Veldrit: Cyclocross Merksplas live op tv en livestream

Veldrit: Cyclocross Merksplas live op tv en livestream Het parcours van de Superprestige Cyclocross Merksplas bevindt zich op het terrein van de Kolonie Merksplas in de Noordkempen. Deze veldrit is de opvolger van de Vlaamse Aardbeiencross, die jarenlang in Hoogstraten werd verreden. De Cyclocross Mersplas is een onderdeel van de Telenet Superprestige Veldrijden. De veldrit van Merksplas wordt live op tv uitgezonden. Ook kan men online deze Vlaamse cross via een livestream bekijken.

Voorloper: historie Cyclocross Hoogstraten

Deze veldrit werd voor het eerst verreden in 1987. Dat jaar werd de Vlaamse aardbeiencross in Hoogstraten gewonnen door de pas 20-jarige Wim Lambrechts, die zelf afkomstig was uit Hoogstraten. Hij zou de wedstrijd in Hoogstraten ook in 1988 en in 1990 winnen. Lambrechts was een talentvolle veldrijder, die al op 25-jarige leeftijd overleed, tijdens een mountainbikewedstrijd die in augustus 1992 in Overijse werd verreden. Als eerbetoon aan hem noemde men de veldrit in Hoogstraten daarna ook wel de 'Herdenkingsprijs Wim Lambrechts'.

In de beginjaren was de cross in Hoogstraten nog een nationale cross. In de loop van de jaren negentig kreeg de veldrit van Hoogstraten meer internationale prestige. Van 1993 tot en met 1997 was de cyclocross in Hoogstraten een onderdeel van de wedstrijdserie GVA Trofee (het klassement dat heden ten dage de DVV Trofee heet). Paul Herygers reed midden jaren negentig vaak erg sterk in Hoogstraten. Hij won de Aardbeiencross Hoogstraten in 1993 en 1995, en werd tweede in 1994. Toen in 1997 het Belgisch Kampioenschap Veldrijden op het parcours van de Aardbeiencross in Hoogstraten plaatsvond, pakte Paul Herygers daar de nationale driekleur.

Sinds het seizoen 1998-1999 is de Aardbeiencross Hoogstraten geen onderdeel meer van de GVA Trofee, maar van het andere beroemde Belgische regelmatigheidsklassement, de Superprestige Cyclocross. Aan het begin van de 21e eeuw reed Erwin Vervecken vaak erg sterk op het parcours in Hoogstraten. Hij won drie keer de Aardbeiencross Hoogstraten: in 2001, 2003 en 2004. Mathieu van der Poel won deze cross in Hoogstraten vier keer: in 2015, 2016, 2017 en 2018. Veruit de succesvolste veldrijder uit de historie van de Aardbeiencross Hoogstraten is echter Sven Nys. Deze 'Kannibaal uit Baal' won maar liefst acht keer de cyclocross van Hoogstraten: in 1999, 2002, 2005, 2006, 2008, 2011, 2013 en 2014.

Locatie: verhuizing naar Kolonie Merksplas in de Noorderkempen

Jarenlang werd de Aardbeiencross Hoogstraten verreden op een parcours dat zich bevond op de terreinen rondom de veilinggebouwen van de Coöperatie Hoogstraten. Aangezien er uitbreidingplannen zijn bij die veilinggebouwen in Hoogstraten, moest men op zoek naar een nieuwe locatie voor deze veldrit. Die werd uiteindelijk gevonden op het terrein van de Kolonie Merksplas in de Noorderkempen. Het gebied waarop dit parcours wordt uitgezet is een voormalige 'landloperskolonie'.

