NK veldrijden, live op tv en livestream

NK veldrijden, live op tv en livestream De Nederlandse kampioenschappen veldrijden worden jaarlijks in januari verreden. Dit Nederlands kampioenschap veldrijden is live te bekijken op tv. Ook is het Nederlands kampioenschap veldrijden online via een livestream te volgen. Hoe is de geschiedenis van het nationaal kampioenschap cyclocross in Nederland verlopen?

Historie NK veldrijden

In landen als Frankrijk, België en Zwitserland heeft het veldrijden een lange historie. Dat is in Nederland niet het geval. In Frankrijk werd bijvoorbeeld in 1902 het eerste nationale kampioenschap veldrijden gehouden. In 1910 vond in Tervuren het eerste Belgische kampioenschap cyclocross plaats. Het eerste Zwitserse kampioenschap cyclocross werd in 1912 gehouden. Pas ruim een halve eeuw later, in januari 1963, werd in Elsloo het eerste Nederlandse kampioenschap veldrijden georganiseerd. Dat eerste NK werd gewonnen door Huub Harings. Hij zou in totaal vijf keer het NK veldrijden bij de elite winnen.

Populariteit

In de loop van de jaren zeventig werd veldrijden een wat populairdere sport in Nederland. Rond 1980 beleefde deze sport pas zijn grote doorbraak in Nederland. Dit was grotendeels te danken aan de internationale successen van Hennie Stamsnijder. Dat het veldrijden in de jaren tachtig en negentig veelvuldig op de Nederlandse tv te zien bleef, was echter ook deels te danken aan de inspanningen van NOS-journalist Jean Nelissen. Het veldrijden is in Nederland altijd tamelijk populair gebleven, terwijl in veel traditionele veldritlanden, waar het veldrijden veel eerder reeds een populaire sport was (Frankrijk, Zwitserland en Italië) vanaf de jaren negentig het veldrijden steeds minder aandacht kreeg van pers, renners, supporters en sponsoren, mede door de opkomst van de mountainbikesport.

Damesveldrijden

Het NK veldrijden voor dames bestaat pas sinds eind jaren tachtig. In 1987 werd in Oldenzaal het eerste officieuze NK cyclocross voor dames gehouden. Een jaar later vond in Hulsberg het eerste officiële NK voor dames plaats. Daarmee was Nederland echter toch nog heel wat progressiever dan België, waar pas in 2001 het eerste officiële nationale kampioenschap veldrijden werd verreden.

Erelijst NK veldrijden

Hoe ziet de erelijst van dit veldritkampioenschap eruit, voorafgaand aan het NK veldrijden 2022? Daphny van den Brand is de renster die de meeste titels heeft gewonnen bij de Nederlandse kampioenschappen veldrijden voor dames elite. Zij pakte elf keer de Nederlandse kampioenstrui. Marianne Vos won het NK veldrijden bij de dames vijf keer. Natascha den Ouden werd vier keer Nederlands kampioene cyclocross. Bij het NK cyclocross voor heren elite (profs) heeft Hennie Stamsnijder de meeste titels behaald. Hij won negen keer de kampioenstrui. Dat is net één keer meer dan Richard Groenendaal. Lars Boom, Adrie van der Poel en Mathieu van der Poel wonnen het NK zes keer. Van Mathieu van der Poel wordt verwacht dat hij in 2022 en daaropvolgende jaren nog heel wat titels extra zal behalen.

Datum: Nationale kampioenschappen veldrijden

In het eerste weekend na 1 januari wordt in veel andere landen het nationaal kampioenschap cyclocross verreden. Het NK veldrijden 2022 wordt bijvoorbeeld op 9 januari 2022 gehouden. In 2023 wordt het gehouden op zondag 8 januari 2023. In 2024 wordt het gehouden op 7 januari 2024. In dat weekend in januari wordt bijvoorbeeld ook het Belgisch kampioenschap verreden. Dat BK veldrijden wordt live op tv en online via de livestream uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). In de meeste landen wordt de wedstrijd van de heren elite op zondag verreden. Dat geldt echter niet voor het kampioenschap van Tsjechië. Daar wordt de wedstrijd van de heren elite (profs) vaak reeds op zaterdag verreden en het is op die middag ook live te zien op de Tsjechische tv (CT Sport). Op de maandag na de nationale kampioenschappen wordt traditioneel in Vlaanderen de Cyclocross Otegem verreden. Hieraan doen veel wereldtoppers mee. (In 2022 gaat deze cross vanwege het coronavirus niet door.) Deze 'herkansingswedstrijd' is voor renners die een tegenvallend nationaal kampioenschap reden, de eerste kans om 'revanche' te halen. De Cyclocross Otegem wordt ook op tv en online via een livestream uitgezonden.

