WK veldrijden live op tv en livestream

WK veldrijden live op tv en livestream De wereldkampioenschappen veldrijden worden jaarlijks georganiseerd. Het WK veldrijden wordt door diverse omroepen live op tv uitgezonden. Ook is het mondiale veldritkampioenschap online via een livestream te bekijken. Hoe is de geschiedenis van het WK veldrijden verlopen? Op welke zenders is het WK cyclocross in België en Nederland te bekijken? Waar is een livestream van het WK veldrijden te vinden?

Geschiedenis van het WK veldrijden

Officieus WK veldrijden (1920-1949)

Sinds 1924 bestond er een officieus WK veldrijden. Deze wedstrijd werd jaarlijks in de omgeving van Parijs verreden. Dit officieuze WK droeg oorspronkelijk de naam: 'Le Critérium International De Cross-Country Cyclo-Pédestre'. Het werd later vaak het 'Critérium International de Cyclo-cross' genoemd. In Vlaanderen en Nederland noemde men deze wedstrijd ‘het Internationaal Veldritcriterium’. Het was geen toeval dat dit officieuze WK jaarlijks in Frankrijk werd gehouden. Frankrijk was in de eerste helft van de 20e eeuw veruit het belangrijkste veldritland. Van de 20 officieuze WK's die werden verreden in de periode 1924-1949, werden er maar liefst 15 door een Franse renner gewonnen. Vier keer pakte een Belg de zege. Eén keer won een Luxemburger het officieuze WK cyclocross: in 1935 zegevierde Josy Mersch.

De recordhouder qua aantal zeges in het Internationaal Veldritcriterium was de Fransman Robert Oubron. Hij won deze wedstrijd vier keer: 1937, 1938, 1941 en 1942. De eerste Belg die deze wedstrijd won was Henri Moerenhout in 1925. In 1933 won Sylvère Maes deze cross. Deze Belg zou later uitgroeien tot één van de beste wegwielrenners van zijn generatie. Hij won onder meer twee keer het eindklassement van de Tour de France en één keer Parijs-Roubaix en. De Belg Maurice Seynaeve won het officieuze wereldkampioenschap veldrijden twee keer: in 1934 en in 1936.

Officieel WK veldrijden (sinds 1950)

In 1950 werd er door de UCI voor het eerst een officieel WK veldrijden gehouden. De winnaar was dat jaar de fameuze Fransman Jean Robic, die vooral bekend was geworden als de eindwinnaar van de Tour de France van 1947. Robic had overigens in 1947 ook al het officieuze WK veldrijden (Internationaal Veldritcriterium) gewonnen. In de eerste jaren van het officiële WK veldrijden heerste Frankrijk nog in de veldritsport, maar later werd België het land dat de veldritwereld beheerste. Hoe ziet voorafgaand aan het WK veldrijden 2022 de erelijst van het mondiale veldritkampioenschap eruit? Van de 72 officiële WK's Cyclocross (voor heren elite) die verreden zijn, werden er 30 door Belgen gewonnen, 10 door Fransen, 9 door Nederlanders en 7 door Zwitsers. Duitsland en Italië pakten 6 wereldtitels. Vier keer werd het WK cyclocross bij de heren elite (profs) door een Tsjech gewonnen.

De recordhouder (anno 2022) qua aantal wereldtitels veldrijden bij de heren elite (profs) is Eric de Vlaeminck. Deze Belg won zeven keer de regenboogtrui. Drie renners wonnen vijf keer de wereldtitel: de Fransman Durfraisse, de Italiaan Longo en de Zwitser Zweifel. De Belg Roland Liboton pakte vier keer de regenboogtrui bij de profs. Dat geldt anno 2022 ook voor Mathieu van der Poel. Recente winnaars van het WK veldrijden voor heren elite zijn Sven Nys (2013 en 2005), Zdenek Stybar (2010, 2011 en 2014), Niels Albert (2009 en 2012), Mathieu van der Poel (2015, 2019, 2020 en 2021) en Wout van Aert (2016, 2017 en 2018).

