Veldrit Zolder live op tv en livestream

Veldrit Zolder live op tv en livestream De veldrit van Heusden-Zolder (België) wordt jaarlijks in de kerstperiode verreden. Het parcours van deze veldrit bevindt zich op en rond het beroemde autocircuit van Zolder. Deze cyclocross in Belgisch Limburg is het een onderdeel van de Superprestige Cyclocross. De veldrit van Zolder wordt live op tv uitgezonden. Ook kan men de cyclocross van Heusden-Zolder via een livestream online volgen. Hoe is de geschiedenis van het veldrijden in Heusden-Zolder verlopen?

Historie: veldrijden in Zolder

WK's in Zolder (weg en veld)

In 1969 werd op het autocircuit van Zolder het WK wegwielrennen gehouden. Bij de profs ging de regenboogtrui toen naar Harm Ottenbros. Begin 1970 werd het WK veldrijden in Zolder gehouden. De Belg Eric de Vlaeminck won dat jaar de wereldtitel. In 2002 werd voor de tweede keer het WK veldrijden in Zolder gehouden. Dat jaar ging de wereldtitel naar de Belg Mario de Clercq. Later dat jaar werd ook voor de tweede keer het WK wegwielrennen in Heusden-Zolder gehouden. De regenboogtrui ging toen naar de Italiaanse sprintkoning Mario Cipollini. In 2016 werd voor de derde keer het WK veldrijden in Heusden-Zolder verreden. Ditmaal pakte Wout van Aert de wereldtitel bij de heren elite (profs).

Veldrit Heusden-Zolder

De veldrit van Heusden-Zolder (die in de begintijd officieel de naam GP Eric de Vlaeminck droeg) dankt zijn ontstaan aan de voorbereiding op het WK veldrijden dat daar in 2002 zou plaatsvinden. Puur als generale repetitie voor dat evenement besloot men om in 2000 alvast een veldrit op deze locatie te organiseren. Die eerste GP Eric de Vlaeminck werd in 2000 door de Belg Sven Nys gewonnen. Oorspronkelijk was dit slechts bedoeld als een eenmalig evenement, het was immers alleen maar bedoeld als een generale repetitie voor het WK. Na het grote succes van het WK veldrijden van 2002 ging men daar in Heusden-Zolder toch anders over denken en begon men te overwegen om toch vaker op deze locatie crossen te gaan organiseren.

Zomercrossen

In 2003 werd er daarom wederom een cyclocross in Heusden-Zolder georganiseerd. Dit was een experimentele wedstrijd: het was namelijk een zomercross. Bart Wellens pakte de zege in die zomerse wedstrijd. In 2004 werd de wedstrijd weer middenin in de zomer verreden. Ditmaal won Sven Nys. In de jaren dat die zomercrossen werden verreden, waren er plannen om de veldritkalender te vernieuwen. Men had het idee om voortaan niet alleen in de winter veldritten te organiseren, maar ook een kleine reeks cyclocrossen in de zomer te laten plaatsvinden. Deels had dit te maken met toenmalige ambities om mogelijk het veldrijden een plek op de Olympische Zomerspelen te geven.

Dit plan voor een reeks zomercrossen is nooit echt van de grond gekomen. Na twee jaar was de cross in Heusden-Zolder nog steeds de enige zomercross. Mede daardoor paste de wedstrijd eigenlijk niet goed in de jaarplanningen van zowel de renners, de wielerfans en de journalisten. Hierdoor kwam er na twee edities een einde aan dit experiment. Vervolgens verdween de veldrit van Heusden-Zolder enkele jaren van de veldritkalender. Jaren later is veldrijden nog steeds geen Olympische zomersport. (Integendeel, men is juist bezig met een lobby om er mogelijk een Olympische wintersport van te maken.)