Aardbeiencross wordt officieel de 'Superprestige Cyclocross Merkplas'

De Coöperatie Hoogstraten, op wiens terreinen de veldrit vele jaren werd verreden, is vooral bekend vanwege zijn aardbeien. Daarom gaf men deze veldrit als naam de 'Aardbeiencross Hoogstraten'. Nu de cross verhuisd is naar een andere locatie, heet hij niet meer officieel de Aardbeiencross Hoogstraten, maar de 'Superprestige Cyclocross Merksplas (Noorderkempen)'. Zoals dat echter vaak gaat bij een wielerwedstrijd, zal in de volksmond nog vele jaren de oude benaming 'Aardbeiencross Hoogstraten' voor deze veldrit gebruikt worden. Zo wordt de veldrit van Merksplas oorspronkelijk op veel websites en tv-gidsen nog aangekondigd als de 'veldrit van Hoogstraten'. Vanwege de nieuwe locatie noemen sommige andere media deze veldrit daarentegen juist de 'veldrit van de Noorderkempen'.

Cyclocross Merksplas in februari 2020: de storm Ciara

Oorspronkelijk zou de eerste editie van de veldrit in Merskplas plaatsvinden op zondag 9 februari 2020. België werd in dat weekend echter geteisterd door de grote storm Ciara. Op zaterdag 8 februari werd daarom reeds besloten om alle wedstrijden uit het Belgische betaald voetbal die op zondag zouden plaatsvinden, af te lasten. De organisatoren van de Superprestige Cyclocross hadden echter lange tijd nog de hoop dat zij hun veldrit in Merksplas op zondag wel konden laten doorgaan. Op zaterdagavond nam men nog diverse maatregelen (waaronder wijzigingen in het programma), waarmee men de kans hoopte te vergroten om de wedstrijd in Merksplas door te kunnen laten gaan. Op zondagochtend moest men helaas concluderen, dat het alsnog niet verantwoord was voor de veiligheid van zowel de deelnemers als de toeschouwers, om de wedstrijd door te laten gaten. De Cyclocross Merksplas moest in februari daarom dus helaas worden afgelast, maar in november van dat jaar volgde er een herkansing en kon eindelijk de eerste editie op dit nieuwe parcours op de kolonie in Merksplas verreden worden. Die editie werd gewonnen door Michael Vanthourenhout.

Superprestige Cyclocross

De cross in Merksplas is een wedstrijd van het regelmatigheidsklassement de Telenet Superprestige Veldrijden. Dit klassement bestaat in totaal uit acht wedstrijden. De slotwedstrijd van de Superprestige Veldrijden is doorgaans de Noordzeecross in Middelkerke. Telenet is de hoofdsponsor van de Superprestige Cyclocross. Alle crossen van dit klassement worden daarom ook live door Telenet Play Sports op tv en per livestream uitgezonden, doch ook door diverse andere omroepen.

UCI Wereldranglijst Veldrijden

Behalve punten voor de Telenet Superprestige Cyclocross zijn er tijdens deze veldrit in de Noorderkempen ook punten te verdienen voor de UCI Wereldranglijst Veldrijden. De cyclocross van Merksplas door de UCI ingedeeld in categorie één (dat is één categorie onder de wereldbekercrossen). Dit houdt in dat de eerste vijftien coureurs in de uitslag van deze veldrit UCI-punten krijgen. De winnaar krijgt bijvoorbeeld 80 punten en de nummer vijftien krijgt één punt voor de wereldranglijst veldrijden.

Veldrit Merksplas live op tv: welke zender en hoe laat?

België: Cyclocross Merksplas live op tv bij Telenet en Proximus

De veldrit in Merksplas (Noorderkempen) wordt in België live op tv uitgezonden door Telenet en Proximus Tv. Telenet zendt deze wedstrijd live uit via zowel Telenet Playtime (het open net voor alle tv-klanten van Telenet) en via Telenet Play Sports (voor abonnees van Play Sports). De uitzending op de zender Telenet Play Sports begint om circa 13u15 met de live voorbeschouwing op de dameswedstrijd. De voorbeschouwing op de herenwedstrijd begint op Play Sports rond 14u30 en de start van de herenwedstrijd is om 15u00. de Vlaamse zender Proximus Z Tv (Proximus Zoom Tv) begint de live tv-uitzending van de Cyclocross Merksplas eveneens rond 13u30. Ook zij zenden de dames- en de herenwedstrijd live uit.