WK veldrijden voor dames

Pas sinds 2000 bestaat er een officieel WK veldrijden voor dames. Hoe ziet erelijst eruit van dit dameskampioenschap, voorafgaand aan het WK veldrijden 2022? De Duitse Hanka Kupfernagel won in 2000 de eerste regenboogtrui in het damesveldrijden. Recordhouder qua aantal zeges op het WK veldrijden voor vrouwen is Marianne Vos. Zeven keer won zij goud op dit WK veldrijden. Ze pakte in 2006 haar eerste veldritwereldtitel. Vervolgens won ze in de periode 2009-2014 zes keer op rij de regenboogtrui in het veldrijden. Andere Nederlandse dames die erin slaagden om het WK veldrijden te winnen waren Daphny van den Brand (2003), Talitha de Jong (2016), Ceylin del Carmen Alvarado (2020) en Lucinda Brand (2021). De Belgische Sanne Cant won het WK veldrijden bij de dames in 2017, 2018 en 2019.

Locatie en datum

Het mondiale kampioenschap cyclocross wordt jaarlijks op een andere locatie verreden. Het WK veldrijden 2022 vindt bijvoorbeeld plaats in Fayetteville Verenigde Staten.. Het WK cyclocross 2023 wordt in Hoogerheide gehouden. Het WK 2024 vindt plaats in Tabor. In 2025 worden de wereldkampioenschappen veldrijden in Liévin (Frankrijk) georganiseerd. In 2026 vindt het plaats in Perkpolder (Nederland). In 2027 is Oostende de locatie van het mondiale veldritkampioenschap.

De datum van het mondiale veldritkampioenschap is doorgaans het vijfde volledige weekend van het jaar. In 2022 is dat bijvoorbeeld zaterdag 29 januari 2022 en zondag 30 januari 2022. Bij het WK veldrijden 2023 is het 4 februari en 5 februari 2023. In 2024 is het 3 en 4 februari 2024. In 2025 is het 1 en 2 februari 2025.

Programma WK veldrijden

Het programma van de wereldkampioenschappen cyclocross bestaat anno 2022 uit zeven onderdelen. Het oudste onderdeel is de wedstrijd voor heren elite (profs), die bestaat sinds 1950. Van 1967 tot en met 1993 bestond er een aparte wereldtitel voor amateurs. Sinds 1979 bestaat er een wereldtitel voor heren junioren. Sinds 1996 is er een regenboogtrui voor heren beloften (U23). Sinds 2000 is er een wereldtitel voor dames elite. Met ingang van 2016 bestaat er een regenboogtrui voor dames beloften (U23). Sinds 2020 kunnen ook junior-dames een regenboogtrui winnen. Sinds het WK veldrijden 2022 bestaat er een kampioenschap voor mixed team relay.

Extra onderdeel sinds WK veldrijden: Mixed Team Relay

Met ingang van 2022 is dus de Team Relay ook in het veld geïntroduceerd. Deze heeft echter wel andere regels dan de Team Relay in het wegwielrennen. Elk land mag meedoen met een team van zes renners: drie dames en drie heren. Zowel bij de heren als de dames mag er maar één elite-coureur (van 23 jaar of ouder) meedoen. De overigen moeten uit de jongerencategorieën komen. Anders dan op de weg rijdt men deze Mixed Relay in het veld niet in de vorm van een soort ploegentijdrit; de zes deelnemers per land rijden in estafettevorm allen een tijdrit van één ronde over het parcours. De editie van 2022 is overigens een test-event. Er is daarbij alleen een officieuze titel op de Team Relay te verdienen.

WK veldrijden live op tv, welke zender? Sporza, NOS en Eurosport

WK veldrijden live op tv bij Sporza

Op welke zender zijn de wedstrijden van dit WK veldrijden live te zien? De Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) zendt alle wedstrijden van het WK veldrijden live op tv uit. De hoofdwedstrijden zijn op de zender VRT één te zien. Andere wedstrijden zijn soms live op Canvas en soms op VRT één te zien. Men houdt daarbij rekening met de overige programmering van de VRT. Zo is het journaal op de zender VRT één doorgaans heilig. Als er op dat moment een cyclocross wordt verreden, wordt die zeker niet live uitgezonden op de zender VRT één, maar op Canvas (of eventueel op Ketnet). Niet alleen bij het WK veldrijden, maar ook bij andere live-uitzendingen van wielerwedstrijden gebruikt de VRT dit systeem.