Wereldbeker Cyclocross in Heusden-Zolder

Met ingang van 2008 ging men toch weer een veldrit in Zolder organiseren. Die veldrit werd voortaan 'gewoon' in de winter verreden. Deze cyclocross werd in 2008 een vast onderdeel van de Wereldbeker Veldrijden. De cross is sindsdien ieder jaar verreden. In 2008 was de Nederlander Thijs Al de verrassende winnaar van de eerste wereldbekercross in Heusden-Zolder. De Belg Kevin Pauwels won deze veldrit twee keer: in 2009 en 2011. De Nederlander Lars Boom zegevierde in 2010 in deze veldrit. Zijn landgenoot Lars van der Haar pakte de zege in deze veldrit in 2013 en 2014. Sven Nys won de wereldbekercross van Heusden-Zolder in 2012. Mathieu van der Poel won de cyclocross van Heusden-Zolder in 2015, 2017, 2018, 2019 en 2020. Wout van Aert zegevierde in 2016 bij deze cyclocross in Heusden-Zolder.

Veldrit van Heusden-Zolder als onderdeel van de Superprestige Cyclocross

Met ingang van 2020 is de cross in Heusden-Zolder voor het eerst een onderdeel van de Telenet Superprestige Cyclocross. Dit kwam oorspronkelijk mede doordat men wilde vasthouden aan de datum van 26 december (tweede kerstdag), terwijl de UCI wil dat wereldbekercrossen op zondag worden verreden. Toch is men er niet in geslaagd om in het seizoen 2021-2022 de datum van 26 december vast te houden, juist omdat het toen geen wereldbekercross was. De veldrit van Dendermonde kreeg dat jaar de voorkeur van de UCI op die datum, omdat 26 december dat jaar op een zondag viel. In de toekomst heeft men de hoop om de veldrit wel weer op de tweede kerstdag te kunnen laten verrijden. De hoofdsponsor van de Superprestige Veldrijden is Telenet. Alle manches van deze wedstrijdserie zijn dus live op tv en per livestream bij die tv-aanbieder te zien (doch ook op televisie en online via de stream bij diverse andere omroepen).

Parcours: locatie

Het parcours van de cross van Zolder bevindt zich op en rond het 'Circuit Zolder'. Dit is een befaamd autocircuit, waarop in het verleden tien keer de Grand Prix Formule 1 van België is verreden. Ook werden hier onder meer wedstrijden verreden voor de DTM, de WTCC, Superleague Formula en het FIA GT1-WK. De bekendste autorace die hier jaarlijks wordt verreden is de 24 uur van Zolder. Het adres van Circuit Zolder is Terlaemen 30 in Heusden-Zolder. Het circuit staat ook wel bekend onder de naam 'Omloop van Terlaemen'.

Het circuit ligt nabij de plaats Zolder. De gemeente waarin het circuit ligt heet echter 'Heusden-Zolder'. In het verleden werd de veldrit die op dit circuit werd verreden doorgaans ‘de veldrit van Zolder’ genoemd, maar later is men deze wedstrijd (ter promotie van de gehele gemeente) ‘de veldrit van Heusden-Zolder’ gaan noemen. Heusden-Zolder is een gemeente in de provincie Belgisch Limburg. De gemeente telt circa 33.000 inwoners. De twee belangrijkste kernen van de gemeente zijn Zolder en Heusden. Die tellen beiden circa 15.000 inwoners.

Live op tv: Cyclocross Zolder (World Cup), welke zender?

Live op tv in België: welke zender en hoe laat?

In Vlaanderen zenden Telenet Playtime, Telenet Play Sports en Proximus deze cross live op tv uit. Hun live tv-uitzendingen beginnen enkele minuten voor half twee. De start van de dameswedstrijd van Heusden-Zolder is om 13u30 live te zien. De start van de herenwedstrijd is live om 15u00 te bekijken.

Veldrit Heusden-Zolder live in Nederland: uitzendrechten in handen van EurosportNL

In Nederland zijn de live-uitzendrechten (tv en livestream) in handen van EurosportNL. Dit is bij deze omroep een onderdeel van een groot pakket aan uitzendrechten dat ze bij de UCI hebben gekocht. De veldrit van Heusden-Zolder is bij hen live op tv te zien op de zender Eurosport 1 en online via de livestream. Ze bekijken per editie of de veldrit wel of niet live op tv door hen wordt uitgezonden. (Dit heeft mede te maken met de rest van hun programmering op deze datum.) Meestal zenden ze het wel live op tv uit. De cyclocross van Heusden-Zolder is sowieso wel elk jaar door de kijkers in Nederland per livestream te bekijken bij Eurosport.

