Veldrit Baal: GP Sven Nys live op tv en livestream

Veldrit Baal: GP Sven Nys live op tv en livestream Op 1 januari wordt traditioneel de Grote Prijs Sven Nys verreden. Het parcours van deze veldrit bevindt zich in Baal, op en rond de Balenberg. De GP Sven Nys heeft ieder jaar sterke deelnemerslijst. De veldrit van Baal wordt live op tv uitgezonden. Ook is deze GP Sven Nys op nieuwjaarsdag via een livestream op het internet te bekijken.

Historie van de GP Sven Nys

Sven Nys

Deze wedstrijd bestaat sinds 2000. Het is een jaarlijks eerbetoon aan Sven Nys. Hij werd op 17 juni 1976 geboren in Bonheiden. Op 8-jarige leeftijd begon zijn fietscarrière op de BMX. Als fietscrosser pakte hij in zijn jeugdjaren 8 nationale titels op de BMX. Daarna stapte hij over naar de cyclocross. In 1995 pakte hij de Belgische juniorentitel cyclocross. Nys bouwde een buitengewoon succesvolle veldritcarrière uit. In de categorie beloften (onder de 23 jaar) won hij twee keer de regenboogtrui.

Zijn profcarrière begon in 1998. Dertien keer won hij het eindklassement van de Superprestige Veldrijden, zeven keer won hij de eindstand van de UCI World Cup Cyclocross, negen maal zegevierde hij in het eindklassement van de BPost/GVA Trofee Veldrijden en eveneens negen keer won hij het Belgisch kampioenschap Veldrijden bij de heren elite (profs). Twee keer werd hij wereldkampioen veldrijden.

Nys wordt samen met Eric de Vlaeminck en Roland Liboton beschouwd als de drie beste veldrijders aller tijden. Sven Nys woont in Baal en zijn bijnaam is 'de Kannibaal van Baal'. Het seizoen 2015-2016 was het laatste seizoen van Nys. Deze winter stond dus in het teken van zijn grote afscheidstournee. De GP van 2016 was de laatste editie van deze cyclocross zijn waarin hij als renner aan de start stond.

Erelijst: Cyclocross Baal

Hoe ziet de erelijst van de nieuwjaarsveldrit van Baal eruit, voorafgaand aan de editie van 2022? Er zijn voor 2022 in totaal 22 edities verreden van de Grote Prijs Sven Nys. Daarvan won de naamgever er maar liefst 12. De overige winnaars van deze wedstrijd zijn Mario de Clercq (2012), Lars Boom (2006), Kevin Pauwels (2013), Wout van Aert (2015 en 2016), Toon Aerts (2017) en Mathieu van der Poel (2018, 2019, 2020 en 2021). Slechts één keer tijdens zijn actieve carrière kon Sven Nys niet deelnemen aan deze cyclocross in Baal: in 2013 kon hij wegens ziekte niet van start gaan.

Nieuwjaarsdag

Al sinds de eerste editie wordt dit evenement ieder jaar op 1 januari verreden. Daarmee is deze cyclocross een soort officieuze opener van het nieuwe sportjaar in Vlaanderen. Zoals men in andere landen in groten getale op nieuwjaarsdag de traditie heeft om naar de skispringwedstrijd in het Duitse Garmisch-Partenkirchen te kijken, zo kijken de sportfans in Vlaanderen in grote getale op 1 januari live op tv of online via de stream naar deze veldrit.

Baal, Tremelo en Damiaan

Het dorp Baal ligt in de provincie Vlaams-Brabant. Het is een onderdeel van de gemeente Tremelo. Deze gemeente telt anno 2022 circa 15.000 inwoners. De bekendste persoon die afkomstig is uit dit gebied is zonder twijfel Pater Damiaan, die geboren werd in het dorp Ninde, nabij Tremelo. Deze missionaris werd beroemd vanwege zijn werk voor leprapatiënten. Damiaan werd geboren op 3 januari 1840 en overleed op 15 april 1889. In 2005 werd hij op de Vlaamse oproep VRT gekozen tot de 'Grootste Belg Aller Tijden'. In 2009 werd hij door de paus heilig verklaard. Tot de beroemde bewonderaars van Damiaan behoren Barack Obama en Mahatma Gandhi. In het Capitool te Washington staat een buste van Damiaan. Hij is de enige niet-Amerikaan in deze beroemde eregalerij.

X2O Trofee Veldrijden

De Grote Prijs Sven Nys telt mee voor het klassement van de X2O Trofee Veldrijden. Voor dit klassement tellen in totaal acht veldritten mee. In het verleden had deze trofee DVV als hoofdsponsor en heette het de DVV Verzekeringen Trofee Veldrijden. Het is een klassement op basis van tijd (en dus niet op basis van punten, zoals de Wereldbeker Veldrijden en de Superprestige Cyclocross. Alle wedstrijden van de DVV Trofee worden door Sporza (VRT) live op tv en online via de livestream uitgezonden.