WK veldrijden live op tv bij de NOS

Het Nederlandse NOS Studio Sport zendt het wereldkampioenschap veldrijden deels live op tv uit. Bij hen zijn doorgaans alleen de wedstrijd van de heren elite (profs) en de dames elite live op tv (en online op een livestream) te bekijken. Dit is een vast systeem bij de NOS: bij bijna alle sporten zenden zij alleen de kampioenschappen van de elite live uit en niet de jongerencategorieën. Niet alleen bij het WK van 2022, maar ook bij het WK veldrijden 2023, 2024 en de daaropvolgende kampioenschappen zullen zij normaal gesproken alleen de wedstrijden van de elite live uitzenden.

Live op tv bij Eurosport

Eurosport heeft ook de live-uitzendrechten (live tv en livestream) voor dit wereldkampioenschap veldrijden. Net al de NOS zenden zij doorgaans alleen de wedstrijden van de dames elite en de heren elite live uit op tv. De overige kampioenschappen die op het programma staan bij dit WK veldrijden, zijn bij hen dikwijls overigens wel op een livestream te bekijken.

Livestream WK veldrijden

Livestream WK veldrijden bij Sporza

Het wereldkampioenschap veldrijden is online te volgen via een livestream van Sporza (VRT). Met zo'n livestream kan men online (op een computer of smartphone) naar het WK veldrijden kijken. De livestream van Sporza is een gratis stream. De gratis livestream bevindt zich op de website van Sporza onder meer in de rubriek Nu Sport. Deze gratis livestream van Sporza is echter officieel alleen beschikbaar in België. Voor andere landen is deze livestream van het WK veldrijden geo-blocked (geblokkeerd).

Livestream WK veldrijden bij Eurosport

Daarnaast is er ook een livestream van het WK cyclocross van Eurosport. Bij hen zijn via de livestream alle wedstrijden van dit wereldkampioenschap veldrijden live te zien via de stream. Dat is opvallend, aangezien zij op tv doorgaans alleen de heren elite en dames elite live uitzenden. Hun officiële livestream van dit WK cyclocross bevindt zich op de Eurosport Player. Die livestream van het mondiale veldritkampioenschap is alleen te bekijken voor betalende abonnees op die app.

Livestream WK veldrijden bij de NPO

Er wordt ook een gratis livestream beschikbaar gesteld door de NOS Studio Sport. Op hun livestream zijn alleen de wedstrijden van de dames elite en heren elite bij dit WK veldrijden live te zien. Deze livestream bevindt zich op de wedstrijddagen op de website van de NOS. Ook kan men deze gratis livestream bekijken via de NOS-app. De livestream van het WK veldrijden op de website van de NOS is echter wel geo-restricted. In de praktijk mag men deze livestream van het WK veldrijden alleen in Nederland bekijken. Vanuit andere landen is deze gratis livestream van het mondiale veldritkampioenschap op hun site 'geo-blocked' (geblokkeerd). (Dat geldt overigens in mindere mate ook voor de livestream op de NOS-app. Die livestream is niet alleen in Nederland te bekijken, maar ook in andere EU-landen. In de meeste overige landen is echter ook deze livestream geo-blocked.) Net als op tv zendt de NPO ook via hun gratis livestream alleen de elite-wedstrijden (heren en dames) live uit, de jongerencategorieën zijn niet bij hen via de stream te zien.

