Trailrunning schoenen
Steeds meer hardlopers ontdekken trailrunning: rennen op onverharde paden door de natuur, kleinschalige evenementen over vrij lange en vaak zelfs hele lange afstanden. Snelle tijden zijn van ondergeschikt belang, genieten van de natuur en met je medetrailers het zware parcours overwinnen staan centraal. Met de groei van deze tak van hardlopen groeit ook het aanbod trailrunning schoenen. Maar heb jij deze speciale schoenen echt nodig en zo ja, welke dan?
Wel of geen trailrunning schoenen?
Als je vooral in Nederland loopt en meedoet aan evenementen op redelijk vlak terrein, dan kom je vaak een heel eind op gewone hardloopschoenen. Op droge ondergrond als gras, zand of schelpenpaden heb je voldoende grip en zolang er weinig of geen heuvels zijn, bieden je ‘straatschoenen’ voldoende steun. Bij heuvels, natte ondergrond of juist keiharde, onregelmatige ondergrond wordt het interessanter om speciale trailrunning schoenen te overwegen.
Hardlopen op natte of gladde ondergrond
Regen kan een onverhard parcours flink veranderen. Zand wordt blubber en gras wordt spekglad: je normale hardloopschoenen komen dan grip tekort, waardoor je minder goed kunt afzetten en de kans op vallen en blessures groter wordt. Een hardloopschoen met wat extra grip is dan prettig. Bij sneeuw, zeker als deze platgereden is, kun je nog meer grip gebruiken. Een alternatief voor schoenen met heel veel grip (die je wellicht in Nederland maar een paar keer per jaar zou gebruiken) zijn ‘sneeuwijzers’, een soort instapzooltjes met een metalen profiel, die je onder je normale hardloopschoen schuift. Veel goedkoper dan een extra paar schoenen!
Gaat jouw trail over kletsnatte paden en diepe plassen? De meeste normale maar ook veel trailschoenen zijn vooral ademend en houden nauwelijks water tegen. Een trailschoen van gore-tex is behoorlijk goed waterdicht en houdt je voeten lang droog. Nadeel van deze schoenen is dat je minder ademend vermogen hebben.
Hardlopen in heuvelachtig of bergachtig terrein
Als je (voor het eerst) in de duinen, op de Veluwe of in Zuid-Limburg hardloopt, kom je de nodige heuveltjes en heuvels tegen. Hoewel heuvelop lopen je hart en je longen het meest op de proef stellen, is de weg naar beneden voor je benen een stuk zwaarder dan hardlopen op vlakke weg. Heuvelaf bereik je hogere snelheden en zijn je passen vaak hoger en groter, met als gevolg dat je benen met meer kracht de grond raken. Lichte (wedstrijd)schoenen voor op de weg hebben vaak relatief weinig demping, waardoor deze in heuvelachtig terrein niet aan elke loper voldoende steun bieden. Met een wat zwaardere, stevige schoen met meer demping loop je comfortabeler en bescherm je je enkel- en kniegewrichten beter.
Trailrunning schoenen kopen
Zowel buitensport- en outdoorproducenten als Salomon, The North Face en La Sportiva als ‘gewone’ hardloopmerken als Asics, Nike en Mizuno verkopen trailrunning schoenen. Keuze genoeg dus! Heb je nog niet veel ervaring met trailrunning en ga je voor het eerst trainen voor een evenement, vraag dan advies bij een hardloop speciaalzaak en bekijk de informatie op platforms als Trail-running.nl en MudSweatTrails.
© 2013 - 2024 Michielonline, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Trailrunning in NederlandTrailrunning staat voor hardlopen over onverharde paden door de natuur, waarbij je zo min mogelijk ‘obstakels’, zoals he…
Bronnen en referenties
- Trail-running.nl
- Mudsweattrails.nl