Veldrit: Cyclocross Leuven live op tv en livestream

Veldrit: Cyclocross Leuven live op tv en livestream Het parcours van de GP Cyclocross Leuven bevindt zich in de deelgemeente Heverlee (België). Omdat Stella Artois de hoofdsponsor van de veldrit is, noemt men deze cross dikwijls ook de Stellacross. Deze Leuvense veldrit wordt live op tv uitgezonden. Ook is de cross van Leuven online per livestream te volgen. Hoe is de geschiedenis van deze Vlaams-Brabantse veldrit verlopen?

Historie: Soudal Cyclocross Leuven

Voorgeschiedenis

De oorsprong van deze veldrit ligt in Tervuren. In deze Vlaams-Brabantse plaats werd in 2009, 2010 en 2011 een veldrit verreden, die behoorde tot de wedstrijdserie Fidea Cyclocross Classics. Deze 'Classics' werden georganiseerd door Golazo Sport en waren een voorloper van de wedstrijdserie Soudal Classics. De veldrit in Tervuren werd twee keer gewonnen door Niels Albert (2009 en 2011) en één keer door Zdenek Stybar (2010).

De wedstrijd werd in Tervuren verreden in een natuurgebied. Na de derde editie van de ‘Cyclocross Tervuren’ (in januari 2011) gaf de overheid echter geen toestemming meer om voortaan nog veldritten in dit natuurgebied te organiseren. De organisatie (Golazo Sport) besloot daarop om deze wedstrijd naar een andere plaats te verhuizen en een nieuwe naam te geven.

Verhuizing naar de gemeente Leuven

Met ingang van de vierde editie van deze cross (in december 2011) heette deze wedstrijd de 'Cyclocross Leuven'. De wedstrijd wordt sindsdien inderdaad in de gemeente Leuven verreden, maar niet in de plaats Leuven. Het parcours bevindt zich in de deelgemeente Heverlee. Hoe ziet voorafgaand aan de Stellacross 2022 de erelijst eruit van deze wedstrijd? Sven Nys won de Cyclocross Leuven twee keer: in 2011 en 2014. Niels Albert won de Cyclocross Leuven in 2012. Mathieu van der Poel zegevierde in 2015. Toon Aerts won in 2016 en in februari 2020. Corné van Kessel won in 2018. Bij de dames werd deze wedstrijd twee keer door Marianne Vos gewonnen (2011 en 2014). De Belgische Sanne Cant zegevierde in 2012, de Nederlandse Sabrina Stultiens won in 2014 en Sophie de Boer zegevierde in 2016. Loes Sels won in 2018.

Was Rectavit Classic, werd Ethias Cross

De Cyclocross Leuven was één van de wedstrijden van de wedstrijdserie 'Rectavit Cyclocross Classics'. Met ingang van het seizoen 2020-2021 werd het een onderdeel van de wedstrijdserie Ethias Crossen. Alle crossen uit die Ethias-serie zijn live op tv en per livestream te zien bij onder meer VTM en HLN.

UCI

De veldrit van Leuven staat op de UCI-kalender als een internationale veldrit van de eerste categorie. Dit is qua UCI-punten de op één na hoogste categorie (de wedstrijden van de hoogste categorie zijn de wereldbekerwedstrijden). Dit houdt in dat de eerste 15 renners in de uitslag van de Rectavit Cyclocross Leuven punten ontvangen voor de UCI Wereldranglijst Veldrijden. De winnaar krijgt 80 punten, de nummer twee krijgt 60 punten en de nummer drie krijgt 40 punten.

Leuven

Leuven is de hoofdstad van de provincie Vlaams-Brabant. Deze plaats is vooral bekend vanwege de Katholieke Universiteit Leuven. Deze werd opgericht in het jaar 1425 en is daarmee de oudste universiteit van de lage landen. Leuven telt anno 2022 ongeveer 100.000 inwoners. Het is een echte studentenstad, waar het bier op heel wat avonden van de week rijkelijk vloeit. Daarnaast is in deze stad ook al eeuwen de beroemde brouwerij Artois gevestigd. Deze twee factoren zorgen ervoor de Leuven ook weleens de 'Bierhoofdstad van België' wordt genoemd. De plaatsnaam Leuven is verbonden aan twee grote jaarlijkse wielerevenementen: de Cyclocross Leuven en de wegwedstrijd GP Jef Scherens - Rondom Leuven. De beroemde veldrit- en wielercommentator Michel Wuyts is overigens geboren in Leuven.

Heverlee

De cyclocross van Leuven wordt verreden in de deelgemeente Heverlee. Deze deelgemeente heeft anno 2022 ruim 20.000 inwoners. In Heverlee bevinden zich overigens ook diverse onderwijsvoorzieningen van de Katholieke Universiteit Leuven. Het bekendste gebouw van Heverlee is het prachtige Kasteel van Arenberg, dat overigens een onderdeel is geworden van de universiteit.