Startlijst: deelnemers NK veldrijden

Welke wielrenners doen mee aan het NK veldrijden? Doorgaans staan Nederlandse veldrittoppers in principe op de deelnemerslijst van het NK veldrijden (behalve wanneer zij door ziekte of blessureleed verhinderd zijn). Dat geldt vaak dus ook voor wielrenners en wielrensters die zich naast het veldrijden ook veel op het wegwielrennen richten.

NK veldrijden live op tv: welke zender?

Historie: soms live, vaak niet

In de loop der jaren is het Nederlands kampioenschap vele malen vaker niet dan wel live op televisie te zien geweest. Welke voorgaand edities waren live op tv te zien? In 2017 en 2018 was het NK veldrijden live op tv (en online via een livestream) te volgen bij Ziggo Sport Totaal. Aangezien men bij Ziggo Sport Totaal zich sindsdien meer op live-uitzendingen van wielrennen en veldrijden is gaan richten, leek het logisch dat men het contract voor de live-uitzendingen (tv en livestream) van het NK veldrijden zou verlengen en dit kampioenschap ook in 2019 live uit zou zenden. Uiteindelijk is dit helaas toch niet het geval. Het NK cyclocross was dat jaar dus niet live op tv te zien. De uitzendrechten (live tv en livestream) van het NK veldrijden waren dat jaar in handen van de NPO (NOS Studio Sport). Bij de NOS zond men dit NK niet live uit, mede omdat men zich in dat weekend volledig focuste op live-uitzendingen van het EK schaatsen (allround en sprint). Men zond bij NOS Studio Sport van het NK veldrijden toen alleen samenvattingen uit op tv. Enige tijd was er de hoop dat Omroep Brabant zou besluiten om dat jaar het NK veldrijden live op tv uit te zenden. In het verleden gebeurde het vaker dat zij topveldritten live uitzonden (tv en livestream) die in Nederland niet door de landelijke tv werden uitgezonden. Bij het NK cyclocross was het dat jaar dit echter niet het geval. Net als de NOS zenden zij alleen een samenvatting van dit NK op televisie uit; er wordt door hen dus ook geen live-uitzending geproduceerd. Helaas was dit nationaal kampioenschap dus, ondanks de grote bloei die het veldrijden in die jaren in Nederland beleefde, niet live op televisie te zien.

In 2018 werd het NK veldrijden behalve door Ziggo Sport Totaal, ook nog live op tv (en online per livestream) uitgezonden door Podium Tv. Dit is een kleine commerciële omroep die zich met name op Noord-Nederland richt en veel Noordelijke evenementen live op tv en online via een livestream uitzendt. Hun live-uitzendingen op tv en livestream waren qua kijkcijfers een groot succes in 2018. In 2019 zonden zij dit NK cyclocross logischerwijs helaas niet live uit, aangezien Huijbergen niet in hun regio ligt. In 2020 was het NK veldrijden bij hen ook niet live op televisie of via een livestream te volgen, aangezien ook Rucphen niet ligt in het deel van Nederland waar zij standaard op de kabel zitten. (Dit in tegenstelling tot het NK van 2018 dat in het Friese Surhuisterveen plaatsvond. Voorafgaand aan dat NK was er al een sterke band tussen het organisatiecomité te Surhuisterveen en Podium Tv. Deze zender zond namelijk ook al jarenlang de Centrumcross van Surhuisterveen live op tv en online via hun livestream uit.) Uiteindelijk kwam er, kort voor het NK van 2020, nog wel een mooie oplossing: het AD zond dit kampioenschap via een gratis livestream uit op hun site. Er was helaas echter geen live tv-uitzending bij die wedstrijd. In 2021 zou het kampioenschap live op tv en per livestream uitgezonden worden door de NOS, maar vanwege de coronacrisis ging dit uiteindelijk niet door.

