BK veldrijden live op tv en livestream

BK veldrijden live op tv en livestream De Belgische kampioenschappen veldrijden worden jaarlijks gehouden. Deze kampioenschappen worden live op tv uitgezonden. Ook is het BK veldrijden via een livestream te bekijken. Hoe is de geschiedenis van het BK veldrijden verlopen? Op welke zender is het BK veldrijden live te bekijken? Waar is een livestream van het BK veldrijden te vinden?

Historie BK veldrijden

Het Belgisch kampioenschap cyclocross kent een lange historie. De eerste editie werd in 1910 in Tervuren gehouden. Dat eerste BK veldrijden werd gewonnen door de pas 20-jarige Philippe Thys. Deze buitengewoon getalenteerde coureur zou later één van de grootste wegwielrenners uit de Belgische wielerhistorie worden. Hij won drie keer de Tour de France en daarnaast ook diverse klassiekers, waaronder Ronde van Lombardije en Parijs-Tours.

In de periode voor de Tweede Wereldoorlog was Maurice Seynaeve de succesvolste Belgische veldrijder. In de jaren dertig won hij vijf keer het Belgisch kampioenschap. Daarnaast won hij ook één keer (in 1936) het officieuze WK veldrijden (het Internationaal Veldritcriterium). Na de Tweede Wereldoorlog werd het Belgische veldrijden in eerste instantie beheerst door Georges Vandermeirsch, die vijf keer het Belgisch kampioenschap won.

Daarna kwamen veldritgrootheden op zoals Firminen van Kerrebroeck en Albert van Damme. Beiden wonnen zes keer het BK veldrijden. Rond 1970 heerste Eric de Vlaeminck, die vier keer het BK won. De jaren tachtig waren het tijdperk van Roland Liboton. In dit decennium slaagde deze 'moddergod' erin om tien keer het Belgisch kampioenschap te winnen. Hij is daarmee anno 2022 nog altijd de recordhouder. Aan het begin van de 21e eeuw was er de heerschappij van Sven Nys. Hij won het Belgisch kampioenschap 9 keer.

BK veldrijden dames

Pas in 2001, bij het BK in Mol, werd er voor het eerst een officieel Belgisch veldritkampioenschap voor vrouwen georganiseerd. De eerste kampioene was Kathleen Vermeiren. Hoe ziet anno 2022 de erelijst eruit? De recordhoudster qua aantal zeges bij het Belgisch kampioenschap voor de dames elite is Sanne Cant. Zij pakte in de periode voor 2022 maar liefst twaalf jaar op rij de Belgische titel. Drie rensters slaagden erin om het BK Cyclocross voor dames twee keer te winnen. Dit waren Anja Nobus, Hilde Quintens en Loes Sels.

Datum: nationale kampioenschappen veldrijden

Wat is doorgaans de datum van het BK cyclocross? Dit kampioenschap werd meestal in het eerste weekend na 1 januari gehouden. Dat is gewijzigd. het vindt nu in het tweede weekend na 1 januari plaats. In januari staan niet alleen in België, maar ook in heel veel andere landen de nationale kampioenschappen veldrijden op het programma. In Nederland wordt in hetzelfde weekend het Nederlands kampioenschap veldrijden verreden. Ook dat NK veldrijden is live te volgen.

Traditioneel staat op de maandag na de nationale kampioenschappen de 'grote herkansingswedstrijd' in Vlaanderen op het programma: de Cyclocross Otegem. Aan die cross (die ook live op tv en online per livestream wordt uitgezonden) doen veel Vlaamse en Nederlandse toppers mee. Voor hen is dat de eerste kans om na een teleurstellend nationaal kampioenschap revanche te nemen. In 2021 en 2022 kan die veldrit van Otegem vanwege het coronavirus niet doorgaan. In 2023 en 2024 staat de veldrit van Otegem wel weer op de kalender.

Deelnemers: startlijst

Welke deelnemers staan op de startlijst van het BK veldrijden bij de profs? Alle veldritprofs doen automatisch mee aan dit Belgisch kampioenschap veldrijden; renners die een proflicentie hebben hoeven zich niet te kwalificeren voor het Belgisch kampioenschap, zij hebben automatisch startrecht. De start van de profwedstrijd is op zondagmiddag is doorgaans tegelijk met de start van de heren elite zonder contract (de niet-profs). Hoewel beide categorieën dus tegelijk van start gaan en het dus één wedstrijd lijkt, wordt er wel van beide categorieën een aparte uitslag opgemaakt.

Corona

Het BK cyclocross 2022 werd verreden in Middelkerke. Dit is de plaats waar gewoonlijk jaarlijks de Noordzeecross (Superprestige Cyclocross) wordt verreden. Vanwege het coronavirus was het BK veldrijden in 2022 slechts een beperkt evenement. In 2023 wordt er wel weer een 'gewoon' kampioenschap gehouden. In 2023 wordt het veldritkampioenschap van België gehouden in Lokeren. Dat kampioenschap van 2023 vindt plaats op de locatie waar gewoonlijk de Ethias Cross Lokeren wordt gehouden. In 2024 wordt het veldritkampioenschap wederom in Meulebeke verreden. Die toewijzingen voor Meulebeke in 2024 is deels als een troost bedoeld voor de organisatie in Meulebeke, omdat zij in 2021 vanwege de coronacrisis niet een volledig evenement kunnen organiseren.