Parcours Stellacross: locatie

Het parcours bevindt zich bij de Kazerne de Hemptinne, aan de Hertogstraat in de plaats Heverlee. Voor toeschouwers die deze wedstrijd per auto bezoeken, zal er een grote publieksparking zijn bij de Primair Industriezone Heverlee, aan de Ambachtenlaan. Indien deze parking vol is, zal er ook parkeergelegenheid zijn aan de Technologielaan, de Esperantolaan en de Interleuvenlaan. Deze wedstrijd is echter ook goed te bezoeken via openbaar vervoer. Er worden door 'De Lijn' namelijk extra bussen ingezet op het traject tussen het centraal station van Leuven en het parcours van de veldrit (de kazerne in Heverlee).

Deelnemers Ethias Leuven

Hoewel de Cyclocross Leuven doorgaans niet tot één van de grote klassementen behoort, heeft deze veldrit vaak toch een sterke startlijst. In 2017 stonden bijvoorbeeld Wout van Aert en Mathieu van der Poel op de deelnemerslijst. Of dergelijke grootheden op de startlijst staan, is echter ieder jaar mede afhankelijk van de plek van deze veldrit op de kalender. Sowieso staan er ieder jaar heel wat sterke subtoppers op de deelnemerslijst van deze cross.

Live op tv, Ethias GP Leuven (Stellacross): hoe laat en welke zender?

Welke zender? Live op VTM

De Vlaamse commerciële omroep VTM zendt de Ethias Cross van Leuven live op tv uit. Dit geldt zowel voor de dameswedstrijd als voor de herenwedstrijd.

Eurosport NL? In 2021 niet live op tv bij hen, wel online via livestream

Ook Eurosport Nederland heeft de uitzendrechten (live tv en livestream) van deze veldrit voor de seizoenen 2022-2023, 2023-2024 en 2024-2025. Zij zenden deze cross echter niet ieder jaar live op tv uit. Of ze hem wel of niet live uitzenden, is afhankelijk van de overige sportevenementen die op deze dag plaatsvinden, waarvan Eurosport eveneens de uitzendrechten heeft. Wel zenden ze deze cross jaarlijks online live uit via een livestream van de Eurosport Player.

Livestream Cyclocross Leuven

Livestream veldrit Leuven 2bij VTM

De Soudal Cyclocross Leuven is ook live te volgen op het internet, via een gratis livestream van VTM. Hiermee kan men deze Leuvense veldrit live volgen op bijvoorbeeld een computer of smartphone. De officiële livestream is te vinden op de website van VTM. Daar bevindt de gratis stream zich op de wedstrijddag in de programmagids. Om zo'n livestream te kunnen gebruiken, dient u in te loggen op de site van VTM. Dat inloggen bij zo'n livestream kan met een gratis account van Medialaan (het moederbedrijf van VTM). Eveneens is het mogelijk om op deze livestream van de Stellacross te bekijken door op de site van VTM in te loggen met Facebook. De livestream van VTM is niet alleen te vinden op hun reguliere site in de programmagids. De gratis livestream is ook te vinden op diverse andere sites van VTM, zoals hun nieuwswebsite.

Livestream Eurosport NL

Deze cyclocross kan men ook via een livestream van Eurosport bekijken. Hun officiële livestream van deze Vlaamse veldrit bevindt zich op de Eurosport Player. Hun livestream van de Stellacross voor de dames begint om 13u45. Hun livestream van de Stellacross voor heren elite begint om 15u00. Men dient een abonnement op die app te hebben om die livestream van deze Rectavit Classic te kunnen bekijken.

Livestream FloBikes?

Er is ook een livestream van deze Ethias Cross te vinden bij FloBikes. Deze livestream is anno 2022 echter niet beschikbaar in de lage landen. (De livestream is in 2022 geo-blocked voor België en Nederland.) Normaal gesproken is de stream van de Stellacross Leuven 2023 bij hen ook geo-blocked, evenals de edities van 2024 en 2025. In de landen waar deze stream wel beschikbaar is, dient men een abonnement op FloBikes te hebben, om de livestream te kunnen bekijken.

Livestream: Stellacross via HLN

De Stellacross wordt ook via een livestream uitgezonden door de krant Het Laatste Nieuws (HLN). Die gratis livestream is te vinden op de website van HLN. Via die livestream is om 13u45 de veldrit van de dames te bekijken. Om 15u00 is op die livestream de cyclocross van de heren te bekijken. HLN heeft een verbintenis met de Ethias Crossen om al deze wedstrijden via en gratis stream uit te zenden. Dat doen zij in principe ook in 2022, 2023 en 2024. Indien de veldrit van Leuven in 2022, 2023 en 2024 een onderdeel is van die wedstrijdserie, dan blijft er een gratis livestream van de veldrit beschikbaar bij die Vlaamse krant.

