InfoNu.nl > Sport > Sportieve activiteiten > Trailrunning schoenen

Trailrunning schoenen

Steeds meer hardlopers ontdekken trailrunning: rennen op onverharde paden door de natuur, kleinschalige evenementen over vrij lange en vaak zelfs hele lange afstanden. Snelle tijden zijn van ondergeschikt belang, genieten van de natuur en met je medetrailers het zware parcours overwinnen staan centraal. Met de groei van deze tak van hardlopen groeit ook het aanbod trailrunning schoenen. Maar heb jij deze speciale schoenen echt nodig en zo ja, welke dan?

Wel of geen trailrunning schoenen?

Als je vooral in Nederland loopt en meedoet aan evenementen op redelijk vlak terrein, dan kom je vaak een heel eind op gewone hardloopschoenen. Op droge ondergrond als gras, zand of schelpenpaden heb je voldoende grip en zolang er weinig of geen heuvels zijn, bieden je ‘straatschoenen’ voldoende steun. Bij heuvels, natte ondergrond of juist keiharde, onregelmatige ondergrond wordt het interessanter om speciale trailrunning schoenen te overwegen.

Hardlopen op natte of gladde ondergrond

Regen kan een onverhard parcours flink veranderen. Zand wordt blubber en gras wordt spekglad: je normale hardloopschoenen komen dan grip tekort, waardoor je minder goed kunt afzetten en de kans op vallen en blessures groter wordt. Een hardloopschoen met wat extra grip is dan prettig. Bij sneeuw, zeker als deze platgereden is, kun je nog meer grip gebruiken. Een alternatief voor schoenen met heel veel grip (die je wellicht in Nederland maar een paar keer per jaar zou gebruiken) zijn ‘sneeuwijzers’, een soort instapzooltjes met een metalen profiel, die je onder je normale hardloopschoen schuift. Veel goedkoper dan een extra paar schoenen!

Gaat jouw trail over kletsnatte paden en diepe plassen? De meeste normale maar ook veel trailschoenen zijn vooral ademend en houden nauwelijks water tegen. Een trailschoen van gore-tex is behoorlijk goed waterdicht en houdt je voeten lang droog. Nadeel van deze schoenen is dat je minder ademend vermogen hebben.

Hardlopen in heuvelachtig of bergachtig terrein

Als je (voor het eerst) in de duinen, op de Veluwe of in Zuid-Limburg hardloopt, kom je de nodige heuveltjes en heuvels tegen. Hoewel heuvelop lopen je hart en je longen het meest op de proef stellen, is de weg naar beneden voor je benen een stuk zwaarder dan hardlopen op vlakke weg. Heuvelaf bereik je hogere snelheden en zijn je passen vaak hoger en groter, met als gevolg dat je benen met meer kracht de grond raken. Lichte (wedstrijd)schoenen voor op de weg hebben vaak relatief weinig demping, waardoor deze in heuvelachtig terrein niet aan elke loper voldoende steun bieden. Met een wat zwaardere, stevige schoen met meer demping loop je comfortabeler en bescherm je je enkel- en kniegewrichten beter.

Trailrunning schoenen kopen

Zowel buitensport- en outdoorproducenten als Salomon, The North Face en La Sportiva als ‘gewone’ hardloopmerken als Asics, Nike en Mizuno verkopen trailrunning schoenen. Keuze genoeg dus! Heb je nog niet veel ervaring met trailrunning en ga je voor het eerst trainen voor een evenement, vraag dan advies bij een hardloop speciaalzaak en bekijk de informatie op platforms als Trail-running.nl en MudSweatTrails.
© 2013 - 2019 Michielonline, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Trailrunning in NederlandTrailrunning staat voor hardlopen over onverharde paden door de natuur, waarbij je zo min mogelijk ‘obstakels’, zoals he…
Liefdadigheidsorganisatie Soles4SoulsKleine stapjes zijn nodig om de wereld een betere plaats te maken voor ons allemaal. Mensen in nood hebben alles nodig,…
Schoenen kopen die echt goed passenSchoenen kopen die echt goed passenBij het kopen van schoenen gaat onze eerste aandacht vaak uit naar het model, de uitstraling en of de schoen past in het…
MBT-schoenen: afvallen en sterker wordenAfvallen of sterker worden dankzij je schoenen? Schoenenfabrikant MBT heeft een aantal schoenen op de markt gebracht waa…
Wanneer en welke kinderschoenen kopen? Tips en adviesWanneer en welke kinderschoenen kopen? Tips en adviesWanneer je kind loopt of bijna loopt is het een goed moment om de eerste kinderschoenen te kopen. Maar welke kan je het…
Bronnen en referenties
  • Trail-running.nl
  • Mudsweattrails.nl

Reageer op het artikel "Trailrunning schoenen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Michielonline
Gepubliceerd: 30-03-2013
Rubriek: Sport
Subrubriek: Sportieve activiteiten
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!