Hardlopen op een loopband

Een loopband is een perfect trainingsapparaat om binnen hard te lopen. De mogelijkheden van een goede loopband zijn zeer uitgebreid: op een constante snelheid lopen, hartslag meten, heuvel op lopen en veel meer. Toch is het trainen op een loopband niet hetzelfde als buiten hardlopen. Loopbanden zijn er in vele soorten en maten en te vinden in vrijwel elk fitnesscentrum. Er zijn hele eenvoudige modellen met een maximum snelheid van 10 of 12 kilometer per uur en geen hellingsmogelijkheid. De meest geavanceerde modellen hebben een maximumsnelheid van 20 kilometer per uur, een groot display met verschillende programma’s zoals interval, heuvel of cardio en hellingshoeken tot meer dan 10%.

Voor de eerste keer hardlopen op een loopband

Als je voor het op een loopband gaat hardlopen, is het aan te raden om met wandeltempo te beginnen. Het loopoppervlak is namelijk beperkt en dat vraagt in het begin om voorzichtigheid: je wilt uiteraard niet misstappen en van de loopband afvallen. Houd je de eerste minuten vast aan de leuningen om te wennen aan het loopoppervlak. Overigens heeft een goede loopband een band met meer demping dan asfalt of klinkers. Hardlopen op een loopband is daardoor beter voor mensen met zwakke knieën dan hardlopen op de verharde weg.

Hardlopen op de loopband voor beginners: trainingssuggesties

Als je eenmaal gewend bent aan de specifieke loopbeweging op de loopband en je kunt zonder moeite en zonder angst om te vallen je normale hardlooptempo halen, dan kun je de loopband voor serieuze trainingen gaan gebruiken. Hieronder een aantal suggesties. De genoemde snelheden zijn indicatief en afhankelijk van je eigen niveau.

  • 5 minuten wandeltempo – 10 minuten hardlopen – 2 minuten wandelen – 10 minuten hardlopen
  • 5 minuten wandeltempo – in 10 minuten geleidelijk van 6.0 km/uur naar 11 km/h – 2 minuten wandeltempo – 10 minuten hardlopen
  • 5 minuten wandeltempo – 5 minuten wandeltempo met 3 % helling – 5 minuten op 8.0 km/uur op 3 % helling - 5 minuten wandeltempo met 3 % helling - 5 minuten wandeltempo

Hardlopen op de loopband voor gevorderden: trainingssuggesties

Ook (zeer) gevorderde hardlopers kunnen efficiënt trainen op een loopband. Al was het alleen maar omdat je heuvel op kunt trainen, of minutenlang exact op hetzelfde tempo hardlopen.

  • 5 minuten hardlopen in rustig tempo – in 20 minuten van rustig tempo, bijvoorbeeld 10 km/h, naar 15 km/h – 5 minuten in rustig tempo – in 20 minuten van rustig tempo, bijvoorbeeld 10 km/h, naar 15 km/h
  • 5 minuten hardlopen in rustig tempo – 1 minuut in je 5 km tempo – 2 minuten in rustig tempo – 2 minuten in je 5 km tempo - 2 minuten in rustig tempo – 4 minuten in je 5 km tempo - 2 minuten in rustig tempo – 6 minuten in je 5 km tempo - 2 minuten in rustig tempo – 8 minuten in je 5 km tempo - 2 minuten in rustig tempo – 6 minuten in je 5 km tempo - 2 minuten in rustig tempo – 4 minuten in je 5 km tempo - 2 minuten in rustig tempo – 2 minuten in je 5 km tempo – 5 minuten uitlopen
  • 5 minuten hardlopen in rustig tempo – 5 minuten heuvel 3 % in halve marathontempo – 2 minuten rustig hardlopen – 5 minuten - 5 minuten heuvel 5 % in halve marathontempo – 2 minuten rustig hardlopen – 5 minuten - 5 minuten heuvel 6 % in halve marathontempo – 5 minuten uitlopen

Tips bij het hardlopen op een loopband

Hoewel het hardlopen op een loopband sterk overeenkomt met buiten hardlopen, zijn er een paar aandachtspunten.

  • Omdat je je op een loopband niet verplaatst, heb je geen koeling door de wind. Zorg voor luchtige, functionele loopkleding en houd voldoende water bij de hand
  • Door het smalle loopoppervlak heb je op de loopband de neiging om kleinere stappen te nemen dan op de weg. Dit geldt met name voor mensen die niet vaak op een loopband lopen en voor ervaren lopers die met hoge snelheid of met een steile hellingshoek op de loopband lopen. Met een spiegel voor de loopband kun je zien of je loophouding er natuurlijk uitziet.
  • In veel fitnesscentra kun je vanaf de loopband TV kijken. Hoewel afleiding tijdens het lopen heel prettig en positief kan zijn, schuilen er wel gevaren in. Op de eerste plaats vergroot je het risico op misstappen. Daarnaast zijn de TV’s vaak aan het plafond vastgemaakt, waardoor je omhoog moet kijken. Dit is niet gunstig voor je loophouding en vergroot de kans op nek- en rugklachten.

Een loopband kopen

Ben je geen lid van een fitnesscentrum en/of wil je thuis een loopband, dan heb je een enorme keuze uit loopbanden. De prijzen variëren van 200 tot meer dan 5000 euro. Loop altijd een stuk op een loopband voordat je eventueel besluit om er een te kopen. Denk ook aan zaken als gewicht (kan je vloer er tegen), omvang (past het in mijn kamer) en geluid (kunnen mijn kinderen nog slapen als ik in de kamer ernaast ga rennen? De meeste fitnesscentra kunnen u een onafhankelijk en vrijblijvend advies geven over het kopen van een loopband.
© 2010 - 2024 Michielonline, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een loopband kopen? Hier moet u op lettenLoopbanden zijn er van een paar honderd euro tot een paar duizenden euro's. Welke loopband kunt u nou het beste kopen en…
Welke loopband om op te lopen?Welke loopband om op te lopen?Hoe heerlijk zou je wandelvakantie in de heuvels of de bergen zijn geweest zonder spierpijn of spierkramp in je kuiten?…
Afvallen met hardlopenAfvallen met hardlopenHardlopen is een van de meest effectieve manieren om snel af te vallen. Je verliest vet, creëert conditie en je krijgt e…
Hardlopen in het donkerHardlopen in het donker is voor veel hardlopers gedurende de herfst- en wintermaanden onvermijdelijk. Overdag heb je gee…

Basisoefeningen, De SquatDe squat, of kniebuiging is een van de belangrijkste en meest effectieve basisoefeningen die je eenvoudig thuis kunt doe…
Nieuwe revolutie in het joggen: FartlekNieuwe revolutie in het joggen: FartlekBen je moe van altijd hetzelfde rondje in het park te lopen? Of wil je op een originele manier aan je conditie werken? M…
Michielonline (80 artikelen)
Gepubliceerd: 09-12-2010
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.