Waarom crossen zo goed is voor een hardloper

Veel hardlopers zijn niet bekend met crosswedstrijden, wedstrijden die over vrijwel alleen onverharde paden gaan. Elke cross heeft zijn eigen charme. Ploeter je bij de ene cross door modder, bij de ander door het zand. Soms heb je een vlak parcours, dan weer een parcours met heuvels. Crossen is erg handig om een goede hardloper te worden. In Nederland staat het bij atletiekliefhebbers bekend als cross, in België noemt men het veldloop. Een mooi en belangrijk onderdeel van het hardlopen. Dit artikel beschrijft de belangrijkheid van de cross voor een hardloper die beter/sterker/sneller wil worden.

Kracht en stabiliteit

Het voornaamste voordeel van crossen is dat je een zekere mate van kracht en stabiliteit wint. Door de onverharde paden en hoogteverschillen moet je steeds corrigeren en stabiliseren. Je voeten en enkels worden er veel sterker van. Ook is crossen een uitstekende corestabilitysessie. Je stabiliteitsspieren zijn constant aan het werk. Dit leidt natuurlijk tot meer rompstabiliteit en een betere rompstabiliteit leidt tot een betere loopvorm/looptechniek en meer snelheid (tot op zekere hoogte). Wie wil dat nou niet?

Blessurevrij

Het feit dat je meer rompstabiliteit krijgt en sterker wordt in je benen zorgt natuurlijk al voor een afname van blessures. Maar het crossen zelf levert ook minder blessures op dan een wedstrijd of duurloop op de weg. Bij het crossen is de ondergrond zacht. Dit zorgt voor een minder zware piekkracht op het lichaam (vooral (onder)benen)) tijdens de landing. Je kan begrijpen dat als die piekkracht minder groot is je minder snel blessures als shinsplints, knieblessures en achillespeesblessures oploopt. Een bijkomend voordeel is dat als je minder pijntjes en blessures hebt je meer kunt trainen, wat natuurlijk altijd lekker is en voor een extra conditieverbetering zorgt.

Strijd in plaats van tijd

Een mooi aspect van crossen is dat de tijd niets uitmaakt, je kijkt niet elke kilometer gespannen op je horloge of je nou wel hard genoeg gaat of juist te zacht. Je kunt gewoon lekker de strijd aangaan met mede-lopers en die proberen te verslaan. Dat kun je doen door die heuvel wat harder op of af te rennen, maar ook door wat harder een bocht uit te versnellen. Zo is crossen naast strijden ook een leuk spelletje.

Tip: Verken het wedstrijdparours tijdens de warming-up. Zo ben je alvast een beetje bekend met het parocurs en weet je waar je je slag zou kunnen slaan.

Genieten van natuur is gezond

In ons grijze Nederland genieten we te weinig van de natuur terwijl bewezen is dat hardlopen in de natuur bijdraagt aan het maken van goede beslissingen. Zo zou hardlopen in de natuur bijdragen aan het maken van beslissingen die bijdragen aan de lange termijn. Hardlopen in de stad levert juist impulsieve beslissingen op. Ook is de lucht in de natuur gezonder dan in de stad. Wat te denken van uitlaatgassen, die zijn er niet zoveel in de natuur.

Nu hoef je natuurlijk niet per se een crosswedstrijd te doen om de voordelen van crossen te ervaren, je kan ook gewoon je duurloopje in het bos afwerken.

Waar en wanneer kan ik crossen lopen?

Op de site van dutchrunners kun je een hardloopkalender vinden waarop je op ondergrond kunt selecteren. Traditioneel vinden de meeste crossen plaats in de winter maar tegenwoordig zijn er het hele jaar door strand en boslopen te vinden. De bekendste crossen zijn de Warandeloop in Tilburg (eind november), de Sylvestercross in Soest (31 december), de Abdijcross in Kerkrade (midden januari) en de Mastboscross in Breda (begin februari).

Spikes

Wie wel eens met gewone hardloopschoenen door een natgeregend grasveld rent weet dat je weinig grip hebt. Veel fanatieke hardlopers kiezen ervoor om een crossloop te doen met speciale schoenen, spikes genaamd. Deze schoenen hebben aan de onderkant zogenaamde spikes (een soort spijkertje) van zo'n 6 tot soms wel 15 mm. Deze spikes zorgen ervoor dat je niet slipt, maar uitstekend grip hebt onder alle omstandigheden.

Succes met crossen!
© 2014 - 2020 Infoteuryannick, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hoe verbeter ik mijn conditie?Hoe verbeter ik mijn conditie?Wil je je conditie gaan verbeteren omdat je conditie verminderd is de afgelopen jaren? Lees dan hieronder hoe je dit kan…
Crossen met je paard, bereid je goed voor!Crossen met je paard, bereid je goed voor!De cross is een onderdeel van de samengestelde wedstrijden in de paardensport. Een samengestelde wedstrijd (SGW) bestaat…
Hardlopen op een loopbandEen loopband is een perfect trainingsapparaat om binnen hard te lopen. De mogelijkheden van een goede loopband zijn zeer…
Trailrunning schoenenSteeds meer hardlopers ontdekken trailrunning: rennen op onverharde paden door de natuur, kleinschalige evenementen over…

Profdarter: Phil TaylorPhil Taylor met de bijnaam 'The Power' is een levende en inmiddels gestopte legende die in zijn succesvolle carrière maa…
Veldrit: Cyclocross Merksplas 2020, live op tv en livestreamVeldrit: Cyclocross Merksplas 2020, live op tv en livestreamOp zaterdag 21 november 2020 wordt de Superprestige Cyclocross Merksplas verreden. Dit is de opvolger van de Vlaamse Aar…
Bronnen en referenties
  • http://www.biomedcentral.com/1471-2458/10/456
  • www.dutchrunners.nl/Hardlopen-site/dutch-runners-guide
  • Eigen ervaring

Reageer op het artikel "Waarom crossen zo goed is voor een hardloper"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Infoteuryannick
Laatste update: 13-01-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Overige sport
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!