Veldrit Zolder live op tv en livestream

Veldrit Zolder live op tv en livestream Op tweede kerstdag wordt jaarlijks de veldrit van Heusden-Zolder (België) verreden. Deze cyclocross was vele jaren een onderdeel van de Wereldbeker Veldrijden, maar sinds 2020 is het een onderdeel van de Superprestige Cyclocross. De veldrit van Zolder wordt live op tv uitgezonden. Ook kan men de cyclocross van Heusden-Zolder via een livestream online volgen. Het parcours van deze veldrit bevindt zich op en rond het beroemde autocircuit van Zolder. Hoe is de geschiedenis van het veldrijden in Heusden-Zolder verlopen?

Historie: veldrijden in Zolder

WK's in Zolder (weg en veld)

In 1969 werd op het autocircuit van Zolder het WK wegwielrennen gehouden. Bij de profs ging de regenboogtrui toen naar Harm Ottenbros. Begin 1970 werd het WK veldrijden in Zolder gehouden. De Belg Eric de Vlaeminck won de wereldtitel. In 2002 werd voor de tweede keer het WK veldrijden in Zolder gehouden. Dat jaar ging de wereldtitel naar de Belg Mario de Clercq. Later dat jaar werd ook voor de tweede keer het WK wegwielrennen in Zolder gehouden. De regenboogtrui ging toen naar de Italiaanse sprintkoning Mario Cipollini. In 2016 werd voor de derde keer het WK veldrijden in Zolder verreden. Ditmaal pakte Wout van Aert de wereldtitel bij de heren elite (profs).

Veldrit Heusden-Zolder

De veldrit van Heusden-Zolder (die in de begintijd officieel de naam GP Eric de Vlaeminck droeg) dankt zijn ontstaan aan de voorbereiding op het WK veldrijden dat daar in 2002 zou plaatsvinden. Puur als generale repetitie voor dat evenement besloot men in 2000 alvast een veldrit op deze locatie te organiseren. Die eerste GP Eric de Vlaeminck werd in 2000 door de Belg Sven Nys gewonnen. Oorspronkelijk was dit slechts bedoeld als een eenmalig evenement, het was immers alleen maar bedoeld als een generale repetitie voor het WK. Na het grote succes van het WK veldrijden van 2002 ging men daar in Zolder toch anders over denken en begon men te overwegen om toch vaker op deze locatie crossen te gaan organiseren.

Zomercrossen

In 2003 werd er daarom weer een cyclocross in Zolder georganiseerd. Dit was een experimentele wedstrijd: het was namelijk een zomercross. Bart Wellens pakte de zege in die zomerse wedstrijd. In 2004 werd de wedstrijd wederom middenin in de zomer verreden. Ditmaal won Sven Nys. In de jaren dat die zomercrossen werden verreden, waren er plannen om de veldritkalender te vernieuwen. Men had het idee om voortaan niet alleen in de winter veldritten te organiseren, maar ook een kleine reeks cyclocrossen in de zomer te laten plaatsvinden.

Dit plan is nooit echt goed van de grond gekomen. Na twee jaar was de cross in Zolder nog steeds de enige zomercross. Mede daardoor paste de wedstrijd eigenlijk niet goed in de jaarplanningen van zowel de renners, de wielerfans en de journalisten. Hierdoor kwam er na twee edities een einde aan dit experiment. Vervolgens verdween de veldrit van Zolder enkele jaren van de veldritkalender.

Wereldbeker Cyclocross in Zolder

Met ingang van 2008 ging men toch weer een veldrit in Zolder organiseren. Die veldrit werd voortaan 'gewoon' in de winter verreden. Deze cyclocross werd in 2008 een vast onderdeel van de Wereldbeker Veldrijden. De cross is sindsdien ieder jaar verreden. In 2008 was de Nederlander Thijs Al de verrassende winnaar van de eerste wereldbekercross in Heusden-Zolder. De Belg Kevin Pauwels won deze veldrit twee keer: in 2009 en 2011. De Nederlander Lars Boom zegevierde in 2010 in deze veldrit. Zijn landgenoot Lars van der Haar pakte de zege in deze veldrit in 2013 en 2014. Sven Nys won de wereldbekercross van Zolder in 2012. Mathieu van der Poel won de cyclocross van Zolder in 2015, 2017, 2018 en 2019. Wout van Aert zegevierde in 2016 bij deze Waalse cyclocross.