Go App: WK veldrijden online kijken (livestream en terugkijken)

Het WK veldrijden is ook per livestream te zien op de Go App (online tv). Hiermee kan men live per stream naar de uitzendingen van onder meer Sporza, de NOS en Eurosport kijken. Elke livestream op deze Go App is beschikbaar in de gehele EU. (Buiten de EU is deze livestream-dienst wel geo-blocked.) Een groot voordeel hiervan is dus dat Nederlandse veldritliefhebbers geheel legaal via deze livestream ook de uitzendingen van Sporza bij dit WK veldrijden kunnen bekijken. Bij Sporza zendt men immers, in tegenstelling tot de NOS, wel alle wedstrijden van het programma van dit WK cyclocross live uit. Via de Go App kan men niet alleen via een livestream naar dit WK veldrijden kijken, men kan ook de stream van elke uitzending terugkijken.

Livestream WK veldrijden via iTV-app

Het is ook mogelijk om dit wereldkampioenschap veldrijden te bekijken via een livestream op de iTV-app. Met die app kunnen klanten van KPN per livestream naar tv-zenders kijken. Deze app is geschikt voor tablets en smartphones. Tot de tv-zenders die men op die app per livestream kan bekijken, behoren de zenders van Sporza (VRT één en Canvas), NPO (Nederland) en Eurosport1, waarop het veldrijden live te zien is. Met name Sporza is in dit geval natuurlijk heel interessant, aangezien men op hun zenders alle wedstrijden van dit wereldkampioenschap cyclocross live op tv kan bekijken en KPN-klanten ze via die app dus ook allemaal via een stream kunnen bekijken.

Livestream WK veldrijden via Interactieve Tv

Klanten van de KPN kunnen ook de wereldkampioenschappen veldrijden bekijken via een livestream op de site van Interactieve Tv, indien men daar een abonnement voor heeft. Die site is bedoeld voor mensen die hun livestream op een desktop computer of laptop willen bekijken. (Dit in tegenstelling tot de hierboven genoemde iTV-app, die vooral bedoeld is voor mensen die hun livestream op een smartphone willen bekijken.) Elke livestream op de KPN-site van Interactieve Tv is in de hele EU te bekijken.

Livestream WK veldrijden via NLziet?

Is het ook mogelijk om de wereldkampioenschappen veldrijden via een livestream op de NLziet-app te kijken? Ja, men kan met die app de livestream bekijken van de tv-uitzendingen van de NPO. (Men dient wel een abonnement op die app te hebben om zo'n livestream te kunnen ontvangen. Zo'n livestream is voor abonnees in de hele EU te bekijken.) Met die app kan men dus de wereldkampioenschappen veldrijden van de dames elite en de heren elite bekijken. De overige wereldkampioenschappen veldrijden worden niet live door de NPO uitgezonden en zijn dus niet per livestream op die applicatie te bekijken. De live-uitzendingen van Eurosport en Sporza zijn niet per livestream op die app te ontvangen.

Livestream WK veldrijden via NPO Start?

Het is ook mogelijk om de mondiale kampioenschappen veldrijden deels te bekijken via een livestream van NPO Start. Op die site (en de bijbehorende app) kan men geheel gratis met een livestream naar de live tv-uitzendingen van NOS Studio Sport op Nederland 1 (NPO1) kijken. Via die app kan men dus alleen via de livestream de wedstrijden van de heren elite en dames elite bekijken. De overige wedstrijden zijn niet via de livestream (of tv) te zien bij de NPO. Elke livestream van de gratis versie van NPO Start is overigens officieel alleen in Nederland te bekijken. Vanuit andere landen is die gratis livestream van NPO1 op de site 'geo-blocked' (geblokkeerd). Wie echter de app gebruikt, kan de livestream wel in overige EU-landen gebruiken.

Livestream WK veldrijden bij de UCI (geo-restricted)

Er is onder meer ook een internationale livestream (Engelstalig) van de World Championships Cyclocross beschikbaar op het YouTube-channel van de mondiale wielerbond UCI. Dit is een gratis livestream. Op deze livestream zijn alle wedstrijden van dit WK veldrijden te zien. Deze specifieke livestream van het mondiale kampioenschap veldrijden is anno 2022 officieel echter alleen maar beschikbaar in landen waar geen omroep de uitzendrechten van deze cross heeft. Ook bij de edities van 2023, 2024 en 2025 en de daaropvolgende jaren zal dat het geval zijn. Deze gratis livestream is dus niet bedoeld voor bijvoorbeeld Nederland en België. In Nederland en België is deze livestream 'geo-blocked'.