Live op Sporza? Neen

Toen deze cross een onderdeel van de wereldbeker veldrijden was, werd hij elk jaar live op tv uitgezonden door Sporza (VRT). Door de verhuizing naar de Superprestige Cyclocross is dit niet meer automatisch het geval. De veldrit van Heusden-Zolder wordt niet meer elk jaar live door Sporza uitgezonden (maar wel dus door Telenet). Het is echter goed mogelijk dat bij één van de volgende edities Sporza wel een sublicentie koopt en het uitzendt. Zij kopen namelijk in elk seizoen wel de live-uitzendrechten (tv en livestream) van enkele manches van de Superprestige Cyclocross. Welke ze daarvoor kiezen, wisselt per jaar. De kans is groot dat daar dus ook weleens de veldrit van Zolder tussen zal zitten. Indien ze bij één van die edities deze veldrit wel live op tv uitzenden, verzorgen ze automatisch ook weer een gratis livestream van deze cyclocross.

Livestream Cyclocross Zolder

Livestream veldrit Zolder bij Telenet Play Sports

Er is ook een livestream van deze Vlaamse veldrit beschikbaar van Telenet Play Sports. Hiermee kan dus op een computer of een smartphone naar de veldrit van Heusden-Zolder kijken. Hun livestream begint ook om 13u30 met de damescross. Om 15u00 is bij hen live op de stream de start van de herenwedstrijd van de Superprestige Cyclocross Zolder live te zien. Net als bij de stream van Eurosport, geldt ook bij deze livestream van Play Sports dat men een abonnement op die dienst moet hebben om deze te kunnen bekijken. Hun livestream van deze veldrit begint tegelijk met de live tv-uitzendingen van Play Sports bij deze manche van de Superprestige Cyclocross. Tv-klanten van Telenet Play Sports kunnen de livestream op de site van die tv-aanbieder bekijken. Om deze livestream te bekijken, dienen ze in te loggen op die site.

Livestream veldrit Zolder op Play Sports Go App (hele EU)

De veldrit van Heusden-Zolder is ook met een livestream op de Play Sports Go App te bekijken. De livestream van die app is in de hele EU te gebruiken. De stream begint tegelijkertijd met de live tv-uitzendingen van Telenet Play Sports. Op deze livestream zijn dus de wedstrijden van de dames en heren te bekijken. Het is bij deze applicatie niet nodig om een tv-abonnement bij Telenet te hebben, u kunt puur een digitaal abonnement afsluiten. Ook is de livestream met een dagpas te bekijken. Helaas wordt deze veldrit van Heusden-Zolder vaak niet in een weekend verreden, dus het is dan niet een optie om een weekendpas voor de livestream aan te schaffen.

Livestream Heusden-Zolder bij Eurosport

Het is ook mogelijk om via een livestream van Eurosport naar de veldrit van Heusden-Zolder te kijken. Die livestream bevindt zich op 27 december op de Eurosport App. (In het verleden heette die streamingdienst Eurosport Player.) Op de livestream zijn de wedstrijden van de dames en heren live te bekijken. Om die officiële livestream van Eurosport Nederland te kunnen bekijken, dient u wel een abonnement op die app te hebben. De livestream van deze manche van de Superprestige Veldrijden is geo-restricted en niet in elk land beschikbaar, maar wel in Nederland.

Livestream veldrit Heusden-Zolder via Go App (live in de hele EU)

Kan men deze cross ook bekijken per livestream via de Go App (online tv-kijken)? Ja, de veldrit van Heusden-Zolder is per livestream op die app te zien. Indien deze cross in een bepaald jaar door Eurosport in Nederland op hun hoofdnet (Eurosport 1) wordt uitgezonden, dan is deze tv-uitzending ook live te bekijken via de Go App. Een voordeel van zo'n livestream is, dat men op de middag van dit evenement zo toch de cross kan volgen via een smartphone of op een laptop, indien men als veldritfan op die middag geen tv tot zijn of haar beschikking heeft. De Go App is bedoeld voor klanten van Ziggo. Met de Go App kan men op die middag van 27 december dus ook per livestream naar de Cyclocross Heusden-Zolder kijken op Eurosport. De livestream van de Go App is in de hele EU te bekijken. (Ook in een beperkt aantal landen buiten de EU is zo'n livestream op die app te bekijken.) Iedereen die digitale tv bij Ziggo heeft, kan die app gebruiken om daarmee per livestream tv te kijken, zonder dat men hiervoor iets bij hoeft te betalen; dit is een standaardonderdeel van hun digitale tv-abonnement.