Superprestige Cyclocross: sinds de veldrit van Zolder 2020

Met ingang van 2020 is de cross in Zolder voor het eerst een onderdeel van de Telenet Superprestige Cyclocross. Dit komt mede doordat men wilde vasthouden aan de datum van 26 december (tweede kerstdag), terwijl de UCI wil dat wereldbekercrossen op zondag worden verreden.

Parcours: locatie

Het parcours van de cross van Zolder bevindt zich op en rond het 'Circuit Zolder'. Dit is een befaamd autocircuit, waarop in het verleden tien keer de Grand Prix Formule 1 van België is verreden. Ook werden hier onder meer wedstrijden verreden voor de DTM, de WTCC, Superleague Formula en het FIA GT1-WK. De bekendste autorace die hier jaarlijks wordt verreden is de 24 uur van Zolder. Het adres van Circuit Zolder is Terlamen 30 in Heusden-Zolder. Het circuit staat ook wel bekend onder de naam 'Omloop van Terlaemen'.

Het circuit ligt nabij de plaats Zolder. De gemeente waarin het circuit ligt heet echter 'Heusden-Zolder'. In het verleden werd de veldrit die op dit circuit werd verreden doorgaans ‘de veldrit van Zolder’ genoemd, maar later is men deze wedstrijd (ter promotie van de gehele gemeente) ‘de veldrit van Heusden-Zolder’ gaan noemen.

Live op tv: Cyclocross Zolder (World Cup) op 26 december

Live op tv in België: welke zender en hoe laat?

In Vlaanderen zenden Telenet Playtime, Telenet Play Sports en Proximus deze cross live op tv uit. Hun live tv-uitzending beginnen enkele minuten voor half twee. De start van de dameswedstrijd van Zolder is om 13u30 live te zien. De start van de herenwedstrijd is live om 15u00 te zien.

Live in Nederland: uitzendrechten in handen van EurosportNL

In Nederland zijn de live-uitzendrechten voor de edities van 2020, 2021, 2022 en 2023 in handen van EurosportNL. Dit is bij deze omroep een onderdeel van een groot pakket aan uitzendrechten dat ze bij de UCI hebben gekocht. Ze bekijken per editie of de veldrit wel of niet live op tv door hen wordt uitgezonden. Dit heeft mede te maken met de rest van hun programmering op tweede kerstdag. De cyclocross van Zolder is sowieso wel elk jaar door de kijkers in Nederland per livestream te bekijken.

Live op Sporza?

Toen deze cross een onderdeel van de wereldbeker veldrijden was, werd hij elk jaar live op tv uitgezonden door Sporza (VRT). Door de verhuizing naar de Superprestige Cyclocross is dit niet meer automatisch het geval. De veldrit van Zolder 2020 wordt sowieso niet live door Sporza uitgezonden (maar wel dus door Telenet). Het is echter goed mogelijk dat bij één van de volgende edities (bijvoorbeeld in 2021, 2022 of 2023) Sporza wel een sublicentie koopt en het uitzendt. Zij kopen namelijk in elk seizoen wel de live-uitzendechten van enkele manches van de Superprestige Cyclocross. Welke ze daarvoor kiezen, wisselt per jaar. De kans is groot dat daar dus ook weleens de veldrit van Zolder zal zitten. Indien ze bij één van die edities (bijvoorbeeld de veldrit van Zolder 2021, 2022 of 2023) het wel live op tv uitzenden, verzorgen ze automatisch ook weer een gratis livestream van deze cyclocross.