Nederland: uitzendrechten Veldrit Merksplas bij EurosportNL

Deze cross is ook live te zien bij Eurosport Nederland. Hoe laat begint de live tv-uitzending? De damescross is om 13u35 live te zien op de zender Eurosport 1. Om 14u55 is de herenwedstrijd live te zien op die zender.

In Nederland zijn de uitzendrechten van alle manches van de Superprestige Veldrijden in de seizoenen 2022-2023, 2023-2024 en 2025 in handen van Eurosport. Helaas zenden zij niet gegarandeerd elke cross live op tv uit. Ook zenden ze dus niet elk jaar deze veldrit van Merksplas live op tv uit; dat is mede afhankelijk van het overige sportaanbod op de wedstrijddag. Wel bieden zij sowieso altijd een livestream van deze veldrit in Merksplas aan, net als van elke andere manche van de Superprestige Veldrijden.

Ook bij Sporza

De publieke omroep Sporza (VRT) zond deze veldrit in het verleden, toen hij in Hoogstraten werd verreden, ook diverse malen live op tv uit (en online via een gratis livestream). Bij de eerste edities van de cyclocross in Merksplas had Sporza niet de uitzendrechten voor een live tv-uitzending of alleen livestream (doch alleen voor een samenvatting). Sporza zendt ieder seizoen slechts een beperkt aantal crossen van de Superprestige Cyclocross uit. Hoewel bij de eerste edities van de cross in Merksplas deze veldrit niet live op tv noch per livestream werd uitgezonden, is Sporza bij latere edities wel live-uitzendingen op televisie en stream gaan aanbieden.

Cyclocross Merksplas live bij Ziggo Sport Totaal? Neen

Enige jaren had Ziggo Sport Totaal de live-uitzendrechten (live tv en livestream) in Nederland van de manches van de Superprestige Veldrijden. Aan dat contract is in februari 2020 echter een einde gekomen, dus zij zenden de veldrit van Merksplas (Noordkempen) helaas niet live uit op televisie.

Livestream Cyclocross Merksplas Noorderkempen

Livestream veldrit Merksplas (België)

Er wordt een officiële livestream van de Cyclocross Merksplas verzorgd door Telenet Play Sports. Deze livestream begint tegelijk met de live tv-uitzending van de cross in Merksplas. Via deze livestream zijn zowel de dames- als de herenwedstrijd van Merksplas live te zien. Met zo'n livestream kan men de Superprestige Cyclocross Merksplas live bekijken op het internet. Men kan die livestream dus gebruiken op bijvoorbeeld een computer of smartphone. De livestream bevindt zich op de website van Play Sports. Om de livestream op die site Play Sports te kunnen bekijken, dient men echter wel een tv-abonnement op die dienst te hebben. De livestream van de Superprestige Cyclocross Merksplas bevindt zich op het hoofdnet van Play Sports. Deze Vlaamse livestream van de veldrit van Merksplas begint om circa 13u15.

Livestream Cyclocross Merksplas via Play Sports Go App (in de hele EU)

Het is echter ook mogelijk om via een livestream op de Play Sports Go App naar de Superprestige Cyclocross Merkplas te kijken. Ook op die app begint die livestream van de veldrit van Merskplas om circa 13u30. Dankzij deze app hoeft men niet een tv-abonnement bij Telenet te hebben om zo'n livestream van de Superprestige Cyclocross Merksplas te kunnen bekijken. Die app van Play Sports bestaat sinds 2018. Men kan bij die app een puur digitaal abonnement nemen, waarmee alle uitzendingen per livestream op een smartphone (of tablet) bekeken kunnen worden. Wie geen vast abonnement heeft, kan ook een dagpas of weekendpas kopen, waarmee men elke livestream (waaronder dus ook de stream van de Superprestige Cyclocross Merksplas) kan bekijken.

