Veldrit Lille: Krawatencross, live op tv en livestream

Veldrit Lille: Krawatencross, live op tv en livestream In de Vlaamse gemeente Lille wordt jaarlijks de Krawatencross verreden. Deze cyclocross is een onderdeel van de X2O Trofee veldrijden. Deze veldrit wordt live op tv uitgezonden. Ook kan men de Krawatencross Lille online via een livestream volgen. Welke renners zijn in de loop der jaren succesvol geweest in deze Krawatencross?

Geschiedenis Krawatencross

De Krawatencross werd in 1992 voor het eerst georganiseerd. Hoe ziet de erelijst van deze veldrit eruit, voorafgaand aan de editie van 2022? Peter Willemsens zegevierde dat jaar in Lille. Vervolgens heerste Paul Herygers een aantal jaren op het zandparcours in Lille. Hij won de cross drie jaar op rij: in 1993, 1994 en 1995. Ook Erwin Vervecken presteerde vaak goed op dit parcours. Hij won de cross twee keer (in 1996 en 1998) en stond daarnaast nog vier keer op het podium. Niels Albert reed eveneens vaak goed in Lille. Hij won de Krawatencross drie keer: in 2008, 2009 en 2013. De recordhouder qua aantal zeges in Lille is Sven Nys. Deze Kannibaal uit Baal won deze veldrit zeven keer: in 2000, 2001, 2005, 2006, 2007, 2010 en 2014. Wout van Aert pakte de zege in 2020. Eli Iserbyt won in 2021 deze veldrit in de Vlaamse Kempen.

Van der Poel en de Krawatencross

Adrie van der Poel was in 1997 de eerste niet-Belg die erin slaagde om deze Vlaamse cross te winnen. De enige andere niet-Belg die deze Belgische topcross (voor de editie van 2021) won is zijn zoon Mathieu van der Poel in 2015, 2017, 2018 en 2019.

Krawatencross voor dames

Sinds 2003 bestaat er ook een Krawatencross voor dames. De eerste twee edities werden gewonnen door Anja Nobus. Vervolgens won Reza Hormes-Ravestijn deze cyclocross twee jaar op rij. Daphny van den Brand zegevierde in 2009 in Lille. Sanne Cant won de cross in 2011, 2014, 2015, 2018 en 2019. In 2012 en 2013 zegevierde Marianne Vos in Lille. Maud Kaptheijns won in 2017. Ceylin del Carmen Alvarado pakte de overwinning in 2020 en 2021.

BK's in Lille

In 2004 vond het Belgisch Kampioenschap plaats in Lille. Dat was in de glorietijd van Bart Wellens en hij pakte dat jaar dan ook de Belgische titel bij de profs. In 2016 werd het BK wederom verreden op het parcours van de Krawatencross. Dat jaar pakte Wout van Aert de titel bij de profs, voor Laurens Sweeck en Sven Nys.

Lille in Vlaanderen

De Vlaamse plaats Lille moet vooral niet verward worden met de Franse plaats Lille. In Vlaanderen noemt men het Noord-Franse Lille meestal bij de Vlaamse naam: Rijsel. Het Vlaamse Lille is een gemeente in de streek de Kempen. De gemeente ligt in de provincie Antwerpen en heeft anno 2022 ruim 15.000 inwoners. Het Vlaamse Lille is een echte veldritgemeente. Prominente crossers die in deze gemeente wonen of hebben gewoond zijn onder meer ex-wereldkampioen en tv-commentator Paul Herygers, de drievoudige wereldkampioen Erwin Vervecken, de tweevoudige wereldkampioen Wout van Aert en wereldkampioene Sanne Cant. De bijnaam van inwoners van de plaats Lille is van oudsher Krawaten. Vandaar dat men deze cyclocross de Krawatencross heeft genoemd.

X20 Trofee Veldrijden

In 2015 werd de Krawatencross een onderdeel van de Bpost Bank Trofee Veldrijden. Met ingang van het seizoen 2016-2017 is de naam van dat klassement veranderd in de DVV trofee Veldrijden. Met ingang van het seizoen 2020-2021 draagt het de naam X2O Trofee Veldrijden. Ook in 2022, 2023 en in 2024 draagt het in principe deze naam. De Trofee is een regelmatigheidsklassement op basis van tijd (en dus niet op basis van punten, zoals de andere veldritklassementen).