Livestream Cyclocross Zolder op 26 december

Livestream Telenet Play Sports

Er is op tweede kerstdag een livestream van deze Vlaamse veldrit beschikbaar van Telenet Play Sports. Hiermee kan dus op een computer of een smartphone naar de veldrit van Heudsen-Zolder kijken. Hun livestream begint ook om 13u30 met de damescross. Om 15u00 is bij hen live op de stream de start van de herenwedstrijd van de Superprestige Cyclocross Zolder te zien. Net als bij de stream van Eurosport, geldt ook bij deze livestream van Play Sports dat men een abonnement op die dienst moet hebben om deze te kunnen bekijken. Hun livestream van deze veldrit begint tegelijk met de live tv-uitzendingen van Play Sports bij deze manche van de Superprestige Cyclocross. Tv-klanten van Play Sports kunnen de livestream op de site van die tv-aanbieder bekijken. Om deze livestream te bekijken, dienen ze in te loggen op die site.

Livestream veldrit Zolder op Play Sports Go App (hele EU)

De veldrit van Zolder is ook met een livestream op de Play Sports Go App te bekijken. Die livestream op de app is in de hele EU te gebruiken. De stream begint tegelijkertijd met de live tv-uitzendingen van Telenet Play Sports. Op deze livestream zijn dus de wedstrijden van de dames en heren te bekijken. Het is bij deze applicatie niet nodig om een tv-abonnement bij Telenet te hebben, u kunt puur een digitaal abonnement afsluiten. Ook is de livestream met een dapas op 26 december te bekijken.

Livestream Eurosport

Het is ook mogelijk om via een livestream van Eurosport naar de veldrit van Zolder te kijken op tweede kerstdag. Die livestream bevindt zich op 26 december op de Eurosport Player. Op de livestream zijn de wedstrijden van de dames en heren live te bekijken. Om die officiële livestream van Eurosport Nederland te kunnen bekijken, dient u wel een abonnement op die app te hebben.

Livestream via Go App (Ziggo, live in de hele EU)?

Kan men deze cross ook bekijken per livestream via de Go App (online tv-kijken)? Indien deze cross in een bepaald jaar door Eurosport in Nederland op hun hoofdnet (Eurosport 1) wordt uitgezonden, dan is deze tv-uitzending ook live te bekijken via de Go App. Een voordeel van zo'n livestream is, dat men op de middag van tweede kerstdag zo toch de cross kan volgen via een smartphone of op een laptop, indien men als veldritfan op die middag geen tv tot zijn of haar beschikking heeft. De Go App is bedoeld voor klanten van Ziggo. Met de Go App kan men op die middag van 26 december dus ook per livestream naar de Cyclocross Zolder kijken op Sporza of Eurosport. De livestream van de Go App is in de hele EU te bekijken. Iedereen die digitale tv bij Ziggo heeft, kan die app gebruiken om daarmee per livestream tv te kijken, zonder dat men hiervoor iets bij hoeft te betalen; dit is anno 2020 een standaardonderdeel van hun digitale tv-abonnement.

Livestream iTV-app

Het is ook mogelijk om op donderdag 26 december 2020 per livestream naar deze cyclocross te kijken op de iTV-app, indien de wedstrijd live door Eurosport wordt uitgezonden. Dit is een app waarmee klanten van interactieve tv bij KPN per livestream naar televisie kunnen kijken. Tot de zenders die zij daarop per livestream kunnen bekijken behoort Eurosport 1, waarop deze wedstrijd live wordt uitgezonden. Zo kunnen Nederlanders dus per livestream geheel legaal de uitzending bekijken bij deze manche van de World Cup Cyclocross. Ook kan men zo dus geheel legaal (als klant van KPN) de live-uitzending van Eurosport per livestream bekijken, zonder een abonnement te hebben op de Eurosport Player. Zo'n livestream van de iTV-app is in de hele EU te bekijken. De zenders van Telenet (Play Sports en Playtime) waarop deze cross live te zien is, worden helaas niet op deze app per livestream uitgezonden. Ook de zenders van Proximus zijn niet per livestream met deze applicatie te bekijken. Alleen live tv-uitzendingen zijn met zo'n applicatie per livestream te bekijken. Indien Eurosport de cyclocross van zolder in een bepaald jaar exclusief per livestream uitzendt en dus niet live op tv, dan is op de iTV-app logischerwijs die stream niet te bekijken.