Livestream Cyclocross Merksplas bij EurosportNL

Via een livestream van Eurosport wordt deze veldrit uitgezonden in Nederland. Hun livestream van de dameswedstrijd in de Noordkempen begint om 13u40. De livestream van de herencross in de Noordkempen begint op die zondagmiddag om circa 15u00. Zo'n livestream van deze manche van de Superprestige Veldrijden is bij hen op de Eurosport Player App te vinden. Om die livestream van deze cross te kunnen bekijken, dient u een betaald abonnement op die app te hebben. Met die applicatie kunt u niet alleen deze veldrit per livestream bekijken, ook kunt u er met een stream de gehele uitzending op terugkijken. In principe wordt de livestream aangeboden in de seizoenen 2022-2023,, 2023-2024 en 2024-2025. Indien het veldrijden bij Eurosport een kijkcijfersucces is, dan zal het contract daarna verlengd worden.

Livestream Cyclcoross Merksplas bij FloBikes? Neen

Is er bij de Cyclocross Merksplas (Noorderkempen) ook een internationale livestream beschikbaar van FloBikes? Neen, bij deze editie van de Superprestige Cyclocross Merksplas is er niet een livestream die door het Noord-Amerikaanse FloBikes wordt geproduceerd. In 2019 was er bij hen wel een livestream van deze cyclocross toen die nog in Hoogstraten werd verreden. Men diende een (betaald) abonnement op FloBikes te hebben om hun livestream van de Superprestige Hoogstraten te mogen bekijken. Zo'n livestream van de Superprestige veldrit was ook geo-restricted. Men mocht de livestream van FloBikes van die manche van de Superprestige Cyclocross namelijk niet in België kijken, in alle andere landen ter wereld was deze stream wel te bekijken. In 2019 hadden zij die uitzendrechten voor de livestream (voor buiten België) van alle manches van de Superprestige Cyclocross. Bij latere edities hebben zij die uitzendrechten niet meer, met als logisch gevolg dat de cross in Merksplas niet bij hen via een stream te zien is. FloBikes is een opkomende, ambitieuze organisatie die in de winters heel veel Europese veldritten via een livestream heeft uitgezonden. Zo waren bij hen alle Ethias Crossen, alle DVV crossen, a alle wereldbekercrossen en diverse 'losse crossen' via een livestream te zien. Het is echter niet erg ideaal voor een Europeaan om een abonnement op deze streamingdienst te nemen. Heel vaak zijn de uitzendingen op hun livestream namelijk 'geo-restricted'. Soms is die restrictie bij een livestream slechts zeer beperkt (zoals bij de cyclocross van Merksplas Noorderkempen die alleen in België niet via hun stream live mag worden bekeken). Bij veel wedstrijden is die restrictie bij de livestream van FloBikes echter veel groter. Bij de meeste wereldbekerveldritten mag hun livestream bijvoorbeeld slechts in Canada worden bekeken. FloBikes biedt ook veel grote wegwielerwedstrijden per livestream aan. Bij die wedstrijden geldt vaak echter ook dat ze officieel alleen in Canada via hun livestream bekeken mogen worden.

Livestream veldrit Merksplas Ziggo Sport Totaal ? Neen

Is de veldrit van Merksplas live op het internet te bekijken via een livestream van Ziggo Sport Totaal ? Neen, voor de editie van februari 2020, die niet doorging vanwege de storm, hadden zij wel de uitzendrechten (live tv en livestream) van deze wedstrijd in de Noordkempen. In 2022, 2023 en 2024 hebben zij echter niet meer de uitzendrechten (live tv en livestream) van deze cross. Aangezien het veldrijden bij Ziggo Sport geen groot kijkcijfersucces was, is de kans niet groot dat het bijvoorbeeld in 2025 bij hen terugkeert.