Parcours en locatie

De Krawatencross vind plaats op het domein de Lilse Bergen. Het adres van dit domein is Strandweg 1 te Lille. In de onmiddellijke omgeving van de Lilse Bergen zullen diverse parkings ingericht worden voor de toeschouwers. 'Wild parkeren' is overigens ten strengste verboden bij dit recreatiedomein. De omloop van de Krawatencross is een zanderig parcours bij een vijver.

Deelnemers: startlijst

De meeste Belgische en Nederlandse veldrittoppers hebben een vast contract met de X20 Trofee Veldrijden en zullen daarom (mits niet geblesseerd) automatisch meedoen aan alle wedstrijden die meetellen voor dit klassement. Sommige toppers kieze er echter voor (mede vanwege wegambities) om deze cyclocross niet te rijden.

Live op tv: welke zender en hoe laat?

Sporza: live op VRT één

De Krawatencross wordt (net als de andere wedstrijden die meetellen voor de X2O Trofee) live uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). De uitzending van Sporza vindt plaats op de Vlaamse zender één en begint om circa 13u30 (na afloop van het één uur journaal). De start van de herenwedstrijd is om 15u00.

Eurosport

Ook Eurosport Nederland heeft de live-uitzendrechten van deze cyclocross en alle andere manches van de X2O Trofee Veldrijden. Indien er plek is in hun programmering, dan zenden ze zo'n cross live uit op tv. Niet alle wedstrijden van dit klassement zijn dus bij hen live op tv te zien. Wel zenden ze elke wedstrijd van dit klassement op het internet uit via een livestream.

Livestream Krawatencross

De Krawatencross Lille is ook live op het internet te volgen via een livestream van Sporza (VRT). De livestream begint om circa 13u30 (net als de live tv-uitzending). Met zo'n livestream kan men op een computer of smartphone live naar de Krawatencross kijken. Het is een geheel gratis livestream. De livestream van Sporza is helaas wel geo-blocked. Dat betekent dat deze livestream van de Krawatencross officieel alleen in België live mag worden bekeken. De gratis livestream van de Krawatencross Lille is anno 2022 op de website van Sporza onder meer te vinden via het menu 'Nu Live'. Ook vindt men die gratis livestream van deze veldrit op zondagmiddag in de rubriek 'wielrennen'. Eveneens is de gratis livestream van deze manche van de H2) Trofee Veldrijden te vinden op de Sporza App.

In tegenstelling tot diverse andere Vlaamse crossen, wordt deze cyclocross in Nederland anno 2022 niet live door Ziggo Sport Totaal uitgezonden. Er is in 2022 bij hun dus ook geen livestream van deze veldrit te vinden voor de Nederlandse kijkers op hun Ziggo Sport Totaal Go App.

Livestream Eurosport

Ook wordt er een livestream van Eurosport aangeboden bij de Krawatencross Lille. Hun livestream van de damesveldrit in Lille begint om 13u45. Hun livestream van de herencross begint om 15u00. Om hun livestream te kunnen bekijken, moet men een abonnement op de Eurosport Player hebben.

Alternatief voor Nederland: Go App Livestream

Een legaal alternatief voor de officiële livestream is beschikbaar via de Go App (tv online). Zo kunnen Nederlandse veldritfans alsnog online via een legale livestream naar de Krawatencross Lille kijken. Men kan op de livestream van deze app de uitzending van Sporza bekijken. Deze Ziggo Go app moet niet verward worden met de Ziggo Sport Totaal Go App (waarop de wedstrijden van de abonneezenders van Ziggo Sport Totaal per livestream kunnen worden bekeken.) De livestream-app 'Ziggo Go' is een product van Ziggo. Hiermee mag men per livestream in de gehele EU naar de digitale zenders van het digitale standaard tv-pakket kijken, waaronder ook de Vlaamse zender één waarop de Cyclocross Lille 2live wordt uitgezonden.