Omroep Brabant: 2022

Anno 2022 zijn de uitzendrechten (live tv en livestream) in handen van de NOS. Aangezien zij vanwege de drukke sportkalender in januari 2022 geen live tv-uitzending kunnen garanderen van de wedstrijd in Rucphen, werken ze gelukkig samen met de regionale zender Omroep Brabant, die wel een live tv-uitzending van de dames- en herenwedstrijd bij het NK veldrijden 2022 garandeert. Ook bij de edities van 2023, 2024 en 2025 is er de hoop dat er mede door samenwerking met regionale omroepen toch meestal een live tv-uitzending of livestream tot stand kan komen.

Ook live op tv: BK veldrijden

In het tweede weekend van januari is weer het Belgisch kampioenschap veldrijden live op tv te bekijken. Dit wordt uitgezonden door Sporza (VRT). Bij hen is op zaterdag onder meer het BK voor dames elite live op tv te zien. Op de zondagmiddag onder meer het BK voor heren elite (profs) live op televisie te zien.

Livestream NK veldrijden

Gratis livestream NK veldrijden

Het NK veldrijden is via een gratis livestream te bekijken. Zowel de herenwedstrijd als de dameswedstrijd zijn op de livestream te zien. Met zo'n livestream is het NK veldrijden dus op een smartphone of computer te volgen. De officiële livestream van dit nationaal kampioenschap bevindt zich anno 2022 op de wedstrijddag op de site van de NOS in de rubriek Sport. (Die livestream van deze cyclocross is via die site overigens alleen in Nederland te bekijken.) Ook is de livestream van dit nationaal kampioenschap cyclocross via de NOS-app te bekijken.

Livestream NPO Start

Het veldritkampioenschap is ook via een livestream van NPO Start te bekijken. Op hun site en app kan men gratis middels een livestream naar de live tv-uitzending van de NPO kijken.

Livestream NK veldrijden op Go App (hele EU)

Het is ook mogelijk om het veldritkampioenschap met een livestream op de Go App (online tv) te volgen. Zo'n livestream van hen is in de hele EU te bekijken. Dit is een service van Ziggo waarmee hun klanten per livestream naar allerlei zenders, waaronder NPO1, kunnen kijken. Voor klanten van KPN is er de iTV-app waarmee zij per livestream naar tv kunnen kijken. Ook veel andere tv-providers bieden zo'n applicatie aan waarmee middels een livestream naar tv kan worden gekeken.

Voorgaande edities: NK soms wel, vaak niet via een livestream

In 2018 was net NK veldrijden via een livestream te bekijken op de Ziggo Sport Totaal Go App. Aangezien Ziggo Sport in 2019 de wedstrijden niet live uitzond op tv, produceerden zij helaas ook geen livestream van dit NK. In 2018 was er daarnaast een gratis livestream van het NK cyclocross beschikbaar van Podium Tv. Die Noord-Nederlandse commerciële zender zond in het daaropvolgende jaar echter het NK cyclocross niet live op tv uit en evenmin per livestream. De uitzendrechten van het NK cyclocross waren in handen van Omroep Brabant en NOS Studio Sport. Aangezien zij echter geen live-uitzending voor televisie produceerden (doch alleen samenvattingen), was er helaas bij hen ook geen livestream voorhanden. Door sommige mensen werd er nog verwacht dat er mogelijk een externe partij zou opstaan, die alsnog puur een livestream zou produceren, maar helaas is dat eveneens niet het geval. Helaas kon men dit kampioenschap dus in dat jaar niet alleen niet live op televisie volgen, er is ook niet een livestream waarmee men het live kan bekijken. Wie het Nationaal Kampioenschap cyclocross dat jaar live wilde volgen, moest daarvoor dus naar Huijbergen reizen, waar men wel gratis ter plekke live het NK kan bekijken. Het was voor de veldritwereld te hopen dat in 2020 het NK veldrijden wel weer (net als bijvoorbeeld in 2017 en 2018) per livestream en eventueel ook live op tv kon worden bekeken. Uiteindelijk is men erin geslaagd om inderdaad een livestream voor het NK veldrijden 2020 te realiseren. Die livestream werd verzorgd door de Persgroep (de uitgever van het AD). Het was erg mooi dat het veldritkampioenschap in 2021 door de NOS live zou worden uitgezonden op tv en via de stream - ware het niet dat juist in dat seizoen het kampioenschap vanwege corona niet doorging.