Livestream veldrit Merksplas via Go

De veldrit van Merksplas is live te bekijken via een stream op de Go App. Daar is een live-uitzending op beschikbaar als Eurosport het live op tv uitzendt. Dat is meestal het geval, maar dat is niet elk jaar gegarandeerd. (Dat is natuurlijk erg jammer voor veel Nederlandse Ziggo-klanten, want via die applicatie zouden zij anders ieder jaar bij deze veldrit een gratis livestream hebben.)

Livestream Merksplas via iTV? Livestream NLziet?

Is het ook mogelijk om de veldrit van Merksplas (Noorderkempen) via een livestream op de NLziet-app te bekijken? Neen daarop is geen livestream van de Cyclocross Merksplas te vinden. De tv-zenders die men op die app kan men bekijken, zenden deze cross van Merksplas niet live uit. Is deze manche van de Superprestige Veldrijden die in Merksplas wordt verreden wel via de livestream te bekijken op de iTV-app bij KPN? Ja, in het basispakket van KPN (die men per livestream als KPN-klant kan bekijken op die app) zit de zender Eurosport waarop men deze veldrit van Merksplas kan bekijken. Dat is natuurlijk mooi, wat zo hebben de Nederlandse KPN-klanten hierop een gratis livestream. Zij kunnen via die applicatie de integrale uitzendingen van de wedstrijden bekijken via een stream. Dat geldt in 2022 dus ook voor de live-uitzending van de cross in Merksplas.

Livestream veldrit Merksplas bij Discovery+

Deze cross is ook per livestream bij Discovery+ te zien. In principe is de veldrit van Merksplas 2023, net als de edities van 2024 en 2025 van deze Aardbeiencross ook per livestream voor Nederlandse abonnees van die app te bekijken.

Livestream Cyclocross Merksplas via GCN

Er wordt een livestream van de Superprestige veldrit van Merksplas (Noorderkempen) geproduceerd door GCN (Global Cycling Network). Deze livestream van de cross is niet gratis. De stream waarop dit live te zien is, is alleen te ontvangen door betalend abonnees van die app van het Global Cycling Network). Hun stream van deze manche van de Superprestige Veldrijden is wel geo-restricted en dus niet in elk land live te bekijken (maar wel in Nederland).

Lees verder

© 2014 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Dendermonde, live op tv en livestreamIn Dendermonde wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. De wedstrijd is een onderdeel van de UCI Wereldbeker Veldrijde…
Veldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Herentals 2020, live op tv en livestreamDe Cyclocross van Herentals wordt jaarlijks georganiseerd. De eerste editie was in 2020. Deze veldrit is een onderdeel v…
Veldrit: BE-Mine Cyclocross Beringen, live tv en livestreamVeldrit: BE-Mine Cyclocross Beringen, live tv en livestreamIn de Limburgse plaats Beringen wordt jaarlijks de BE-Mine Cyclocross verreden. Deze cross vindt plaats op de flanken va…
Brussels Universities Cyclocross, live op tv en livestreamBrussels Universities Cyclocross, live op tv en livestreamIn de Belgische hoofdstad Brussel wordt jaarlijks de Brussels Universities Cyclocross verreden. De cross is een onderdee…

Waarom crossen zo goed is voor een hardloperVeel hardlopers zijn niet bekend met crosswedstrijden, wedstrijden die over vrijwel alleen onverharde paden gaan. Elke c…
Afvallen door wandelen of hardlopen: wat is beter?Afvallen door wandelen of hardlopen: wat is beter?Afvallen door hardlopen of wandelen: beide helpen om calorieën te verbranden, maar is het allebei even goed? Afvallen me…
Bronnen en referenties
  • http://www.cyclocrosshoogstraten.be
  • http://www.dewielersite.nl/db2/wielersite/ritfiche.php?ritid=196350#first
  • http://nl.wikipedia.org
  • http://www.superprestigecyclocross.com
  • http://www.vier.be
  • http://www.sporza.be
  • http://www.cyclo-cross.info
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 13-11-2023
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.