Livestream WK veldrijden via FloBikes

Het Noord-Amerikaanse bedrijf FloBikes biedt ook veel uitzendingen van veldritten per livestream aan. Daaronder is ook een livestream van het WK veldrijden. Deze livestream is echter alleen beschikbaar in Canada (voor andere landen is de stream geo-blocked). Daarnaast dient men ook nog eens een abonnement op die dienst te hebben om naar de livestream van hen bij dit WK veldrijden te mogen kijken. FloBikes is voor de livestream-kijkers in de lage landen bij dit wereldkampioenschap veldrijden dus geen optie. FloBikes is een onderdeel van 'FloSports', een platform waar men live online per livestream naar allerlei sportevenementen kan kijken. Men richt zich anno 2022 met deze streams echter vooral op Noord-Amerika; dikwijls is een livestream voor Nederland en/of België geo-blocked (geblokkeerd). Vooral vanuit België kan men erg vaak niet naar de livestream van hun veldritten kijken. In Nederland kan men daarentegen op hun livestream wel onder meer de Ethias Crossen en de Superprestige Cyclocross live online bekijken.

Livestream WK veldrijden bij Discovery+

Met ingang van 2022 is dit kampioenschap cyclocross in Nederland ook per livestream bij Discovery+ te bekijken. Dit geldt in principe ook voor de livestream bij de edities van 2023 en 2024 bij dit mondiale kampioenschap. Om die livestream te kunnen bekijken, dient u wel een Nederlandse abonnement op die app te hebben. Sinds de zomer van 2021 werkt Eurosport qua livestream-uitzendrechten zeer intensief met die app samen. De livestream op de Disney+ App is dus ook de live-uitzending van Eurosport.

Livestream WK veldrijden bij GCN

Er wordt ook een livestream van dit mondiale veldritkampioenschap uitgezonden door GCN. Zij werken eveneens samen met Eurosport en zo lang die sportomroep het WK veldrijden 2022 en de editie van 2023, 2024 en 2025 nog live uitzendt op tv en via de livestream, blijft normaal gesproken ook GCN een livestream aanbieden. Hun livestream is echter wel alleen voor abonnees te bekijken en is niet in elk land beschikbaar.

Lees verder

© 2015 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wielrennen bij Sporza via een livestream bekijkenWielrennen bij Sporza via een livestream bekijkenDe Vlaamse publieke omroep zendt veel wielerwedstrijden live uit op tv. Dat geldt zowel voor wegwielerwedstrijden als vo…
Veldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamIn Dendermonde wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. De wedstrijd is een onderdeel van de UCI Wereldbeker Veldrijde…
Veldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamIn Kortrijk wordt jaarlijks de Caps Urban Cross verreden. Deze West-Vlaamse veldrit is een onderdeel van de X2O Trofee V…
EK wielrennen live op tv en livestreamEK wielrennen live op tv en livestreamDe Europese kampioenschappen wegwielrennen worden jaarlijks verreden. Het EK wielrennen wordt deels live op televisie ui…

Veldrit Zolder live op tv en livestreamVeldrit Zolder live op tv en livestreamDe veldrit van Heusden-Zolder (België) wordt jaarlijks in de kerstperiode verreden. Het parcours van deze veldrit bevind…
BDO WK darts 2020 (ex-Lakeside), live op tv en livestreamBDO WK darts 2020 (ex-Lakeside), live op tv en livestreamDe 42e editie van het BDO World Professional Darts Championship begint op zaterdag 4 januari 2020. De finale van dit toe…
Bronnen en referenties
  • http://www.wk2016.be/programma/
  • https://fr.wikipedia.org/wiki/Crit%C3%A9rium_international_de_cyclo-cross
  • http://www.wielerflits.nl/nieuws/124905/boom-denkt-na-over-wk-veldrijden.html
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldkampioenschappen_veldrijden
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 29-01-2024
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.