Livestream Heusden-Zolder (Superprestige Cycloross) via iTV-app

Het is ook mogelijk om per livestream naar deze cyclocross te kijken op de iTV-app, indien de wedstrijd live door Eurosport wordt uitgezonden. Dit is een app waarmee klanten van interactieve tv bij KPN per livestream naar televisie kunnen kijken. Tot de zenders die zij daarop per livestream kunnen bekijken behoort Eurosport 1, waarop deze wedstrijd live wordt uitgezonden. Zo kunnen Nederlanders dus per livestream geheel legaal de uitzending bekijken bij deze manche van de World Cup Cyclocross. Ook kan men zo dus geheel legaal (als klant van KPN) de live-uitzending van Eurosport per livestream bekijken, zonder een abonnement te hebben op de Eurosport App. Zo'n livestream van de iTV-app is in de hele EU te bekijken. De zenders van Telenet (Play Sports en Playtime) waarop deze cross live te zien is, worden helaas niet op deze app per livestream uitgezonden. Ook de zenders van Proximus zijn niet per livestream met deze applicatie te bekijken. Alleen live tv-uitzendingen zijn met zo'n applicatie per livestream te bekijken. Indien Eurosport de cyclocross van Heusden-Zolder in een bepaald jaar exclusief per livestream uitzendt en dus niet live op tv, dan is op de iTV-app logischerwijs die stream niet te bekijken.

FloBikes livestream veldrit Zolder

Het Noord-Amerikaanse bedrijf FloBikes heeft ook een officiële livestream van de veldrit van Heusden-Zolder. Hun livestream is bij deze cyclocross echter alleen maar te bekijken door klanten van hen in Canada. Daarnaast dient men ook nog eens een betaald abonnement op FloBikes te hebben, om deze livestream van die cyclocross te kunnen bekijken. Zo'n livestream van deze cross op en rond het Vlaamse autocircuit is dus niet bedoeld voor de veldritliefhebbers in de lage landen.

Livestream veldrit Heusden-Zolder bij NLziet?

Is het ook mogelijk om deze manche van de Superprestige Veldrijden per livestream te bekijken op de tv-app NLziet? Neen, aangezien de NOS deze veldrit niet live op tv uitzendt, is er geen livestream van deze cyclocross op die app beschikbaar. De overige omroepen die de live-uitzendrechten van deze cross hebben (Eurosport en Telenet) zijn namelijk niet per livestream op die app te bekijken.

Livestream veldrit Zolder bij de NPO (NOS Studio Sport)?

Wordt de veldrit van Heusden-Zolder ook via een livestream van NOS Studio Sport uitgezonden? Toen de cross een onderdeel van de UCI Wereldbeker Veldrijden was, hadden ze dikwijls wel een gratis livestream van deze wedstrijd. Sinds dat niet meer het geval is (de cross is een onderdeel geworden van de Superprestige Cyclocross), hebben zij geen livestream meer van de veldrit van Zolder.

