Ritmische gymnastiek
Naast bekende sporten als Zumba, streetdance en turnen is er ook nog ritmische gymnastiek. Het is een sport waarvan je misschien nog nooit gehoord hebt omdat ritmisch iets minder bekend is dan andere danssporten. Ritmische gymnastiek is een sierlijke sport die mooi is om naar te kijken. Het materiaal wat je bij je dans gebruikt, maakt de sport nog uitdagender. Tijdens de dans moet je met veel dingen rekening houden; tenen gestrekt, kin omhoog, sierlijkheid uitstralen, mooie bewegingen maken en het materiaal goed bedienen. Een ritmische dans kan samen met een groep, als duo of gewoon in je eentje.
Wat is ritmische gymnastiek?
Ritmische gymnastiek is een sport waarbij je met gebruik van materialen een dans choreografie uitvoert op muziek. Alle oefeningen worden uitgevoerd op de grond en behalve het materiaal dat je gebruikt is er niets anders nodig. Het is een soort mix tussen de sierlijkheid van ballet en het acrobatische van turnen. Een dansroutine kan je beoefenen in je eentje, als duo of in een groep. De grote groepen bestaan uit 4 a 5 personen en de duo’s, zoals de naam al zegt, uit 2 personen. Deze samenstellingen worden bepaald door de trainer.
De lesgroepen waarin je traint zijn gebaseerd op leeftijd. Als je nieuw bent op de sport, kan je er dus van uitgaan dat je bij leeftijdsgenootjes in de groep terecht komt. Zodra je in de selectie zit mag je meedoen aan wedstrijden tegen andere verenigingen.
Elk jaar worden er onderlinge wedstrijden gehouden. Dat is een wedstrijd waarbij je tegen de mensen uit je eigen lesgroep danst.
De sport wordt beoefend door vrouwen/meisjes.
Materiaal wat je gebruikt bij ritmische gymnastiek
Bij de sport wordt gebruikt gemaakt van lint, touw, bal, hoepel en knotsen. Natuurlijk wordt er tijdens de training uitgebreid tijd besteed aan het oefenen met deze materialen. Het ene materiaal zal je beter liggen dan het ander, maar als je lang genoeg oefent raakt het vanzelf vertrouwd.
Hoe ziet een training eruit?
De duur van een training kan per vereniging verschillend zijn. Meestal wordt voor de gewone groepen een uur aangehouden en voor de selectie twee en een half uur.
De selectie is een extra lesgroep waarin vrouwen/meisjes die door de trainer zijn geselecteerd een kans krijgen om nog meer les te volgen. Volgens de trainer ben je dan op een hoog genoeg niveau beland om aan wedstrijden mee te doen. Alleen degenen die een plaats hebben in de selectie kunnen deel uitmaken van wedstrijden tegen andere verenigingen.
De standaard training
Deze training begint met een warming-up en daarna zwaai je je benen los. Voor ritmisch moet je lenig zijn omdat dat in de choreografie van alle dansen veel naar voren komt. Iedereen moet nog even de split en de spagaat oefenen en soms wordt er nog tijd besteed aan het oefenen van bepaalde elementen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ratslagen, een ritmische koprol etc. Als iedereen daarmee klaar is worden er oefeningen uitgevoerd. De trainer kan zelf bepalen welk materiaal er tijdens het oefenen wordt gebruikt en laat de vrouwen/meisjes in rijtjes naar de overkant gaan. De chasse en de sprongen zijn een belangrijke basis van de sport die meestal eerst even geoefend worden.
De selectie training
De training van de selectiegroep duurt langer omdat er meer aspecten worden behandeld.
Na de warming-up begin je met ballet op muziek, om sierlijkheid te trainen. De benen worden daarna losgewaaid en vervolgens kan er in groepen, duo’s of in je eentje worden geoefend aan dans choreografieën die je samen met je trainer doorneemt. Als je in de selectie zit train je voornamelijk voor wedstrijden en is het dus belangrijk dat je serieus en geconcentreerd bezig gaat.
Kledingstijl
Tijdens de training draag je gewone sportkleding die je zelf fijn vind. De meeste mensen zijn gekleed in hemdjes met een kort sportbroekje. Het is normaal om zogenoemde ‘teentjes’ te dragen omdat dat bevorderlijk is voor de (ballet)bewegingen op de vloer. Teentjes zijn schoentjes van stof of leer die als het ware om je tenen zitten en met een elastiek om je hak blijven zitten. De aanschaf hiervan is meestal wel te regelen bij je trainer. Tijdens wedstrijden worden mooie pailletten pakjes gedragen met daarbij de teentjes die je ook op de training draagt. De bedoeling is dat iedereen er zoveel mogelijk hetzelfde uitziet; Het haar in een strakke knot, iedereen draagt hetzelfde pailletten pakje en zorg voor ongelakte nagels. Er moet niets zijn wat voor afleiding zou kunnen zorgen.
De jury tijdens wedstrijden
Tijdens een wedstrijd wordt er bij de dans gelet op allerlei verschillende dingen. Er zijn vier juryleden die de moeilijkheidsgraad bepalen, vier juryleden die de uitvoering beoordelen, vier juryleden die de artistieke waarde van de oefening beoordelen, een jurycoördinator en juryhoofd. Langs de mat waarop de dans plaatsvind zitten in de hoeken mensen die controleren of er materiaal of een persoon buiten de lijn komt, want dat zou voor aftrek zorgen.