Parcours: locatie (de Balenberg te Baal)

Deze veldrit vindt plaats in en rond het gebied genaamde 'de Balenberg'. Hier bevinden zich twee heuvels: de Grote Balenberg en de Kleine Balenberg. De Grote Balenberg heeft een hoogte van circa 45 meter en is een natuurgebied. Hierop staat de watertoren van Baal. Het parcours van GP Sven Nys gaat niet over die grootste van de twee heuvels. Dit parcours loopt over de 'Kleine Balenberg', dus de lagere heuvel die daarnaast ligt. Het adres van de grote parking voor het publiek van deze cyclocross is Grote Baan 109 te Betekom.

Deelnemers: startlijst GP Sven Nys

Deze cross heeft, zoals alle wedstrijden van de X2O Trofee Veldrijden, gegarandeerd een sterke deelnemerslijst. Veel Belgische en Nederlandse topcrossers hebben een vast contract bij de X2O Trofee en gaan dus automatisch van start in de cyclocrossen die meetellen voor deze trofee.

Live op tv, welke zender: GP Sven Nys in Baal om 1 januari

Sporza live tv-uitzending: welke zender en hoe laat?

De Grote Prijs Sven Nys wordt, net als alle andere crossen die meetellen voor de X2O Trofee, live op tv uitgezonden door de Vlaamse publiek omroep Sporza (VRT). Hoe laat begint de live tv-uitzending? Die begint om 13u30. Op welke zender is de live tv-uitzending te zien? Meestal worden veldritten live uitgezonden op de zender VRT één. Vanwege onder meer het Nieuwjaarsconcert is echter de damescross van Baal bij sommige edities niet live te zien op VRT één, maar wel op Canvas. De herenwedstrijd is doorgaans wel live te zien op VRT één.

Eurosport NL

De sportzender Eurosport heeft ook de uitzendrechten (live tv en livestream) van de veldrit van Baal. Ook van alle andere veldritten van de X2O Trofee Veldrijden hebben zij de live-uitzendrechten. Zij zenden al deze wedstrijden (en dus ook de cross van Baal) sowieso per livestream uit. Of zij de cyclocross ook op tv live uitzenden wordt per editie bepaald, mede op basis van het overige sportaanbod dat Eurosport op zo'n dag live uitzendt. Vaak kiezen zij er wel voor om deze cross live op tv uit te zenden, ondanks het grote aanbod aan andere interessante wintersporten die Eurosport op 1 januari live kan uitzenden. Het veldrijden is op Eurosport Nederland namelijk een tamelijk groot kijkcijfersucces, vergeleken met de kijkcijfers die zij bij andere wintersporten gewend.

Ziggo Sport? Niet meer

In Nederland werd de GP Sven Nys ook enkele jaren live op tv uitgezonden door Ziggo Sport Totaal. Zij hebben echter niet meer de uitzendrechten (live tv en livestream) van de X2O Trofee Veldrijden en zenden zij deze cross dus ook niet live uit. Er lijkt ook weinig kans te zijn dat zij in 2023 of 2024 wel weer de live-uitzendrechten van deze cross hebben. Hun interesse in het veldrijden is radicaal gedaald.

Livestream GP Sven Nys op 1 januari

Livestream Sporza in 2022

De GP Sven Nys 2022 is live op het internet te volgen via een livestream van Sporza (VRT). Dit is een gratis livestream. Hiermee kan men op een computer of smartphone naar de GP Sven Nys kijken. Helaas is die stream van de GP Sven Nys wel geo-restricted, zodat men deze alleen in België kan bekijken. De livestream van Sporza begint om circa 13u30. Online kan men bij Sporza dus via de gratis livestream de dames- en de herenwedstrijd bekijken. De gratis livestream is op de middag van 1 januari onder meer te vinden in de rubriek 'nu live' van de website van Sporza.

Livestream GP Sven Nys bij Eurosport

Op de middag van 1 januari wordt ook een livestream aangeboden van Eurosport. De livestream van de damesveldrit begint op nieuwjaarsdag bij hen om 13u45. De livestream van de herenveldrit begint op die dag om circa 14u55. De officiële livestream van de GP Sven Nys bevindt zich op hun Eurosport Player. Die livestream van de Cyclocross Baal is echter alleen te bekijken door abonnees van die dienst.

Livestream GP Sven Nys (Baal) 2022 op Go App of iTV-app

Het is ook mogelijk om de veldrit van Baal in 2022 per livestream te bekijken op de Go App (online live). Op zo'n app kan men per livestream immers de zender bekijken waarop Sporza deze cyclocross op 1 januari uitzendt. Via zo'n app is de livestream te bekijken in de hele EU. De Go App is een tv-app van Ziggo. Een soortgelijke applicatie bestaat anno 2022 ook voor klanten van KPN: de iTV-app.