FloBikes livestream

Het Noord-Amerikaanse bedrijf FloBikes heeft op tweede kerstdag ook een officiële livestream van de veldrit van Zolder 2020. Hun livestream is bij deze cyclocross echter alleen maar te bekijken door klanten van hen in Canada. Daarnaast dient men ook nog eens een betaald abonnement op FloBikes te hebben, om deze livestream van die cyclocross te kunnen bekijken.

Livestream NLziet?

Is het ook mogelijk om deze manche van de Superprestige Veldrijden per livestream te bekijken op de tv-app NLziet? Neen, aangezien de NOS deze veldrit anno 2020 niet live op tv uitzendt, is er geen livestream van deze cyclocross op die app beschikbaar. De overige omroepen die de uitzendrechten van deze cross hebben (Eurosport en Telenet) zijn namelijk niet per livestream op die app te bekijken.

Livestream Sporza

Is er ook een livestream van Sporza te bekijken bij de veldrit van Zolder 2020? Bij deze editie in 2020 is er niet een livestream. Het is echter niet uit te sluiten dat die livestream in 2021, 2022 of 2023 wel weer beschikbaar is. Toen het nog een wereldbekerveldrit was, werd er jaarlijks een gratis livestream door Sporza aangeboden. Met ingang van 2020 is zo'n gratis livestream dus niet meer een automatisme, omdat de cross een onderdeel van de Superprestige Veldrijden is geworden. Indien de veldrit in bijvoorbeeld 2021, 2022 of 2023 wel weer door hen live op televisie wordt uitgezonden, dan is de cross ook weer op een gratis livestream bij hen te bekijken. Zo'n gratis livestream van deze cyclocross bevindt zich bij die edities dan op de site van Sporza in de rubriek Nu Live. Ook is er in de rubriek 'wielrennen' een link naar de livestream te vinden. Die gratis livestream is dan wel geo-restricted. Officieel mag die livestream op de website dan alleen door Belgen bekeken worden.

Livestream cyclocross Zolder 2020 (en daaropvolgende edities) bij GCN

In 2020, 2021 en 2022 biedt ook GCN een livestream van deze veldrit van Zolder aan. Om hun livestream in 2020, 2021 of 2022 te bekijken van deze manche van de Superprestige Cyclocross, dient u wel een abonnement op de GCN-app te hebben. Daarnaast is hun livestream in sommige landen ook geo-blocked (geblokkeerd).

Lees verder

© 2015 - 2021 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: Jaarmarktcross Niel live op tv en livestreamVeldrit: Jaarmarktcross Niel live op tv en livestreamDe Jaarmarktcross van Niel (België) wordt jaarlijks verreden op 11 november. Deze veldrit van Niel wordt live op tv uitg…
Veldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamIn Dendermonde wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. De wedstrijd is een onderdeel van de UCI Wereldbeker Veldrijde…
Veldrit: Noordzeecross Middelkerke, live tv en livestreamVeldrit: Noordzeecross Middelkerke, live tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Middelkerke wordt jaarlijks de Noordzeecross verreden. Dit is de slotwedstrijd van de Telenet…
Veldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamIn Kortrijk wordt jaarlijks de Caps Urban Cross verreden. Deze West-Vlaamse veldrit is een onderdeel van de H2O Trofee V…

EK voetbal 2021: België-Denemarken, live op tv en livestreamEK voetbal 2021: België-Denemarken, live op tv en livestreamOp donderdag 17 juni 2021 speelt België op het EK voetbal tegen Denemarken. De wedstrijd van de Rode Duivels tegen de De…
WK veldrijden live op tv en livestreamWK veldrijden live op tv en livestreamDe wereldkampioenschappen veldrijden worden jaarlijks georganiseerd. Het WK veldrijden wordt door diverse omroepen live…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/GP_Eric_De_Vlaeminck
  • http://www.pro-cycling.be/routebeschrijving/
  • http://www.uci.ch/cyclo-cross/ucievents/2016-cyclo-cross-uci-cyclo-cross-world-cup/210701016/
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 18-12-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Schrijf mee!