Live op tv, welke zender? Sporza

Het BK veldrijden live op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). Hun belangrijkst uitzendingen vinden plaats op de Vlaamse zender VRT één. Mogelijke wijken zij voor enkele live-uitzendingen van het BK uit naar de zender Canvas. Sedert enkele jaren zendt Sporza in principe alle wedstrijden van het BK uit, die verreden worden. Dat zal ook in 2022, 2023 en 2024 in principe zo zijn. In het verre verleden was het Belgisch kampioenschap jarenlang één van de topcrossen die niet bij de VRT, maar door het commerciële VTM werd uitgezonden. Die live-uitzendrechten zijn echter al weer vele jaren in handen van de publieke omroep VRT (Sporza).

Livestream BK veldrijden

Livestream Sporza (VRT)

Er wordt een livestream van dit BK cyclocross verzorgd door Sporza (VRT). Met zo'n livestream kan men het Belgisch kampioenschap veldrijden dus op een smartphone of computer bekijken. Via de livestream zendt men bij het BK veldrijden dezelfde wedstrijden live uit als op tv.

Sporza: gratis livestream doch geo-restricted

De livestream bevindt zich op die dagen op de site van Sporza. Men kan deze livestream van het BK dan onder meer vinden via het menu 'nu live'. Ook kan men de livestream van dit BK veldrijden via de rubriek 'wielrennen'. Het is een gratis livestream. De livestream van dit BK veldrijden is echter wel geo-restricted. Dit houdt in dat deze officiële gratis livestream van dit BK alleen in België te zien is. In andere landen is deze gratis livestream van het Belgisch kampioenschap cyclocross geblokkeerd. Verder kan men de livestream van dit BK cyclocross ook vinden op de gratis Sporza App. Met die applicatie is het wel mogelijk om de gratis livestream in andere EU-landen te gebruiken, maar alleen indien de applicatie oorspronkelijk in België is gedownload. Ook die gratis livestream op de applicatie is officieel alleen voor Belgische kijkers bedoeld.

Alternatief: livestream Go App

Nederlandse kijkers kunnen dit BK veldrijden online bekijken via de Go App (online tv). Dit is een geheel legaal alternatief. Hiermee kan men live online (dus per livestream) naar tv kijken. Het is een product van Ziggo. Men kan elke livestream op deze app in de gehele EU aanschouwen. (Ook in diverse landen buiten de EU kan men live via deze app per livestream tv kijken, waaronder Noorwegen en IJsland.) Deze livestream-dienst is te gebruiken door iedereen met een abonnement op digitale tv bij Ziggo. Hiermee kunnen Ziggo-klanten dus ook in Nederland online live naar Sporza kijken en zo alsnog per livestream het Belgisch kampioenschap veldrijden aanschouwen.

Livestream iTV-app

Het is ook mogelijk om dit Belgisch kampioenschap cyclocross te bekijken via een livestream op de iTV-app. Dit is een dienst van KPN, die vergelijkbaar is met de Go App van Ziggo. Iedereen die een abonnement heeft op interactieve tv bij KPN kan met deze app per livestream naar televisie kijken. Men kan op die applicatie dezelfde zenders live online per livestream ontvangen, als men thuis op tv kan bekijken. De zender VRT één zit in het standaardpakket van KPN en kan men dus automatisch per livestream op de applicatie bekijken. Zo kan men bijvoorbeeld per livestream naar dit veldritkampioenschap kijken. Elke livestream op de iTV-app (en dus ook deze stream van Sporza bij dit veldritkampioenschap) kan men live in de hele EU bekijken.

Livestream BK veldrijden via NLziet? Neen

Is er ook een livestream van dit Belgische kampioenschap cyclocross te vinden op de NLziet-app? Neen, op die populaire tv-app kunt u niet per livestream naar de VRT (Sporza) kijken. Logischerwijs kunt u daarop dus geen livestream van dit veldritkampioenschap vinden.

Livestream FloBikes? Neen

Kan men het BK veldrijden via een livestream bekijken bij FloBikes? Neen, in tegenstelling tot veel andere topveldritten, is dit veldritkampioenschap niet via een livestream bij FloBikes te bekijken. Ook de meeste andere nationale kampioenschappen cyclocross zijn niet per livestream op die applicatie te bekijken.

Lees verder

© 2015 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veldrijden: EKZ Cross Tour via een livestreamVeldrijden: EKZ Cross Tour via een livestreamIn Zwitserland wordt elke winter een reeks mooi veldritten georganiseerd voor heren elite (profs) en dames elite. De naa…
Brussels Universities Cyclocross, live op tv en livestreamBrussels Universities Cyclocross, live op tv en livestreamIn de Belgische hoofdstad Brussel wordt jaarlijks de Brussels Universities Cyclocross verreden. De cross is een onderdee…
Veldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamDe Cyclocross van Herentals wordt jaarlijks georganiseerd. De eerste editie was in 2020. Deze veldrit is een onderdeel v…
Veldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamIn Kortrijk wordt jaarlijks de Caps Urban Cross verreden. Deze West-Vlaamse veldrit is een onderdeel van de X2O Trofee V…

EK voetbal 2016, wanneer was Nederland niet gekwalificeerd?EK voetbal 2016, wanneer was Nederland niet gekwalificeerd?Veel Nederlands kijken jaarlijks uit naar een mooie sportzomer. Zodra het WK of EK voetbal weer in aantocht is worden he…
EK voetbal 2021: België-Denemarken, live op tv en livestreamEK voetbal 2021: België-Denemarken, live op tv en livestreamOp donderdag 17 juni 2021 speelt België op het EK voetbal tegen Denemarken. De wedstrijd van de Rode Duivels tegen de De…
Bronnen en referenties
  • http://www.lille.be/product.aspx?id=116
  • http://www.bk2016.be/renners/parcours
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Belgische_kampioenschappen_veldrijden
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 07-01-2024
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.