Livestream Heusden-Zolder bij Sporza? Neen, geen livestream bij hen

Is er ook een livestream van Sporza (VRT) te bekijken bij de veldrit van Heusden-Zolder? Jarenlang was dat zo. Er is echter niet meer automatisch jaarlijks een gratis livestream bij die Vlaamse publieke omroep beschikbaar van deze befaamde kerstveldrit. Het is echter niet uit te sluiten dat die livestream in de toekomst ooit wel weer beschikbaar is. Toen het nog een wereldbekerveldrit was, werd er jaarlijks een gratis livestream door Sporza aangeboden. Met ingang van 2020 is zo'n gratis livestream dus niet meer een automatisme, omdat de cross een onderdeel van de Superprestige Veldrijden is geworden. Indien de veldrit in de toekomst wel weer door Sporza live op televisie wordt uitgezonden, dan is de cross ook weer op een gratis livestream bij hen te bekijken. Zo'n gratis livestream van deze cyclocross bevindt zich bij die edities dan op de site van Sporza in de rubriek Nu Live. Ook is er in de rubriek 'wielrennen' een link naar de livestream te vinden. Die gratis livestream is dan wel geo-restricted. Officieel mag die livestream op de website dan alleen door Belgen bekeken worden. Zo'n gratis stream is ook op de Sporza-app te zien. Die stream op de app is wel (door Belgen) in andere EU landen gratis live te bekijken.

Livestream veldrit Heusden-Zolder bij Proximus (Pickx)

Belgische klanten met digitale tv bij Proximus kunnen via de tv-app van hun televisieaanbieder de veldrit van Heusden-Zolder ook per livestream bekijken. Zo'n livestream van de veldrit van Heusden-Zolder kunnen zij dankzij zo'n app in de hele EU op hun smartphone (of tablet) bekijken. Hun livestream van de veldrit van Heusden-Zolder wordt verzorgd door Pickx.

Livestream cyclocross Zolder bij GCN

Ook GCN biedt een livestream van deze veldrit van Heusden-Zolder aan. Om hun livestream te bekijken van deze manche van de Superprestige Cyclocross, dient u wel een abonnement op de GCN-app te hebben. Daarnaast is hun livestream in sommige landen ook geo-blocked (geblokkeerd). GCN kan deze livestream van de veldrit van Heusden-Zolder aanbieden dankzij hun samenwerking met Eurosport.

Livestream veldrit Heusden-Zolder bij Discovery+

De cyclocross van Heusden-Zolder is ook per livestream te zien bij Discovery+. Om deze livestream van de veldrit van Heusden-Zolder op die dag te bekijken, dient u wel een abonnement op die app te hebben. Bovendien is deze livestream van de cross van Heusden-Zolder op geo-restricted en niet in elk land beschikbaar. Deze livestream van de veldrit van Heusden-Zolder is sinds 2022 wel in Nederland te bekijken. Ook daaropvolgende edities (in 2023 en 2024) zijn per livestream bij hen te zien. Dit is een livestream van de live-uitzending van Eurosport. Voor Belgische kijkers is de livestream van Discovery+ niet te bekijken.

Lees verder

© 2015 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamIn Dendermonde wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. De wedstrijd is een onderdeel van de UCI Wereldbeker Veldrijde…
Veldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamDe Cyclocross van Herentals wordt jaarlijks georganiseerd. De eerste editie was in 2020. Deze veldrit is een onderdeel v…
Veldrit: Jaarmarktcross Niel live op tv en livestreamVeldrit: Jaarmarktcross Niel live op tv en livestreamDe Jaarmarktcross van Niel (België) wordt jaarlijks verreden in november. Deze veldrit van Niel wordt live op tv uitgezo…
Veldrit: Noordzeecross Middelkerke, live tv en livestreamVeldrit: Noordzeecross Middelkerke, live tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Middelkerke wordt jaarlijks de Noordzeecross verreden. Dit is de slotwedstrijd van de Telenet…

EK voetbal 2021: België-Denemarken, live op tv en livestreamEK voetbal 2021: België-Denemarken, live op tv en livestreamOp donderdag 17 juni 2021 speelt België op het EK voetbal tegen Denemarken. De wedstrijd van de Rode Duivels tegen de De…
WK veldrijden live op tv en livestreamWK veldrijden live op tv en livestreamDe wereldkampioenschappen veldrijden worden jaarlijks georganiseerd. Het WK veldrijden wordt door diverse omroepen live…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/GP_Eric_De_Vlaeminck
  • http://www.pro-cycling.be/routebeschrijving/
  • http://www.uci.ch/cyclo-cross/ucievents/2016-cyclo-cross-uci-cyclo-cross-world-cup/210701016/
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 27-12-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.