zelf plannen van routes is de Wandel- en fietskaart Nationaal Park Veluwezoom en het Deelerwoud van de ANWB / Vereniging Natuurmonumenten heel handig.

Startpunt: Parkeerplaats De Steeg, Lappendeken

Onzalige bossen, Carolinahoeve route

4,5 km, rood gemarkeerd, rondwandeling met halverwege pannenkoekenrestaurant de Carolinahoeve. Deze rondwandeling loopt deels langs een verhard fietspad en is vrij druk, redelijk vlak, grotendeels bos. Goed uit te breiden met de blauwe Hagenau-route of een deel van de NS wandeling Dieren – Velp.

Asselt, Panorama-route

4,5 km, geel gemarkeerd. Van de parkeerplaats loop je naar het Posbank restaurant (met een stukje langs de weg, maar wel schitterend uitzicht over de heidevelden) en door het bos weer terug. Hier en daar wat hoogteverschillen. Uit te breiden met de Kammenroute. Bij Dieren is er een extra lusje aan deze route toegevoegd, dat kun je ook afsnijden.

Startpunt: Posbankrestaurant

Rheder- en Worth-Rheder heide, IJzerbaanroute

4 km, paars gemarkeerd. Start achter Posbankrestaurant. Je loopt een heel stuk over verharde fietspaden (vrij druk met fietsers) met hele mooie uitzichten over de heidevelden. Redelijk wat hoogteverschil. Uit te breiden met de Kammenroute of Panoramaroute.

Asselt, Panoramaroute

Zie Startpunt Lappendeken.

Herikhuizerveld: Kammenroute

Zie Startpunt Bezoekerscentrum Posbank.

Startpunt: Parkeerplaats Rheden bezoekerscentrum Posbank

Beekhuizen: Herikhuizen

9 km, geel gemarkeerd. Pittige wandeling met veel afwisseling en flinke hoogteverschillen langs het Herikhuizer heideveld en Beekhuizen. Met een mooi uitkijkpunt.

Herikhuizerveld: Kammenroute

5 km, zwart gemarkeerd. Deze rondwandeling is kort maar heftig, omdat er veel klimmen via een soort traplopen in zit (dus niet zo geschikt voor Nordic Walking). Wel heel erg mooi, met hele mooie uitzichten; hij komt ook langs het Posbankrestaurant en is dus te combineren met de Panoramaroute of de IJzerbaanroute.

Startpunt: Kolonieweg, Dieren

Hagenau, Hagenau-route

5 km, blauw gemarkeerd. Een prachtige, hele rustige rondwandeling met veel kleine bospaadjes en wat hoogteverschillen. Horeca: pannenkoekenrestaurant Carolinahoeve. Goed uit te breiden met Carolinahoeveroute.

Andere aanraders

  • De NS route Dieren—Rheden-Velp (of andersom) van 11 of 14 km is erg mooi, met een flinke klim in de vorm van de Koningslaan. Redelijk druk maar zeer de moeite waard.
  • Via parkeerplaats de Lange Juffer (niet zo makkelijk te bereiken in het bos) de route Achterste Schaddenveld, rood gemarkeerd, ongeveer 5,5 km. Klein stukje verhard, verder mooie rustige rondwandeling.
  • Voor meer open-veld wandeling: Rij eens naar Rozendaal voor een rondwandeling over het Rozandaalse Veld, of naar Terlet.
© 2008 - 2024 Theodoos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bezienswaardigheden in ArnhemArnhem, de hoofdstad van Gelderland. Schitterend gelegen in het groen. De Posbank, de Hoge Veluwe, de stadsparken en de…
Verschillende fietsroutes om te fietsen op de VeluweVerschillende fietsroutes om te fietsen op de VeluweGrote stuifzandvlaktes, weids uitgestrekte bossen, een overvloed aan water, heidevelden, wilde zwijnen en edelherten. Di…
Vakantie op de VeluweVakantie op de VeluweDe Veluwe is het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland. Dankzij honderden hectares bos, heidevelden, zandvl…
Heide, type landschap en populair recreatiegebiedHeide, type landschap en populair recreatiegebiedHeide wordt gekenmerkt door zure en onvruchtbare grond. Oorspronkelijk werd heide aangetroffen in duinen, berggebieden b…

Ritmische gymnastiek wat is dat?Ritmische gymnastiek wat is dat?Iedereen heeft weleens de Olympische Spelen zitten kijken en heeft daarbij vast weleens de ritmische gymnastiek voorbij…
Paardensport: enduranceDe hoofdzaak van een endurancewedstrijd is het zo snel en goed mogelijk uitrijden van een vooraf uitgezette route. De af…
Bronnen en referenties
  • Wandel- en fietskaart Nationaal Park Veluwezoom en het Deelerwoud ANWB / Vereniging Natuurmonumenten
Theodoos (29 artikelen)
Laatste update: 22-01-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.