Livestream GP Sven Nys (Cyclocross Baal) bij Ziggo Sport? Niet in 2022, 2023 en 2024

In Nederland was er enkele jaren ook een livestream van de herenwedstrijd beschikbaar via de Ziggo Sport Totaal App. Dit is de livestream-dienst van de kanalen van Ziggo Sport Totaal (het voormalige Sport1). Die livestream was echter alleen automatisch beschikbaar voor abonnees van die app. Daarnaast was het ook mogelijk om die livestream van Ziggo via PPV (Pay Per View) te verkrijgen voor niet-abonnees. Men moest dan enkele euro's betalen om deze livestream te bekijken. Bij Ziggo was online via de livestream alleen de herenwedstrijd te zien; de dameswedstrijd zonden zij niet uit. Bij de GP Sven Nys 2022 hebben zij niet de uitzendrechten van deze cyclocross en zenden ze hem dus helemaal niet per livestream uit. Ook in 2023 zullen zij niet een stream aanbieden van de cross van Baal. In 2024 hebben zij normaal gesproken ook niet de uitzendrechten van de veldrit in Baal.

FloBikes livestream GP Sven Nys(Cyclocross Baal)

Er is ook een internationale livestream van de GP Sven Nys te Baal. Dit is een livestream van het Noord-Amerikaanse FloBikes. Bij deze specifieke cross is de livestream van FloBikes echter geen bruikbare optie voor veldritfans in Nederland en België. Ten eerste moet men een betaald abonnement hebben om deze livestream van FloBikes anno 2022 te kunnen bekijken. Maar nog belangrijker is, dat deze officiële livestream bij deze cross zeer 'geo-restricted' is. Men mag deze livestream van de Cyclocross Baal slechts in een zeer beperkt aantal landen bekijken. België en Nederland behoren niet tot de landen waarvoor deze livestream bedoeld is. Deze livestream is onder meer bedoeld voor de Verenigde Staten, Canada, Duitsland, Zwitserland, Luxemburg, Australië en Tsjechië. FloBikes is een onderdeel van FloSports. Dat is een bedrijf dat heel veel sport live uitzendt via een betaalde livestream. Dikwijls is die livestream echter geo-restricted en niet bruikbaar voor kijkers uit de lage landen.

Livestream GP Sven Nys bij GCN

Ook GCN biedt bij de Cyclocross Baal (GP Sven Nys) een livestream aan in veel verschillende landen. Om zo'n livestream van de GP Sven Nys bij hen op de app te kunnen bekijken, moet u wel een abonnement bij hen hebben. In principe bieden zij ook een livestream van de GP Sven Nys 2023 aan. Ook bij de Cyclocross Baal 2024 en de editie van 2025 is er normaal gesproken een livestream bij hen te vinden.

Veldrijden Baal: livestream GP Sven Nys bij Disney+

In Nederland wordt er bij de Grote Prijs Sven Nys (Cyclocross Baal) ook een livestream aangeboden op Disney+. Dit is voor het eerst het geval bij de GP Sven Nys 2022, maar ook de edities van 2023 en 2024 zijn in principe op die app per stream te bekijken. Zo'n livestream is alleen beschikbaar voor abonnees van die streamingdienst. Deze stream is niet in België beschikbaar.

Lees verder

© 2015 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kasteelcross Zonnebeke live op tv en livestreamKasteelcross Zonnebeke live op tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Zonnebeke wordt jaarlijks de Kasteelcross verreden. Deze veldrit is live te zien op tv. Ook wo…
Veldrit Lille: Krawatencross, live op tv en livestreamVeldrit Lille: Krawatencross, live op tv en livestreamIn de Vlaamse gemeente Lille wordt jaarlijks de Krawatencross verreden. Deze cyclocross is een onderdeel van de X2O Trof…
Veldrit: Scheldecross Antwerpen, live op tv en livestreamVeldrit: Scheldecross Antwerpen, live op tv en livestreamIn Antwerpen (België) wordt jaarlijks de Scheldecross verreden. Deze Antwerpse cyclocross is een onderdeel van de UCI We…
Veldrit: Noordzeecross Middelkerke, live tv en livestreamVeldrit: Noordzeecross Middelkerke, live tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Middelkerke wordt jaarlijks de Noordzeecross verreden. Dit is de slotwedstrijd van de Telenet…

Ritmische gymnastiekRitmische gymnastiekNaast bekende sporten als Zumba, streetdance en turnen is er ook nog ritmische gymnastiek. Het is een sport waarvan je m…
Veldrit: Cyclocross Leuven live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Leuven live op tv en livestreamHet parcours van de GP Cyclocross Leuven bevindt zich in de deelgemeente Heverlee (België). Omdat Stella Artois de hoofd…
Bronnen en referenties
  • http://www.sport.be/trofeeveldrijden/2015/nl/
  • http://sporza.be/cm/sporza/tv
  • http://www.gpsvennys.be
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/GP_Sven_Nys
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Pater_Damiaan
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 01-01-2024
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.