Livestream cyclocross Lille via iTV

Klanten van interactieve tv bij KPN kunnen deze cyclocross ook bekijken via een livestream op de iTV-app. Daarmee kan men in de hele EU op een smartphone of tablet per livestream naar tv kijken. Via die app kan men per livestream naar de live tv-uitzending van Sporza of Eurosport kijken.

Livestream veldrit Lille bij FloBikes

Het Noord-Amerikaanse FloBikes produceert ook een livestream van de Krawatencross Lille 2022. In principe zenden zij ook de Krawatencross 2023 en de editie van 2024 live uit. Hun livestream van de veldrit in het Vlaamse Lille is echter alleen beschikbaar voor abonnees van deze dienst in een beperkt aantal landen: Verenigde Staten, Australië, Canada, Duitsland, Luxemburg, Tsjechië, Zwitserland en Duitsland. In andere landen is deze livestream van de Krawatencross 'geo-blocked'. Hun livestream van de X2O Trofee-veldritten is altijd zeer 'geo-restricted'. Dit in tegenstelling tot hun livestream bij bijvoorbeeld de Ethias Crossen en de Superprestige Cyclocross. Bij die twee wedstrijdseries is de livestream van FloBikes juist in heel veel landen te bekijken. Dikwijls is hun livestream echter ook bij die wedstrijdseries 'geo-blocked' voor kijkers in België.

Livestream Krawatencross Lille bij GCN

Er wordt ook een stream aangeboden van de Krawatencross Lille door GCN. Deze Krawatencross is sowieso in 2022, 2023 en 2024 live bij hen via een stream te zien. Hun stream van de Krawatencross is echter alleen door abonnees live te bekijken.

Livestream veldrit Lille 2022 en daaropvolgende edities bij Discovery+

GCN is net als Discovery+ een onderdeel van hetzelfde moederbedrijf als Eurosport: Discovery. De diensten die onder dit moederbedrijf vallen zijn steeds meer met elkaar samen gaan werken. Als gevolg daarvan is met ingang van 2022 deze Krawatencross ook per livestream op de Nederlandse editie van de Discovery+ App te bekijken voor abonnees van die dienst.

Lees verder

© 2014 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kasteelcross Zonnebeke live op tv en livestreamKasteelcross Zonnebeke live op tv en livestreamIn de West-Vlaamse plaats Zonnebeke wordt jaarlijks de Kasteelcross verreden. Deze veldrit is live te zien op tv. Ook wo…
Veldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Caps Urban Cross, live op tv en livestreamIn Kortrijk wordt jaarlijks de Caps Urban Cross verreden. Deze West-Vlaamse veldrit is een onderdeel van de X2O Trofee V…
Veldrit Sint-Niklaas: Waaslandcross live op tv en livestreamVeldrit Sint-Niklaas: Waaslandcross live op tv en livestreamIn de Vlaamse plaats Sint-Niklaas wordt jaarlijks de ‘Cyclocross van het Waasland’ verreden. Het parcours van deze veldr…
Veldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamDe Cyclocross van Herentals wordt jaarlijks georganiseerd. De eerste editie was in 2020. Deze veldrit is een onderdeel v…

Ethias Cross Parkcross Maldegem, live tv en livestreamEthias Cross Parkcross Maldegem, live tv en livestreamIn Maldegem wordt jaarlijks de 'Ethias Parkcross' verreden. Dit is de veertiende editie van deze cyclocross. Het parcour…
Gezond: 10 minuten workout met lichaamsgewichtGezond: 10 minuten workout met lichaamsgewichtEr bestaan een hoop verschillende workouts die pretenderen om met slechts enkele minuten per dag een significante verbet…
Bronnen en referenties
  • http://beheer.krawatencross.be/bestanden/paginas/20112014_Technische%20gids%202015%20.pdf
  • http://www.sport.be/trofeeveldrijden/2014/nl/lille/
  • http://www.lille.be/
  • http://www.sporza.be
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Krawatencross
  • http://www.henkdeconinck.be/spotnamen/lille.htm
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 02-01-2022
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.