Livestream NK veldrijden bij FloBikes?

Is het mogelijk om het NK veldrijden via een livestream te bekijken bij FloBikes? Die Noord-Amerikaanse streamingdienst, waarop veel veldrijden en wegwielrennen per livestream te zien is, biedt helaas niet een stream uit van dit NK cyclocross 2022. FloBikes biedt anno 2022 ook niet een livestream van de overige nationale kampioenschappen die in januari worden gehouden.

Via een livestream van Sporza: BK

Voor veldritliefhebbers die in het tweede weekend van januari sowieso graag online via een livestream naar veldrijden willen kijken, is er nog wel het Belgisch kampioenschap veldrijden. Op beide dagen wordt dit kampioenschap live op tv en online via een livestream uitgezonden. Die livestream wordt door Sporza (VRT) geproduceerd. ODe officiële livestream van het kampioenschap in Kruibeke is gratis, deze stream is echter wel geo-restricted. Dit houdt in dit geval in dat men officieel deze gratis livestream van het kampioenschap alleen in België mag bekijken. (Sporza heeft namelijk officieel alleen de uitzendrechten voor de livestream in België.) In andere landen is de officiële livestream van hen bij dit veldritkampioenschap 'geo-blocked' (geblokkeerd).

Een legaal alternatief voor Nederlandse kijkers om dit kampioenschap toch per livestream te bekijken is de Go App (online tv). Hop het internet, via bijvoorbeeld een smartphone, laptop, tablet of andere computer naar televisiezenders kijken via een livestream. Deze livestream-dienst is een product van Ziggo. Hij is bedoeld als livestream-service voor klanten met digitale tv bij dat bedrijf. Via deze app kan men elke zender uit het standaard tv-pakket per livestream zien. Zo kan men dus ook via de livestream naar de zender VRT één kijken. Elke livestream op die Ziggo Go App mag men in de gehele EU bekijken. Zo kan men met die app dus ook per livestream in Nederland (of een ander EU-land) online naar de live tv-uitzendingen van het BK veldrijden kijken.

Lees verder

© 2015 - 2022 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamDe Cyclocross van Herentals wordt jaarlijks georganiseerd. De eerste editie was in 2020. Deze veldrit is een onderdeel v…
Veldrijden: EKZ Cross Tour via een livestreamVeldrijden: EKZ Cross Tour via een livestreamIn Zwitserland wordt elke winter een reeks mooi veldritten georganiseerd voor heren elite (profs) en dames elite. De naa…
Brussels Universities Cyclocross, live op tv en livestreamBrussels Universities Cyclocross, live op tv en livestreamIn de Belgische hoofdstad Brussel wordt jaarlijks de Brussels Universities Cyclocross verreden. De cross is een onderdee…
Veldrit: Noordzeecross Middelkerke, live tv en livestreamVeldrit: Noordzeecross Middelkerke, live tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Middelkerke wordt jaarlijks de Noordzeecross verreden. Dit is de slotwedstrijd van de Telenet…

EK voetbal 2016, wanneer was Nederland niet gekwalificeerd?EK voetbal 2016, wanneer was Nederland niet gekwalificeerd?Veel Nederlands kijken jaarlijks uit naar een mooie sportzomer. Zodra het WK of EK voetbal weer in aantocht is worden he…
EK voetbal 2021: België-Denemarken, live op tv en livestreamEK voetbal 2021: België-Denemarken, live op tv en livestreamOp donderdag 17 juni 2021 speelt België op het EK voetbal tegen Denemarken. De wedstrijd van de Rode Duivels tegen de De…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Avonturenpark_Hellendoorn
  • http://www.knwu.nl/veldrijden/wedstrijdkalender
  • http://www.nkveldrijden.nl/wedstrijdinformatie/programma-9-en-10-januari
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 21-12-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.