Livestream GP Leuven bij GCN?

De GP Leuven wordt ook per livestream uitgezonden door het GCN (Global Cycling Network). Deze livestream van de GP Leuven is te vinden op hun GCN-app. Op hun livestream is om 13u45 de veldrit van de dames live te zien. Op die livestream is om 15u00 live de Stellacross van de heren te zien. Om hun livestream te kunnen bekijken dient u een betaald abonnement te hebben bij GCN. In tegenstelling tot de stream van VTM is dit dus niet een gratis livestream. In welke jaren zendt GCN deze cross uit via een stream? GCN heeft een verbintenis met Eurosport. Indien die sportzender de veldrit van Leuven in 2022, 2023 en 2024 live uitzendt, dan heeft ook GCN in deze periode in principe de uitzendrechten om een livestream te verzorgen.

Livestream cyclocross Leuven Sporza?

Vele jaren was de veldrit van Heverlee via een livestream bij Sporza te volgen. Dit was een gratis livestream. Met ingang van het seizoen 2020-2021 is deze veldrit echter niet meer via een livestream bij hen te bekijken. Dit komt doordat deze Stellacross verhuisd is naar de wedstrijdreeks 'Ethias Crossen'. Daarvan heeft Sporza niet de uitzendrechten (live tv en livestream). Indien de wedstrijd ooit echter weer overstapt naar een andere wedstrijdserie, dan bestaat de kans dat Sporza deze cross wel weer live gaat uitzenden op tv en livestream.

Livestream veldrit Leuven 2022 en volgende edities bij Discovery+

Met ingang van 2022 is deze Stellacross in Nederland ook via een livestream van Discovery+ te bekijken. Dit geldt normaal gesproken ook voor de Cyclocross Leuven 2023, 2024 en 2025. Zo'n livestream is wel geo-restriced en in veel landen buiten Nederland niet te bekijken. Ook is de livestream alleen beschikbaar voor abonnees van deze dienst; het is dus niet een gratis stream.

Livestream via Ziggo Sport Go App van de Cyclocross Leuven?

Voor Nederlanders was er in 2019 een livestream van deze cross te vinden op de Ziggo Sport Totaal Go App. Die livestream van Ziggo Sport Totaal was automatisch beschikbaar voor abonnees van deze app. In 2022 is er echter geen livestream van die cross op deze app beschikbaar. Ziggo Sport Totaal heeft in 2022 namelijk niet de uitzendrechten (tv en livestream) van deze cyclocross. Ziggo Sport heeft haar interesse in het uitzenden van veldrijden (live op tv en livestream) helaas duidelijk verloren.

Lees verder

© 2015 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kasteelcross Zonnebeke live op tv en livestreamKasteelcross Zonnebeke live op tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Zonnebeke wordt jaarlijks de Kasteelcross verreden. Deze veldrit is live te zien op tv. Ook wo…
Veldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamDe Cyclocross van Herentals wordt jaarlijks georganiseerd. De eerste editie was in 2020. Deze veldrit is een onderdeel v…
Brussels Universities Cyclocross, live op tv en livestreamBrussels Universities Cyclocross, live op tv en livestreamIn de Belgische hoofdstad Brussel wordt jaarlijks de Brussels Universities Cyclocross verreden. De cross is een onderdee…
Veldrit: Noordzeecross Middelkerke, live tv en livestreamVeldrit: Noordzeecross Middelkerke, live tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Middelkerke wordt jaarlijks de Noordzeecross verreden. Dit is de slotwedstrijd van de Telenet…

Veldrit Baal: GP Sven Nys live op tv en livestreamVeldrit Baal: GP Sven Nys live op tv en livestreamOp 1 januari wordt traditioneel de Grote Prijs Sven Nys verreden. Het parcours van deze veldrit bevindt zich in Baal, op…
Veldrit: Ethias Cross Bredene live op tv en livestreamVeldrit: Ethias Cross Bredene live op tv en livestreamJaarlijks wordt in Bredene (België) de ‘Ethias Cross Bredene - Ereprijs Paul Herygers' gehouden. Dit is een internationa…
Bronnen en referenties
  • http://www.sport.be/cyclocrossclassics/1516/leuven/nl/programma/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Heverlee
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Cyclocross_Leuven
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Cyclocross_Tervuren
  • http://www.sport.be/cyclocrossclassics/1516/nl/
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 16-12-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.